Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα

Τι είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα (CAUTI) είναι μία από τις πιο κοινές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νοσηλευτών Εντατικής Φροντίδας.

Οι ουροκαθετήρες αποτελούν την αιτία της λοίμωξης. Ένας ουροκαθετήρας είναι ένας σωλήνας που εισάγεται εντός της ουρήθρας και απομακρύνει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σε ένα σάκο συλλογής. Μπορεί να χρειαστείτε καθετήρα αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή δεν μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως και χρειάζεστε στενή παρακολούθηση της ποσότητας των ούρων που παράγουν οι νεφροί.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα έχει παρόμοια συμπτώματα με μία τυπική λοίμωξη του ουροποιητικού (UTI), όπως:

  • Νεφελώδη ούρα
  • Αίμα στα ούρα
  • Έντονη οσμή των ούρων
  • Διαρροή ούρων γύρω από τον καθετήρα
  • Πίεση, πόνο ή δυσφορία στη μέση ή το στόμαχο
  • Ρίγη
  • Πυρετό
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Εμετό

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν εάν ήδη νοσηλεύεστε, επειδή παρόμοια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν μέρος της γενικότερης κακής εικόνας της υγείας σας. Στους ηλικιωμένους, η αλλαγή στην πνευματική κατάσταση ή η σύγχυση μπορεί να αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης του ουροποιητικού λόγω καθετήρα.

Εάν έχετε καθετήρα και παρατηρήσετε οποιαδήποτε τοπική δυσφορία, ενημερώστε αμέσως το νοσηλευτή ή το γιατρό.

Αίτια

Από τι προκαλείται μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Βακτήρια ή μύκητες μπορεί να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω του καθετήρα. Εκεί πολλαπλασιάζονται προκαλώντας λοίμωξη.

Υπάρχει μία πληθώρα τρόπων που μπορεί να λάβει χώρα η λοίμωξη κατά τον καθετηριασμό. Για παράδειγμα:

  • Ο καθετήρας μπορεί να υποστεί μόλυνση κατά την εισαγωγή
  • Ο σάκος συλλογής των ούρων μπορεί να μην αδειάζεται αρκετά συχνά
  • Βακτήρια από τις κενώσεις του εντέρου μπορεί να εισέλθουν στον καθετήρα
  • Ούρα στον καθετήρα μπορεί να κινηθούν αντίστροφα εντός της ουροδόχου κύστης
  • Ο καθετήρας μπορεί να μην καθαρίζεται τακτικά

Οι τεχνικές καθαρισμού, εισαγωγής και απομάκρυνσης του καθετήρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μιας λοίμωξης του ουροποιητικού. Επιπλέον, η καθημερινή φροντίδα του καθετήρα κρίνεται απαραίτητη. Οι καθετήρες δεν θα πρέπει να παραμένουν το σώμα περισσότερο από όσο χρειάζεται, καθώς η μεγαλύτερης διάρκειας χρήση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα διαγιγνώσκεται μέσω μιας εξέτασης ούρων. Η ανάλυση ούρων ανιχνεύει κύτταρα του αίματος εντός των ούρων, τα οποία μπορεί να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης.

Μία άλλη χρήσιμη τεχνική είναι η καλλιέργεια ούρων. Αυτή η εξέταση ταυτοποιεί βακτήρια ή μύκητες στα ούρα. Όταν ο γιατρός γνωρίζει την αιτία της λοίμωξης, μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Μερικές φορές, η ουροδόχος κύστη δεν απομακρύνει τα ούρα από το σώμα αρκετά γρήγορα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με τη χρήση καθετήρα. Η κατακράτηση ούρων είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ανάπτυξη βακτηρίων. Ο κίνδυνος λοίμωξης αυξάνεται όσο περισσότερο παραμένουν τα ούρα εντός της ουροδόχου κύστης. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποια απεικονιστική εξέταση της ουροδόχου κύστης, όπως υπερηχογράφημα, για να διαπιστώσει αν κατακρατάτε ούρα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Η κατάλληλη θεραπεία μιας λοίμωξης του ουροποιητικού λόγω χρήσης καθετήρα είναι απαραίτητη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νεφρική λοίμωξη. Επιπρόσθετα, τα άτομα με καθετήρα μπορεί να έχουν ήδη κάποια πάθηση που εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η καταπολέμηση μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήση καθετήρα μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας περισσότερο επιρρεπή σε μελλοντικές λοιμώξεις.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα τείνουν να είναι περισσότερο ανθεκτικές στη θεραπεία από ό, τι άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αυτό γενικά ισχύει για τις περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού λόγω χρήσης καθετήρα είναι επικίνδυνες, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές νεφρικές λοιμώξεις. Για αυτό, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροχρόνια υγεία σας.

Ο γιατρός πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θανάτωση επιβλαβών βακτηρίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά αυτά χορηγούνται από το στόμα. Μπορεί, βέβαια, να χορηγηθούν και ενδοφλέβια σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης. Αν η λοίμωξη προκαλεί σπασμούς της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα αντισπασμωδικό φάρμακο για τη μείωση του πόνου της ουροδόχου κύστης.

Η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, διότι θα απομακρυνθούν πιο εύκολα τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα. Όμως, τα παρακάτω υγρά θα πρέπει να αποφεύγονται:

  • Αλκοόλ
  • Χυμοί κιτρώδων φρούτων
  • Καφεϊνούχα ροφήματα, όπως αναψυκτικά

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω χρήσης καθετήρα είναι από τις πιο κοινές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Για αυτό, πολλά νοσοκομεία δίνουν μεγάλη έμφαση στην πρόληψη.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά εάν ο καθετήρας είναι απαραίτητος. Επίσης, θα απομακρύνει έναν καθετήρα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό του νοσοκομείου θα πρέπει:

  • Να καθαρίζει γύρω από τον καθετήρα κάθε μέρα
  • Να καθαρίζει το δέρμα γύρω από τον καθετήρα κάθε μέρα
  • Να διατηρεί το σάκο συλλογής ούρων κάτω από την ουροδόχο κύστη
  • Να αδειάζει το σάκος συλλογής ούρων αρκετές φορές μέσα στη μέρα κάθε μέρα
  • Να προσέχει ώστε ο σωλήνας του καθετήρα να μην τυλίγεται
  • Να πλένει τα χέρια πριν και μετά το χειρισμό του καθετήρα ή του σάκου συλλογής ούρων
  • Να αλλάζει τον καθετήρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Catheter-associated urinary tract infection. (2012, May 30) ihi.org/Topics/CAUTI/Pages/default.aspx

2. Catheter-associated urinary tract infections (CAUTI). (2012, May 17). Retrieved from cdc.gov/HAI/ca_uti/uti.html