Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία

Τι είναι η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία;

Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία συμβαίνει στη μήτρα μιας γυναίκας η οποία έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση. Μόλις έχουν περάσει 12 μήνες χωρίς περίοδο, μία γυναίκα θεωρείται πως είναι στην εμμηνόπαυση.

Για να αποκλειστούν σοβαρές ιατρικές παθήσεις, οι γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα πρέπει πάντα να επισκέπτονται το γιατρό τους.

Τι είναι η αιμορραγία της μήτρας;

Η αιμορραγία της μήτρας μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, οι οποίες περιλαμβάνουν το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο και την μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία. Άλλες αιτίες αιμορραγίας της μήτρας είναι οι εξής:

Αν βιώνετε αιμορραγία της μήτρας και βρίσκεστε μετά την εμμηνόπαυση, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τη διάρκεια της αιμορραγίας, την ποσότητα του αίματος και οποιοδήποτε πόνο ή συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με αυτήν.

Επειδή η μη φυσιολογική αιμορραγία του κόλπου μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας ή του ενδομητρίου, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας;

Η αιμορραγία μπορεί να εκδηλωθεί στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για αρκετούς λόγους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία αποκατάστασης ορμονών μπορεί να παρουσιάσουν κολπική αιμορραγία για λίγους μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Επίσης, είναι πιθανόν μία γυναίκα που νόμιζε ότι ήταν στην εμμηνόπαυση, να έχει ωορρηξία. Εάν αυτό συμβεί, θα εκδηλωθεί και αιμορραγία..

Ορισμένες άλλες κοινές αιτίες της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας περιλαμβάνουν πολύποδες, υπερπλασία του ενδομητρίου και ατροφία του ενδομητρίου.

Πολύποδες μήτρας

Οι πολύποδες μήτρας είναι μη καρκινικοί όγκοι. Παρόλο που είναι καλοήθεις, ορισμένοι πολύποδες μπορεί εν τέλει να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι περισσότερες ασθενείς με πολύποδες είναι μη φυσιολογική αιμορραγία.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι ιδιαίτερα κοινοί σε γυναίκες που έχουν εισέλθει στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Υπερπλασία του ενδομητρίου

Η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι, με άλλα λόγια, η σκλήρυνση του ενδομητρίου. Είναι μία πιθανή αιτία για μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία. Συχνά προκαλείται όταν υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση οιστρογόνων χωρίς επαρκή προγεστερόνη, κάτι το οποίο παρατηρείται συχνά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων μπορεί να συνεισφέρει στον αυξημένο κίνδυνο υπερπλασίας του ενδομητρίου, οδηγώντας τελικά σε καρκίνο του ενδομητρίου, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά στη μήτρα. Το ενδομήτριο αποτελεί ένα ιστικό στρώμα της μήτρας. Επιπρόσθετα με τη μη φυσιολογική αιμορραγία, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στην πυελική χώρα.

Η πάθηση αυτή συχνά εντοπίζεται έγκαιρα. Προκαλεί μη φυσιολογική αιμορραγία η οποία παρατηρείται εύκολα. Η μήτρα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε πολλές περιπτώσεις. Περίπου 10% των γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία έχουν καρκίνο του ενδομητρίου.

Ατροφία του ενδομητρίου

Η πάθηση οδηγεί στη λέπτυνση της επένδυσης του ενδομητρίου, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Καθώς η επένδυση του ενδομητρίου γίνεται όλο και πιο λεπτή, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση είναι συνήθως αβλαβής. Ωστόσο, δύναται να αποτελεί σπάνια ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τείνει να εξελίσσεται αργά. Οι γιατροί μπορούν μερικές φορές να ταυτοποιήσουν τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εξέτασης.

Οι ετήσιες επισκέψεις στο γυναικολόγο μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό, ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό πραγματοποιείται μέσω του τεστ Παπ.

Άλλα συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, ακόμη και στις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας;

Πολλές γυναίκες που βιώνουν μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα. Όμως, μπορεί να εμφανίζονται συμπτώματα ανάλογα με την αιτία της αιμορραγίας.

Πολλά συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, αρχίζουν να μειώνονται κατά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Όμως, υπάρχουν άλλα συμπτώματα που εκδηλώνονται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και περιλαμβάνουν:

 • Κολπική ξηρότητα
 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
 • Αϋπνία
 • Ακράτεια στρες
 • Αυξημένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Αύξηση βάρους

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης θα πραγματοποιήσει και ένα τεστ Παπ ως μέρος της πυελικής εξέτασης για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν και άλλες διαδικασίες για τον έλεγχο του εσωτερικού του κόλπου και της μήτρας.

Κολπικό υπερηχογράφημα

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο γιατρό να δει τις ωοθήκες, τη μήτρα και τον τράχηλο της μήτρας. Κατά την εν λόγω διαδικασία, ο γιατρός εισάγει ένα μετατροπέα υπερήχων εντός του κόλπου ή ζητά από την ασθενή να το εισάγει η ίδια.

Υστεροσκόπηση

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του ιστού του ενδομητρίου. Ο γιατρός εισάγει ένα σκόπιο οπτικής ίνας εντός του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια, μέσω αυτής της οπτικής ίνας, διοχετεύει διοξείδιο του άνθρακα για την έκταση της μήτρας και την ευκολότερη εξέτασή της.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της αιμορραγίας, εάν η αιμορραγία είναι έντονη και αν υπάρχουν επιπρόσθετα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία μπορεί να μη χρειάζεται θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, όπου ο καρκίνος έχει αποκλειστεί, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Κρέμες οιστρογόνων: Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει μία κρέμα οιστρογόνων εάν η αιμορραγία οφείλεται σε λέπτυνση και ατροφία των ιστών του κόλπου.
 • Αφαίρεση πολυπόδων: Η αφαίρεση πολύποδα είναι μία χειρουργική διαδικασία.
 • Προγεστίνη: Η προγεστίνη είναι μία θεραπεία αποκατάστασης ορμονών. Ο γιατρός μπορεί να σας την προτείνει εάν ο ιστός του ενδομητρίου παρουσιάζει υπερανάπτυξη. Η προγεστίνη μειώνει αυτήν την ιστική ανάπτυξη, καθώς και την αιμορραγία.
 • Υστερεκτομή: Η αιμορραγία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους απαιτεί υστερεκτομή. Κατά την υστερεκτομή, ο γιατρός θα απομακρύνει τη μήτρα της ασθενούς. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά ή μέσω συμβατικής χειρουργικής τομής.

Εάν η αιμορραγία οφείλεται σε καρκίνο, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Κοινές θεραπευτικές επιλογές για καρκίνο του ενδομητρίου ή του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία;

Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία μπορεί να είναι καλοήθης ή να συνιστά το αποτέλεσμα σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Παρόλο που μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, μπορείτε να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια για να λάβετε διάγνωση και θεραπεία, ανεξάρτητα από την αιτία. Όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται έγκαιρα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι υψηλότερες. Για την πρόληψη της μη φυσιολογικής μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας, η καλύτερη στρατηγική είναι να μειώσετε τους προδιαθεσικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Αντιμετωπίστε την ατροφία του ενδομητρίου έγκαιρα, ώστε να αποτρέψετε την εξέλιξή της σε καρκίνο.
 • Να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας τακτικά. Ο γιατρός θα εντοπίσει παθήσεις προτού γίνουν προβληματικές ή οδηγήσουν σε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή και ασκηθείτε τακτικά. Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτρέψει μία πληθώρα επιπλοκών και παθήσεων σε ολόκληρο το σώμα.
 • Εάν ο γιατρός σας σάς το προτείνει, σκεφτείτε τη θεραπεία αποκατάστασης ορμονών, η οποία μπορεί να αποτρέψει καρκίνο του ενδομητρίου. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας;

Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία συχνά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Εάν οφείλεται σε καρκίνο, η έκβαση εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται. Η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης είναι 82%.

Ανεξάρτητα από την αιτία της αιμορραγίας, διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής και συνεχίζετε τις τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο σας. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό οποιωνδήποτε παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, έγκαιρα.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Burbos, N., Musonda, P., Giarenis, I., Shiner, A. M., Giamougiannis, P., Morris, E. P., & Nieto, J. J. (2010). Predicting the risk of endometrial cancer in postmenopausal women presenting with vaginal bleeding: The Norwich DEFAB risk assessment tool. British Journal of Cancer, 102(8), 1201–1206 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856001/

2. SEER stat fact sheets: Endometrial cancer. (n.d) seer.cancer.gov/statfacts/html/corp.html