Λοιμώδη νοσήματα

Λέπρα

Τι είναι η λέπρα;

Η λέπρα είναι μία χρόνια, προοδευτική βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Μycobacterium leprae. Επηρεάζει κυρίως τα νεύρα των άκρων, του δέρματος, του βλεννογόνου της μύτης και του αναπνευστικού σωλήνα. Η λέπρα είναι επίσης γνωστή ως νόσος του Hansen.

Η λέπρα παράγει δερματικά έλκη, νευρική βλάβη και μυϊκή αδυναμία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή παραμόρφωση ή σημαντική αναπηρία.

Η λέπρα είναι μία από τις παλιότερες ασθένειες στην ιστορία του ανθρώπου. Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση λέπρας εντοπίζεται περίπου το 600 π.Χ.

Η λέπρα είναι κοινή σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Ωστόσο, δεν απαντά συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μόνο 150 με 250 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Πώς μεταδίδεται η λέπρα;

Το βακτήριο Μycobacterium leprae προκαλείται τη λέπρα. Θεωρείται ότι η λέπρα μεταδίδεται μέσω επαφής με βλεννογόνους εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

Η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Ωστόσο, η στενή, επαναλαμβανόμενη επαφή με ένα μολυσμένο άτομο για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοσή της.

Το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για τη λέπρα πολλαπλασιάζεται πολύ αργά. Η ασθένεια έχει μέσο χρόνο επώασης (ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων) πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν ακόμη και για 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ένας αρμαντίλλο των Νοτίων Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικό μπορεί επίσης να μεταφέρει την ασθένεια και να τη μεταδίδει στους ανθρώπους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λέπρας;

Υπάρχουν τρία συστήματα ταξινόμησης της λέπρας.

 1. Φυματιώδης λέπρα, λεπρωματώδης λέπρα, οριακή λέπρα

Το πρώτο σύστημα αναγνωρίζει τρεις τύπους λέπρας, τη φυματιώδη, τη λεπρωματώδη και την οριακή. Η ανοσοαπόκριση του ατόμου στην ασθένεια καθορίζει τον τύπο της λέπρας:

 • Στη φυματιώδη λέπρα, η ανοσολογική απόκριση είναι καλή. Ένα άτομο με αυτό τον τύπο λοίμωξης παρουσιάζει μόνο λίγες κακώσεις. Η ασθένεια είναι ήπια και ελάχιστα μεταδοτική.
 • Στη λεπρωματώδη λέπρα, η ανοσολογική απόκριση είναι μειωμένη. Αυτός ο τύπος επίσης επηρεάζει το δέρμα, τα νεύρα και άλλα όργανα. Υπάρχουν εκτεταμένες κακώσεις, συμπεριλαμβανομένων των όζων (μεγάλες μάζες). Αυτός ο τύπος της νόσου είναι περισσότερος μεταδοτικός.
 • Στην οριακή λέπρα, υπάρχουν κλινικά χαρακτηριστικά τόσο της φυματιώδους όσο και της λεπρωματώδους μορφής. Αυτός ο τύπος θεωρείται ενδιάμεσο των δύο προαναφερθέντων τύπων λέπρας.
 1. Ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινομεί την ασθένεια με βάση τον τύπο και τον αριθμό των πασχόντων περιοχών του δέρματος:

 • Η πρώτη κατηγορία ονομάζεται paucibacillary. Υπάρχουν πέντε ή λιγότερες κακώσεις και δεν ανιχνεύονται βακτήρια σε δείγματα του δέρματος.
 • Η δεύτερη κατηγορία ονομάζεται multibacillary. Υπάρχουν περισσότερες από πέντε κακώσεις και τα βακτήρια ανιχνεύονται σε δείγματα του δέρματος.
 1. Ταξινόμηση Ridley-Jopling

Οι κλινικές μελέτες χρησιμοποιούν το σύστημα ταξινόμησης Ridley-Jopling. Έχει πέντε κατηγορίες με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ταξινόμηση Συμπτώματα Απόκριση στη νόσο
Φυματιώδης λέπρα Λίγες επίπεδες κακώσεις, ορισμένες μεγάλες, μερική εμπλοκή των νεύρων Μπορεί να επουλωθεί από μόνη της, να επιμένει ή μπορεί να εξελιχθεί σε μία πιο σοβαρή μορφή
Οριακή φυματιώδης λέπρα Κακώσεις παρόμοιες με τη φυματιώδη μορφή αλλά περισσότερες σε αριθμό, μεγαλύτερη εμπλοκή των νεύρων Μπορεί να επιμένει, να αντιστραφεί σε φυματιώδη ή να εξελιχθεί σε άλλη μορφή
Μεσο-οριακή λέπρα Ερυθρές δερματικές πλάκες, ήπιο μούδιασμα, διογκωμένοι λεμφαδένες, μεγαλύτερη εμπλοκή των νεύρων Μπορεί να υποχωρήσει, να επιμένει ή να εξελιχθεί σε άλλες μορφές
Οριακή λεπρωματώδης λέπρα Πολλές κακώσεις, συμπεριλαμβανομένων επιπέδων κακώσεων, ανυψωμένων πλακών και όζων, περισσότερο μούδιασμα Μπορεί να επιμένει, να υποχωρήσει ή να εξελιχθεί
Λεπρωματώδης λέπρα Πολλές κακώσεις με βακτήρια, τριχόπτωση, πιο σοβαρή εμπλοκή των νεύρων με εξασθένηση των περιφερικών νεύρων, αδυναμία των άκρων, παραμόρφωση Δεν υποχωρεί

Υπάρχει επίσης μία μορφή λέπρας που ονομάζεται απροσδιόριστη λέπρα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο σύστημα ταξινόμησης Ridley-Jopling. Θεωρείται μία πολύ πρώιμη μορφή λέπρας, όπου το άτομο έχει μόνο μία δερματική κάκωση η οποία είναι ελαφρώς ευαίσθητη στην αφή.

Η απροσδιόριστη λέπρα μπορεί να υποχωρήσει ή να εξελιχθεί περαιτέρω σε μία από τις πέντε μορφές λέπρας στο σύστημα Ridley-Jopling.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λέπρας;

Τα κύρια συμπτώματα της λέπρας περιλαμβάνουν:

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Μούδιασμα σε χέρια, πόδια και άκρα ποδός
 • Κακώσεις του δέρματος

Οι κακώσεις του δέρματος οδηγούν σε μειωμένη αίσθηση αφής, θερμοκρασίας ή πόνου. Δεν επουλώνονται, ακόμη και ύστερα από αρκετές εβδομάδες. Είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμες συγκριτικά με το φυσιολογικό τόνο του δέρματός σας ή μπορεί να είναι ερυθρές λόγω φλεγμονής.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λέπρα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για την αναζήτηση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει μία βιοψία κατά την οποία θα απομακρύνει ένα μικρό δείγμα δέρματος ή νεύρων και θα το αποστείλει στο εργαστήριο για ανάλυση.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία δοκιμασία λεπρομίνης για να καθορίσει τον τύπο της λέπρας. Θα σας χορηγήσει με ένεση μία μικρή ποσότητα του βακτηρίου που προκαλεί η λέπρα, το οποίο έχει αδρανοποιηθεί, εντός του δέρματος, τυπικά στον άνω πήχη.

Τα άτομα που πάσχουν από φυματιώδη ή οριακή φυματιώδη λέπρα θα παρουσιάσουν θετικό αποτέλεσμα στο σημείο της ένεσης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λέπρα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέπτυξε μία πολυφαρμακευτική θεραπεία το 1995 για την ίαση όλων των τύπων λέπρας. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, αρκετά αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν τη λέπρα θανατώνοντας τα βακτήρια που την προκαλούν. Αυτά τα αντιβιοτικά είναι τα εξής:

 • Δαψόνη
 • Ριφαμπικίνη
 • Κλοφαζιμίνη
 • Μινοκυκλίνη
 • Οφλοξασίνη

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει περισσότερα από ένα αντιβιοτικά ταυτόχρονα.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβετε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ασπιρίνη, η πρεδνιζόνη ή η θαλιδομίδη. Η θεραπεία θα διαρκέσει για μήνες και πιθανώς ένα με δύο χρόνια.

Δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνετε θαλιδομίδη εάν είστε ή επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, διότι δημιουργεί σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της λέπρας;

Η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Παραμόρφωση
 • Τριχόπτωση, ιδιαίτερα στα φρύδια και τις βλεφαρίδες
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Μόνιμη νευρική βλάβη στα χέρια και τα πόδια
 • Ανικανότητα χρήσης χεριών και ποδιών
 • Χρόνια ρινική συμφόρηση, ρινορραγία και κατάρρευση του ρινικού διαφράγματος
 • Ιρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή της ίριδας του οφθαλμού
 • Γλαύκωμα, μία οφθαλμολογική ασθένεια που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο
 • Τύφλωση
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Υπογονιμότητα
 • Νεφρική βλάβη

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η λέπρα;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της λέπρας είναι η αποφυγή της μακροχρόνιας στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της λέπρας;

Η μακροπρόθεσμη έκβαση είναι καλύτερη αν ο γιατρός διαγνώσει τη λέπρα έγκαιρα προτού εξελιχθεί σε μία σοβαρή μορφή. Η έγκαιρη θεραπεία αποτρέπει περαιτέρω βλάβη των ιστών, σταματά την εξάπλωση της νόσου και προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές της υγείας.

Η έκβαση είναι τυπικά δυσοίωνη όταν η διάγνωση συμβαίνει σε πιο προχωρημένο στάδιο, αφότου το άτομο έχει αποκτήσει σοβαρή παραμόρφωση ή αναπηρία. Ωστόσο, η κατάλληλη θεραπεία εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στο σώμα και τον τερματισμό εξάπλωσης της ασθένειας σε άλλα άτομα.

Μπορεί να προκύψουν μόνιμες επιπλοκές της υγείας παρά την επιτυχή δόση των αντιβιοτικών. Παρόλα αυτά, ο γιατρός θα σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anand PP, et al. (2014). Pretty leprosy: Another face of Hansen’s disease! A review. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0422763814001034?via%3Dihub

2. Classification of leprosy. (n.d.). http://www.who.int/lep/classificationTrusted Source

3. Gaschignard J, et al. (2016). Pauci- and multibacillary leprosy: Two distinct, genetically neglected diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4878860/Trusted Source

4. Leprosy. (2018). http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/leprosy

5. Leprosy. (n.d.). https://rarediseases.org/rare-diseases/leprosy/

6. Leprosy (Hansen’s disease). (n.d.). https://medicalguidelines.msf.org/viewport/CG/english/leprosy-hansens-disease-16689690.html

7. Pardillo FEF, et al. (2007). Methods for the classification of leprosy for treatment purposes. https://academic.oup.com/cid/article/44/8/1096/298106

8. Scollard D, et al. (2018). Leprosy: Epidemiology, microbiology, clinical manifestations, and diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/leprosy-epidemiology-microbiology-clinical-manifestations-and-diagnosis

9. Tierney D, et al. (2018). Leprosy. https://www.merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/mycobacteria/leprosy

10. Truman RW, et al. (2011). Probable zoonotic leprosy in the southern United States. DOI: 10.1056/NEJMoa1010536

11. What is Hansen’s disease? (2017). https://www.cdc.gov/leprosy/about/about.htmlTrusted Source

12. WHO multidrug therapy. (n.d.). http://www.who.int/lep/mdt/en/