Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Τι είναι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Ο καρκίνος συμβαίνει όταν μη φυσιολογικά κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς δίχως να σταματούν. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Η θεραπεία κάθε φορά εξαρτάται από τη θέση του καρκίνου. Όταν εντοπίζεται στους πνεύμονες, καλείται καρκίνος των πνευμόνων. Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου των πνευμόνων: ο μικροκυτταρικός και ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος (Εικόνα 1).

Ο μη μικροκυτταρικός τύπος είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου του πνεύμονα και αντιστοιχεί στο 80-85% των καρκίνων των πνευμόνων. Δεν εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο ο μικροκυτταρικός τύπος.

Illustration of lung cancer types
Εικόνα 1: Οι διαφορές μεταξύ μικροκυτταρικού και μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Υπάρχουν τρία είδη μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα:

 • Το αδενοκαρκίνωμα
 • Το πλακώδες καρκίνωμα
 • Το μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα
Συμπτώματα Αίτια και Πρόληψη Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα;

Στα πρώιμα στάδια, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Όταν αυτά, όμως, αρχίσουν να εμφανίζονται, περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Επίμονο βήχα
 • Αδυναμία
 • Κόπωση
 • Βήχα με αίμα
 • Ακούσια και ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Πόνο στα οστά ή τις αρθρώσεις
 • Αναπνευστικά προβλήματα

Αίτια και Πρόληψη

Τι προκαλεί το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα; Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;

Μία πληθώρα παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου. Η έκθεση στον αμίαντο και σε συγκεκριμένες χρωστικές και χημικά επίσης δυσχεραίνει την κατάσταση.

Παρόλο που μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε πλήρως το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά βήματα που μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Αν καπνίζετε, σταματήστε το. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τους τρόπους διακοπής του και τις διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Αποφύγετε ή περιορίστε την έκθεση στο ραδόνιο, καθώς αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου. Αν χρειαστεί, ελέγξτε το σπίτι σας για την ύπαρξη του εν λόγω χημικού στοιχείου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό, μια πληθώρα εξετάσεων θα βοηθήσουν το γιατρό να διαγνώσει καρκίνο του πνεύμονα. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Σπινθηρογράφημα οστών
 • Απεικονιστικές τεχνικές, όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων του θώρακα
 • Μικροσκοπική εξέταση πτυέλων για τον έλεγχο ύπαρξης καρκινικών κυττάρων
 • Βιοψία του πνεύμονα (ένα τμήμα πνευμονικού ιστού αφαιρείται για ανάλυση)

Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση για τον καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να γίνει η σταδιοποίησή του. Η σταδιοποίηση είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί ταξινομούν τον καρκίνο ανάλογα με το βαθμό εξάπλωσής του στο σώμα. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα έχει πέντε στάδια, από το 0 ως το 4, με σειρά αυξημένης σοβαρότητας.

Η έκβαση και η θεραπεία βασίζονται στο στάδιο του καρκίνου τη στιγμή της διάγνωσης. Το στάδιο 4 δεν είναι θεραπεύσιμο, οπότε η αντιμετώπιση στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Η αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα ποικίλει, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και πολλούς ακόμη παράγοντες. Μιλήστε με το γιατρό σας για το βέλτιστο για εσάς θεραπευτικό πλάνο, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας. Μπορεί να χρειάζεστε συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα πρώιμα στάδια του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα μπορούν να αντιμετωπιστούν με εγχείρηση. Η εκτομή ενός πνευμονικού λοβού ή μεγαλύτερου τμήματος του πνεύμονα μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Σε μερικές περιπτώσεις, απαιτείται η αφαίρεση ολόκληρου του πνεύμονα.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται είτε από του στόματος είτε ενδοφλέβια. Με τη δεύτερη μέθοδο, τα φάρμακα εισάγονται κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος και θανατώνουν καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και την ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων.

Οι στοχευμένες θεραπείες είναι φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των όγκων, όπως οι αυξητικοί παράγοντες ή τα αιμοφόρα αγγεία που τους τροφοδοτούν. Συχνά χρησιμοποιούνται για πιο προχωρημένους καρκίνους και μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Η έκβαση εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Ορισμένοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και συνεχίζουν μια φυσιολογική ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ανακάμψετε πλήρως από τον καρκίνο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved