Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Κύστη κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια μικρή οπή ή σήραγγα στο δέρμα. Μπορεί να πληρούται με υγρό ή πύον, προκαλώντας τον σχηματισμό κύστης ή αποστήματος. Εμφανίζεται στην κορυφή της σχισμής των οπισθίων. Η κύστη κόκκυγος συνήθως περιέχει τρίχες, σκόνη και απορρίμματα. Μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο και συχνά ο ασθενής πάσχει από λοιμώξεις. Στην περίπτωση της λοίμωξης μπορεί να παρουσιαστεί διαρροή πύου ή αίματος και να έχει άσχημη οσμή.

Η κύστη κόκκυγος είναι μια πάθηση, η οποία συνήθως επηρεάζει τους άντρες και συχνά εμφανίζεται σε νεότερους άντρες. Είναι επίσης μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά στα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, όπως οι οδηγοί.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κύστης κόκκυγος;

Η ακριβής αιτία της πάθησης αυτής είναι άγνωστη, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό που την προκαλεί είναι ο συνδυασμός μεταβαλλόμενων ορμονών (αφού εμφανίζεται μετά την εφηβεία), ανάπτυξης τριχών και τριβής με τα ρούχα ή λόγω καθιστικής ζωής.

Δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν τριβή, όπως η καθιστή στάση, μπορεί να προκαλέσουν την υποχώρηση των τριχών που αναπτύσσονται στην περιοχή κάτω από το δέρμα. Ο οργανισμός θεωρεί τις τρίχες αυτές ξένο σώμα, ξεκινώντας μια ανοσοαπόκριση εναντίον τους, παρόμοια με την αντίδραση που θα είχε αν έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα ξένο σώμα. Αυτή η ανοσοαπόκριση σχηματίζει μια κύστη περιμετρικά των τριχών. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πολλαπλά συρίγγια τα οποία να συνδέονται μεταξύ τους εκατέρωθεν του δέρματος.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται  η κύστη κόκκυγος;

Συντηρητική αντιμετώπιση

Αν η διάγνωση της περίπτωσης σας γίνει σε πρώιμο στάδιο, δεν νιώθετε οξύ πόνο και δεν υπάρχει ένδειξη φλεγμονής, τότε είναι πιθανό ο ιατρός σας να σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό ευρέος φάσματος. Ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος είναι εκείνο που αντιμετωπίζει μια ευρεία ποικιλία βακτηρίων. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το αντιβιοτικό αυτό δεν θα θεραπεύσει το σύστημα των συριγγίων, θα σας ανακουφίσει όμως από την λοίμωξη και από τη δυσφορία. Ο ιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε κι άλλες εξετάσεις στο μέλλον προς παρακολούθηση της κατάστασης, να αφαιρείτε τακτικά τις τρίχες ή να ξυρίζετε την περιοχή, και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή της.

Διάτρηση

Η διαδικασία αυτή ανακουφίζει τα συμπτώματα του αποστήματος ή της συσσώρευσης πύου στο εσωτερικό της κύστης. Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο ιατρός σας θα σας χορηγήσει τοπικό αναισθητικό και μετά θα χρησιμοποιήσει ένα νυστέρι για να ανοίξει το απόστημα. Θα καθαρίσουν τις τρίχες, το αίμα και το πύον από το εσωτερικό του αποστήματος.

Ο ιατρός σας θα καλύψει την πληγή με αποστειρωμένο κάλυμμα και θα αναρρώσει από το εσωτερικό προς το εξωτερικό. Το τραύμα συνήθως αναρρώνει εντός τεσσάρων εβδομάδων και πολλοί ασθενείς δεν χρήζουν περαιτέρω θεραπείας.

Έκχυση φαινόλης

Για την θεραπεία αυτού του τύπου, ο ιατρός σας πρώτα θα σας χορηγήσει τοπική αναισθησία. Έπειτα θα πραγματοποιήσει έκχυση φαινόλης, μια χημική ένωση που χρησιμεύει ως αντισηπτικό, στο εσωτερικό της κύστης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί αρκετές επαναλήψεις. Τελικά, η διαδικασία αυτή θα προκαλέσει την σκλήρυνση της πληγής και την επούλωση της.

