Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Μαστοειδίτιδα

Τι είναι η μαστοειδίτιδα;

Η μαστοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή στο μαστοειδές οστό που βρίσκεται στο εσωτερικό του αφτιού. Το μαστοειδές οστό βρίσκεται ακριβώς πίσω από το πτερύγιο στο μέσο του αφτιού, και δεν είναι οστό, αλλά αποτελείται από κυψελίδες γεμάτες αέρα, οι οποίες λαμβάνουν αέρα από άλλα μέρη του αφτιού, όπως την ευσταχιανή σάλπιγγα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα συνδέει το μέσο του αφτιού με το φάρυγγα και προστατεύει το τύμπανο του αφτιού, σε περίπτωση όμως που αυτή αποφραχτεί, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης στο αφτί, η λοίμωξη θα επεκταθεί στο μαστοειδές οστό.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει η μαστοειδίτιδα;

Τα συμπτώματα της μαστοειδίτιδας είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της λοίμωξης του αφτιού και περιλαμβάνουν:

  • πόνο στο αφτί, ωταλγία
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • μερική ή ολική απώλεια ακοής από το αφτί που έχει επηρεαστεί
  • οίδημα στο αφτί
  • κοκκίνισμα και ευαισθησία στην περιοχή γύρω από αφτί
  • καταρροή εκκρίσεων από το αφτί.

Αίτια

Από τι προκαλείται η μαστοειδίτιδα;

Τις περισσότερες φορές η μαστοειδίτιδα εμφανίζεται ως επιπλοκή της μέσης ωτίτιδας. Συγκεκριμένα, όταν η μέση ωτίτιδα δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η λοίμωξη μπορεί εύκολα να επεκταθεί στο μαστοειδές οστό, το οποίο αρχίζει να αποσυντίθεται εάν το άτομο δεν λάβει κατάλληλη θεραπεία. Η κατάσταση αυτή είναι πιο κοινή στα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες. 

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της μαστοειδίτιδας;

Εφόσον, ένα άτομο διαγνωστεί με λοίμωξη στο αφτί του, ο ιατρός θα πρέπει να διεξάγει περαιτέρω εξετάσεις για να διευκρινίσει εάν η λοίμωξη έχει επεκταθεί ή όχι στο μαστοειδές οστό. Αρχικά, γίνεται καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού του ατόμου, καθώς και φυσική εξέταση της περιοχής. Παρ' όλα αυτά, συνήθως αυτά δεν είναι αρκετά, καθώς το μαστοειδές οστό βρίσκεται αρκετά βαθιά στο αφτί και δεν είναι εύκολα ορατή η λοίμωξη σε αυτό. Για το λόγο αυτό, ο ιατρός θα πρέπει να διεξάγει επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, όπως:

  • ακτινογραφία κρανίου
  • μαγνητική τομογραφία στο κεφάλι και τα αφτιά
  • αξονική τομογραφία στο κεφάλι και τα αφτιά
  • μέτρηση λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη λοίμωξης στον οργανισμό. 

Τέλος, στην περίπτωση που το άτομο διαγνωστεί με μαστοειδίτιδα, ο ιατρός ενδέχεται να διεξάγει οσφυονωτιαία παρακέντηση, προκειμένου να διερευνήσει εάν η μόλυνση έχει επεκταθεί στη σπονδυλική στήλη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η μαστοειδίτιδα;

Η μαστοειδίτιδα είναι μια αρκετά επικίνδυνη νόσο και συχνά απαιτείται η εισαγωγή του ατόμου στο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, η λοίμωξη αυτή θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, αρχικά ενδοφλεβίως στην περίπτωση νοσηλείας του ατόμου, και κατόπιν σε μορφή χαπιού για αρκετές ημέρες. 

Ενώ, στην περίπτωση που τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά, το άτομο ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να είναι είτε μαστοειδεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου ή τμήματος του μαστοειδούς οστού ή αποστράγγιση του υγρού από την περιοχή, με σκοπό τον περιορισμό της λοίμωξης. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το άτομο να θεραπεύει πλήρως κάθε λοίμωξη στην περιοχή των αφτιών, προκειμένου να προλάβει την εμφάνιση της μαστοειδίτιδας. Ενώ, εάν έχει ήδη εμφανίσει τη νόσο είναι καίριας σημασίας να ολοκληρώσει τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να μην υπάρξει επανεμφάνιση της λοίμωξης. 

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η μαστοειδίτιδα;

Η θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου είναι αρκετά δύσκολη, καθώς το μαστοειδές οστό είναι αρκετά βαθιά μέσα στο αφτί και επομένως εάν η νόσος δεν θεραπευτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών για το άτομο. Οι επιπλοκές αυτές, εμφανίζονται κυρίως στη περίπτωση που εμφανιστεί σοβαρή βλάβη στο μαστοειδές οστό, και περιλαμβάνουν: