Παρασιτικές λοιμώξεις

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια μόλυνση του ιστού του μαστού που έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο και την ερυθρότητα. Εάν δεν θεραπευθεί, μπορεί να σχηματιστεί ένα απόστημα δηλαδή μια τοπική συλλογή πύου μέσα στον ιστό του μαστού.

Συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες που θηλάζουν. Η μαστίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα βακτήρια από το στόμα του μωρού σας μπαίνουν στο στήθος σας μέσα από τη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική στην θεραπεία της μαστίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις,μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προβιοτικά .

Σοβαρές περιπτώσεις μαστίτιδας μπορεί να είναι θανατηφόρες αν δεν θεραπευθούν.

Τύποι μαστίτιδας

Η μαστίτιδα μπορεί να συμβεί με ή χωρίς μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν η φλεγμονή εμφανίζεται χωρίς λοίμωξη, συνήθως προκαλείται από εγκλωβισμό γάλακτος στο μαστό.  Συσσώρευση γάλακτος μπορεί να συμβεί μέσα στον ιστό του μαστού των γυναικών που θηλάζουν. Ωστόσο, η φλεγμονή που προκαλείται από τη στάση του γάλακτος εξελίσσεται συνήθως σε φλεγμονώδη λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή το στάσιμο γάλα παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο  μπορούν να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται η μαστίτιδα που προκαλείται από μια λοίμωξη.   Μερικές φορές, μπορεί να αναπτυχθεί μια εκδορά στο δέρμα ή τη θηλή κι αυτό αποτελεί πύλη εισόδου για τα μικρόβια. Βακτήρια, συνήθως σταφυλόκοκκοι του είδους Staphylococcous aureus, εισέρχονται  και μολύνουν τον ιστό του μαστού. Για την καταπολέμηση της λοίμωξης, το σώμα αντιδρά με μια ακολουθία διεργασιών, τα οποία προκαλούν φλεγμονή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μαστίτιδας είναι:

  • οίδημα ή διόγκωση του μαστού
  • ερυθρότητα, πρήξιμο, ευαισθησία, ή μια αίσθηση ζεστασιάς στο στήθος
  • φαγούρα του μαστού
  • ευαισθησία κάτω από το μπράτσο σας
  • ένα μικρό κόψιμο ή πληγή στη θηλή ή στο δέρμα του μαστού
  • πυρετός

Αίτια

Οι αιτίες της μαστίτιδας περιλαμβάνουν:

Βακτηριακή λοίμωξη

Τα βακτήρια βρίσκονται συνήθως στο δέρμα. Όλοι φέρουμε βακτήρια στο δέρμα μας και είναι συνήθως αβλαβή. Αλλά αν τα βακτήρια εισέλθουν στο εσωτερικό του σώματός μας, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Εάν τα βακτήρια εισέλθουν στον ιστό του μαστού, κοντά στο δέρμα ή γύρω από τη θηλή εγκαθίστανται, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν  μαστίτιδα

Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου

Οι αγωγοί γάλακτος μεταφέρουν γάλα από τους αδένες του μαστού στη θηλή. Όταν αυτοί οι αγωγοί αποκλείονται, το γάλα συσσωρεύεται μέσα στο στήθος και προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.


Τα ακόλουθα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μαστίτιδας:

Γυναίκες που θηλάζουν  τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό
πληγές ή γρατζουνισμένες θηλές
χρήση μιας μόνο στάσης θηλασμού
φορώντας ένα σφιχτό σουτιέν
προηγούμενα επεισόδια μαστίτιδας
υπερβολική κόπωση ή κόπωση
Σε αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκεστε σε κίνδυνο συσσώρευσης γάλακτος μέσα σε ένα ή και στα δύο στήθη, ή σε κίνδυνο μόλυνσης του ιστού του μαστού.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της μαστίτιδας;

Οι περισσότερες περιπτώσεις μαστίτιδας διαγιγνώσκονται κλινικά. Ένας γυναικολόγος ή μαστολόγος θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την τωρινή κατάστασή σας, τα συμπτώματά σας και το ιστορικό σας και εν συνεχεία  θα σας εξετάσει.

Ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά τη φλεγμονή και πόσο οξύς είναι ο πόνος. Θα ρωτήσςι επίσης για άλλα συμπτώματα, είτε θηλάζετε, είτε είστε σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Μετά τη σωματική εξέταση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα είναι σε θέση να σας πει αν έχετε μαστίτιδα. Εάν έχετε σοβαρή λοίμωξη ή εάν η λοίμωξη δεν ανταποκριθεί στη θεραπεία, τότε ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει δείγμα μητρικού γάλακτος. Το δείγμα θα εξετασθεί για να εντοπιστούν ακριβώς τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη.  Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να σας προτίνει την καταλληλότερη αντιβιοτική θεραπεία για την περίπτωσή σας.  

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα της μαστίτιδας. Εάν είστε σε θεραπεία για μαστίτιδα και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις για καρκίνο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα;

Η θεραπεία για τη μαστίτιδα κυμαίνεται από λήψη αντιβιοτικών έως μια μικρή χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ορισμένες κοινές θεραπείες για μαστίτιδα περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά: ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τη βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί μαστίτιδα. Δεν πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά που δεν έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας.

Ιβουπροφαίνη: η ιβουπροφαίνη είναι ένα φάρμακο που μπορείτε να λάβετε για να σας μειώσει τον πόνο, ον πυρετό, και το οίδημα που σχετίζονται με τη μαστίτιδα.

Ακεταμινοφαίνη: μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου και του πυρετού.

Η αντιβιοτική θεραπεία συνήθως επιλύει πλήρως τη μόλυνση. Οι θηλάζουσες μητέρες εξακολουθούν να είναι σε θέση να θηλάζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η μόλυνση είναι στον ιστό του μαστού και όχι στο γάλα. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της θεραπείας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός θα κάνει μια μικρή τομή για να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν αποστημάτων που έχουν σχηματιστεί λόγω της λοίμωξης.

Πρόληψη

Τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μαστίτιδας:

  • φροντίδα για την αποτροπή ερεθισμών και ρωγμών της θηλής
  • συχνός θηλασμός
  • χρήση θήλαστρου για απομάκρυνση περίσσειας γάλακτος
  • κατάλληλη τεχνική θηλασμού
  • κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού σταδιακή μείωση του θηλασμού και όχι απότομη 

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mastitis. (2016, April 21). http://www.cancer.org/healthy/findcancerearly/womenshealth/non-cancerousbreastconditions/non-cancerous-breast-conditions-mastitis-or-infection

2. Mayo Clinic Staff. (2015, June 12). Mastitis. http://www.mayoclinic.com/health/mastitis/DS00678/DSECTION=risk-factors

3. Spencer, J. (2008, September 15). Management of mastitis in breastfeeding women. American Family Physician, 78(6), 727-731. http://www.aafp.org/afp/2008/0915/p727.html