Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Μετεμμηνοπαυσιακή κολπική ατροφία

Η μετεμμηνοπαυσιακή ατροφική κολπίτιδα ή κολπική ατροφία είναι η λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου που προκαλείται από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση είναι η εποχή της ζωής μιας γυναίκας, συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, όταν οι ωοθήκες της δεν απελευθερώνουν πλέον ωάρια. Επίσης, σταματά να έχει εμμηνορροϊκές περιόδους. Μια γυναίκα είναι σε μετεμμηνόπαυσιακή κατάσταση για έως 12 μήνες.
Οι γυναίκες με κολπική ατροφία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες χρόνιων κολπικών μολύνσεων και προβλημάτων λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να κάνει την σεξουαλική επαφή επώδυνη.

Συμπτώματα Αιτία Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας;

Ενώ η κολπική ατροφία είναι συνηθισμένη, μόνο 20 έως 25 τοις εκατό των συμπτωματικών γυναικών ζητούν ιατρική βοήθεια από το γιατρό τους.
Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης ή τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Σε άλλες γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται μέχρι χρόνια αργότερα, αν εμφανιστούν.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• αραίωση των κολπικών τοιχωμάτων
• μείωση και σύσφιξη του κολπικού σωλήνα
• έλλειψη κολπικής υγρασίας (κολπική ξηρότητα)
• κολπική καύση (φλεγμονή)
• δυσφορία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
• πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
• πιο συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
• ακράτεια ούρων (ακούσια διαρροή)

Αιτία

Αιτίες κολπικής ατροφίας

Η αιτία της ατροφικής κολπίτιδας είναι η μείωση των οιστρογόνων. Χωρίς οιστρογόνα, ο κολπικός ιστός στεγνώνει.
Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να συμβεί σε άλλες περιόδους εκτός από την εμμηνόπαυση, όπως:
• κατά τη διάρκεια του θηλασμού
• μετά την αφαίρεση των ωοθηκών (χειρουργική εμμηνόπαυση)
• μετά τη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου
• μετά από θεραπεία πυελικής ακτινοβολίας για θεραπεία καρκίνου
• μετά από ορμονική θεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς ιστού του κόλπου. Μια υγιής σεξουαλική ζωή ωφελεί επίσης το κυκλοφορικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Παράγοντες κινδύνου για κολπική ατροφία

Ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να παρουσιάσουν ατροφική κολπίτιδα. Οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει κολπικά, αλλά με καισαρική τομή, είναι πιο επιρρεπείς στην κολπική ατροφία από τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικούς τοκετούς.
Το κάπνισμα εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, στερεί τον κόλπο και άλλους ιστούς την επαρκή οξυγόνωση και εμφανίζεται αραίωση του ιστού όπου η ροή του αίματος μειώνεται ή περιορίζεται. , γι αυτό ΄και οι καπνιστές είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην θεραπεία με οιστρογόνα .

Επιπλοκές

Ποιες πιθανές επιπλοκές μπορούν να προκύψουν;

Η ατροφία προκαλεί αλλαγές στο όξινο περιβάλλον του κόλπου, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια, τους μύκητες και άλλους οργανισμούς να ευδοκιμήσουν. Κατ’ αυτόν το τρόπο ευνοείται η ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων.
Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ατροφίας του ουροποιητικού συστήματος (ατροφία του ουροποιητικού συστήματος). Τα συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα που σχετίζονται με την ατροφία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν συχνότερη ή πιο επείγουσα ούρηση ή αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν ακράτεια και να παρουσιάσουν περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπικής ατροφίας;

Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν η σεξουαλική επαφή είναι οδυνηρή. Θα πρέπει επίσης να δείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ασυνήθιστη αιμορραγία του κόλπου, κάψιμο ή πόνο.
Ορισμένες γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν με το γιατρό τους για αυτό το πρόβλημα. Αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού για να αποφύγετε τις πιθανές επιπλοκές που αναφέρονται παραπάνω.
Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας. Θα θέλουν να μάθουν πόσο καιρό σταματήσατε να έχετε περιόδους και αν έχετε καρκίνο. Επίσης αν γίνεται χρήση ορισμένων καλλυντικών. Ορισμένα αρώματα, σαπούνια, προϊόντα μπάνιου, αποσμητικά, λιπαντικά και σπερματοκτόνα μπορούν να επιδεινώσουν τα ευαίσθητα σεξουαλικά όργανα.
Ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει και φυσική εξέταση. Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης τα εξωτερικά γεννητικά όργανα σας για φυσικά συμπτώματα ατροφίας, όπως:
• απώλεια ελαστικότητας
• αραιή ηβική τρίχα
• λεία, λεπτά εξωτερικά γεννητικά όργανα
• τέντωμα ιστού υποστήριξης της μήτρας
• πρόπτωση πυελικού οργάνου (εξογκώματα στα τοιχώματα του κόλπου)

Ο γιατρός μπορεί να διατάξει τις ακόλουθες εξετάσεις:

• πυελική εξέταση
• εξέταση κολπικής οξύτητας
• εξέταση αίματος
• τεστ ούρων

Η εξέταση της μορφολογίας των κυττάρων και της μικροβιολογικής χλωρίδας είναι μια μικροσκοπική εξέταση ιστού που έχει αποξεσθεί από τα τοιχώματα του κόλπου. Ψάχνει ορισμένους τύπους κυττάρων και βακτηρίων που είναι πιο διαδεδομένοι με την κολπική ατροφία.
Για να ελέγξετε την οξύτητα, μια ταινία ένδειξης χαρτιού εισάγεται στον κόλπο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συλλέξει κολπικές εκκρίσεις για αυτό το τεστ.
Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να δώσετε δείγματα αίματος και ούρων για εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις. Αυτές οι εξετάσεις ελέγχουν διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων των οιστρογόνων σας.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η κολπική ατροφία;

Με τη θεραπεία, είναι δυνατόν να βελτιώσετε την κολπική σας υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Η θεραπεία μπορεί να εστιάσει στα συμπτώματα ή στην υποκείμενη αιτία.
Οι ενυδατικές κρέμες ή τα λιπαντικά με βάση το νερό μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ξηρότητας.
Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων. Το οιστρογόνο βελτιώνει την κολπική ελαστικότητα και τη φυσική υγρασία. Συνήθως λειτουργεί σε λίγες μόνο εβδομάδες. Το οιστρογόνο μπορεί να ληφθεί είτε τοπικά είτε από το στόμα.

Τοπικά οιστρογόνα

Η λήψη οιστρογόνου μέσω του δέρματος περιορίζει πόσο οιστρογόνο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα τοπικά οιστρογόνα δεν αντιμετωπίζουν συστηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Αυτοί οι τύποι θεραπείας με οιστρογόνα δεν έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Ωστόσο, καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε τοπικά οιστρογόνα και αντιμετωπίζετε ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία.

Το τοπικό οιστρογόνο διατίθεται σε διάφορες μορφές:

• Ένας κολπικός δακτύλιος οιστρογόνου, όπως το Estring. Το Estring είναι ένα εύκαμπτο μαλακό δαχτυλίδι που εισάγεται στο πάνω μέρος του κόλπου από εσάς ή από το γιατρό σας. Απελευθερώνει μια σταθερή δόση οιστρογόνου και χρειάζεται να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες. Οι δακτύλιοι οιστρογόνων είναι παρασκευάσματα οιστρογόνων υψηλότερης δόσης και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο του ενδομητρίου. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τον κίνδυνο.
• Μια κολπική κρέμα οιστρογόνου, όπως η Premarin ή η Estrace. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει την κρέμα καθημερινά για μερικές εβδομάδες, μετά να πάει δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
• Ένα δισκίο κολπικού οιστρογόνου, όπως το Vagifem, εισάγεται στον κόλπο χρησιμοποιώντας ένα αναλώσιμο μέσο εφαρμογής. Συνήθως, μία δόση ανά ημέρα συνταγογραφείται στην αρχή, η οποία αργότερα περνάει μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Λήψη οιστρογόνων από του στόματος

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η λήψη οιστρογόνων από του στόματος χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της έξαψης και της ξηρασίας του κόλπου. Αλλά η παρατεταμένη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι γυναίκες που λαμβάνουν προγεστερόνη και οιστρογόνα μπορεί να έχουν κάποια αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ ο κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες που παίρνουν προγεστερόνη και οιστρογόνα είναι ελάχιστος.

Πρόληψη

Πρόληψη και τρόπος ζωής

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Φορώντας εσώρουχα βαμβακιού και χαλαρά ενδύματα μπορεί να βελτιώσετε τα συμπτώματα. Τα χαλαρά ρούχα από βαμβάκι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα γεννητικά όργανα, καθιστώντας τα ένα λιγότερο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Μια γυναίκα με ατροφική κολπίτιδα μπορεί να αισθανθεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, η παραμονή σε σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στον κόλπο και διεγείρει τη φυσική υγρασία. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αλλά βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, διατηρεί τα γεννητικά σας όργανα πιο υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλό θα ήταν πριν τη σεξουαλική διείσδυση να υπάρξει χρόνος για σεξουαλική διέγερση της γυναίκας, ώστε να αισθάνεται πιο άνετα και να μην πονάει.
Το έλαιο βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D αυξάνει την υγρασία στον κόλπο. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης το σώμα να απορροφά το ασβέστιο. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη της μετεμμηνοπαυσιακής απώλειας οστού, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Menopausal hormone therapy and cancer risk. (2015). cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/medicaltreatments/menopausal-hormone-replacement-therapy-and-cancer-risk

2. Mayo Clinic Staff. (2016). Vaginal atrophy. mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginal-atrophy/home/ovc-20200167

3. Bachmann, GA, et al. (2000). Diagnosis and treatment of atrophic vaginitis. aafp.org/afp/2000/0515/p3090.html

4. Barbieri, RL, et al. (2015). Menopausal hormone therapy: Benefits and risks uptodate.com/contents/menopausal-hormone-therapy-benefits-and-risks