Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Λαρυγγομαλακία

Τι είναι η λαρυγγομαλακία;

Η λαρυγγομαλακία είναι μία πάθηση περισσότερο κοινή στα βρέφη. Είναι μία ανωμαλία κατά την οποία ο ιστός που βρίσκεται πάνω τις φωνητικές χορδές είναι ιδιαίτερα μαλακός. Έτσι, πέφτει εντός του αεραγωγού κατά την εισπνοή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μερική απόφραξη του αεραγωγού, οδηγώντας σε θορυβώδη αναπνοή, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι ξαπλωμένο ανάσκελα.

Οι φωνητικές χορδές είναι ένα ζευγάρι πτυχώσεων του λάρυγγα. Ο λάρυγγας επιτρέπεται η διέλευση του αέρα στους πνεύμονες, κάτι το οποίο επίσης βοηθά στην παραγωγή των ήχων μέσω των φωνητικών χορδών. Ο λάρυγγας περιέχει την επιγλωττίδα, η οποία κλείνει το λάρυγγα, ώστε να μην εισέλθουν τροφές στους πνεύμονες.

Η λαρυγγομαλακία είναι μία συγγενή πάθηση, που σημαίνει ότι τα βρέφη γεννιούνται με αυτήν. Περίπου 90% των περιπτώσεων λαρυγγομαλακίας υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Όμως, για κάποια παιδιά, η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση κρίνονται απαραίτητες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγομαλακίας;

Το κύριο σύμπτωμα της λαρυγγομαλακίας είναι η θορυβώδης αναπνοή, γνωστή ως σιγμός. Είναι ένας ήχος υψηλής έντασης που ακούγεται όταν το παιδί εισπνέει. Για ένα παιδί που γεννιέται με λαρυγγομαλακία, ο σιγμός μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη γέννηση. Κατά μέσο όρο, η πάθηση εμφανίζεται όταν τα βρέφη είναι δύο εβδομάδων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ή όταν είναι ανήσυχο και κλαίει. Ο θόρυβος της αναπνοής τείνει να είναι πιο δυνατός τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Τα βρέφη με λαρυγγομαλακία επίσης παρουσιάζουν απόσυρση (retraction) στο λαιμό και το στήθος όταν εισπνέουν.

Μία κοινή πάθηση που σχετίζεται με τη λαρυγγομαλακία είναι η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσχέρεια σε ένα μωρό. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, συμβαίνει όταν τα πεπτικά οξέα κινούνται από το στόμαχο προς τα πάνω εντός του οισοφάγου προκαλώντας πόνο. Η αίσθηση καψίματος και ερεθισμού είναι περισσότερο γνωστή ως καούρα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει εμετό στο παιδί και δυσκολία αύξησης βάρους.

Άλλα συμπτώματα πιο σοβαρής λαρυγγομαλακίας είναι τα εξής:

  • Δυσκολία σίτισης ή θηλασμού
  • Αργή αύξηση βάρους ή ακόμη και απώλεια βάρους
  • Πνιγμονή κατά την κατάποση
  • Εισρόφηση (όταν τροφές ή υγρά εισέρχονται στους πνεύμονες)
  • Παύση της αναπνοής (άπνοια)
  • Γαλαζωπή εμφάνιση, ή κυάνωση (προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα)

Αν παρατηρήσετε συμπτώματα κυάνωσης ή αν το παιδί σταματά να αναπνέει για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα τη φορά, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αν παρατηρείτε άλλα συμπτώματα, πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της λαρυγγομαλακίας;

Δεν είναι σαφές γιατί κάποια παιδιά αναπτύσσουν λαρυγγομαλακία. Η πάθηση θεωρείται αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής ανάπτυξης του χόνδρου στο λάρυγγα ή οποιουδήποτε άλλου τμήματος στις φωνητικές χορδές. Αυτό μπορεί να απορρέει από κάποια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα των φωνητικών χορδών. Αν υπάρχει νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί να επιδεινώσει τον ήχο της λαρυγγομαλακίας.

Η λαρυγγομαλακίας μπορεί να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, παρόλο που δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Η λαρυγγομαλακίας περιστασιακά συνδέεται με συγκεκριμένες κληρονομικές παθήσεις, όπως η γοναδική δυσγενεσία και το σύνδρομο Costello, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, μέλη της οικογένειας που έχουν ένα συγκεκριμένο σύνδρομο δεν έχουν απαραίτητα τα ίδια συμπτώματα, και δεν έχουν όλοι λαρυγγομαλακία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λαρυγγομαλακία;

Η ταυτοποίηση των συμπτωμάτων, όπως ο σιγμός, και η παρατήρηση του πότε συμβαίνει θα βοηθήσουν τον παιδίατρο να πραγματοποιήσει τη διάγνωση. Σε ήπιες περιπτώσεις, μία κλινική εξέταση και προσεκτική παρακολούθηση επαρκούν. Για τα βρέφη με περισσότερα συμπτώματα, χρειάζονται συγκεκριμένες εξετάσεις για την ταυτοποίηση της πάθησης.

Η κύρια εξέταση για τη λαρυγγομαλακία είναι η ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπηση (NPL). Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα πολύ λεπτό σωλήνα που φέρει μία μικροσκοπική κάμερα στην άκρη. Ο σωλήνας οδηγείται προσεκτικά από τους ρώθωνες στο λαιμό του παιδιού. Έτσι, ο γιατρός θα εξετάσει την υγεία και τη δομή του λάρυγγα.

Αν το παιδί φαίνεται να έχει λαρυγγομαλακία, ο γιατρός θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακος και λαιμού, καθώς και φθορίζουσα βρογχοσκόπηση. Μία άλλη εξέταση, που ονομάζεται λειτουργική ενδοσκοπική αξιολόγηση της κατάποσης (FEES), πραγματοποιείται μερικές φορές αν υπάρχουν έντονα προβλήματα κατάποσης σε συνδυασμό με εισρόφηση.

Η λαρυγγομαλακία μπορεί να διαγνωστεί ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Περίπου 99% των βρεφών που γεννιούνται με λαρυγγομαλακία έχουν ήπιο ως μέτριο τύπο. Η ήπια λαρυγγομαλακία περιλαμβάνει θορυβώδη αναπνοή, αλλά κανένα άλλο πρόβλημα υγείας. Συνήθως υποχωρεί μέσα σε 18 μήνες. Η μέτρια λαρυγγομαλακία συνήθως σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα σίτισης, παλινδρόμησης, νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ήπια έως μέτρα απόσυρση στήθους. Η σοβαρή λαρυγγομαλακία μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία σίτισης, καθώς και άπνοια και κυάνωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λαρυγγομαλακία;

Στα περισσότερα παιδιά, η λαρυγγομαλακία υποχωρεί χωρίς θεραπεία με την πάροδο του χρόνου πριν κλείσουν τα δύο έτη, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια.

Όμως, αν η λαρυγγομαλακία προκαλεί προβλήματα σίτισης που αποτρέπουν την αύξηση βάρους ή εκδηλώνεται κυάνωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η τυπική χειρουργική θεραπεία ξεκινάμε μία διαδικασία που ονομάζεται άμεση λαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία ώστε να εξετάσει το λάρυγγα και την τραχεία. Το επόμενο βήμα είναι μία επέμβαση που ονομάζεται υπεργλωττιδοπλαστική. Αυτή πραγματοποιείται με τομές, με laser ή με άλλους τρόπους. Η επέμβαση περιλαμβάνει το διαχωρισμό του χονδρού του λάρυγγα και της επιγλωττίδας, του ιστού στο λαιμό που καλύπτει στην τραχεία όταν τρώτε. Η επέμβαση επίσης περιλαμβάνει ελαφρά μείωση του ιστού ακριβώς πάνω από τις φωνητικές χορδές.

Αν η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αποτελεί πρόβλημα, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για την παλινδρόμηση ώστε να βοηθήσει στον έλεγχο παραγωγής στομαχικών οξέων.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Για μία ήπια ή μέτρια περίπτωση λαρυγγομαλακίας, εσείς και το παιδί σας δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε σημαντικές αλλαγές στη σίτιση, τον ύπνο ή άλλες δραστηριότητες. Θα χρειαστεί να παρατηρείτε το παιδί σας προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι τρέφεται σωστά και δεν βιώνει άλλα σοβαρά συμπτώματα λαρυγγομαλακίας. Εάν η σίτιση αποτελεί πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να το ταΐζετε πιο συχνά, εφόσον το παιδί μπορεί να μη λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά κάθε φορά που τρώει.

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να ανυψώνετε το κεφάλι του βρέφους όταν είναι ξαπλωμένο, ώστε να το βοηθήσετε να αναπνέει καλύτερα τη νύχτα. Ακόμη και με λαρυγγομαλακία, τα βρέφη είναι ασφαλέστερο να κοιμούνται ανάσκελα, εκτός και αν σας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό ο παιδίατρος.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί η λαρυγγομαλακία;

Παρόλο που δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη λαρυγγομαλακία, μπορείτε να προλάβετε επείγοντα ιατρικά περιστατικά που σχετίζονται με την πάθηση. Ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές:

  • Γνωρίζετε ποιες ενδείξεις να αναζητήσετε όταν πρόκειται για τη σίτιση, την αύξηση βάρους και την αναπνοή.
  • Στην απίθανη περίπτωση που το βρέφος έχει άπνοια που σχετίζεται με τη λαρυγγομαλακία, ρωτήστε τον παιδίατρο αναφορικά με τη χρήση διαρκούς θετικής πίεσης αεραγωγού (CPAPA) ή άλλες θεραπείες για την άπνοια.
  • Εάν η λαρυγγομαλακία του μωρού προκαλεί συμπτώματα που χρήζουν θεραπείας, βρείτε έναν γιατρό που εξειδικεύεται στην πάθηση.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της λαρυγγομαλακίας;

Έως ότου ο λάρυγγας του παιδιού ωριμάσει και το πρόβλημα εξαφανιστεί, θα χρειαστεί να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στην υγεία του παιδιού σας. Παρόλο που η λαρυγγομαλακία υποχωρεί στα περισσότερα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, άλλα μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση και αυτή συνήθως πραγματοποιείται πριν το παιδί γίνει ενός έτους. Η άπνοια και η κυάνωση μπορεί να αποβούν απειλητικές για τη ζωή, επομένως μην διστάσετε να καλέσετε το 166 αν βλέπετε ότι το παιδί είναι σε δυσχέρεια.

Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις λαρυγγομαλακίας δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση ή οτιδήποτε άλλο πέρα από υπομονή και φροντίδα. Η θορυβώδης αναπνοή μπορεί να είναι ανησυχητική και να σας προκαλεί άγχος έως ότου αντιληφθείτε τι συμβαίνει, αλλά να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα θα υποχωρήσει.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved