Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Λοίμωξη από στρεπτόκοκκο στο λαιμό

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο στο λαιμό;

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο που μολύνει το λαιμό προκαλώντας  φλεγμονή και πόνο. Αυτός είναι δυνατόν να μολύνει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά μεταξύ 5 και 15 ετών. Η λοίμωξη που προκαλεί μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του βήχα ή του φταρνίσματος.

Λοίμωξη από στρεπτόκοκκο σε ενήλικες και νήπια.

Συνήθως, τα παιδιά είναι πιο εύκολο και συνηθισμένο να μολύνονται από στρεπτόκοκκο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έρχονται σε επαφή με πολλά άλλα παιδιά μέσω του σχολείου. Παρ’ όλα αυτά, και οι ενήλικες μπορούν να κολλήσουν, ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρά παιδιά. Επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με μικρά παιδιά, όπως για παράδειγμα δάσκαλοι και παιδίατροι.

Από την άλλη, παρ’ όλα που τα παιδιά μολύνονται από στρεπτόκοκκο πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες, τα νήπια κάτω των 3 ετών είναι ιδιαίτερα σπάνιο να νοσήσουν από αυτόν. Ενώ, φαίνεται ότι η λοίμωξη εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά μεταξύ 5 και 15 ετών. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της έντονης μεταδοτικότητας του βακτηρίου, τα παιδιά είναι εύκολο να κολλήσουν το ένα το άλλο στα πλαίσια του σχολείου ή σε κάποιο παιδικό σταθμό.

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα προκαλεί η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Η σοβαρότητα της λοίμωξης ποικίλει από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα κάποιοι να βιώνουν πολύ ελαφριά συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, ενώ άλλοι αρκετά σοβαρά όπως πυρετό και δυσκολία κατά την κατάποση. Σε κάθε περίπτωση, τα βασικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται περίπου μέσα σε 5 μέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο και περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικό πυρετό, ειδικότερα εάν είναι 38˚C ή περισσότερο.
  • Ερεθισμένο κόκκινο λαιμό με λευκά σημάδια.
  • Πονοκέφαλο.
  • Ρίγος.
  • Μειωμένη όρεξη.
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.
  • Δυσκολία κατά την κατάποση.

Αίτια

Τι προκαλεί την λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Η λοίμωξη προκαλείται από ένα βακτηριακό στέλεχος που ονομάζεται πυογόνος στρεπτόκοκκος ή στρεπτόκοκκος ομάδας Α. Το βακτήριο αυτό μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό κάποιου μέσω της μύτης, των ματιών ή του στόματος και να προκαλέσει λοίμωξη.

Η διάδοση του γίνεται συνήθως μέσω της επαφής με κάποιο άρρωστο άτομο, μέσω του βήχα, του φταρνίσματος, αλλά και μέσω φαγητού ή νερού με τα οποία έχει έρθει σε επαφή κάποιος ασθενής. Τέλος, μπορεί να μολυνθεί κάποιος εάν έρθει σε επαφή με αντικείμενα που έχουν το βακτήριο, όπως ένα πόμολο πόρτας, και έπειτα αγγίξει την μύτη, το στόμα ή τα μάτια του.

Πόσο μεταδοτικός είναι ο στρεπτόκοκκος; 

Ο στρεπτόκοκκος είναι πολύ μεταδοτικός και διαδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται απελευθερώνει χιλιάδες βακτήρια στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στα άτομα που βρίσκονται δίπλα του ή να κολλήσουν σε διάφορες επιφάνειες και να μεταδοθούν μέσω αυτών. 

Διάγνωση

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της λοίμωξης; 

Αρχικά, ο ιατρός θα κάνει μια φυσική εξέταση του λαιμού, αναζητώντας σημάδια φλεγμονής, και άλλα συμπτώματα όπως πρησμένους λεμφαδένες. Παράλληλα, θα καταγράψει το σύνολο των συμπτωμάτων του ατόμου. Εάν ο ιατρός υποψιαστεί την ύπαρξη στρεπτόκοκκου, θα διεξάγει ένα γρήγορο τεστ προκειμένου να διαλευκάνει εάν ο στρεπτόκοκκος προκαλεί τον πονόλαιμο ή κάποιο άλλο μικρόβιο.

Το τεστ αυτό περιλαμβάνει λήψη δείγματος με μια μπατονέτα από το λαιμό του ασθενούς και παρατήρηση αυτού στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε σχεδόν 5 λεπτά, ενώ σε περίπτωση που βγουν αρνητικά, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις του δείγματος, οι οποίες απαιτούν μερικές ημέρες, για να είναι σίγουρος. 

Πότε πρέπει κάποιος να επισκεφτεί έναν ιατρό;

Ένα άτομο θα πρέπει να ζητήσει ιατρική παρέμβαση, όταν:

  • Βιώνει πονόλαιμο που διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες.
  • Έχει πονόλαιμο και λευκά σημάδια στο εσωτερικό του λαιμού.
  • Έχει σκούρες κόκκινες κηλίδες στην αμυγδαλή ή το πάνω μέρος του στόματος.
  • Έχει πονόλαιμο και ροζ εξανθήματα στο δέρμα.
  • Έχει δυσκολίες στην αναπνοή.
  • Έχει δυσκολίες στην κατάποση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο;

Επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο, ο ιατρός συνήθως συνταγογραφεί κάποιο αντιβιοτικό σκεύασμα για την καταπολέμηση του. Σήμερα, είναι ευρέως διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία αντιβιοτικών, τα οποία αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Τα πιο κοινά χορηγούμενα αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο είναι η αμοξικιλλίνη και η πενικιλίνη, ενώ αν κάποιος είναι αλλεργικός σε αυτά, χορηγείται αζιθρομυκίνη. 

Είναι πολύ σημαντικό ένα άτομο να παίρνει τα αντιβιοτικά για όσο διάστημα συστηθεί από τον θεράπων ιατρό, ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν τα βακτήρια να ανακάμψουν, προκαλώντας εκ νέου λοίμωξη και επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. 

Τι μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι για την αντιμετώπιση της λοίμωξης;

Εκτός, από τα αντιβιοτικά υπάρχουν και διάφορα φυσικά προϊόντα και τρόποι που μπορούν να ανακουφίσουν το άτομο από τα συμπτώματα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, όπως:

  • Ζεστά υγρά, όπως νερό με λεμόνι ή τσάι.
  • Χρήση υγραντήρα.
  • Μη συνταγογραφούμενες παυσίπονες ουσίες, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη.
  • Παστίλιες για το λαιμό.
  • Γαργάρες με αλατόνερο (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα νερό).
  • Ροφήματα με τζίντζερ και μέλι.

Μπορεί να βοηθήσει η χρήση αιθέριων ελαίων στην λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Τα αιθέρια έλαια παράγονται από απόσταξη από τα φύλλα, τον φλοιό, τον μίσχο ή τα άνθη διαφόρων φυτών. Αυτά φαίνεται να βοηθούν στην ανάρρωση ενός ατόμου, καθώς έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδης δράσεις, αλλά παρ' όλα αυτά η ιατρική τους εφαρμογή παραμένει αμφιλεγόμενη. Σε κάθε περίπτωση, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παρακάτω έλαια αποτελούν αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

  • Θυμάρι.
  • Λεβάντα.
  • Τσάι.
  • Μείγμα δενδρολίβανου με ευκάλυπτο και άγριο καρότο.
  • Ευκάλυπτος.
  • Λεμόνι.
  • Σκόρδο.
  • Μέντα.
  • Τζίντζερ.

Όλα αυτά φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά, αλλά δεν συνίσταται η κατάποση τους. Συνήθως, προτείνεται η εισπνοή αυτών ή η αραίωση σε λίγο λάδι και η χρήση τους κατά το μπάνιο.

Πόσο κρατάει μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Συνήθως, μία με δύο ημέρες μετά την χορήγηση αντιβιοτικών ένα άτομο θα πρέπει να νιώθει καλύτερα και τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν. Ενώ, εάν ένα άτομο δεν έχει πυρετό μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά του 24 ώρες αφού έχει ξεκινήσει την λήψη αντιβίωσης.

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο επιπλοκών είναι σημαντικό να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό του σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν 48 ώρες, αφού έχει αρχίσει η χορήγηση των αντιβιοτικών. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανόν να απαιτείται η χορήγηση κάποιου άλλου πιο αποτελεσματικού αντιβιοτικού. Γενικά, εάν μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο παραμείνει χωρίς θεραπεία είναι δυνατόν να προκαλέσει αρκετά σοβαρές παρενέργειες, όπως:

  • Λοίμωξη στα αυτιά.
  • Ιγμορίτιδα.
  • Ρευματικό πυρετό, που είναι μια φλεγμονώδη νόσος που επηρεάζει την καρδιά, το δέρμα και τις αρθρώσεις.
  • Μετά στρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή στα νεφρά.
  • Μαστοειδίτιδα, που είναι η φλεγμονή στο μαστοειδής οστό του κρανίου.
  • Οστρακιά, που συμβαίνει όταν οι τοξίνες του στρεπτόκοκκου προκαλούν κόκκινα εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος.
  • Σταγονοειδής ψωρίαση, η οποία προκαλεί μικρές κόκκινες κηλίδες στο σώμα.
  • Απόστημα στην περιαμυγδαλίτιδα, το οποίο δημιουργείται από συσσώρευση πύου στο πίσω μέρος της αμυγδαλής.

Λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη

Τα βακτηριακά στελέχη του στρεπτόκοκκου, ομάδα Α που προκαλούν την λοίμωξη στο λαιμό, είναι διαφορετικά από τα στελέχη της ομάδας Β που προκαλούν λοίμωξη στον πρωκτό και τον κόλπο. Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα βακτήρια Α, δεν φαίνεται να μπορούν να μεταφερθούν στο έμβρυο, ενώ τα Β είναι πιθανόν να μολύνουν το έμβρυο κατά τον τοκετό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν μια έγκυος γυναίκα έχει μολυνθεί από κάποιο βακτήριο θα πρέπει να συζητήσει άμεσα με τον ιατρό της ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπισης της λοίμωξης. Συνήθως, συστήνεται χορήγηση αντιβιοτικών και τακτική παρακολούθηση της εγκύου για να προληφθούν πιθανές επιπλοκές. 

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, επομένως ο κύριος τρόπος να αποφύγει κάποιος μια λοίμωξη είναι να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Συγκεκριμένα, το τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό είναι μια καλή συνήθεια, ενώ εάν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απολυμαντικό χεριών.

Επίσης, είναι καλό να αποφεύγεται η επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το βακτήριο, και να μοιράζεται κάποιος φαγητά ή ροφήματα μαζί του. Επιπλέον, εάν υπάρχει κάποιο άρρωστο άτομο στο σπίτι δεν θα πρέπει να μοιράζεται πετσέτες, μαξιλαροθήκες και σεντόνια με τους υπόλοιπους και τα ρούχα και τα πιάτα θα πρέπει να πλένονται καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. 

Τέλος, εάν ένα άτομο έχει στρεπτόκοκκο θα πρέπει να πλένει τα χέρια του συχνά και να βήχει σε κάποιο χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα του προκειμένου να μην εξαπλώσει το μικρόβιο και στους γύρω του. 

Στρεπτόκοκκος και πονόλαιμος

Ποια η διαφορά μεταξύ λοίμωξης από στρεπτόκοκκο και απλού πονόλαιμου;

Ο απλός πονόλαιμος οφείλεται συνήθως σε ιική λοίμωξη, ενώ ο στρεπτόκοκκος προκαλεί βακτηριακή λοίμωξη. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, αλλά δεν οφείλεται κάθε πονόλαιμος σε αυτόν, συγκεκριμένα, άλλες παθήσεις που συχνά οδηγούν σε πονόλαιμο είναι:

  • Κρυολόγημα.
  • Λοίμωξη σε κοιλότητες όπως η ρινική και ο κόλπος.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Οπισθορινική συμφόρηση, λόγω υπερέκκρισης βλέννας από τους βλεννογόνους αδένες.

Στρεπτόκοκκος και κρυολόγημα

Ποια η διαφορά μεταξύ λοίμωξης από στρεπτόκοκκο και κρυολογήματος;

Αρχικά, το κρυολόγημα οφείλεται σε ιική λοίμωξη και όχι σε βακτηριακή, επομένως δεν μπορεί να γίνει χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του. Επιπλέον, εάν έχει κάποιος κρυολόγημα εμφανίζει συμπτώματα όπως ο βήχας, η ρινική καταρροή και η βραχνάδα, τα οποία δεν εμφανίζονται συνήθως στην λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Ακόμα, όταν ένα άτομο βιώνει πονόλαιμο εξαιτίας κρυολογήματος, ο πόνος εμφανίζεται σταδιακά και εξαφανίζεται μέσα σε μερικές ημέρες. Αντίθετα, ο πόνος εξαιτίας του στρεπτόκοκκου εμφανίζεται ξαφνικά, είναι πιο έντονος και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες. Τέλος, το κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί μόνο του μετά από λίγο, ενώ η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο απαιτεί χορήγηση αντιβιοτικών για πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved