Δερματολογικές παθήσεις

Λίπωμα

Τι είναι το λίπωμα;

Το λίπωμα παρατηρείται όταν λιπώδης ιστός αναπτύσσεται αργά κάτω από το δέρμα σας.Οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν ένα λίπωμα, αλλά είναι σπάνιο να εμφανιστεί στα παιδιά.

Lipoma, a growth of fat tissue under human skin

Ένα λίπωμα μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συνήθως εμφανίζονται στο λαιμό,  στους ώμους, στην πλάτη, στην κοιλιά, στα πόδια ή στους μηρούς.

Τα λιπώματα ταξινομούνται στους καλοήθεις όγκους ή όγκους λιπώδους ιστού. Αυτό σημαίνει ότι το λίπωμα δεν είναι καρκίνος και σπάνια μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό.

Η θεραπεία του λιπώματος δεν είναι πάντα απαραίτητη εκτός αν σας ενοχλεί.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός λιπώματος;

Υπάρχουν πολλοί τύποι δερματικών όγκων, αλλά ένα λίπωμα έχει συνήθως ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λιπωμα, θα πρέπει γενικά να γνωρίζετε τα εξής:

  • Τα λιπώματα είναι μαλακά στην αφή
  • κινούνται εύκολα αν τα αγγίξετε με το δάχτυλό σας
  • βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα
  • είναι άχρωμα
  • μεγαλώνουν αργά

Τα λιπώματα βρίσκονται συνήθως στον λαιμό, την πλάτη και τους ώμους, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο στομάχι, στους μηρούς και στους βραχίονες.

Το λίπωμα είναι οδυνηρό αν αναπτυχθεί σε νεύρα κάτω από το δέρμα, αλλά υπό άλλες συνθήκες δεν πονάει.

Lipoma.

Θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας. Τα λιπώματα μπορεί να μοιάζουν πολύ με μια καρκινική κατάσταση που ονομάζεται λιποσάρκωμα

Αίτια

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ενός λιποώματος;

Η αιτία των λιπωμάτων είναι άγνωστη. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του τύπου  δέρματος αυξάνεται εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό λιπωμάτων.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί συχνότερα στους ενήλικες μεταξύ των 40 και 60 ετών.

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • adiposis dolorosa (μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά, επώδυνα λιπώματα)
  • Σύνδρομο Cowden
  • Σύνδρομο Gardner
  • Τη νόσο Madelung

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα λίπωμα;

Οι γιατροί συχνά μπορούν να διαγνώσουν ένα λίπωμα, από τη φυσική εξέταση.

Το λίπωμα είναι μαλακό στην αφή και δεν πονάει. Επίσης, δεδομένου ότι αποτελείται από λιπώδεις ιστούς, το λιπωμα κινείται εύκολα όταν το αγγίζουμε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να πάρει μια βιοψία του λιπώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, γίνεται απόξυση ενός μέρος του ιστου και αποστέλλεται στο εργαστήριο για περαιτέρω έλεγχο.   Αυτή η εξέταση γίνεται για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου. Αν και ένα λίπωμα δεν είναι καρκινικό, μπορεί να μοιάζει με λιποσάρκωμα, το οποίο είναι κακόηθες ή καρκινικό. Σε αντίθεση με τα λιπώματα, τα λιποσαρκώματα είναι επώδυνα και αναπτύσσονται γρήγορα κάτω από το δέρμα.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται το λίπωμα;

Ένα λίπωμα που παραμένει στον οργανισμό σας συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, ο δερματολόγος σας μπορεί να το αφαιρέσει αν σας ενοχλεί. Ο δερματολόγος σας θα κάνει την καλύτερη σύσταση θεραπείας με βάση διάφορους παράγοντες, όπως: το μέγεθος του λιπώματος, τον αριθμό των λιπωμάτων που έχετε, το προσωπικό σας ιστορικό καρκίνου του δέρματος, το οικογενειακό σας ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή αν το λίπωμα είναι επώδυνο.

Χειρουργική επέμβαση

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης ενός λιπωματος η χειρουργική αφαίρεσή του. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε ένα μεγάλο όγκο που εξακολουθεί να αυξάνεται. Τα λιπώματα όταν αφαιρεθούν χειρουργικά σπάνια αναπτύσσονται ξανά.

Λιποαναρρόφηση

Μια άλλη επιλογή θεραπείας είναι η λιποαναρρόφηση. Δεδομένου ότι τα λιποσώματα περιέχουν λίπος, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση του μεγέθους τους. Κατά τη λιποαναρρόφηση -αφού πρώτα έχει απολυμανθεί η περιοχή- μια βελόνα προσαρτημένη σε μεγάλη σύριγγα εισέρχεται εντός του λιπώματος και αναρροφά το περιεχόμενό του.

Ενέσεις στεροειδών

Οι ενέσεις στεροειδών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συρρικνώσει το λίπωμα, αλλά δεν το αφαιρεί τελείως.

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσής τους στους γύρω ιστούς και δεν είναι απειλητικά για τη ζωή. Ένα λίπωμα δεν μπορεί να μειωθεί με αυτο-φροντίδα. Τα παγοκύστες και οι θερμές κομπρέσες μπορεί να λειτουργούν για άλλους τύπους δερματικών όγκων, αλλά δεν βοηθούν τα λιπώματα επειδή είναι λιπαρά. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για θεραπεία αν θελετε να απαλλαγείτε από ένα λίπωμα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lipoma. (2015, January 16) nhs.uk/Conditions/lipoma/Pages/Introduction.aspx

2. Mayo Clinic Staff. (2015, January 22). Lipoma mayoclinic.com/health/lipoma/DS00634 mayoclinic.com/health/lipoma/DS00634

3. What is a soft tissue sarcoma? (2014, December 29) cancer.org/Cancer/Sarcoma-AdultSoftTissueCancer/DetailedGuide/sarcoma-adult-soft-tissue-cancer-soft-tissue-sarcoma