Λοιμώδη νοσήματα

Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Ένα τσίμπημα από κουνούπι μπορεί να αποβεί πολύ πιο σοβαρό από ό,τι φαντάζεστε αν σας μολύνει με τον ιό του δυτικού Νείλου. Τα κουνούπια μεταφέρουν τον ιό αυτό τσιμπώντας ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπώντας έναν άνθρωπο. Όμως, δεν νοσούν όλοι οι άνθρωποι τους οποίους τσιμπούν τα μολυσμένα κουνούπια.

Ο ιός του δυτικού Νείλου μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σοβαρός για άτομα άνω των 60 ετών και για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν διαγνωστείτε και λάβετε θεραπεία έγκαιρα, η έκβαση είναι ευοίωνη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση Στατιστικά

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Αν έχετε μολυνθεί με τον ιό του δυτικού Νείλου, θα εμφανίσετε τα πρώτα συμπτώματα μέσα σε 3 με 14 ημέρες από το τσίμπημα. Τα συμπτώματα ποικίλουν πολύ στην ένταση. Τα πιο σοβαρά περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκή αδυναμία
  • Πυρετό
  • Μούδιασμα
  • Σύγχυση
  • Απώλεια όρασης
  • Παράλυση
  • Σπασμωδικές κινήσεις
  • Κώμα

Μία σοβαρή λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Μία ήπια λοίμωξη, από την άλλη πλευρά, δεν διαρκεί τόσο και μπορεί συχνά να παρερμηνευθεί ως γρίπη. Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Πόνο στο σώμα
  • Εξάνθημα στο στήθος, την κοιλιά ή την πλάτη
  • Διογκωμένους λεμφαδένες
  • Πονοκεφάλους

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Τα μολυσμένα κουνούπια είναι αυτά που μεταδίδουν τον ιό του δυτικού Νείλου. Το κουνούπι τσιμπάει πρώτα ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια έναν άνθρωπο ή κάποιο άλλο ζώο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι μεταγγίσεις αίματος, η μεταμόσχευση οργάνων, ο θηλασμός ή η εγκυμοσύνη μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και να εξαπλώσουν την ασθένεια. Ο ιός του δυτικού Νείλου δεν μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί ή το άγγιγμα με ένα μολυσμένο άτομο.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Οποιοσδήποτε τσιμπηθεί από ένα μολυσμένο κουνούπι που μεταφέρει τον ιό του δυτικού Νείλου μπορεί να νοσήσει. Ωστόσο, λιγότερο από το 1% των ατόμων που δέχονται το τσίμπημα αναπτύσσουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Η ηλικία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων από τον ιό του δυτικού Νείλου. Όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είστε (ειδικά αν είστε άνω των 60 ετών) τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε σοβαρά συμπτώματα.

Ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων είναι οι εξής:

  • Διαβήτης
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Νεφρικές παθήσεις
  • Καρκίνος
  • Υπέρταση

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου με μία απλή εξέταση αίματος. Η εξέταση αυτή θα καθορίσει αν έχετε γενετικό υλικό του ιού ή αντισώματα που σχετίζονται με τον ιό.

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και σχετίζονται με τον εγκέφαλο, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία οσφυονωτιαία παρακέντηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μία βελόνα εισάγεται στη σπονδυλική σας στήλη για την εξαγωγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ο ιός του δυτικού Νείλου μπορεί να αυξήσει τα λευκά αιμοσφαίρια στο υγρό αυτό, κάτι το οποίο υποδεικνύει λοίμωξη. Η μαγνητική τομογραφία και άλλες απεικονιστικές τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό φλεγμονής και διόγκωσης του εγκεφάλου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Επειδή είμαι μία ιική πάθηση, η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου δεν έχει ίαση. Παρόλα αυτά, μπορείτε να λάβετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη, για την ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως οι μυϊκοί πόνοι και οι πονοκέφαλοι.

Αν βιώνετε διόγκωση του εγκεφάλου ή άλλα σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος άλλων μολύνσεων.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έρευνα για τη θεραπεία με ιντερφερόνη για τον ιό του δυτικού Νείλου. Η θεραπεία αυτή στοχεύει στη χρήση ουσιών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση της εγκεφαλίτιδας σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κάποια καταπληκτικά αποτελέσματα, αλλά οι μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες.

Άλλες πιθανές θεραπείες για τις οποίες γίνεται έρευνα για την εγκεφαλίτιδα που σχετίζεται με τον ιό του δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν:

  • Κορτικοστεροειδή
  • Ενδοφλέβια χορήγηση πολυκλωνικών αντισωμάτων
  • Εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα για τον ιό

Πρόληψη

Πως μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Κάθε τσίμπημα από κουνούπι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μόλυνσης από τον ιό κάθε φορά που βρίσκεστε εκτός σπιτιού:

  • Χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά.
  • Μην αφήνετε εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας. Φορέστε μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια και κάλτσες.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού σας έχουν σίτες, ώστε να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια.
  • Περιορίστε οποιαδήποτε πηγή λιμνάζοντος νερού κοντά και γύρω από το σπίτι σας, διότι τα κουνούπια ελκύονται από το λιμνάζον νερό.
  • Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες, ειδικά στο κρεβάτι σας και των παιδιών σας, ώστε να προστατευτείτε από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Τα τσιμπήματα κουνουπιών εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, επειδή τα κουνούπια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αναφέρετε στις τοπικές αρχές τυχόν νεκρά πουλιά που μπορεί να εντοπίσετε. Μην τα αγγίζετε και μην τα μετακινείτε. Τα νεκρά πουλιά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό του δυτικού Νείλου στα κουνούπια, τα οποία με τη σειρά τους θα τον μεταδώσουν στους ανθρώπους. Αν βρεθούν ίχνη του ιού στην περιοχή γύρω από το πουλί, οι υγειονομικές υπηρεσίες θα αυξήσουν τη χρήση εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Έτσι θα προληφθεί η εξάπλωση του ιού πριν φτάσει στους ανθρώπους.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τη λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου;

Παρόλο που υπάρχει εμβόλιο για την προστασία των αλόγων από τον ιό του δυτικού Νείλου, δεν υπάρχει αντίστοιχο για τους ανθρώπους.

Η κατάλληλη και εντατική φροντίδα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, ειδικά αν αυτή είναι σοβαρή, είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή σας. Αναζητήστε άμεση φροντίδα αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, πόσω μάλλον αν γνωρίζετε ότι έχετε τσιμπηθεί από κουνούπι ή έχετε επισκεφθεί μέρος με πολλά κουνούπια.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα αναρρώσετε σύντομα και πλήρως από μία λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου. Όμως, η άμεση και συστηματική θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα παραμένουν σε ήπιο στάδιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η ηλικία ή συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.

Στατιστικά

Στοιχεία και στατιστικά για τον ιό του δυτικού Νείλου

Η εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου είναι περισσότερο κοινή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Περίπου το 70 με 80% των ατόμων που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Περίπου το 20% των μολυσμένων ατόμων θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκεφάλους, εμετό και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν γρήγορα. Άλλα συμπτώματα, όπως η κόπωση, μπορούν να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του δυτικού Νείλου αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα ή νευρολογικές παθήσεις, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Από αυτά τα περιστατικά, λιγότερο από το 10% είναι θανατηφόρα.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Durani, Y. (2015, May). Infections: West Nile virus kidshealth.org/en/parents/west-nile.html#

2. Mayo Clinic Staff. (2015, December 16). West Nile virus mayoclinic.org/diseases-conditions/west-nile-virus/home/ovc-20166289

3. Mosquitoes and disease. (2016, November) health.ny.gov/diseases/west_nile_virus/

4. Petersen, L. R. (2016). Treatment and prevention of West Nile virus infection. Retrieved from uptodate.com/contents/treatment-and-prevention-of-west-nile-virus-infection

5. West Nile virus. (2016, September 13) cdc.gov/westnile/index.html

6. West Nile virus therapeutics: Review of the literature for healthcare providers. (2015, June 15) cdc.gov/westnile/resources/pdfs/wnv-therapeutics-summary.pdf