Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Μέση εκκριτική ωτίτιδα

Τι είναι η μέση εκκριτική ωτίτιδα;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα απομακρύνει υγρό από τα αυτιά στο πίσω μέρος του λαιμού. Εάν υποστεί απόφραξη, μπορεί να εμφανιστεί η μέση εκκριτική ωτίτιδα (OME), ή μέση ωτίτιδα με υγρό.

Αν έχετε μέση εκκριτική ωτίτιδα, το μέσο τμήμα του αυτιού γεμίζει με υγρό, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα είναι ιδιαίτερα κοινή. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας και Ποιότητας στον Τομέα της Υγείας (AHRQ) των ΗΠΑ, περίπου 90% των παιδιών θα εμφανίσουν μέση εκκριτική ωτίτιδα τουλάχιστον μία φορά μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μέσης εκκριτικής ωτίτιδας;

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μέση εκκριτική ωτίτιδα λόγω του σχήματος των ευσταχιανών σαλπίγγων τους. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες στα παιδιά είναι βραχύτερες και έχουν μικρότερο άνοιγμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο απόφραξης και μόλυνσης. Επιπλέον, οι σάλπιγγες αυτές στα παιδιά είναι περισσότερο οριζόντιες από ό, τι στους ενήλικες. Αυτό καθιστά δύσκολη την αποστράγγιση του υγρού από το μέσο αυτί. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν πιο συχνά κρυολογήματα και άλλες ιογενείς ασθένειες που αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση περισσότερου υγρού στο μέσο αυτί και περισσότερων περιπτώσεων ωτίτιδας.

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα δεν είναι μία λοίμωξη του αυτιού, αλλά σχετίζεται με αυτή. Για παράδειγμα, μία λοίμωξη του αυτιού μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά το υγρό ρέει μέσω του μέσου ωτός. Ακόμη και μετά την υποχώρηση της λοίμωξης, το υγρό μπορεί να παραμείνει.

Επιπλέον, μία ευσταχιανή σάλπιγγα που έχει υποστεί απόφραξη και το υπερβολικό υγρό παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία λοίμωξη του αυτιού.

Αλλεργίες, ερεθιστικά του αέρα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορούν όλα να προκαλέσουν μέση εκκριτική ωτίτιδα. Οι αλλαγές στην πίεση του αέρα μπορούν να κλείσουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες και να επηρεάσουν τη ροή του υγρού. Αυτό μπορεί να προκληθεί σε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο ή κατά την κατανάλωση ροφημάτων σε ύπτια θέση

Μία κοινή παρανόηση είναι ότι το νερό στο αυτί μπορεί να προκαλέσει μέση εκκριτική ωτίτιδα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μέσης εκκριτικής ωτίτιδας;

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα δεν είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης. Τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια ή ελάχιστα και μπορεί να ποικίλουν με βάση την ηλικία του παιδιού. Δεν εμφανίζουν συμπτώματα όλα τα παιδιά με μέση εκκριτική ωτίτιδα και δεν ασθενούν όλα.

Ένα κοινό σύμπτωμα της μέσης εκκριτικής ωτίτιδας είναι τα προβλήματα ακοής. Στα παιδιά μικρότερης ηλικίας, οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα προβλήματος ακοής. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να ανοίγει την ένταση της τηλεόρασης περισσότερο από το σύνηθες ή μπορεί να τραβά τα αυτιά του.

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και οι ενήλικες που έχουν μέση εκκριτική ωτίτιδα συχνά περιγράφουν τον ήχο ως πνιχτό ή σιγανό. Και μπορεί να έχουν την αίσθηση ότι το αυτί είναι γεμάτο με υγρό.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μέση εκκριτική ωτίτιδα;

Ο γιατρός θα εξετάσει τα αυτιά σας χρησιμοποιώντας ένα ωτοσκόπιο, το οποίο είναι ένας μεγεθυντικός φακός με λαμπτήρα στην άκρη που χρησιμοποιείται για την εξέταση του εσωτερικού του αυτιού.

Ο γιατρός θα αναζητήσει:

 • Φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια του τυμπάνου
 • Τύμπανο που εμφανίζεται θολό αντί για λείο και λαμπερό
 • Ορατό υγρό πίσω από το τύμπανο
 • Τύμπανο που δεν κινείται όταν φυσά μικρή ποσότητα αέρα

Πιο εξειδικευμένες τεχνικές είναι επίσης διαθέσιμες. Ένα παράδειγμα είναι η τυμπανομετρία. Για αυτή την τεχνική, ο γιατρός εισάγει μία ειδική συσκευή, τον ακοογράφο, στο αυτί το οποίο καθορίζει πόσο υγρό υπάρχει πίσω από το τύμπανο και πόσο παχύρευστο είναι.

Ένα ωτοσκόπιο μπορεί επίσης να εντοπίσει υγρό στο μέσο αυτί.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μέση εκκριτική ωτίτιδα;

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα συχνά υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, η χρόνια μέση εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αυτιού. Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν αισθάνεστε ότι εξακολουθεί να υπάρχει υγρό μέσα στο αυτί σας ύστερα από έξι εβδομάδες. Θα χρειαστείτε πιο άμεση θεραπεία για την απομάκρυνση του υγρού.

Μία μορφή άμεσης θεραπείας είναι τα σωληνάκια στο αυτί (ear tubes), τα οποία βοηθούν στην παροχέτευση του υγρού πίσω από τα αυτιά.

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη της μέσης εκκριτικής ωτίτιδα σε κάποια παιδιά. Όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις διογκώνονται, μπορούν να αποφράξουν το σύστημα παροχέτευσης των αυτιών.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η μέση εκκριτική ωτίτιδα;

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Pennsylvania. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Οι προληπτικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών και των παιχνιδιών
 • Αποφυγή του καπνού των τσιγάρων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα παροχέτευσης των αυτιών
 • Αποφυγή αλλεργιογόνων
 • Χρήση φίλτρων αέρα, ώστε ο αέρας να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο καθαρός
 • Θηλασμός, ο οποίος κάνει τα βρέφη ανθεκτικά σε λοιμώξεις των αυτιών
 • Αποφυγή κατανάλωσης ροφημάτων σε ύπτια θέση
 • Λήψη αντιβιοτικών, όταν κρίνεται απαραίτητο

Τα εμβόλια για την πνευμονία και την γρίπη σάς καθιστούν λιγότερο επιρρεπείς στη μέση εκκριτική ωτίτιδα. Μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις των αυτιών που αυξάνουν τον κίνδυνο μέσης εκκριτικής ωτίτιδας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της μέσης εκκριτικής ωτίτιδας;

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα δεν σχετίζεται με μόνιμη βλάβη της ακοής, ακόμη και όταν το υγρό συσσωρεύεται για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν η μέση εκκριτική ωτίτιδα σχετίζεται με συχνές λοιμώξεις των αυτιών, άλλες επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν.

Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Οξείες λοιμώξεις των αυτιών
 • Χολοστεάτωμα (κύστες στο μέσο αυτί)
 • Ουλοποίηση του τυμπάνου
 • Βλάβη στο αυτί με αποτέλεσμα απώλεια ακοής
 • Βλάβη του λόγου ή καθυστέρηση της γλώσσας

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της μέσης εκκριτικής ωτίτιδας;

Η μέση εκκριτική ωτίτιδα είναι ιδιαίτερα κοινή και συνήθως δεν προκαλεί μακροχρόνια βλάβη. Ωστόσο, αν το παιδί σας εμφανίζει επαναλαμβανόμενες και συχνές λοιμώξεις των αυτιών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο αναφορικά με τρόπους πρόληψης περαιτέρω λοιμώξεων ή μέσης εκκριτικής ωτίτιδας. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε οποιαδήποτε προβλήματα ακοής στα μικρά παιδιά, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια καθυστέρηση του λόγου.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved