Δερματολογικές παθήσεις

Κύστη σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα

Οι κύστες αυτές παρατηρούνται σε τρίχες που αντί να αναπτύσσονται κανονικά, μεγαλώνουν προς τα μέσα, και έχουν την μορφή μεγάλου όγκου που εκτείνεται στο εσωτερικό του δέρματος. Αυτές εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που αφαιρούν τις τρίχες τους με κερί, ξυρίζονται ή χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο αποτρίχωσης.

Συμπτώματα Αίτια Αντιμετώπιση Πρόληψη

Συμπτώματα

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος την κύστη που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των τριχών;

Το άτομο θα παρατηρήσει ένα μικρό εξόγκωμα στο δέρμα σαν σπυρί, το οποίο θα περιέχει μια τρίχα στο εσωτερικό του. Η κύστη αυτή, όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται όλο ένα και μεγαλύτερη, θα έχει χρώμα κίτρινο, λευκό ή κόκκινο και πιθανό να προκαλεί πόνο.

Τέτοιες κύστες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα υπάρχουν τρίχες, αλλά κυρίως παρατηρούνται σε περιοχές, όπως:

  • η μασχάλη
  • το κεφάλι
  • το πρόσωπο
  • ο λαιμός 
  • τα πόδια
  • η ηβική περιοχή

Οι κύστες που αναπτύσσονται σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα έσω είναι διαφορετικές από τις κύστες της κυστικής ακμής, οι οποίες οφείλονται σε συσσώρευση βακτηρίων και λιπαρών στον θύλακα μιας τρίχας που αναπτύσσεται κανονικά. Επίσης, οι κύστες ακμής, συνήθως εμφανίζονται σε μια μεγάλη περιοχή του δέρματος και διασπείρονται εύκολα, ενώ οι κύστες σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα έσω είναι αρκετά περιορισμένες και μπορεί ένα άτομο να έχει μονάχα 1 ή 2.

Αίτια

Πώς σχηματίζεται κύστη σε μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα;

Κύστη σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα έσω σχηματίζεται συνήθως όταν γίνεται αφαίρεση των τριχών από μια περιοχή του δέρματος με μη κατάλληλο τρόπο, όπως με κερί, ξυράφι ή τσιμπιδάκι.

Όταν αυτό συμβαίνει, οι νέες τρίχες που θα μεγαλώσουν συχνά δεν αναπτύσσονται σε ευθεία, αλλά προς το πλάι και συχνά στρίβοντας προς τα κάτω. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πόρος γύρω από την τρίχα μπορεί να κλείσει παγιδεύοντας και αναγκάζοντας την να αναπτυχθεί εσωτερικά της επιδερμίδας. Τότε, το δέρμα αναγνωρίζει την τρίχα ως ξένο σώμα και αντιδρά σε αυτήν προκαλώντας φλεγμονή στη γύρω περιοχή.

Επιπλέον, η διαδικασία της αποτρίχωσης μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ερεθισμό στην περιοχή και να δημιουργήσει σπυράκια, τα οποία κατόπιν μπορούν να σχηματίσουν κύστες. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι τρίχες που αναπτύσσονται προς τα έσω είναι πιο κοινά εμφανιζόμενες σε Αφροαμερικανούς άντρες που ξυρίζονται, καθώς και σε άτομα με φυσικά σγουρά μαλλιά.

Αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν οι τρίχες του αναπτύσσονται προς τα μέσα και σχηματίζονται κύστες σε αυτές;

Αρχικά, για την αντιμετώπιση των κυστών είναι σημαντικό να περιοριστεί η φλεγμονή και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Για τον σκοπό αυτό, συστήνεται συχνό πλύσιμο της περιοχής και χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία περιέχουν υπεροξείδιο του βενζόλιου (Neutrogena) ή ρετινοειδή (Differin). Οι ουσίες αυτές μειώνουν την φλεγμονή και το μέγεθος της κύστης.

Παρ' όλα αυτά, στην περίπτωση που δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές θα πρέπει το άτομο να επισκεφτεί έναν δερματολόγο, προκειμένου να του χορηγηθεί μια πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα κρέμα κορτικοστεροειδών. 

Σε καμία περίπτωση, το άτομο δεν πρέπει να επιχειρήσει να σπάσει την κύστη ή να τραβήξει την αναπτυσσόμενη τρίχα από αυτήν, καθώς αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και είναι πιθανό να αφήσει ουλή στο δέρμα. Αντίθετα, το άτομο θα πρέπει να να πιέζει ελαφρώς την κύστη προς τα κάτω, με ένα ζεστό ρούχο αρκετές φορές την ημέρα, τρίβοντας την απαλά και ταυτόχρονα να οδηγεί την τρίχα προς τα πάνω προκειμένου να βγει από την επιδερμίδα. 

Εφόσον, κάποιος έχει ήδη εμφανίσει μόλυνση στην κύστη, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν ιατρό, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, για τοπική εφαρμογή ή από στόματος χρήση. Με αυτόν τον τρόπο, η μόλυνση δεν θα εξαπλωθεί στη γύρω περιοχή και παράλληλα θα μειωθεί η φλεγμονή, ο πόνος και το κοκκίνισμα.

Πότε πρέπει κάποιος να επισκεφτεί έναν ιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστες που αναπτύσσονται σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα, υποχωρούν μόνες τους ή με τη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Παρ' όλα αυτά, εάν η κύστη είναι υπερβολικά μεγάλη και ενοχλητική ή αλλάζει χρώμα, το άτομο μπορεί να επισκεφτεί ένα δερματολόγο, ο οποίος θα αποστραγγίσει το υγρό από αυτήν και θα αφαιρέσει την τρίχα. Επιπλέον, το άτομο θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση σε περίπτωση που η κύστη έχει μολυνθεί, δηλαδή σε περίπτωση που:

  • υπάρχει έντονος κνησμός και κοκκίνισμα στην περιοχή
  • η κύστη είναι γεμάτη πύο ή άλλο υγρό
  • υπάρχει έντονος πόνος.

Πόσο σύντομα υποχωρούν οι κύστες που αναπτύσσονται σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα;

Φυσιολογικά οι κύστες αυτές, υποχωρούν μόνες τους μετά από αρκετές ημέρες έως και βδομάδες. Ενώ, έγκαιρη θεραπεία μπορεί να της βοηθήσει να απομακρυνθούν συντομότερα και να αποτρέψει την επανεμφάνιση τους. 

Πρόληψη

Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος τον σχηματισμό κυστών σε τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα;

Εάν κάποιος επιθυμεί να αποφύγει τις κύστες αυτές ή τείνει να τις εμφανίζει πολύ συχνά σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, σύμφωνα με την Mayo Clinic, o καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η διακοπή της αποτρίχωσης της περιοχής. Εφόσον όμως αυτό δεν είναι εφικτό, το άτομο μπορεί να επισκεφτεί έναν ιατρό και να εξετάσει την πιθανότητα μόνιμης αποτρίχωσης της περιοχής με σύγχρονες μεθόδους, όπως το laser. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να μην αφαιρούνται οι τρίχες με ακατάλληλο τρόπο, ούτως ώστε να αναπτύσσονται κανονικά και όχι προς τα μέσα.