Ασθένειες λεμφικού συστήματος

Λεμφαγγειίτιδα

Τι είναι η λεμφαγγειίτιδα;

Λεμφαγγειίτιδα είναι η φλεγμονή στο λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι της άμυνας του οργανισμού. Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από συνδεδεμένα όργανα, κύτταρα, αδένες και αγωγούς, οι οποίοι διέρχονται από ολόκληρο το σώμα. Οι αδένες του λεμφικού είναι πιο εμφανής κάτω από το σαγόνι, στις μασχάλες και στην βουβωνική χώρα. Τα όργανα του λεμφικού συστήματος περιλαμβάνουν:

 • Τις αμυγδαλές, οι οποίες βρίσκονται στο λαιμό.
 • Τον σπλήνα, ένα όργανο στην κοιλιά το οποίο φιλτράρει το αίμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
 • Τον θύμο αδένα, ένα όργανο που βρίσκεται ψηλά στο στήθος και βοηθάει κάποια από τα λευκά αιμοσφαίρια να ωριμάσουν.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, κάποια εκ των οποίων ονομάζονται λεμφοκύτταρα, παράγονται στο μυελό των οστών, και κατόπιν μεταφέρονται στα λεμφικά όργανα και αγγεία, μέσω των οποίων κυκλοφορούν στον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο τα λεμφοκύτταρα επιτηρούν ολόκληρο το σώμα για την παρουσία κάποιοι παθογόνου μικροοργανισμού. Στο λεμφικό σύστημα κυκλοφορεί επίσης, ένα υπόλευκο υγρό που ονομάζεται λέμφος και περιέχει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, καθώς και νεκρούς παθογόνους μικροοργανισμούς σε περίπτωση λοίμωξης.

Η λέμφος μεταφέρεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, μέσω τον λεμφικών αγγείων και συλλέγει τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς και άχρηστα μεταβολικά προϊόντα από τα κύτταρα και τους ιστούς. Κατόπιν, το υγρό της λέμφου φιλτράρεται από τους λεμφαδένες, στους οποίους βρίσκονται και τα περισσότερα λεμφοκύτταρα, τα οποία πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια πιθανή λοίμωξη.

Η λεμφαγγειίτιδα συμβαίνει όταν βακτήρια ή ιοί εισέλθουν στα αγγεία του λεμφικού συστήματος, μέσω κάποιου τραύματος ή κάποιας μολυσμένης πληγής στο σώμα. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως εμφανίζονται κόκκινες ραβδώσεις κατά μήκος του δέρματος, από το σημείο της λοίμωξης, προς τον κοντινότερο λεμφαδένα. Άλλα βασικά συμπτώματα της νόσου, αποτελούν: ο πυρετός, το ρίγος και η γενικότερη αίσθηση αδιαθεσίας του ατόμου.

Εφόσον, η λεμφαγγειίτιδα θεραπευτεί έγκαιρα, το άτομο ανακάμπτει πλήρως, εάν όμως δεν ακολουθηθεί κάποια θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές. Τέλος, η λεμφαγγειίτιδα ορισμένες φορές αποκαλείται, λανθασμένα, ως δηλητηρίαση του αίματος.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της λεμφαγγειίτιδας;

Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της νόσου, είναι οι κόκκινες ραβδώσεις που αναπτύσσονται συχνά στο δέρμα, από το σημείο της λοίμωξης προς τον κοντινότερο λεμφαδένα. Οι ραβδώσεις αυτές μπορεί να είναι σχεδόν αόρατες ή πολύ εμφανής και ευαίσθητες στην αφή, ενώ είναι πιθανό να ξεκινούν από κάποια πληγή ή τραύμα στο δέρμα. Τέλος, είναι δυνατόν οι ραβδώσεις αυτές να έχουν και ορισμένες φουσκάλες. Άλλα βασικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν τα παρακάτω:

 • Ρίγος.
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες.
 • Πυρετός.
 • Απώλεια όρεξης.
 • Πονοκέφαλος.
 • Μυϊκός πόνος.
 • Γενικότερη αδιαθεσία.

Αίτια

Τι προκαλεί την λεμφαγγειίτιδα;

Η λεμφαγγειίτιδα συμβαίνει όταν βακτήρια ή ιοί εισέλθουν στην λεμφική κυκλοφορία, προκαλώντας λοίμωξη στο λεμφικό σύστημα. Αυτά μπορεί να εισέλθουν από μια μολυσμένη πληγή ή να προέλθουν από μια υπάρχουσα λοίμωξη στον οργανισμό. Η πιο κοινή λοίμωξη που οδηγεί σε λεμφαγγειίτιδα είναι η οξεία στρεπτοκοκκική, ενώ λεμφαγγειίτιδα μπορεί να προκύψει και από λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Και στις δύο περιπτώσεις, η νόσος οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση. 

Ακόμα, η λεμφαγγειίτιδα μπορεί να προκύψει από μια υπάρχουσα δερματική λοίμωξη, η οποία μένει αθεράπευτη και ως εκ τούτου εξαπλώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, επίσης, σε είσοδο των βακτηρίων στο αίμα, προκαλώντας σήψη, μια ιδιαίτερα απειλητική για το άτομο εκτεταμένη φλεγμονώδης κατάσταση. 

Επίσης, δαγκώματα από σκυλί ή γάτα μπορεί να μολυνθούν οδηγώντας στην νόσο. Επιπρόσθετα, κηπουροί και αγρότες μπορούν να νοσήσουν από λεμφαγγειίτιδα, σε περίπτωση που μολυνθούν από μύκητες που αναπτύσσονται στο έδαφος και δεν λάβουν κατάλληλη θεραπεία.

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα η λεμφαγγειίτιδα να μην προκαλείται σε κάποια λοίμωξη, αλλά η ανάπτυξη της να οφείλεται σε κάποιο άλλο αίτιο. Συχνά, καρκινικοί όγκοι οδηγούν σε λεμφαγγειίτιδα και κυρίως οι καρκίνοι του στήθους, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του στομάχου, του προστάτη και του πρωκτού. Ακόμα, η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση φλεγμονής στους λεμφαδένες.

Ποια άτομα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λεμφαγγειίτιδα;

Καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης λεμφαγγειίτιδας αποτελούν:

Διάγνωση

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η λεμφαγγειίτιδα;

Για τη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, ο ιατρός θα διεξάγει φυσική εξέταση, ελέγχοντας κυρίως τους λεμφαδένες για την παρουσία οιδήματος. Ενώ, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, συστήνεται βιοψία, για να ανιχνευτεί το αίτιο της φλεγμονής, ή και καλλιέργεια αίματος για να ελεγχθεί εάν η μόλυνση έχει περάσει στο αίμα.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά η λεμφαγγειίτιδα;

Από την στιγμή που θα γίνει η διάγνωση της νόσου, θα πρέπει να ακολουθηθεί άμεση θεραπεία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης, εφόσον η λεμφαγγειίτιδα οφείλετε σε κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό. Συνήθως ο ιατρός, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς μπορεί να προτείνει 1 ή περισσότερα από τα παρακάτω θεραπευτικά πλάνα:

 • Χορήγηση αντιβιοτικών, από στόματος ή ενδοφλεβίως, στην περίπτωση που η φλεγμονή οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη.
 • Χρήση παυσίπονης αγωγής, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Χορήγηση αντιφλεγμονώδης αγωγής, για τον περιορισμό του οιδήματος.
 • Χειρουργική αποστράγγιση τυχόν αποστήματος, που μπορεί να έχει σχηματιστεί.
 • Χειρουργική αφαίρεση κάποιου λεμφαδένα, εάν αυτός προκαλεί σοβαρή παρεμπόδιση.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της νόσου;

