Καρκίνος

Λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων

Τι είναι η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων;

Η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων (HCL) είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών που επηρεάζει τα Β-λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση λοιμώξεων). Εάν έχετε λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων, το σώμα παράγει πλεόνασμα ανώμαλων Β-λεμφοκυττάρων τα οποία δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτά τα κύτταρα ανταγωνίζονται με τα υγιή Β-λεμφοκύτταρα εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστώντας σας επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Παρόλο που η παραγωγή μη φυσιολογικών Β-λεμφοκυττάρων είναι το χαρακτηριστικό της ασθένειας, η αυξημένη παραγωγή αυτών των ανώμαλων κυττάρων μπορεί να προκαλέσει μείωση στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων λαμβάνει το όνομά της από τα μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια που μοιάζουν «τριχωτά» κάτω από το μικροσκόπιο. Σπάνιες περιπτώσεις λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων επηρεάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία βοηθούν τα Β-λεμφοκύτταρα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Παρόλο που η ακριβής αίτια της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων παραμένει άγνωστη, κάποιες έρευνες δείχνουν σχέση μεταξύ αυτού του τύπου καρκίνου και της έκθεσης στο ζιζανιοκτόνο Agent Orange, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων;

Κοινά συμπτώματα της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων περιλαμβάνουν:

Η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων εξελίσσεται αργά και στα αρχικά στάδια μπορεί να έχετε ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα.

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας

Αν έχετε λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων, είναι σημαντικό να είστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που υποδεικνύουν εξέλιξη του καρκίνου. Καλέστε το γιατρό σας αν γενικά δεν αισθάνεστε καλά ή αν εμφανίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

  • Σοβαρή αιμορραγία
  • Λοίμωξη
  • Επίμονο πυρετό
  • Επίμονο βήχα

Αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός. Η άμεση φροντίδα και η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμες για την υγεία σας.

Αυτός ο τύπος καρκίνου επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από ό, τι τις γυναίκες και οι περισσότερες περιπτώσεις διάγνωσης λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων πραγματοποιούνται σε άτομα άνω των 50 ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων;

Ο γιατρός μπορεί να υποπτεύεται λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων με βάση τα συμπτώματα σας ή αν εντοπίσει ενδείξεις της νόσου κατά την κλινική εξέταση. Οι εξετάσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε είναι οι εξής:

  • Μία αξονική τομογραφία δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες του σώματος και επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει συγκεκριμένα όργανα, όπως ο σπλήνας ή το ήπαρ, τα οποία μπορεί να διογκωθούν αν έχετε λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων.
  • Ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα είναι η μέτρηση του αριθμού των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων στο αίμα.
  • Ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος είναι μία εξέταση στην οποία το αίμα εξετάζεται μικροσκοπικά για τον εντοπισμό τριχωτών κυττάρων.
  • Αν υποβληθείτε σε βιοψία μυελού των οστών, ο γιατρός θα απομακρύνει ένα μικρό δείγμα μυελού των οστών χρησιμοποιώντας μία βελόνα. Το δείγμα θα εξεταστεί κάτω από μικροσκόπιο για ενδείξεις καρκίνου.
  • Ένα δείγμα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή μυελού των οστών μπορεί να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για συγκεκριμένους δείκτες, όπως πρωτεϊνικά πρότυπα που εντοπίζονται στην επιφάνεια των τριχωτών κυττάρων. Αυτό ονομάζεται ανοσοφαινότυπος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων;

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των τριχωτών και υγιών κυττάρων στο αίμα και το μυελό των οστών και αν παρουσιάζετε συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως διόγκωση ή λοίμωξη του σπλήνα. Παρόλο που ορισμένες θεραπείες ανακουφίζουν και διαχειρίζονται τα συμπτώματα, δεν υπάρχει ίαση για την ασθένεια. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία εάν τα φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αν ο σπλήνας έχει υποστεί διόγκωση ή αν έχετε λοίμωξη.

Κοινές θεραπείες είναι οι εξής:

  • Μετάγγιση αίματος για την αύξηση των κυττάρων του αίματος
  • Χημειοθεραπεία για τη θανάτωση μη φυσιολογικών κυττάρων
  • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση διογκωμένου σπλήνα
  • Αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης

Εάν η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων δεν εξελίσσεται και δεν παρουσιάζετε συμπτώματα, η κατάστασή σας θα ελέγχεται αλλά μπορεί να μη χρειάζεστε άμεση θεραπεία.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων;

Η θεραπεία και η ανάρρωση εξαρτώνται από το εάν υπάρχει διαρκής αύξηση στον αριθμό των τριχωτών κυττάρων και από το ρυθμό με τον οποίο αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται. Οι περισσότερες περιπτώσεις λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και συνήθως οδηγούν σε μακροχρόνια ύφεση (κατάσταση στην οποία ο καρκίνος σταματά να εξελίσσεται και τα συμπτώματα υποχωρούν). Εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν και ο καρκίνος ξεκινήσει να εξελίσσεται ξανά, θα χρειαστεί να υποβληθείτε εκ νέου σε θεραπεία ώστε η ασθένεια να εισέλθει ξανά σε ύφεση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chronic B-cell leukemias and Agent Orange (2015, June 3) publichealth.va.gov/exposures/agentorange/conditions/bcell-leukemia.asp

2. Hairy cell leukemia treatment. (2015, September 21) cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/hairy-cell-leukemia/Patient/page1

3. Naik, R. R. & Savin, A. (2012 Jan) My Treatment Approach to Hairy Cell Leukemia. Mayo Clin Proc, 87(1) 67-76 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498175/