Παρασιτικές λοιμώξεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Λοίμωξη από οξύουρους

Τι είναι η λοίμωξη από οξύουρους;

Η λοίμωξη από οξύουρους είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους λοίμωξης του ανθρώπινου εντέρου από σκώληκες. Οι οξύουροι είναι μικροσκοπικοί μακρόστενοι νηματέλμινθες. Έχουν λευκό χρώμα και το μήκος τους είναι μικρότερο από μισή ίντσα. Η λοίμωξη από οξύουρους είναι επίσης γνωστή και ως οξυουρίαση.

Είναι ο πιο κοινός τύπος ανθρώπινης λοίμωξης από σκώληκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι λοιμώξεις από οξύουρους μεταδίδονται πολύ εύκολα. Είναι περισσότερο κοινές σε παιδιά 5 έως 10 ετών, σε άτομα που ζουν σε ιδρύματα ή εστίες και σε όσους έχουν τακτική στενή επαφή με τις εν λόγω ομάδες ατόμων.

Μία αποτελεσματική θεραπεία για τις λοιμώξεις από οξύουρους είναι τα φάρμακα, παρόλο που μπορεί να συμβεί επαναμόλυνση. Οι σοβαρές επιπλοκές και τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας είναι σπάνια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από οξύουρο;

Κάποια άτομα με λοίμωξη από οξύουρο μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να υποπτευθείτε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει λοίμωξη από οξύουρο εάν παρατηρήσετε:

 • Συχνό και έντονο κνησμό στην περιοχή του πρωκτού
 • Ανήσυχο ύπνο εξαιτίας κνησμού και δυσφορίας στον πρωκτό
 • Πόνο, εξάνθημα ή άλλο δερματικό ερεθισμό γύρω από τον πρωκτό
 • Παρουσία οξύουρων στην περιοχή του πρωκτού του παιδιού σας
 • Παρουσία οξύουρων στα κόπρανα

Αίτια

Τι προκαλεί τη λοίμωξη από οξύουρους;

Οι λοιμώξεις από οξύουρους είναι πολύ μεταδοτικές. Μπορείτε να μολυνθείτε από την ακούσια πέψη ή εισπνοή αυγών των οξύουρων.

Τα αυγά συνήθως εναποτίθενται σε επιφάνειες ή αντικείμενα από ένα μολυσμένο άτομο. Ο κύκλος της λοίμωξης ξεκινά με την πέψη των μικροσκοπικών αυγών.

Μόλις αυτά εισέλθουν στο σώμα, παραμένουν στο έντερο έως ότου εκκολαφθούν και ωριμάσουν. Ως ενήλικες, οι θηλυκοί οξύουροι μετακινούνται στο παχύ έντερο και εξέρχονται από το σώμα μέσω του πρωκτού τη νύχτα.

Η θηλυκοί οξύουροι εναποθέτουν αυγά στις πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τον πρωκτό και ύστερα επιστρέφουν στο παχύ έντερο. Η παρουσία των αυγών συχνά προκαλεί κνησμό και ερεθισμό του πρωκτού.

Όταν το άτομο ξύνει την πάσχουσα περιοχή, τα αυγά μεταφέρονται στα δάχτυλα και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτά αρκετές ώρες.

Αν ένα άτομο που έχει μολυνθεί αγγίζει οικιακά αντικείμενα, όπως σεντόνια, ρούχα, το κάθισμα της τουαλέτας ή παιχνίδια, τα αυγά μεταφέρονται σε αυτά. Τα αυγά των οξύουρων μπορούν να επιβιώσουν στις μολυσμένες επιφάνειες ως και τρεις εβδομάδες.

Τα παιδιά μεταφέρουν τα αυγά των οξύουρων εύκολα, επειδή μπορεί να βάζουν μολυσμένα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα απευθείας στο στόμα τους. Τα αυγά μπορεί επίσης να μεταφέρονται από τα μολυσμένα δάχτυλα απευθείας σε φαγητά ή ποτά.

Παρόλο που είναι ασύνηθες, είναι πιθανό οι ενήλικες να εισπνεύσουν αυγά όταν τινάζουν μολυσμένα σεντόνια, πετσέτες ή ρούχα.

Οι οξύουροι γενικά ζουν μέχρι 13 εβδομάδες. Το ξύσιμο της πάσχουσας περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια πέψη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί επαναμολυνση και εκ νέου έναρξη του κύκλου ζωής του οξύουρου.

Μερικές φορές τα αυγά στον πρωκτό μπορούν να εκκολαφθούν και οι προνύμφες οξύουρων να επαναμολύνουν το έντερο από που έχουν προέλθει. Αυτό προκαλεί συνεχείς κύκλους μόλυνσης αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο λοίμωξης από οξύουρο;

Οι λοιμώξεις από οξύουρο επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και των γεωγραφικών περιοχών. Από τη στιγμή που τα αυγά των οξύουρων είναι μικροσκοπικά, είναι αδύνατον να αποφύγετε άτομα ή περιοχές όπου υφίσταται η μόλυνση.

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί λοίμωξη από οξύουρους, αλλά οι παρακάτω ομάδες είναι πιο επιρρεπείς:

 • Παιδιά που πηγαίνουν σε σταθμούς φύλαξης, νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο
 • Μέλη της οικογένειας ή άτομα που φροντίζουν όσους έχουν μολυνθεί
 • Άτομα που ζουν σε ιδρύματα ή άλλες δομές διαμονής, όπως εστίες ή κοιτώνες
 • Παιδιά ή ενήλικες που δεν εξασκούν τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό
 • Παιδιά που έχουν τη συνήθεια να γλείφουν τον αντίχειρα τους

Είναι πιθανό να μολυνθώ από οξύουρους από τα κατοικίδιά μου;

Οι άνθρωποι είναι οι μόνοι ξενιστές από τον οξύουρων. Ο σκύλος ή γάτα σας δεν μπορεί να σας μολύνει, γιατί δεν μπορεί να μολυνθεί το ίδιο από οξύουρους.

Δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε θεραπεία για τα κατοικίδιά σας για τη λοίμωξη, ακόμη και αν άλλα άτομα στο σπίτι έχουν επίσης μολυνθεί.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λοίμωξη από οξύουρους;

Ένα τεστ με σελοτέιπ είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση μιας λοίμωξης από οξύουρους. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει την προσκόλληση ενός τμήματος σελοτέιπ στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Οι οξύουροι συχνά εξέρχονται από τον πρωκτό όταν το άτομο κοιμάται. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να κάνουν το τεστ όταν ξυπνάνε το πρωί. Εάν τα αυγά είναι παρόντα, θα κολλήσουν στο σελοτέιπ.

Πηγαίνετε το τμήμα σελοτέιπ στο γιατρό σας, ο οποίος θα το τοποθετήσει σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα και θα το εξετάσει κάτω από το μικροσκόπιο για να δει εάν περιέχει αυγά οξύουρων.

Οι καθημερινές πρωινές δραστηριότητες, όπως το μπάνιο ή η χρήση της τουαλέτας, μπορούν να αφαιρέσουν τα αυγά από το δέρμα σας. Για αυτό, το τεστ είναι πιο ακριβές όταν πραγματοποιείται αμέσως μόλις ξυπνάτε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν ότι το τεστ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις φορές τρία διαδοχικά πρωινά, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα ανεύρεσης αυγών οξύουρων.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για μία λοίμωξη από οξύουρους;

Μπορείτε να απομακρύνετε τους οξύουρους με τη βοήθεια φαρμάκων και οικιακού καθαρισμού.

Φάρμακα

Ο γιατρός συνήθως μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη από οξύουρους αποτελεσματικά με ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο.

Εφόσον οι οξύουροι μεταδίδονται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, οποιοσδήποτε ζει στο ίδιο σπίτι με ένα μολυσμένο άτομο θα χρειαστεί θεραπεία την ίδια στιγμή για την πρόληψη μόλυνσης.

Όσοι φροντίζουν ή έχουν στενή προσωπική επαφή με μολυσμένα άτομα επίσης θα πρέπει να λάβουν θεραπεία.

Τα πιο κοινά και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση λοίμωξης από οξύουρους είναι:

 • Μεβενδαζόλη
 • Αλβενδαζόλη
 • Τρυγική πυραντέλη

Η αρχική δόση συνήθως ακολουθείται από μία δεύτερη δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία δόσεις για την πλήρη εξάλειψη των αυγών των οξύουρων. Κρέμες ή αλοιφές μπορούν να ανακουφίσουν το κνησμώδες δέρμα στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας από τους οξύουρους

Επιπρόσθετα με τα φάρμακα, μία συγκεκριμένη στρατηγική υγιεινής και οικιακού καθαρισμού μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη εξάλειψη των αβγών των οξύουρων:

 • Βεβαιωθείτε ότι το μολυσμένο άτομο και τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν το φαγητό.
 • Ενθαρρύνετε όλα τα άτομα που ζουν στο σπίτι να κάνουν μπάνιο και να αλλάζουν το εσώρουχό τους κάθε πρωί.
 • Καθαρίστε τα νύχια των παιδιών σας και κόψτε τα κοντά.
 • Δώστε αυστηρές οδηγίες να μην τρώει κάνεις τα νύχια του.
 • Ενθαρρύνετε το μολυσμένο άτομο να μην ξύνει την πρωκτική περιοχή.
 • Χρησιμοποιήστε καυτό νερό για να πλένετε σεντόνια, πετσέτες, πανιά και ρούχα του μολυσμένου ατόμου. Στεγνώστε τα χρησιμοποιώντας υψηλή θερμότητα και σιδερώστε τα.
 • Αποφύγετε να τινάζεται ρούχα και σεντόνια, ώστε να μην εξαπλωθούν τα αυγά των οξύουρων στον αέρα.
 • Μην επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν μπάνιο μαζί, καθώς αυτό μπορεί να διευκολύνει την μετάδοση των αυγών των οξύουρων μέσω του νερού.
 • Καθαρίστε σχολαστικά οποιοσδήποτε επιφάνειες μπορεί να έχουν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών, δαπέδων και καθισμάτων τουαλέτας.
 • Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα στις περιοχές του σπιτιού που έχουν χαλιά ή μοκέτες.

Είναι αποτελεσματικές οι σπιτικές θεραπείες κατά της λοίμωξης από οξύουρους;

Δεν υπάρχουν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι σπιτικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές έναντι λοιμώξεων από οξύουρους.

Ωστόσο, ενδείξεις που δεν έχουν δημοσιευθεί υποδεικνύουν ότι κάποια άτομα βρίσκουν ανακούφιση με ωμό σκόρδο, λάδι καρύδας ή ωμά καρότα.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τη λοίμωξη από οξύουρους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βιώνουν σοβαρές επιπλοκές ως αποτέλεσμα λοίμωξης από οξύουρους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.

Οι οξύουροι μπορεί επίσης να ταξιδέψουν από τον πρωκτό στον κόλπο επηρεάζοντας τη μήτρα, τις σάλπιγγες και άλλα πυελικα όργανα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα άλλες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της κολπίτιδας και της ενδομητρίτιδας. Η ενδομητρίτιδα είναι μία φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας.

Η παρουσία μεγάλου αριθμού οξύουρων μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος.

Ένας μεγάλος πληθυσμός οξύουρων μπορεί να στερήσει από το σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κάτι το οποίο δύναται να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από οξύουρους;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της λοίμωξης από οξύουρους και της επαναμόλυνσης είναι να ακολουθείτε την προτεινόμενη ρουτίνα υγιεινής και να ενθαρρύνετε τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού, ειδικά τα παιδιά, να κάνουν το ίδιο.

Μπορείτε να αποτρέψετε πιθανή λοίμωξη από οξύουρους με τα παρακάτω βήματα:

 • Κρατήστε τα νύχια των χεριών σας κοντά και καθαρά.
 • Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά από μία κένωση του εντέρου ή όταν αλλάζετε πάνες. Κάνετε το ίδιο πριν μαγειρέψετε ή φάτε. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.
 • Αποθαρρύνετε συνήθειες οι οποίες θα μπορούσαν να μεταδώσουν τα αυγά οξύουρων, όπως η τοποθέτηση των χεριών στο στόμα.
 • Κάντε μπάνιο κάθε πρωί για να απομακρύνετε τα αβγά οξύουρων που μπορεί να έχουν εναποτεθεί τη νύχτα.
 • Αλλάξτε εσώρουχο και ρούχα καθημερινά.
 • Χρησιμοποιήστε καυτό νερό στο πλυντήριο ρούχων και καυτό αέρα στο στεγνωτήριο όταν πλένετε σεντόνια, ρούχα και πετσέτες που μπορεί να περιέχουν αυγά οξύουρων.
 • Κρατήστε τα δωμάτια καλά φωτιζόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι τα αβγά είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τη λοίμωξη από οξύουρους;

Είναι πιθανόν να εξαλείψετε μία μόλυνση από οξύουρους με φάρμακα και κατάλληλη υγιεινή. Ωστόσο, επειδή τα αυγά των οξύουρων είναι αόρατα στο γυμνό μάτι και πολύ μεταδοτικά, είναι εύκολη η επαναμόλυνση.

Ένα άτομο μπορεί να μολύνει τον εαυτό του εκ νέου ή να επαναμολυνθεί από ένα άλλο άτομο.

Εάν βιώνετε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις αφότου έχετε τακτοποιήσει τα πάντα εντός του σπιτιού σας, άτομα και τοποθεσίες εκτός του σπιτιού μπορεί να είναι η πρωτογενής πηγή των αυγών οξύουρων.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Burkhart CN, et al. (2005). Assessment of frequency, transmission, and genitourinary complications of enterobiasis (pinworms). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2004.02332.x

2. Cook GC. (1994). Enterobius vermicularis infection. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1375686/

3. Familydoctor.org Editorial Staff. (2014). Pinworm infection. familydoctor.org/condition/pinworm-infection/

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Pinworm infection. mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382

5. Pearson RD. (2017). Pinworm infestation. merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/nematodes-roundworms/pinworm-infestation

6. Pinworm infection FAQs. (2013). cdc.gov/parasites/pinworm/gen_info/faqs.html