Λοιμώδη νοσήματα

Κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα

Τι είναι η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα είναι η λοίμωξη και φλεγμονή των μηνίγγων, των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, μυκήτων και ιών.

Δύο τύποι μυκήτων μπορούν να προκαλέσουν κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα (CM). Ονομάζονται Cryptococcus neoformans και Cryptococcus gattii. Η ασθένεια είναι σπάνια στα υγιή άτομα. Η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι περισσότερο κοινή στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσοι πάσχουν από AIDS.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κρυπτοκοκκικής μηνιγγίτιδας;

Τα συμπτώματα της κρυπτοκοκκικής μηνιγγίτιδας συνήθως εμφανίζονται αργά. Μέσα σε λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες από την επαφή με το παθογόνο, ένα μολυσμένο άτομο θα εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Σε κάποιες περιπτώσεις, το μολυσμένο άτομο μπορεί να παρουσιάσει ακαμψία του αυχένα και πυρετό.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι θανατηφόρος, ιδιαίτερα στα άτομα με HIV ή AIDS. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό British Medical Bulletin, 10-30% των ατόμων με κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα που σχετίζεται με HIV πεθαίνουν από την ασθένεια.

Αίτια

Τι προκαλεί την κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα;

Ένας μύκητας που ονομάζεται C. neoformans προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις κρυπτοκοκκικής μηνιγγίτιδας. Αυτός ο μύκητας εντοπίζεται στο χώμα σε όλο τον κόσμο. Συνήθως εντοπίζεται σε χώμα που περιέχει περιττώματα πουλιών.

Ο C. gattii επίσης προκαλεί κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα, όμως δεν εντοπίζεται στα περιττώματα πουλιών. Σχετίζεται με τα δέντρα, κυρίως με τους ευκαλύπτους. Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται γύρω από τη βάση των ευκαλύπτων.

Η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο C. gattii είναι πιο πιθανό να μολύνει ένα άτομο με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα απ’ ό, τι ο C. neoformans. Όμως, η πάθηση σπάνια εκδηλώνεται σε ένα άτομο με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. 

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για να διαπιστώσει αν έχετε κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα και θα αναζητήσει συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο.

Αν ο γιατρός υποπτεύεται κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα, θα ζητήσει οσφυονωτιαία παρακέντηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα ξαπλώσετε στο πλάι με τα γόνατα κοντά στο στήθος σας. Ο γιατρός θα καθαρίσει μία περιοχή στη σπονδυλική σας στήλη και ύστερα θα σας χορηγήσει τοπικό αναισθητικό.

Ακολούθως, θα εισάγει μία βελόνα και θα συλλέξει δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το δείγμα αυτό θα αποσταλεί σε ένα εργαστήριο για να αναλυθεί και να διαπιστωθεί αν έχετε κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει και εξετάσεις αίματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα;

Θα λάβετε αντιμυκητιασικά φάρμακα αν έχετε κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα. Η πιο συχνή επιλογή είναι η αμφοτερικίνη Β. Θα χρειαστεί να λαμβάνετε το φάρμακο καθημερινά. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί στενά για όσο διάστημα λαμβάνετε την αγωγή για τον έλεγχο νεφροτοξικότητας (αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να είναι τοξικό για τους νεφρούς). Η αμφοτερικίνη Β τυπικά χορηγείται ενδοφλέβια.

Επίσης, μπορεί να λάβετε φλουκυτοσίνη, ένα άλλο αντιμυκητιασικό φάρμακο, για όσο διάστημα παίρνετε αμφοτερικίνη Β. Ο συνδυασμός των δύο ουσιών δρα ταχύτερα.

Θα χρειαστεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό σας να εξεταστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά για κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα για δύο εβδομάδες, ο γιατρός κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνει να σταματήσετε τη λήψη της αμφοτερικίνης Β και της φλουκυτοσίνης. Πιθανώς θα λαμβάνετε μόνο φλουκοναζόλη για περίπου 8 εβδομάδες.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της κρυπτοκοκκικής μηνιγγίτιδας;

Τα περισσότερα άτομα που αναπτύσσουν κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα έχουν ήδη σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι λοιμώξεις από τον C. neoformans εμφανίζονται ετησίως σε περίπου 0,4 έως 1,3 περιπτώσεις στα 100.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό.

Όμως, σε ασθενείς με HIV ή AIDS, ο ετήσιος επιπολασμός είναι μεταξύ 2 με 7 περιπτώσεις στα 1.000 άτομα. Η πάθηση είναι κατά πολύ περισσότερο κοινή στα άτομα με HIV ή AIDS στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου οι ασθενείς έχουν πιθανότητα θνησιμότητας 50-70%.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα χρειάζεται να λαμβάνουν φλουκοναζόλη για το υπόλοιπο της ζωής τους, ιδιαιτέρως αν έχουν AIDS. Η λήψη αυτού του φαρμάκου αποτρέπει τις εξάρσεις της νόσου.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bicanic T, et al. (2005). Cryptococcal meningitis. bmb.oxfordjournals.org/content/72/1/99.full

2. C. neoformans infection statistics. (2017). cdc.gov/fungal/diseases/cryptococcosis-neoformans/statistics.html

3. Cryptococcosis. (2009). hivinsite.ucsf.edu/InSite?page=md-agl-crypcoc

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Meningitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/basics/definition/con-20019713