Η θεραπεία αυτή έχει υψηλό βαθμό επανεμφάνισης. Συνεπώς, δεν συνηθίζεται, στις Η.Π.Α. τουλάχιστον. Οι ιατροί στρέφονται στην χειρουργική επέμβαση ως τρόπο αντιμετώπισης κάποιων περιπτώσεων.

Χειρουργική επέμβαση

Αν η κύστη κόκκυγος επανεμφανιστεί ή αν πάσχετε από περισσότερες από μια οδούς συριγγίων, ο ιατρός σας θα σας προτείνει κάποια χειρουργική επέμβαση.

Αρχικά, θα σας χορηγήσει τοπική αναισθησία. Έπειτα, ο χειρουργός θα ανοίξει τις πληγές, αφαιρώντας ολοκληρωτικά το πύον και τα απορρίμματα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, ο ιατρός θα ράψει και θα κλείσει το τραύμα.

Μετά την επέμβαση, ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει πώς να αλλάζετε τις γάζες και θα σας προτείνει να ξυρίζετε την περιοχή ώστε να προλάβετε την ανάπτυξη τριχών στο εσωτερικό του τραύματος.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται η κύστη κόκκυγος;

Μπορείτε να προλάβετε την επανεμφάνιση μιας κύστης κόκκυγος με καθημερινή πλύση της περιοχής με απαλό σαπούνι, εξασφαλίζοντας ότι έχετε ξεπλύνει κάθε ίχνος σαπουνιού και αποφεύγοντας να βρίσκεστε σε καθιστή θέση για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές που συνδέονται με την κύστη κόκκυγος;

Υπάρχουν αρκετές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην κύστη κόκκυγος και περιλαμβάνουν την φλεγμονή του τραύματος και την επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος ακόμη και μετά την χειρουργική επέμβαση.

Οι ενδείξεις ενός φλεγμονώδους τραύματος περιλαμβάνουν:

 • οξύ άλγος
 • φλεγμονώδες, οιδηματώδες δέρμα
 • πυρετό 38°C ή υψηλότερο
 • διαρροή αίματος και πύου από την περιοχή του τραύματος
 • άσχημη οσμή προερχόμενη από το τραύμα

Ταυτοποίηση και αναγνώριση

Πώς αναγνωρίζουμε μια κύστη κόκκυγος και τις σχετικές ενδείξεις για λοίμωξη;

Μπορεί τα συμπτώματά σας να μην είναι εμφανή αρχικά, εκτός από μια κοιλότητα που ομοιάζει με λακκάκι στην επιφάνεια του δέρματος σας. Ωστόσο, από την στιγμή που η κοιλότητα αυτή θα υποστεί κάποια λοίμωξη, γρήγορα θα μετασχηματιστεί σε κύστη (σε ένα κλειστό σάκο γεμάτο υγρό) ή σε απόστημα (οιδηματώδης και λοιμώδης ιστός με συσσώρευση πύου).

Οι ενδείξεις λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

 • άλγος όταν κάθεστε ή σηκώνεστε
 • οίδημα της κύστης
 • δέρμα ερυθρό και με πληγές στην περιβάλλουσα περιοχή
 • διαρροή πύου ή αίματος από το απόστημα, η οποία προκαλεί άσχημη οσμή
 • προεξέχουσες τρίχες από την πληγή
 • σχηματισμός περισσότερων από μια οδούς συριγγίων ή οπών στο δέρμα

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε χαμηλό πυρετό, αν και αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση σχετικά με την κύστη κόκκυγος;

Ανάλογα με την σοβαρότητα της διαταραχής και τον τύπο της θεραπείας, μια κύστη κόκκυγος συνήθως θα υποχωρήσει σε 4 ως 10 εβδομάδες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015). Pilonidal cyst: Symptoms. mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/basics/symptoms/con-20025007

2. Treatments for pilonidal disease. (2016). pilonidal.org/treatments/

3. What is a pilonidal cyst? (n.d.). pilonidal.org/what-is-pilonidal-disease/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι