Δερματολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κρυοπάγημα

Εισαγωγή

Το κρυοπάγημα συμβαίνει όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο σε πολύ έντονο ή παρατεταμένο κρύο. Όλες οι στιβάδες του δέρματος παγώνουν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επηρεαστούν ακόμη και οι μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Το δέρμα μπορεί να παγώσει μέσα σε λίγα λεπτά όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Αλλά και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 0 ᵒC, μπορεί να παγώσει αν είναι βρεγμένο ή αν δέχεται πολύ ψυχρούς ανέμους.

Κρυοπάγημα, και μάλιστα άμεσο, είναι δυνατόν επίσης να συμβεί όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με μία παγωμένη επιφάνεια.

Ποιος μπορεί να πάθει κρυοπάγημα;

Έχετε αυξημένη πιθανότητα να υποφέρετε από κρυοπάγημα όταν εκτίθεστε σε κρύες καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα:

 • Δεν είστε κατάλληλα ντυμένοι για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Πάσχετε από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η περιφερική αρτηριακή νόσος. Οι εν λόγω παθήσεις μπορούν να ελαττώσουν την ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε το κρύο και να ανταποκρίνεστε σε αυτό.
 • Το σώμα είναι αδύναμο εξαιτίας κόπωσης, πείνας, αφυδάτωσης, φυσικού πόνου, τραυματισμού ή κατανάλωσης αλκοόλ.
 • Καπνίζετε. Το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνει την αιματική κυκλοφορία, επιτρέποντας στο κρυοπάγημα να αναπτυχθεί πιο γρήγορα.
 • Λαμβάνετε β-αναστολείς ως φάρμακα.

Επιπροσθέτως, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κρυοπαγήματος.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις το κρυοπάγημα συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αλλαγή χρώματος του δέρματος (ερυθρό, λευκό, γκριζωπό ή κίτρινο)
 • Πόνο γύρω από την πάσχουσα περιοχή
 • Αίσθηση μουδιάσματος ή ευαισθησίας στο δέρμα
Εικόνα 1: Το αρχικό στάδιο ενός σχετικά ήπιου κρυοπαγήματος. Προέλευση εικόνας: https://www.nhs.uk/conditions/frostbite/symptoms/

Το κρυοπάγημα θεωρείται σοβαρό όταν εμφανίζονται τα εξής:

 • Φουσκάλες στο δέρμα
 • Αλλαγή χρώματος του δέρματος σε μαύρο
 • Απώλεια λειτουργίας αρθρώσεων και μυών
Εικόνα 2: Ένα σοβαρό κρυοπάγημα. Προέλευση εικόνας: https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=tp10714

Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του κρυοπαγήματος, αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν το κρυοπάγημα συνοδεύεται από:

 • Ζάλη
 • Πρήξιμο ή ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή
 • Πυρετό

Διάγνωση

Τα περισσότερα περιστατικά κρυοπαγήματος διαγιγνώσκονται με κλινική εξέταση και από την περιγραφή σας αναφορικά με το πού, πότε και πώς προέκυψε το κρυοπάγημα. Αν είναι σοβαρό, μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ ή ένα σπινθηρογράφημα οστών μπορεί να χρειαστούν για την εκτίμηση της προκληθείσας φθοράς στα οστά.

Θεραπεία

Οι πρώτες βοήθειες που μπορείτε να παρέχετε στον εαυτό σας σε περίπτωση κρυοπαγήματος είναι οι ακόλουθες:

 1. Αναζητήστε καταφύγιο από το κρύο.
 2. Ζεστάνετε τα άκρα των χεριών σας τοποθετώντας τα κάτω από τις μασχάλες σας.
 3. Αν είναι δυνατόν, πηγαίνετε σε έναν κλειστό χώρο και αφαιρέστε βρεγμένα ρούχα και αξεσουάρ.
 4. Όταν βρεθείτε σε κλειστό χώρο, βάλτε τα χέρια και τα πόδια σας σε ζεστό νερό και καλύψτε το υπόλοιπο σώμα σας με μια κουβέρτα.
 5. Αποφύγετε πηγές θερμότητας, όπως λάμπες, φωτιά ή θερμοφόρες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα στο πάσχον δέρμα.
 6. Αν πιστεύετε ότι είστε αφυδατωμένοι, πιείτε ζεστά υγρά.
 7. Επισκεφθείτε έναν γιατρό όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορείτε να θεραπεύσετε το κρυοπάγημα ζεσταίνοντας τις περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη με νερό. Ο γιατρός θα αποστειρώσει την περιοχή και θα την τυλίξει με γάζες και αυτό διότι, όταν το κρυοπάγημα είναι πρόσφατο, είστε επιρρεπείς στις μολύνσεις. Αν μία μόλυνση συμβεί, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα οστά, οι μύες και τα νεύρα υφίστανται βλάβη και μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ακρωτηριασμός. Οι γιατροί πιθανώς να προσπαθήσουν να επανορθώσουν τους ιστούς με ενδοφλέβια θρομβολυτικά φάρμακα. Επειδή, όμως, τα συγκεκριμένα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία, αποτελούν την έσχατη λύση πριν τον ακρωτηριασμό.

Πρόληψη

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε ένα πιθανό κρυοπάγημα είναι να ντύνεστε κατάλληλα για πολύ κρύο καιρό. Για αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχετε πάντα το δελτίο καιρού πριν βγείτε έξω. Αν σχεδιάζετε να βγείτε έξω με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φορέστε πολλά στρώματα ρούχων και βεβαιωθείτε ότι κανένα μέρος του δέρματος δεν είναι εκτεθειμένο. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι αδιάβροχα και όχι πολύ στενά.

Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου κάποια απρόοπτα γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε κρυοπάγημα. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε και πού θα χαλάσει το αυτοκίνητό σας. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να έχετε πάντα ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με κουβέρτα, γάντια, σκούφο και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Αν είστε προετοιμασμένοι, θα παραμείνετε προστατευμένοι.

Επιπλοκές

Η φυσιολογική απόκριση του σώματος στο υπερβολικό ψύχος είναι να κατευθύνει το αίμα προς την καρδιά και τους πνεύμονες. Η διατήρηση αυτών των οργάνων ζεστών προλαμβάνει την υποθερμία (υποθερμία προκύπτει όταν το σώμα αδυνατεί να παράξει την απαιτούμενη θερμότητα ώστε να προστατευτεί από το κρύο).

Αν η υποθερμία συμβεί, πρέπει να την αντιμετωπίσετε πριν το κρυοπάγημα. Το κρυοπάγημα μπορεί μεν να είναι επώδυνο και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των εκτεθειμένων περιοχών, η υποθερμία όμως είναι μια πολύ πιο σοβαρή απειλή. Κρυοπαγήματα στα χέρια και στα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη υποθερμίας, επειδή απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε η βλάβη από το κρύο να εξαπλωθεί τόσο πολύ. Συνήθως το κρυοπάγημα συμβαίνει στα δάχτυλα, την μύτη, τα μάγουλα, το πηγούνι και τα αυτιά.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved