Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Τι είναι ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα: ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC) και ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC). Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αντιστοιχεί στο 10-15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων και είναι λιγότερο κοινός από τον μη μικροκυτταρικό τύπο.

Παρόλα αυτά, ο μικροκυτταρικός καρκίνος είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Στο μικροκυτταρικό καρκίνο, τα κύτταρα αναπτύσσονται ταχέως και να κάνουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος πιο εύκολα.

Ως αποτέλεσμα, η πάθηση συνήθως διαγιγνώσκεται αφότου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, καθιστώντας την ανάρρωση λιγότερο πιθανή. Εάν ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα εντοπιστεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά προτού εξελιχθεί.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα επίσης αναφέρεται ως μικροκυτταρικό αδιαφοροποίητο καρκίνωμα.

Συμπτώματα Διάγνωση Αίτια Θεραπεία Έκβαση Διαβίωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα;

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι συνήθως ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, συχνά υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Η σοβαρότητα της συμπτωματολογίας συνήθως αυξάνεται με την αύξηση και την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βλέννα με αίμα από τους πνεύμονες
 • Λαχάνιασμα
 • Συρίττουσα αναπνοη
 • Πόνο ή δυσφορία στο στήθος
 • Επίμονο βήχα ή βραχνάδα
 • Απώλεια όρεξης
 • Απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Διόγκωση του προσώπου

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα. Μπορεί να μην πρόκειται για μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά θα πρέπει να εντοπίσετε την αιτία τους.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται και σταδιοποιείται ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Η διάγνωση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα ξεκινά με μία ενδελεχή κλινική εξέταση και ένα ιατρικό ιστορικό. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν καπνίζετε.

Εάν υπάρχει υποψία μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ο γιατρός θα σας υποβάλει σε μία πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων για την ακριβή διάγνωση. Μόλις η διάγνωση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα επιβεβαιωθεί, ο γιατρός θα πρέπει να καθορίσει το στάδιο της νόσου.

Η σταδιοποίηση περιγράφει τη σοβαρότητα ή την έκταση του καρκίνου και βοηθά το γιατρό να καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές και την έκβασή σας.

Η διάγνωση του καρκίνου

Τα συμπτώματα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα συνήθως δεν εκδηλώνονται έως ότου ο καρκίνος έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, ο εν λόγω καρκίνος μερικές φορές εντοπίζεται έγκαιρα κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων για κάποια άλλη ιατρική πάθηση.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ανιχνευτεί μέσω μιας πληθώρας τεχνικών, όπως:

 • Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ, η οποία παράγει καθαρές και λεπτομερείς εικόνες των πνευμόνων
 • Μία αξονική τομογραφία, η οποία δημιουργεί μία σειρά ακτινογραφιών εγκάρσιας διατομής των πνευμόνων
 • Μία μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για τον εντοπισμό όγκων
 • Μία βρογχοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενός σωλήνα με μία κάμερα και ένα φακό προσαρτημένα στην άκρη για την εξέταση των πνευμόνων και άλλων δομών
 • Μία καλλιέργεια πτυέλων, η οποία χρησιμοποιείται για την ανάλυση της βλέννας που παράγεται από τους πνεύμονες όταν βήχετε

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα. Ο γιατρός θα σας προτείνει ένα τέτοιου είδους έλεγχο αν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα και:

 • Είστε μεταξύ 55 και 75 ετών
 • Έχετε μία καλή κατάσταση της υγείας
 • Καπνίζετε περισσότερο από 30 πακέτα τσιγάρα το χρόνο
 • Καπνίζετε ή έχετε διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια

Εάν υπάρχει υποψία μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πληθώρα εξετάσεων προτού καταλήξει στη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα για την αξιολόγηση της γενικότερης εικόνας της υγείας σας
 • Μία βιοψία πνευμόνων με βελόνα για την απομάκρυνση ενός δείγματος ιστού των πνευμόνων για ανάλυση
 • Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον έλεγχο όγκων στους πνεύμονες
 • Μία μικροσκοπική εξέταση πτυέλων για τον έλεγχο μη φυσιολογικών πνευμονικών κυττάρων
 • Μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο όγκων σε άλλα μέρη του σώματος
 • Ένα σπινθηρογράφημα οστών για τον έλεγχο καρκίνου των οστών

Η σταδιοποίηση του καρκίνου

Εάν η διάγνωση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα είναι βέβαιη, ο γιατρός θα καθορίσει το στάδιο της νόσου. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα συνήθως ταξινομείται σε δύο στάδια.

Περιορισμένο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα

Στο περιορισμένο στάδιο, ο καρκίνος εντοπίζεται στη μία πλευρά του στήθους. Οι λεμφαδένες μπορεί επίσης να έχουν επηρεαστεί.

Εκτεταμένο στάδιο καρκίνο του πνεύμονα

Στο εκτεταμένο στάδιο, ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στο στήθος, επηρεάζοντας και τον άλλο πνεύμονα. Επιπλέον, έχει εισβάλει στους λεμφαδένες, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος.

Εάν τα καρκινικά κύτταρα εντοπίζονται στο υγρό που περιβάλλει τους πνεύμονες, ο καρκίνος επίσης θεωρείται ότι έχει εισέλθει στο εκτεταμένο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, ο καρκίνος δεν είναι ιάσιμος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δύο στα τρία άτομα έχουν μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα εκτεταμένου σταδίου τη στιγμή της διάγνωσης.

Αίτια

Τι προκαλεί τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Η ακριβής αιτία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, θεωρείται ότι προκαρκινικές αλλαγές στους πνεύμονες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το DNA στα κύτταρα των πνευμόνων, κάνοντάς τα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ταχέως.

Πολλές μεταλλαγές μπορούν να προκαλέσουν τη μετατροπή των κυττάρων σε καρκινικά. Τα αιμοφόρα αγγεία παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν σε όγκους. Με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αποκολληθούν από τον πρωτογενή όγκο και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα;

Τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Σχεδόν όλα τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τον εν λόγω τύπο καρκίνου είναι καπνιστές. Η πάθηση σπάνια εντοπίζεται σε μη καπνιστές.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα και τον αριθμό των ετών που έχετε υπάρξει καπνιστής/καπνίστρια. Αυτό σημαίνει ότι οι μακροχρόνιοι καπνιστές που καπνίζουν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων κάθε μέρα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το κάπνισμα των “light” τσιγάρων δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Τα τσιγάρα μενθόλης μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, καθώς η μενθόλη μπορεί να επιτρέψει πιο βαθιά εισπνοή του καπνού.

Το κάπνισμα πούρων και πιπών είναι επίσης επικίνδυνο και σας θέτει στον ίδιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα όπως και τα κανονικά τσιγάρα.

Μπορεί να έχετε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αν εκτίθεστε συχνά σε παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα μέχρι και 30%. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 7.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Η επαφή με συγκεκριμένες ουσίες στο περιβάλλον σας επίσης σας θέτει σε κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Οι εν λόγω καρκινογόνες ουσίες περιλαμβάνουν:

 • Ραδόνιο, ένα ραδιενεργό αέριο που εντοπίζεται στα υπόγεια ορισμένων σπιτιών
 • Αμίαντο, ένα υλικό που μπορεί να βρεθεί σε παλιά κτίρια και σπίτια
 • Ουράνιο και άλλα ραδιενεργά μέταλλα
 • Εισπνεόμενα χημικά, όπως αρσενικό, silica και προϊόντα άνθρακα
 • Αέρια εξατμίσεων και ρύπανση του αέρα
 • Νερό μολυσμένο με αρσενικό
 • Συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα, όπως το β-καροτένιο

Πραγματοποιούνται έρευνες για τη διευκρίνηση εάν η χρήση μαριχουάνας και ταλκ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα;

Η λήψη έγκαιρης φροντίδας είναι κρίσιμη για την αύξηση των πιθανοτήτων μιας ευοίωνης έκβασης. Ωστόσο, μόλις ο καρκίνος έχει φτάσει στο προχωρημένο στάδιο, η θεραπεία δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Όταν μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα φτάσει στο εκτεταμένο στάδιο, η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στην ίαση της ασθένειας.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται όταν υπάρχει μόνο ένας όγκος και τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν κάνει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι σπάνιο στις περιπτώσεις διάγνωσης μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Ως αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση τυπικά δεν κρίνεται ιδιαίτερα επιβοηθητική.

Εάν η χειρουργική επέμβαση είναι επιλογή για εσάς, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία από τις ακόλουθες επεμβάσεις:

 • Πνευμονεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση ολόκληρου του πνεύμονα
 • Λοβεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση ολόκληρου του λοβού του πνεύμονα
 • Τμηματεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση ενός τμήματος του λοβού του πνεύμονα
 • Βρογχοπλαστική εκτομή, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση τμήματος του αεραγωγού και την επανασύνδεση με τον πνεύμονα

Όλες αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται υπό ολική αναισθησία. Η λοβεκτομή είναι η ιδανική χειρουργική επέμβαση για τα άτομα με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτός ο τύπος χειρουργείου είναι πιο αποτελεσματικός στην απομάκρυνση όλου του όγκου από ό, τι οι υπόλοιποι τύποι.

Παρόλο που η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, η έκβαση εξαρτάται κυρίως από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας πριν την επέμβαση. Το χειρουργείο επίσης συνοδεύεται από αρκετούς κινδύνους, όπως έντονη αιμορραγία, λοίμωξη και πνευμονία.

Εάν η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική, η περίοδος ανάρρωσης μπορεί να διαρκέσει από αρκετές εβδομάδες ως αρκετούς μήνες. Οι δραστηριότητές σας θα είναι περιορισμένες για τουλάχιστον ένα μήνα.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μία επιθετική μορφή φαρμακευτικής θεραπείας που στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα μπορεί να ληφθούν από το στόμα ή να χορηγηθούν ενδοφλέβια. Ταξιδεύουν μέσω της αιματικής κυκλοφορίας για να θανατώσουν καρκινικά κύτταρα σε απομακρυσμένα όργανα.

Παρόλο που η χημειοθεραπεία έχει δειχθεί πως είναι αποτελεσματική στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες που έχουν έντονη επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής. Οι παρενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Κόπωση
 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Έντονη τριχόπτωση
 • Απώλεια όρεξης
 • Ξηροστομία
 • Στοματικά έλκη
 • Πόνο λόγω νευρικής βλάβης

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αυτές τις παρενέργειες έναντι των θεραπευτικών πλεονεκτημάτων όταν πρόκειται να αποφασίσετε αν η χημειοθεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Ο πιο κοινός τύπος ακτινοθεραπείας είναι η εξωτερική ακτινοβολία.

Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ενός μηχανήματος που στοχεύει ακτίνες υψηλής ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα. Το μηχάνημα επιτρέπει τον προσανατολισμό της ακτινοβολίας σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων. Παρόλο που η ακτινοθεραπεία σχετίζεται με ορισμένες παρενέργειες, οι περισσότερες από αυτές υποχωρούν μέσα σε δύο μήνες από τη θεραπεία.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα;

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου που συχνά δεν διαγιγνώσκεται έως ότου φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο, επομένως οι πιθανότητες επιβίωσης τείνουν να είναι μειωμένες. Ωστόσο, εάν ο καρκίνος εντοπιστεί στα πρώιμα στάδια, οι πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης είναι πολύ υψηλότερες.

Μιλήστε με τον γιατρό σας αναφορικά με τις λεπτομέρειες της νόσου και τις βέλτιστες θεραπευτικές επιλογές για εσάς. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, επομένως το θεραπευτικό σας πλάνο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Διαβίωση

Η διαβίωση με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Η διάγνωση του καρκίνου είναι δύσκολη και για κάποιους δυσβάσταχτη. Πέρα από τη θλίψη και την αγωνία, τα άτομα με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θα πρέπει να υποβληθούν σε μία μακρά περίοδο θεραπειών και ανάρρωσης που μπορεί να τα εξαντλήσει σωματικά.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το κλειδί για να προχωρήσετε και να ζήσετε μία πλήρη και υγιή ζωή είναι να είστε προσαρμοστικοί και αισιόδοξοι.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 • Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για την πάθησή σας και τις πιθανές θεραπείες συζητώντας με το γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την κατάστασή σας.
 • Βρείτε έναν υγιή τρόπο να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, είτε αυτό είναι ψυχοθεραπεία, είτε μουσικοθεραπεία, είτε ένα ημερολόγιο. Πολλά άτομα επίσης συμμετέχουν σε ομάδες υποστήριξης καρκινοπαθών όπου μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με άλλα άτομα που πάσχουν από την ίδια νόσο. Ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας.
 • Φροντίστε το σώμα και το πνεύμα σας με δραστηριότητες που απολαμβάνετε, με ισορροπημένη διατροφή και με άσκηση. Περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, ώστε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.