Δερματολογικές παθήσεις

Κύστη γαγγλίου

Τι είναι οι κύστεις γαγγλίου;

Μια κύστη γαγγλίου είναι ένα στρογγυλό, πληρωμένο με υγρό ογκίδιο ιστού, το οποίο συνήθως εμφανίζεται στους τένοντες ή τις αρθρώσεις. Τυπικά εμφανίζεται στον καρπό ή το χέρι, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στον ταρσό (αστράγαλο) ή στο πόδι.

Οι κύστεις γαγγλίου μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος τα 2,5 εκατοστά περίπου. Κάποιες κύστεις είναι εμφανείς εκατέρωθεν του δέρματος, ενώ άλλες είναι τόσο μικρές που δεν είναι παρατηρήσιμες δια γυμνού οφθαλμού. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως αβλαβείς. Δεν είναι καρκινογόνες και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς κάποια θεραπεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κύστης στο γάγγλιο;

Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας κύστης γαγγλίου περιλαμβάνουν ένα ορατό εξόγκωμα, δυσφορία και άλγος (πόνος). Αν η κύστη βρίσκεται στο πόδι ή τον αστράγαλό σας, μπορεί να νιώθετε δυσφορία κατά το περπάτημα ή όταν φοράτε παπούτσια. Αν βρίσκεται κοντά σε κάποιο νεύρο, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει:

 • κάποια απώλεια κινητικότητας
 • μούδιασμα
 • άλγος
 • αίσθηση μυρμηγκιάσματος

Με το πέρασμα του χρόνου, άλλες κύστεις γαγγλίου μεγαλώνουν σε μέγεθος, ενώ άλλες γίνονται μικρότερες.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες μιας κύστης γαγγλίου;

Οι κύστεις γαγγλίου εμφανίζονται όταν συσσωρεύεται υγρό σε μια άρθρωση ή περιμετρικά των τενόντων:

 • στο χέρι
 • στον καρπό
 • στον αστράγαλο
 • στο πόδι

Η συσσώρευση αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποια πληγή ή τραυματισμό ή υπερβολική χρήση. Συχνά όμως η αιτία είναι άγνωστη.

Είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κύστεις γαγγλίου οι γυναίκες καθώς και τα άτομα που επαναλαμβανόμενα ασκούν πίεση στους καρπούς τους, όπως οι γυμναστές.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι κύστες γαγγλίου;

Αρχικά ο ιατρός σας θα εξετάσει το εξόγκωμα. Θα σας ζητήσει πληροφορίες για το ιατρικό σας ιστορικό και για το πόσο χρονικό διάστημα έχετε το εξόγκωμα. Θα σας ρωτήσει επίσης για τα συμπτώματά σας. Μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις απεικόνισης, όπως ακτινογραφία, υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία, κυρίως αν το εξόγκωμα δεν είναι εμφανές. Μπορεί επίσης να λάβει δείγμα του υγρού της κύστης προς περαιτέρω εξέταση.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύονται οι κύστες γαγγλίου;

Οι κύστεις γαγγλίου συχνά υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν η κύστη δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία, η αντιμετώπιση δεν κρίνεται απαραίτητη. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει τα ακόλουθα:

 • Να αποφεύγετε τις κινήσεις του χεριού και του καρπού.
 • Να φοράτε ένα στήριγμα για τον καρπό επειδή η ακινησία μπορεί να προκαλέσει τη σμίκρυνση της κύστης.
 • Να φοράτε παπούτσια τα οποία δεν αγγίζουν την κύστη σε περίπτωση που βρίσκεται στο πόδι ή τον αστράγαλό σας.

Αν η κύστη σας προκαλεί πόνο ή περιορίζει την κινητικότητα σας, ο ιατρός σας μπορεί να την αναρροφήσει. Κατά την διάρκεια της επέμβασης αυτής, θα αφαιρέσει το υγρό από την κύστη με την χρήση μιας σύριγγας. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια ακόμη επιλογή σε περίπτωση που οι υπόλοιποι τρόποι αντιμετώπισης αποτύχουν. Ωστόσο, η κύστη μπορεί να επιστρέψει ακόμη κι αν ο ιατρός σας την αφαιρέσει χειρουργικά.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ganglion cyst. (n.d.). Retrieved from foothealthfacts.org/footankleinfo/ganglion-cyst.htm

2. Ganglion cysts. (2012). Retrieved from assh.org/handcare/hand-arm-conditions/ganglion-cyst

3. Jennings, C. D. (2013, March). Ganglion cyst of the wrist and hand orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00006

4. Mayo Clinic Staff. (2016, January 5). Ganglion cyst mayoclinic.org/diseases-conditions/ganglion-cyst/home/ovc-20168586