Παρασιτικές λοιμώξεις

Λαμβλίαση

Τι είναι η λαμβλίαση;

Η λαμβλίαση είναι μια μόλυνση του λεπτού εντέρου που προκαλείται από το μικροσκοπικό παράσιτο Giardia lamblia. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα. Μπορείτε ακόμη να μολυνθείτε από αυτή καταναλώνοντας μολυσμένο φαγητό ή νερό. Τα κατοικίδια σκυλιά και γάτες συχνά νοσούν από την ασθένεια.

Η λαμβλίαση απαντά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι περισσότερο κοινή σε πολυπληθείς αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπάρχει έλλειψη υγιεινής και ελέγχου ποιότητας του νερού.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της λαμβλίασης;

Το παράσιτο G. lamblia απαντά σε ζωικά και ανθρώπινα περιττώματα, καθώς επίσης και σε μολυσμένο νερό, τροφή και χώμα και μπορεί να επιβιώσει εκτός ξενιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατά λάθος κατανάλωση των εν λόγω παρασίτων οδηγεί σε μόλυνση.

Ο πιο κοινός τρόπος να νοσήσετε από λαμβλίαση είναι να πιείτε νερό που περιέχει G. lamblia. Μολυσμένο νερό μπορεί να βρείτε σε πισίνες, σπα, καθώς και φυσικούς όγκους νερού, όπως στις λίμνες. Πηγές μόλυνσης συνιστούν τα ζωικά περιττώματα, οι πάνες και οι απορροές από αγροτικές καλλιέργειες.

Η μόλυνση ενός ατόμου από λαμβλίαση μέσω του φαγητού είναι λιγότερο συχνή, επειδή η θερμότητα σκοτώνει τα παράσιτα. Η κακή υγιεινή κατά το χειρισμό των τροφίμων ή η κατανάλωση τροφών που έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό επιτρέπει την εξάπλωση των παρασίτων.

Η λαμβλίαση επίσης μεταδίδεται και μέσω της προσωπικής επαφής, όπως για παράδειγμα κατά το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Η αλλαγή της πάνας ενός μωρού ή η μόλυνση με το παράσιτο εξαιτίας εργασίας σε κέντρο φροντίδας αποτελούν μερικούς ακόμη κοινούς τρόπους εξάπλωσης της ασθένειας. Τα παιδιά βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο λαμβλίασης, επειδή είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με περιττώματα, ιδιαιτέρως όταν φορούν πάνες ή περνούν χρόνο σε κέντρα φροντίδας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαμβλίασης;

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να φέρουν το παράσιτο δίχως να βιώνουν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα της λαμβλίασης γενικά εκδηλώνονται μία με δύο εβδομάδες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν:

 • Εμετό
 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Κόπωση
 • Κοιλιακό άλγος
 • Απώλεια όρεξης
 • Φούσκωμα και κοιλιακές κράμπες
 • Πονοκεφάλους
 • Απώλεια βάρους
 • Υπερβολικά αέρια

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λαμβλίαση;

Μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε ένα ή περισσότερα δείγματα κοπράνων για εξέταση. Ένας ειδικός σε εργαστήριο θα τα ελέγξει για τον εντοπισμό του παρασίτου giardia. Επίσης θα χρειαστεί να παρέχετε επιπλέον δείγματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Πέραν της εξέτασης κοπράνων, είναι πιθανό ο γιατρός να πραγματοποιήσει και μια εντεροσκόπηση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ευέλικτου σωλήνα από το λαιμό στο λεπτό έντερο, ώστε να εξεταστεί το πεπτικό σύστημα και να ληφθεί δείγμα ιστού.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της λαμβλίασης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λαμβλίαση υποχωρεί από μόνη της. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όμως, αν η μόλυνση είναι σοβαρή ή παρατεταμένη. Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν θεραπεία με αντιπαρασιτικά φάρμακα και δεν αφήνουν την ασθένεια να υποχωρήσει από μόνη της. Κάποια αντιβιοτικά, όπως τα παρακάτω, χρησιμοποιούνται ευρέως στην αντιμετώπιση της λαμβλίασης:

 • Η μετρονιδαζόλη είναι ένα αντιβιοτικό που πρέπει να λαμβάνεται για επτά ημέρες. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία και μεταλλική γεύση στο στόμα.
 • Η τινιδαζόλη είναι εξίσου αποτελεσματική, όπως η μετρονιδαζόλη, και συχνά αντιμετωπίζει τη λαμβλίαση με μία δόση.
 • Η νιταζοξανίδη είναι μια δημοφιλής επιλογή για τα παιδιά, επειδή είναι διαθέσιμη σε υγρή μορφή και χρειάζεται να λαμβάνεται μόνο για τρεις ημέρες.
 • Η παρομομυκίνη έχει μειωμένη πιθανότητα πρόκλησης γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αντιβιοτικά. Παρόλα αυτά, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον τοκετό προτού λάβουν φάρμακα για τη λαμβλίαση. Το συγκεκριμένο φάρμακο δίδεται σε τρεις δόσεις μέσα σε 5 ως 10 ημέρες.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τη λαμβλίαση;

Η λαμβλίαση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως απώλεια βάρους και αφυδάτωση από διάρροια. Επίσης, σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που νοσούν από λαμβλίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο κακής θρέψης, η οποία μπορεί να παρεμποδίσει τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η λαμβλίαση;

Δεν μπορείτε να προλάβετε τη λαμβλίαση, αλλά μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από το παράσιτο πλένοντας καλά τα χέρια σας, ειδικά αν εργάζεστε σε μέρη όπου τα μικρόβια εξαπλώνονται εύκολα, όπως τα κέντρα φροντίδας παιδιών.

Τα ρυάκια, τα ποτάμια, οι λίμνες και άλλα σώματα νερού μπορούν όλα να είναι πηγές του παρασίτου. Μην καταπίνετε νερό αν κολυμπάτε σε τέτοια μέρη. Αποφύγετε να πίνετε νερό από πηγές, εκτός κι αν υποστεί βρασμό, επεξεργασία με ιώδιο ή φιλτράρισμα. Πάντα να έχετε μαζί σας εμφιαλωμένο νερό όταν κάνετε πεζοπορία ή κάμπινγκ.

Όταν ταξιδεύετε σε μια περιοχή όπου η λαμβλίαση είναι κοινή, μην πίνετε νερό βρύσης. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να πλένετε τα δόντια σας με νερό βρύσης. Μην ξεχνάτε ότι το νερό βρύσης απαντά και στα παγάκια, καθώς και σε διάφορα ποτά και ροφήματα. Σαφώς, αποφύγετε την κατανάλωση μη μαγειρεμένου τοπικού φαγητού.

Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά σε σεξουαλικές πρακτικές που μπορεί να μεταδώσουν το παράσιτο, όπως το πρωκτικό σεξ. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με λαμβλίαση;

Η μόλυνση της λαμβλίασης συνήθως διαρκεί ως έξι με οκτώ εβδομάδες, αλλά προβλήματα, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να παραμείνουν και μετά από την υποχώρηση της νόσου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved