Δερματολογικές παθήσεις

Λευκονυχία

Τι είναι η λευκονυχία;

Η λευκονυχία είναι μία πάθηση όπου λεύκες γραμμές ή κηλίδες εμφανίζονται στα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Αυτό είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα και τελείως αβλαβές. Πολλοί υγιείς ενήλικες παρουσιάζουν αυτές τις κηλίδες σε κάποιο σημείο της ζωής τους, επομένως η εμφάνισή τους ως επί το πλείστον δεν αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης.

Για κάποια άτομα, οι λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανίζονται σαν μικροσκοπικά σημάδια σε όλο το νύχι. Σε άλλους, μπορεί να είναι μεγαλύτερα και να εκτείνονται σε όλη την επιφάνεια του νυχιού. Οι κηλίδες μπορεί να επηρεάζουν ένα ή περισσότερα νύχια.

Η πιο κοινή αιτία λευκονυχίας είναι ένας τραυματισμός στην κοίτη του νυχιού, όπως εάν χτυπήσετε το νύχι ή το δάχτυλό σας. Τα συχνά μανικιούρ και πεντικιούρ ή η χρήση τζελ ή ακρυλικού στα νύχια μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στην κοίτη. Αρκετές άλλες αιτίες είναι υπεύθυνες για τις ασυνήθιστες κηλίδες στα νύχια.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της λευκονυχίας;

Οι λευκές κηλίδες στα νύχια είναι κοινές και μπορεί να προκαλούνται από αρκετά προβλήματα. Πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

Αλλεργική αντίδραση

Μία αλλεργία σε βερνίκι νυχιού, gloss, σκληρυντικό ή ασετόν μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευκών κηλίδων στα νύχια. Η χρήση ακρυλικού τζελ νυχιών μπορεί να δημιουργήσει έντονη βλάβη στο νύχι, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αυτών των λευκών κηλίδων.

Μύκητες

Ένας κοινός μύκητας των νυχιών που ονομάζεται λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια των ποδιών. Η πρώτη ένδειξη αυτής της λοίμωξης είναι λίγες μικρές λευκές κηλίδες στα νύχια.

Η λοίμωξη μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στην κοίτη του νυχιού. Τα νύχια των ποδιών μπορεί να έχουν φολιδωτή εμφάνιση και ύστερα να γίνουν παχιά και εύθραυστα.

Τραυματισμός στο νύχι

Ένας τραυματισμός στη βάση του νυχιού μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία λευκών κηλίδων καθώς το νύχι αναπτύσσεται. Όμως, επειδή χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν τα νύχια, μπορεί να μην είστε σε θέση να ανακαλέσετε τον τραυματισμό. Κάποιοι τραυματισμοί δεν εμφανίζονται για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.

Κοινές πήγες τραυματισμού του νυχιού είναι οι εξής:

  • Κλείσιμο των δακτύλων σε πόρτα
  • Χτύπημα των δακτύλων με σφυρί
  • Χτύπημα των νυχιών στο γραφείο

Τα συχνά μανικιούρ επίσης προκαλούν βλάβη που μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις λευκές κηλίδες στα νύχια. Η πίεση που εφαρμόζεται από την τεχνίτρια των νυχιών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην κοίτη του όνυχα.

Ανεπάρκειες μεταλλικών στοιχείων

Μπορεί να παρατηρήσετε λευκές κηλίδες στα νύχια σας αν έχετε ανεπάρκεια σε συγκεκριμένα μεταλλικά στοιχεία ή βιταμίνες, όπως στον ψευδάργυρο ή το ασβέστιο.

Επιπρόσθετες αιτίες

Λιγότερο κοινές αιτίες της λευκονυχίας είναι οι εξής:

Παρόλο που αυτές οι αιτίες είναι πιθανές, είναι πολύ σπάνιες. Ο γιατρός θα εξερευνήσει μία πληθώρα συχνών παθήσεων αν έχετε επίμονες λευκές κηλίδες στα νύχια, προτού λάβει υπόψιν του αυτά τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λευκονυχίας;

Οι λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν με μία πληθώρα τρόπων και να μοιάζουν με:

  • Μικροσκοπικά σημάδια σαν από στυλό
  • Μεγάλες γραμμές που διατρέχουν το νύχι
  • Μεγάλες κηλίδες

Η αιτία της λευκονυχίας μπορεί να καθορίζει το πώς θα εμφανιστούν οι λευκές κηλίδες. Ένας τραυματισμός στο νύχι μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη λευκή κηλίδα στο μέσο του όνυχα. Αντιθέτως, μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει αρκετές μικρές κηλίδες σε όλο το νύχι. Η εμφάνιση των κηλίδων ή των γραμμών μπορεί να διαφέρει από νύχι σε νύχι.

Θα έχετε πιθανώς επιπλέον συμπτώματα ανάλογα με την αιτία των λευκών κηλίδων.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λευκονυχία;

Εάν η λευκονυχία δεν είναι συχνή και πιστεύετε ότι κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με τραυματισμό, μπορεί να μη χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί ώστε να αποφεύγετε τραυματισμούς ή να σταματήσετε συμπεριφορές που υποπτεύεστε ότι είναι υπεύθυνες για τη βλάβη.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι κηλίδες είναι επίμονες ή επιδεινώνονται, μπορεί να χρειάζεται να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Τα περισσότερα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν λευκονυχία αντιμετωπίζονται εύκολα μόλις διαγνωστούν.

Κατά το ραντεβού σας, ο γιατρός θα εξετάσει τα νύχια και τα άκρα των χεριών και των ποδιών σας. Με βάση τις παρατηρήσεις του, θα πραγματοποιήσει διάγνωση και θα σας προτείνει θεραπεία.

Εάν δεν μπορεί να καταλήξει με βεβαιότητα στη διάγνωση, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε αρκετές εξετάσεις για τον αποκλεισμό πιθανών αιτιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι μία ανεπάρκεια βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι υπεύθυνη για τη λευκονυχία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λευκονυχία;

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Αλλεργική αντίδραση

Σταματήστε τη χρήση βερνικιών, gloss ή προϊόντων των νυχιών που πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνα για την αλλεργική αντίδραση. Αν συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης μετά τον τερματισμό της χρήσης των προϊόντων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μύκητες

Ένα από το στόματος αντιμυκητιασικό φάρμακο είναι η πιο κοινή θεραπεία, και πολλοί γιατροί επίσης συνταγογραφούν μία τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία. Ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι τρεις μήνες και είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία σε όλη τη διάρκεια. Ειδάλλως, η μυκητίαση μπορεί να μην αντιμετωπιστεί πλήρως.

Τραυματισμοί των νυχιών

Οι περισσότεροι τραυματισμοί των νυχιών χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Καθώς το νύχι αναπτύσσεται, η βλάβη στα κινείται προς τα πάνω και με την πάροδο του χρόνου οι λευκές κηλίδες θα εξαφανιστούν εντελώς.

Κοσμητικές θεραπείες

Εάν ο αποχρωματισμός των νυχιών σάς προκαλεί πρόβλημα ή αναζητάτε έναν προσωρινό τρόπο για να τα καλύψετε, χρησιμοποιείστε βερνίκι. Ένα βερνίκι στο χρώμα του όνυχα είναι ένας φυσικός τρόπος να κρύψετε τις λευκές κηλίδες.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της λευχονυχίας;

Για τα περισσότερα άτομα, λευκονυχία δεν είναι τίποτα άλλο από ενοχλητικές κηλίδες στα νύχια. Σπάνια αποτελούν ένδειξη μεγαλύτερων προβλημάτων και συνήθως εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία.

Αν παρατηρήσετε αυτές τις κηλίδες, μην ανησυχείτε. Μία επίσκεψη στο γιατρό θα βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας τους. Μπορείτε να ρωτήσετε αναφορικά με οποιεσδήποτε απορίες έχετε, καθώς και ποια είναι μία γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Τα επόμενα βήματα

Εάν παρατηρήσετε λευκονυχία και αναρωτιέστε τι να κάνετε, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Ανακαλέσετε το άμεσο παρελθόν και ύστερα προστατεύστε τα νύχια σας. Έχετε χτυπήσει πρόσφατα τα νύχια σας ή έχετε τραυματίσει τα δάχτυλά σας με οποιοδήποτε τρόπο; Υπάρχουν σημάδια στα πάσχοντα δάχτυλα; Προστατεύστε τα δάχτυλά σας με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε όταν πραγματοποιείτε δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να χτυπηθούν, να τρυπήσουν ή να τραυματιστούν.
  2. Καταγράψτε τα συμπτώματά σας. Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως αλλαγές στο χρώμα ή την υφή των νυχιών; Τα νύχια σας γίνονται κίτρινα ή εύθραυστα; Μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας για θεραπεία.
  3. Μιλήστε με το γιατρό σας. Αν πιστεύετε ότι η λευκονυχία δεν προκαλείται από τραυματισμό, πραγματοποίησε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Μετά από την εξέταση, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τη διάγνωση και τη θεραπεία.
  4. Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή. Μία υγιεινή διατροφή και η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμινών μπορούν να αποτρέψουν πιθανές παρενέργειες, όπως η λευκονυχία.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2018). Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954

2. Morgan Z, et al. (2011). Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency. onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-277X.2011.01175_23.x

3. Nail hygiene. (2009). cdc.gov/healthywater/hygiene/hand/nail_hygiene.html

4. Oakley A. (2016). White nails. dermnetnz.org/topics/white-nail