Λοιμώδη νοσήματα

Κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο

Τι είναι ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο;

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κρότωνα Dermacentor andersoni. Αυτό το είδος κρότωνα συχνά αναφέρεται ως κρότωνας ξύλου Βραχωδών Ορέων.

Οι κρότωνες είναι μικρά καφέ παράσιτα που εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με ξυλεία και σε πεδιάδες. Χρειάζονται αίμα από ανθρώπους ή ζώα για να επιβιώσουν. Δυστυχώς, συχνά είναι φορείς συγκεκριμένων ασθενειών τις οποίες μεταδίδουν στους ανθρώπους όταν τους τσιμπούν. Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο είναι μία από πολλές από τις πολλές ασθένειες που οι κρότωνες μεταφέρουν.

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο περιορίζονται στον Καναδά και στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η ασθένεια είναι κυρίαρχη στην Πολιτεία του Κολοράντο. Ο επιπολασμός του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο είναι υψηλότερος μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, με 90% των περιπτώσεων να αναφέρονται μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου. Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης αν περνάτε χρόνο σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι κρότωνες.

Τα συμπτώματα του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πυρετό και ρίγη. Αυτά τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν μέσα σε τρεις με έξι ημέρες μετά το τσίμπημα. Αυτό το χρονικό διάστημα αναφέρεται ως περίοδος επώασης. Μόλις τα συμπτώματα αναπτυχθούν, συνήθως υποχωρούν μέσα σε 10 μέρες. Σπάνια χρειάζεται θεραπεία και τα περισσότερα άτομα να ανακάμπτουν πλήρως χωρίς επιπλοκές.

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο μερικές φορές αναφέρεται και ως πυρετός Αμερικανικών Όρεων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Αφαίρεση Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο;

Τα συμπτώματα του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μέρες για να εμφανιστούν. Αν εμφανίσετε συμπτώματα αμέσως μετά το τσίμπημα ενός κρότωνα, αυτά προέρχονται από κάποια άλλη πάθηση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο ή αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μέσα σε μία εβδομάδα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο;

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο προκαλείται από τον ιό του κροτωνογενούς πυρετό του Κολοράντο. Ο ιός μεταδίδεται μέσα από το τσίμπημα μολυσμένου κρότωνα. Ο κύριος φορέας του ιού είναι ο κρότωνας ξύλων Βραχωδών Ορέων, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Συνήθως ζει σε δασικές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο;

Ο γιατρός θα διαγνώσει κροτωνογενή πυρετό του Κολοράντο πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση και μια πληθώρα εργαστηριακών αναλύσεων. Οι εν λόγω εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Έλεγχος αντισωμάτων

Αυτό το τεστ καθορίζει εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του ιού του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο στο αίμα σας. Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που καταπολεμούν εξωγενή παθογόνα, όπως βακτήρια και ιούς. Αν εντοπιστούν τα αντισώματα έναντι του ιού, πραγματοποιείται διάγνωση για κροτωνογενή πυρετό του Κολοράντο.

Πλήρες αιμοδιάγραμμα

Αυτή η εξέταση αίματος μετρά την ποσότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων στο αίμα. Είναι μία απλή εξέταση αίματος που βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν την ακριβή αίτια των συμπτωμάτων.

Έλεγχος ηπατικής λειτουργίας

Αυτές οι εξετάσεις αξιολογούν πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ, μετρώντας τα επίπεδα πρωτεϊνών, ηπατικών ενζύμων και χολερυθρίνης στο αίμα. Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, επομένως προβλήματα στη λειτουργικότητά του μπορεί να αποτελούν ένδειξη της νόσου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον κροτωνογενή πυρετό του Κολοράντο. Μόλις τα συμπτώματα εμφανιστούν, τυπικά υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε 10 ημέρες. Ο πυρετός και οι μυϊκοί πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακεταμόλη και άλλα παυσίπονα. Ξεκουραστείτε αρκετά και παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Επίσης, θα χρειαστεί να απομακρύνετε τον κρότωνα όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Καλέστε το γιατρό σας αν δεν είστε σε θέση να απομακρύνετε ολόκληρο τον κρότωνα από το δέρμα σας.

Αφαίρεση

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τους κρότωνες από το δέρμα μου;

Δεν θα πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τους κρότωνες χρησιμοποιώντας οινόπνευμα ή βαζελίνη. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να κάνουν τον κρότωνα να απελευθερώσει το παθογόνο που προκαλεί τον κροτωνογενή πυρετό του Κολοράντο.

Ο πιο ασφαλής τρόπος αφαίρεσης ενός κρότωνα από το δέρμα είναι να χρησιμοποιήσετε μία λαβίδα ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Αφαιρέστε τον κρότωνα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Φορέστε γάντια λάτεξ αν έχετε. Αν δεν έχετε, τοποθετήστε ένα κομμάτι χαρτί ή ύφασμα στα δάχτυλά σας.
  • Πιάστε τον κρότωνα με τη λαβίδα ή το τσιμπιδάκι όσο πιο κοντά στο δέρμα μπορείτε και τραβήξτε τον προς τα επάνω σταθερά. Αν κάνετε κάποια σπασμωδική κίνηση, ο κρότωνας μπορεί να σπάσει. Αν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο να απομακρύνετε το υπόλοιπο σώμα του. Μην πιέζετε το σώμα του κρότωνα.
  • Πλύνετε τα χέρια σας και το σημείο του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό.

Τοποθετήστε τον κρότων σε μία πλαστική σακούλα στην κατάψυξη και καταγράψτε την ημερομηνία. Αν νοσήσετε, ο κρότωνας θα βοηθήσει το γιατρό να πραγματοποιήσει τη διάγνωση πιο εύκολα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του κροτωνογενούς πυρετού του Κολοράντο;

Ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού)
  • Μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό(
  • Αιμορραγικό πυρετό, ο οποίος προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και σε πολλά όργανα

Η νοσηλεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν εμφανιστούν επιπλοκές.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο κροτωνογενής πυρετός του Κολοράντο;

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να σας τσιμπήσει κρότωνας αποφεύγοντας τις περιοχές που είναι γνωστό ότι παρασιτούν κρότωνες. Αν βρίσκεστε σε μία τέτοια περιοχή, θα πρέπει να φοράτε κατάλληλο ρουχισμό, όπως κλειστά παπούτσια, παντελόνια μέσα από τις κάλτσες και μπλούζες με μακριά μανίκια. Επίσης, καλό είναι να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς οι κρότωνες διακρίνονται πιο δύσκολα στα σκουρόχρωμα ρούχα. Επίσης, μπορείτε να φοράτε και εντομοαπωθητικό.

Αφού περάσετε χρόνο σε μία περιοχή όπου ζουν κρότωνες, θα πρέπει ύστερα να ελέγξετε τον εαυτό σας, τα παιδιά σας και τα κατοικίδιά σας για κρότωνες πριν επιστρέψετε στο σπίτι σας. Οι κρότωνες που έχουν εισέλθει στο δέρμα θα πρέπει να αφαιρεθούν με λαβίδα ή τσιμπιδάκι άμεσα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Colorado tick fever. (2015, January 13) cdc.gov/coloradotickfever/index.html

2. Colorado tick fever. (n.d.) columbia-lyme.org/patients/tbd_colorado.html

3. Colorado tick fever (CTF). (2014, December) mountsinai.org/patient-care/health-library/diseases-and-conditions/colorado-tick-fever