Οφθαλμολογικές παθήσεις

Λαγόφθαλμος

Τι είναι ο λαγόφθαλμος;

Ο λαγόφθαλμος είναι μία πάθηση που αποτρέπει το πλήρες κλείσιμο των οφθαλμών. Εάν αυτό το πρόβλημα συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, ονομάζεται νυχτερινός λαγόφθαλμος.

Η πάθηση από μόνη της συνήθως δεν συνιστά πρόβλημα, όμως καθιστά τα μάτια ευαίσθητα σε βλάβες.

Υπάρχει περίπτωση ο λαγόφθαλμος να αποτελεί σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, επομένως είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν δυσκολεύεστε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας ή να κλείσετε πλήρως τα βλέφαρά σας κατά τον ύπνο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Διαβίωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του λαγόφθαλμου;

Το κύριο σύμπτωμα του λαγόφθαλμου είναι η ανικανότητα κλεισίματος των βλεφάρων. Αν έχετε νυχτερινό λαγόφθαλμο, μπορεί να μην το γνωρίζετε καν. Αναζητήστε τα ακόλουθα συμπτώματα στον ένα ή και τους δύο οφθαλμούς αν πιστεύετε ότι έχετε λαγόφθαλμο:

  • Αυξημένη παραγωγή δακρύων
  • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
  • Πόνος ή ερεθισμός, ιδιαίτερα το πρωί

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του λαγόφθαλμου;

Μία πληθώρα παραγόντων μπορεί να προκαλέσει λαγόφθαλμο, οι οποίοι όμως εμπίπτουν σε δύο κυρίες κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σε βλάβη στο έβδομο κρανιακό νεύρο, το οποίο ελέγχει τους μύες των βλεφάρων. Το νεύρο αυτό είναι γνωστό και ως προσωπικό νεύρο. Τα ακόλουθα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο προσωπικό νεύρο:

Η δεύτερη κατηγορία περιπτώσεων περιλαμβάνει βλάβη των βλεφάρων, η οποία μπορεί να απορρέει από:

  • Ουλοποίηση λόγω εγκαύματος, τραυματισμού ή συγκεκριμένων παθήσεων, όπως σύνδρομο Stevens-Johnson
  • Χειρουργική επέμβαση στο βλέφαρο
  • Βλεφαρόπτωση

Ο εξόφθαλμος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λαγόφθαλμο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αιτία του λαγόφθαλμου;

Λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό σας και πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση, ο γιατρός θα προσπαθήσει να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία του λαγόφθαλμου. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε για οποιουσδήποτε πρόσφατους τραυματισμούς ή λοιμώξεις.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ορισμένα τεστ. Μπορεί να σας ζητήσει να κοιτάξετε κάτω ενώ προσπαθείτε να κλείσετε τα μάτια σας, και θα μετρήσει την απόσταση μεταξύ του άνω και κάτω βλεφάρου με έναν χάρακα. Επίσης, μπορεί να καταγράψει πόσο συχνά ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας και πόσο κλείνουν τα μάτια όταν το πραγματοποιείτε. Η δύναμη που χρησιμοποιείτε για να κλείσετε τα μάτια σας επίσης θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει εάν εμπλέκεται το προσωπικό νεύρο.

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία σιγμοειδή λυχνία, η οποία περιλαμβάνει μικροσκόπιο και έντονο φως για να εξετάσει καλύτερα τους οφθαλμούς σας. Επιπλέον, μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμή φλουορεσκεΐνης για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις βλάβης στους οφθαλμούς.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο λαγόφθαλμος;

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση του λαγόφθαλμου.

Χειρουργική θεραπεία

Η αλλαγή της θέσης είτε του άνω είτε του κάτω βλεφάρου μπορεί να αντιμετωπίσει ή να βελτιώσει τα συμπτώματα του λαγόφθαλμου. Μία άλλη διαδικασία περιλαμβάνει την εμφύτευση βαριδίων χρυσού στο άνω βλέφαρο που επιτρέπουν το κλείσιμο των οφθαλμών με τη χρήση της βαρύτητας.

Αν ο λαγόφθαλμος προκαλείται από κάποια προσωρινή πάθηση, ο γιατρός θα σας προτείνει ταρσοραφή. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την προσωρινή συρραφή των βλεφάρων, είτε μερικώς είτε πλήρως. Αυτή η κάλυψη των οφθαλμών αποτρέπει οποιαδήποτε επιπρόσθετη βλάβη ενώ αναρρώνετε από την υποκείμενη πάθηση.

Εάν η υποκείμενη αιτία απαιτεί χρόνο για να θεραπευτεί, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μόνιμη ταρσοραφή. Κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσει ένα μικρό άνοιγμα ώστε να μπορείτε να βλέπετε. Μόλις το υποκείμενο πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί, ο γιατρός αν μεγαλώσει το άνοιγμα.

Εάν πρόκειται για σοβαρό λαγόφθαλμο που σχετίζεται με παράλυση του προσωπικού νεύρου, ο γιατρός θα σας προτείνει μία διαδικασία που παρέχει περισσότερη υποστήριξη στο βλέφαρο, όπως για παράδειγμα νευρικές και μυϊκές μεταφορές ή εμφυτεύματα.

Μη χειρουργική θεραπεία

Οι μη χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές εστιάζουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του λαγόφθαλμου και όχι στην ίδια την πάθηση. Η εφαρμογή τεχνητών δακρύων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αποτρέπει την ξηρότητα και τον κνησμό στους οφθαλμούς. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μία προστατευτική αλοιφή στον κερατοειδή χιτώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας για την πρόληψη εκδορών.

Εάν έχετε νυχτερινό λαγόφθαλμο, ειδικά αεροστεγή γυαλιά βοηθούν στην προστασία και την ενυδάτωση των οφθαλμών καθώς κοιμάστε. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε έναν υγραντήρα κοντά σας για επιπλέον υγρασία στον αέρα. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει την τοποθέτηση μικρών βαριδιών στην εξωτερική πλευρά των βλεφάρων ώστε να διατηρούνται κλειστά.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με το λαγόφθαλμο;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο λαγόφθαλμος καθιστά τους οφθαλμούς επιρρεπείς σε τραυματισμούς, επειδή δεν προστατεύονται από τα βλέφαρα.

Η διαρκής έκθεση των οφθαλμών μπορεί να οδηγήσει σε κερατοπάθεια από έκθεση, η οποία έχει τα ίδια συμπτώματα με το λαγόφθαλμο. Η κερατοπάθεια από έκθεση με την πάροδο του χρόνου προκαλεί οίδημα ή λέπτυνση στον κερατοειδή χιτώνα. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει και έλκος στον κερατοειδή.

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του λαγόφθαλμου πιθανώς να έχει επιπλοκές. Η ταρσοραφή μπορεί να αφήσει μόνιμη ουλοποίηση, ενώ τα βαρίδια μπορούν να μετακινηθούν μακριά από το σημείο τοποθέτησης. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, ώστε να αποφύγετε επιπλέον προβλήματα.

Διαβίωση

Ζώντας με λαγόφθαλμο

Ο λαγόφθαλμος δεν είναι επικίνδυνη πάθηση, όμως μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικά προβλήματα. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία. Ανάλογα με την αιτία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το λαγόφθαλμο είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με προϊόντα που διατηρούν τους οφθαλμούς προστατευμένους και ενυδατωμένους.

+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Tsai SH, et al (2009). Nocturnal lagophthalmos. DOI: 10.1016/S1873-9598(09)70027-4G