Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Κύστη του Baker (Ιγνυακή κύστη)

Τι είναι η ιγνυακή κύστη;

Η ιγνυακή κύστη, γνωστή και ως κύστη του Baker, είναι ένα οίδημα που προκαλεί εξόγκωμα πίσω από το γόνατο, και έχει ως συνέπεια να νιώθετε σφίξιμο και περιορισμό του εύρους των κινήσεών σας. Η κύστη μπορεί να σας προκαλεί πόνο όταν λυγίζετε ή τεντώνετε το γόνατό σας.

Η πάθηση αυτή συνήθως οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει την άρθρωση του γόνατου, όπως η αρθρίτιδα ή κάποιος τραυματισμός του χόνδρου. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης μπορεί συχνά να βοηθήσει στο να υποχωρήσει το πρόβλημα. Αν και η ιγνυακή κύστη δεν προκαλεί χρόνια βλάβη και σπάνια διαρρυγνύεται, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Σε περίπτωση ρήξης, το υγρό εντοπίζεται στην κνήμη και δημιουργεί ένα «μώλωπα» περιμετρικά του αστραγάλου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιγνυακής κύστης;

Μπορεί να μην νιώθετε πόνο από την ιγνυακή κύστη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μην την παρατηρήσετε καθόλου. Αν νιώσετε κάποια συμπτώματα, αυτά δύνανται να περιλαμβάνουν:

 • ελαφρύ ως οξύ πόνο
 • δυσκαμψία
 • περιορισμένη κινητικότητα
 • οίδημα πίσω από το γόνατο και την κνήμη
 • μώλωπες στο γόνατο και την κνήμη
 • ρήξη της κύστης

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ιγνυακής κύστης;

Το αρθρικό υγρό είναι ένα καθαρό υγρό το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες κυκλοφορεί μέσα από τις κοιλότητες της άρθρωσης του γόνατου. Μερικές φορές το γόνατο παράγει μεγαλύτερη από τη απαραίτητη ποσότητα του υγρού αυτού. Η αυξημένη πίεση υποχρεώνει το υγρό να συσσωρευτεί πίσω από το γόνατο μέσω μιας μονόδρομης βαλβίδας, όπου σχηματίζει ένα εξόγκωμα. Το οξύ οίδημα του γονάτου προκαλεί τον σχηματισμό ιγνυακής κύστης.

Οι συνήθεις αιτίες μιας ιγνυακής κύστης είναι:

 • τραυματισμός στο χόνδρο του γονάτου (μηνίσκος)
 • αρθρίτιδα στο ένα γόνατο
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • άλλες παθήσεις στο γόνατο οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στην άρθρωση

Το γόνατο είναι μια περίπλοκη άρθρωση, συνεπώς ο τραυματισμός του είναι εύκολος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Χειρουργών Ορθοπεδικών (AAOS), η συχνότερη αιτία επίσκεψης σε κάποιο ειδικό ορθοπεδικό είναι κάποιο πρόβλημα με το γόνατο, αφού περίπου 10,4 εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέφθηκαν τον ιατρό τους για το ζήτημα αυτό το 2010. Τέτοιου είδους τραυματισμοί δύνανται να προκαλέσουν φλεγμονές στις οποίες οφείλεται ο σχηματισμός ιγνυακής κύστης.

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει μώλωπες και οίδημα πίσω από το γόνατο και την κνήμη. Είναι σημαντικό ο ιατρός σας να να εξετάσει το οίδημα, ώστε να καθορίσει αν η αιτία είναι μια κύστη ή κάποιος θρόμβος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ιγνυακή κύστη;

Ο ιατρός σας θα εξετάσει το γόνατό σας και θα ψηλαφίσει το οίδημα. Αν η κύστη είναι μικρή, μπορεί να συγκρίνει το γόνατο που έχει την κύστη με το υγιές γόνατο και να ελέγξει το εύρος των κινήσεών σας.

Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μη παρεμβατικές απεικονιστικές εξετάσεις σε περίπτωση που η κύστη αυξάνεται σε μέγεθος ή προκαλεί οξύ πόνο ή πυρετό. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν την μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχο. Η μαγνητική τομογραφία θα επιτρέψει στον ιατρό σας να δει την κύστη καθαρά και να καθορίσει αν έχετε υποστεί ζημιά στον χόνδρο.

Οι εξετάσεις αυτές θα καθορίσουν αν το οίδημα οφείλεται σε κάποιο άλλο είδος ανάπτυξης, για παράδειγμα σε έναν όγκο.

Παρόλο που η κύστη δεν εμφανίζεται στην ακτινογραφία, ο ιατρός σας μπορεί να διενεργήσει μια ακτινογραφία ώστε να καθορίσει αν υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως κάποια φλεγμονή ή μια αρθρίτιδα.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η ιγνυακή κύστη;

Η ιγνυακή κύστη συχνά δεν χρήζει θεραπείας και υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, αν το οίδημα αυξηθεί πολύ σε μέγεθος και προκαλεί οξύ πόνο, ο ιατρός σας θα σας συστήσει έναν από τους ακόλουθους τρόπους αντιμετώπισης.

Αποστράγγιση υγρού

Ο ιατρός σας θα εισάγει μια βελόνα στην άρθρωση του γόνατου κάνοντας ίσως χρήση υπερήχου, ο οποίος θα τον βοηθήσει και θα τον καθοδηγήσει να τοποθετήσει την βελόνα στο κατάλληλο σημείο. Έπειτα θα αναρροφήσει το υγρό από την άρθρωση.

Φυσικοθεραπεία

Η τακτική, ελαφριά άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε το εύρος των κινήσεών σας και να ενδυναμώσετε τους μύες του γονάτου. Οι πατερίτσες μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον πόνο χρησιμοποιώντας έναν επίδεσμο συμπίεσης ή τοποθετώντας πάγο στην άρθρωση.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την λήψη κάποιας κορτικοστεροειδούς φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι η κορτιζόνη. Ο ιατρός σας θα εγχύσει την φαρμακευτική ουσίας το γόνατό σας και το φάρμακο θα ρεύσει στο εσωτερικό της κύστης. Παρόλο που η μέθοδος αυτή μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο, δεν προλαμβάνει πάντα την επανεμφάνιση μιας ιγνυακής κύστης.

Είναι πολύ σημαντικό η αιτία της κύστης να θεραπευτεί, ώστε να προλάβετε την επανεμφάνισή της. Σε γενικότερα πλαίσια, αν η κύστη δεν τύχει θεραπείας, θα υποχωρήσει αν αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία. Αν ο ιατρός σας αποφασίσει ότι υπάρχει βλάβη στον χόνδρο, μπορεί να σας συστήσει κάποια επέμβαση προς επιδιόρθωση της βλάβης ή αφαίρεσης αυτής.

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, η κύστη μπορεί να επιμείνει ακόμη και αφού ο ιατρός σας θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία. Αν η κύστη σας προκαλεί πόνο και περιορίζει το εύρος των κινήσεών σας, ο ιατρός σας ίσως να σας προτείνει κάποια επέμβαση αφαίρεσης αυτής.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με την κύστη;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά δύνανται να περιλαμβάνουν:

 • παρατεταμένο οίδημα
 • οξύ πόνο
 • επιπλοκές λόγω συγγενών τραυματισμών, όπως είναι η ρήξη του χόνδρου

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση σχετικά με την ιγνυακή κύστη;

Η ιγνυακή κύστη δεν προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ενόχληση. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρούν και να επανέρχονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου ή μέσω κάποιας επέμβασης. Η μακροχρόνια αναπηρία που να οφείλεται σε ιγνυακή κύστη είναι σπάνιο φαινόμενο.

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Ε:

Υπάρχουν κινήσεις ή ασκήσεις που θα πρέπει να αποφεύγω αν πάσχω από ιγνυακή κύστη;

Α:

Συχνά οι ιγνυακές κύστεις δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα ή άλλα προβλήματα. Συνήθως τις παρατηρούμε όταν εμφανίζεται είτε κάποια άλλη βλάβη στο γόνατο, στον χόνδρο, στον μηνίσκο ή μια φλεγμονή στο γόνατο, για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η κυριότερη θεραπεία τότε είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του γονάτου παρά της κύστης. Αν παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει για αρχή να επισκεφθείτε τον ιατρό σας ώστε να διενεργήσει απορρόφηση της κύστης ή να σας συστήσει σε κάποιο φυσικοθεραπευτή. Δεν υπάρχει καμία κίνηση ή δραστηριότητα τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε. Αν όμως η καθιστή θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή η υπερέκταση του γονάτου σας προκαλούν προβλήματα, τότε να αποφεύγετε αυτές τις δυο στάσεις.

Suzanne Falck, MD, FACP

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Baker’s cyst. (2016). my.clevelandclinic.org/health/articles/bakers-cyst

2. Common knee injuries. (2014). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00325

3. Mayo Clinic Staff. (2015). Baker’s cyst: Definition. mayoclinic.com/health/bakers-cyst/DS00448