Παθολογικά

Κύστη ή εξόγκωμα στο μαστό

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις κύστες ή τα εξογκώματα στο μαστούς;

Τα περισσότερα εξογκώματα στους μαστούς είναι καλοήθης, δηλαδή δεν προκαλούν καρκίνο και επομένως, δεν επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει πρήξιμο ή εξόγκωμα στο μαστό είναι σημαντικό να επικοινωνήσει με τον ιατρό του, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα αυτό να είναι καρκινικό.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μαστικός ιστός υπάρχει και στους άντρες και η ανάπτυξη του ελέγχεται από τις ορμόνες, όπως και στις γυναίκες. Και στα δύο φύλα είναι πιθανό να εμφανιστεί εξόγκωμα ή κύστη στους μαστούς, εξαιτίας ορμονικών μεταβολών και κατόπιν αυτό να υποχωρήσει μόνο του.

Επίσης, κύστη ή εξόγκωμα στους μαστούς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε βρέφη, εξαιτίας οιστρογόνων, που μπορεί να έχουν λάβει από την μητέρα τους, κατά την διάρκεια της γέννας. Στην περίπτωση αυτή, τα εξογκώματα υποχωρούν μόνα τους, καθώς τα μητρικά οιστρογόνα αποβάλλονται από τον οργανισμό. Ομοίως, κορίτσια προεφηβικής ηλικίας ή έφηβα αγόρια μπορεί να αναπτύξουν επίπονα μαστικά εξογκώματα, τα οποία υποχωρούν μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες.

Τι υφή πρέπει να έχει ένας μαστός υπό φυσιολογικές συνθήκες;

Φυσιολογικά, το εξωτερικό τμήμα του μαστού είναι πιο σκληρό, ενώ το εσωτερικό του πιο τρυφερό. Παρ’ όλα αυτά, στις γυναίκες κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου η αίσθηση του στήθους μεταβάλλεται και μπορεί να είναι επίπονη και να ανιχνεύονται μικρά εξογκώματα σε αυτό. Επιπλέον, όσο περνάει η ηλικία το στήθος τείνει να γίνεται περισσότερο χαλαρό.

Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζει μια γυναίκα την αίσθηση που έχει το στήθος της, ούτως ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποια αλλαγή σε αυτό να παρατηρηθεί εγκαίρως και να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ανίχνευση κάποιας ανωμαλίας κατά την αυτοεξέταση δεν πρέπει να προκαλεί πανικό στις γυναίκες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα εξογκώματα που ανιχνεύουν είναι μη καρκινικά και δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Πότε πρέπει κάποιος που ανιχνεύει ένα εξόγκωμα στο μαστό του να επικοινωνήσει με έναν ιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εξογκώματα που ανιχνεύει κάποιος στο μαστό του είναι καλοήθη και δεν χρήζουν ανησυχίας, παρ' όλα αυτά συνίσταται να επισκεφτεί έναν ιατρό, σε περίπτωση που:

  • Κάποια περιοχή του μαστού, φαίνεται διαφορετική από την επιδερμίδα γύρω της.
  • Εμφανιστεί κάποιο νέο εξόγκωμα.
  • Ανιχνεύεται κάποια μάζα στο στήθος, η οποία δεν επηρεάζεται από τον έμμηνο κύκλο, δηλαδή είναι αισθητή ακόμα και μετά την έμμηνο ρήση.
  • Ένας υπάρχον όγκος μεγαλώνει ή αλλάζει.
  • Ο μαστός φαίνεται μελανιασμένος, χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
  • Το δέρμα στην περιοχή του μαστού είναι κόκκινο ή φαίνεται ξαφνικά ρυτιδιασμένο.
  • Παρατηρούνται εκκρίσεις αίματος από τον μαστό.
  • Αλλάξει η όψη ή η αίσθηση της θηλής.

Αίτια

Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι πιθανό να αναπτύξει κάποιος ένα εξόγκωμα στο στήθος του, όπως:

  • Κύστες στο στήθος, οι οποίες περιέχουν πύο.
  • Κύστες που περιέχουν γάλα και αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του θηλασμού.
  • Ινώδης κύστες που αποτελούνται από μαστικό ιστό και προκαλούν πόνο.
  • Αδενώματα, τα οποία αποτελούν μη καρκινικούς ελαστικούς όγκους, οι οποίοι μετακινούνται εύκολα εντός του μαστικού ιστού.
  • Αμάρτωμα, το οποίο αποτελεί ένα καλοήθης νεόπλασμα.
  • Καλοήθης όγκος στους γαλακτοφόρους αγωγούς
  • Λίπωμα, το οποίο αποτελεί έναν αργά αναπτυσσόμενο, καλοήθη όγκο που αποτελείται από συσσωρευμένα λιπαρά οξέα.
  • Μαστίτιδα ή άλλη λοίμωξη στον μαστικό αδένα.
  • Τραυματισμός στην περιοχή των μαστών.
  • Καρκίνος του μαστού. 

Διάγνωση

Τι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην περίπτωση ανίχνευσης εξογκώματος στους μαστούς;

Αρχικά, ο ιατρός θα ζητήσει ιατρικό ιστορικό, θα ρωτήσει για άλλα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να βιώνει το άτομο και θα διεξάγει φυσική εξέταση. Κατόπιν, εφόσον ο ιατρός δεν μπορεί να προσδιορίσει το είδος του εξογκώματος, θα πρέπει να διεξαχθούν εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως:

Μαστογραφία, η οποία αποτελεί μια ακτινογραφία του στήθους και μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενες ακτινογραφίες για να φανεί πως μεταβάλλεται το εξόγκωμα.

Υπέρηχος μαστού

Μαγνητική τομογραφία

Βιοψία, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος από την κύστη ή το εξόγκωμα που  υπάρχει στο μαστό και την ανάλυση του στο μικροσκόπιο. Το δείγμα μπορεί να ληφθεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Με τη χρήση βελόνας, κατά την διαδικασία αναρρόφησης του περιεχομένου της κύστης, με ή χωρίς την καθοδήγηση υπερήχου.
  • Με βιοψία με κενό αέρος, κατά την οποία εισάγεται, με μια μικρή τομή στο δέρμα,  μια συσκευή με κενό αέρος και λαμβάνεται ένα δείγμα ιστού από τον όγκο. Η καθοδήγηση της συσκευής γίνεται με την βοήθεια υπερήχου.
  • Με στερεοτακτική βιοψία, κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα ιστού, με καθοδήγηση από πολλές διαφορετικές μαστογραφίες, που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες.
  • Με χειρουργική βιοψία, κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα ιστού κατά την διαδικασία ολικής ή μερικής αφαίρεσης του όγκου. 

Θεραπεία

Τι θεραπεία πρέπει να κάνει κάποιος που εμφανίζει εξόγκωμα ή κύστη στον μαστό;

Τα εξογκώματα και οι κύστες στον μαστό δεν απαιτούν πάντα θεραπεία, καθώς συχνά υποχωρούν μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος και το περιεχόμενο της κύστης ή του εξογκώματος. Αρχικά, στην περίπτωση που υπάρχει κάποια μόλυνση θα πρέπει να γίνει άμεση χορήγηση αντιβιοτικών. Ενώ, εάν υπάρχει κάποια κύστη με υγρό, αυτή μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να χρειαστεί αποστράγγιση με χρήση βελόνας. 

Από την άλλη, στην περίπτωση, που βρεθεί ότι υπάρχει καρκινικός όγκος στο μαστό, η θεραπεία που θα ακολουθηθεί, εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το μέγεθος του όγκου, την θέση του, και την εξάπλωση του πέρα από το μαστικό αδένα. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Χειρουργική αφαίρεση του όγκου.
  • Ολική μαστεκτομή, αφαίρεση δηλαδή ολόκληρου του μαστικού αδένα.
  • Χημειοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ισχυρών φαρμακευτικών ουσιών για την καταπολέμηση του καρκίνου.
  • Ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Αντίθετα, άλλοι τύποι όγκων όπως τα αδενώματα, τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει ανάγκη να αφαιρεθούν, ούτε χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια θεραπεία. Ομοίως, εάν ο όγκος οφείλετε σε κάποιο τραυματισμό του μαστικού ιστού, ο ιατρός πιθανότατα θα συστήσει απλά ξεκούραση, ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή στον μαστό.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παρατηρηθεί κάποιο εξόγκωμα ή ανωμαλία στον μαστικό αδένα, είναι καλό κάποιος να συμβουλεύετε έναν ιατρό και να μην αγχώνεται εκ των προτέρων, καθώς συχνά τα εξογκώματα και οι κύστες υποχωρούν μόνα τους, χωρίς να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στο άτομο.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Berkeley Wellness. (February 10, 2015). Re-examining the breast self-exam berkeleywellness.com/self-care/preventive-care/article/re-examining-breast-self-exam

2. Mayo Clinic Staff. (May 15, 2015). Breast lump: Early evaluation is essential mayoclinic.com/health/breast-lump/WO00031

3. Mayo Clinic Staff. (October 8, 2015). Breast lumps mayoclinic.com/health/breast-lumps/MY00165

4. Mayo Clinic Staff. (March 8, 2015). Fibrocystic breasts. Retrieved from mayoclinic.com/health/fibrocystic-breasts/DS01070

5. Screening for breast cancer—questions and answers. (January 2014) uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Name/screening-for-breast-cancer---questions-and-answers

6. The American College of Obstetricians and Gynecologists. (2014). Committee opinion acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Gynecologic-Practice/Well-Woman-Visit