Προκειμένου να ανακουφιστεί κάποιος στο σπίτι από τα συμπτώματα της νόσου, κατά την διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιήσει ζεστές κομπρέσες στην περιοχή που υπάρχει πόνος ή οίδημα. Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση μιας πετσέτας, βρεγμένης με ζεστό τρεχούμενο νερό, και προτείνεται να εφαρμόζεται 3 φορές την ημέρα. Η ζέστη ενισχύει την ροή του αίματος στην περιοχή και επιταχύνει την επούλωση του ιστού, για τον λόγο αυτό, μπορεί κάποιος εναλλακτικά να κάνει ζεστό μπάνιο, αφήνοντας παρατεταμένα το ζεστό νερό στην περιοχή της λοίμωξης. 

Επιπλέον, εφόσον είναι δυνατόν, είναι καλό να διατηρείται η περιοχή της λοίμωξης ανυψωμένη, καθώς αυτό μειώνει το οίδημα και περιορίζει την εξάπλωση της μόλυνσης. Τέλος, για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη συνταγογραφούμενες παυσίπονες ουσίες, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη. Προσοχή, σε περίπτωση που κάποιος έχει προβλήματα με τα νεφρά ή το ήπαρ ή έχει βιώσει ποτέ έλκος ή αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, πριν την χρήση κάποιας από τις παραπάνω ουσίες. 

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία της νόσου και πόσο γρήγορα ανακάμπτει κάποιος;

Εφόσον, δεν υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως από την λεμφαγγειίτιδα, παρ' όλα αυτά, αυτό μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Στο διάστημα αυτό, το άτομο είναι πιθανό να βιώνει οίδημα και αδιαθεσία, ενώ ο χρόνος πλήρους ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αίτια της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και αυξάνει την πιθανότητα πλήρης ανάκαμψης. 

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η λεμφαγγειίτιδα;

Εάν η λεμφαγγειίτιδα δεν θεραπευτεί άμεσα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γρήγορης εξάπλωσης της λοίμωξης, η οποία οδηγεί σε επιπλοκές, όπως:

 • Λοίμωξη του δέρματος.
 • Δημιουργία αποστήματος, το οποίο αποτελείται από πύο, είναι επώδυνο, και συνοδεύεται από οίδημα και φλεγμονή.
 • Σήψη, ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από λοίμωξη σε ολόκληρο τον οργανισμό.
 • Βακτηριαιμία, είσοδο δηλαδή των βακτηρίων στο αίμα.

Εφόσον, τα βακτήρια εισέλθουν στο αίμα, η εξάπλωση της λοίμωξης στον οργανισμό είναι ταχύτατη και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ζωή του ατόμου. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο θα πρέπει να ζητήσει άμεση ιατρική παρέμβαση και να ακολουθήσει αυστηρά την θεραπεία που θα του υποδειχθεί από τον θεράποντα ιατρό. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την χορήγηση αντιβιοτικών και είναι σημαντικό να μην παραλειφθεί καμία δόση, ειδικότερα τις πρώτες ημέρες.

Τα βασικά συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη του αίματος από βακτήρια είναι:

 • Αύξηση του πόνου ή της κοκκινίλας στο σημείο της λοίμωξης.
 • Αύξηση των κόκκινων ραβδώσεων που εμφανίζει η λεμφαγγειίτιδα.
 • Συσσώρευση ή έκκριση υγρού ή πύου από τους λεμφαδένες.
 • Πυρετός, πάνω από 38,3°C για περισσότερο από 2 ημέρες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Dhar, D. A. (n.d.) merckmanuals.com/home/skin-disorders/bacterial-skin-infections/lymphangitis

2. Mayo Clinic Staff. (2016, October 26). Swollen lymph nodes: Overview mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/basics/definition/con-20029652

3. Schneider, P., Monsel, G., Veziris, N., Roujeau, J., Bricaire, F., & Caumes, E. (2011). Successful treatment of nodular lymphangitis due to Mycobacterium chelonae in two immunosuppressed patients. Dermatology Online Journal, 17(3) escholarship.org/uc/item/8f55s44k