Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Μηνομητρορραγία

Τι είναι η μηνομητρορραγία;

Η μηνομητρορραγία είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά έντονη, παρατεταμένη ή άτακτη αιμορραγία της μήτρας. Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση συνήθως αιμορραγούν περισσότερα από 80 mL αίματος κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Η αιμορραγία επίσης είναι απροσδόκητη και συχνή. Μπορεί να εμφανίσετε αιμορραγία εκτός από των τακτικών εμμηνορυσιακών κύκλων σας.

Η μηνομητρορραγία είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός δύο εμμηνορροϊκών διαταραχών:

  • Της μηνορραγίας, η οποία είναι η έντονη αιμορραγία της μήτρας που συμβαίνει σε τακτική βάση
  • Της μητρορραγίας, η οποία είναι η άτακτη αιμορραγία

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αν βιώνετε ανώμαλους εμμηνορυσιακούς κύκλους. Η απροσδόκητη ή μη φυσιολογική αιμορραγία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Συμπτώματα Αίτια Στατιστικά Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνομητρορραγίας;

Δεν υπάρχει ένας σαφής ιατρικός ορισμός της «μη φυσιολογικής» αιμορραγίας της μήτρας. Για μία μέση γυναίκα, η εμμηνορρυσία συμβαίνει κάθε 28 ημέρες, παρόλο το εύρος 21-35 ημέρες επίσης θεωρείται φυσιολογικό. Η μέση διάρκεια της εμμήνου ρύσης είναι περίπου πέντε ημέρες. Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν λιγότερα από 80 mL αίματος συνολικά.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οποιαδήποτε αιμορραγία είναι έντονη ή υπερβολική ώστε να παρεμποδίζει την σωματική, κοινωνική ή συναισθηματική σας ζωή θεωρείται μη φυσιολογική. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για να καταλάβετε τι μπορεί να βιώνει μία γυναίκα με μηνομητρορραγία:

  • Ανάγκη αλλαγής του ταμπόν ή της σερβιέτας κάθε μία ώρα για αρκετές ώρες
  • Αιμορραγία περισσότερο από οκτώ ημέρες
  • Αιμορραγία εκτός των συνήθων εμμηνορροϊκών κύκλων
  • Έκκριση μεγάλων θρόμβων αίματος
  • Άλγος στη μέση ή την κοιλιά κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας
  • Κόπωση, αδυναμία ή λαχάνιασμα, τα οποία μπορεί να είναι ενδείξεις ότι η έντονη αιμορραγία έχει μειώσει την ποσότητα σιδήρου στο αίμα οδηγώντας σε αναιμία

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μηνομητρορραγίας;

Οι αιτίες της μηνομητρορραγίας δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί, αλλά η πάθηση μπορεί να προκαλείται από τα εξής:

Ορμονική διαταραχή

Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων γυναικείων ορμονών του φύλου (οιστρογόνα) μπορεί να κάνει το τοίχωμα της μήτρας παχύτερο από το φυσιολογικό. Όταν αυτό το παχύ τοίχωμα αρχίσει να αποπίπτει, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια αίματος και έκκριση θρόμβων.

Η διαταραχή των οιστρογόνων μπορεί να οφείλεται σε μία πληθώρα αιτιών, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της παχυσαρκίας.

Όγκοι στη μήτρα

Όγκοι, όπως οι πολύποδες και τα ινομυώματα μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική αιμορραγία λόγω της πίεσης που ασκούν στο όργανο, καθώς και των αιμοφόρων αγγείων που περιέχουν. Αυτοί οι όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις (μη καρκινικοί).

Αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μία πάθηση στην οποία το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας αναπτύσσεται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Δρα όπως η φυσιολογική επένδυση της μήτρας με την πάχυνση και απόπτωση κάθε μήνα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει έντονη αιμορραγία. Η αιτία της αδενομύωσης δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά παρατηρείται συχνά σε γυναίκες που έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν το τοίχωμα της μήτρας αναπτύσσεται εκτός αυτής, συνήθως στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και την πυελική χώρα. Όταν το τοίχωμα αποπίπτει, η αιμορραγία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Έλλειψη ωορρηξίας

Η ωορρηξία αναφέρεται στην απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Αν δεν κάνετε ωορρηξία ή πάσχετε από ανωοθυλακιορρηξία (κύκλος χωρίς ωορρηξία), το τοίχωμα της μήτρας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται έως ότου αναγκαστεί να αποπέσει.

Διαταραχές θρόμβωσης

Όταν το αίμα δεν μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους φυσιολογικά, η αιμορραγία είναι παρατεταμένη.

Στατιστικά

Πόσο κοινή είναι η μηνομητρορραγία;

Περίπου 11,4-13,2% των γυναικών πάσχουν από τη διαταραχή. Η μηνομητρορραγία είναι πιο κοινή σε γυναίκες άνω των 40 ετών και εκτιμάται ότι το 24% των γυναικών που βιώνουν την πάθηση είναι μεταξύ 40 με 50 ετών.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μηνομητρορραγίας;

Η υπερβολική εμμηνόρροια μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Η σημαντική απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η αναιμία είναι μία πάθηση στην οποία το αίμα παρουσιάζει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Χωρίς το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, θα αισθάνεστε κόπωση και αδυναμία.

Η υπερβολική εμμηνόρροια μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρκίνων των αναπαραγωγικών οργάνων και παθήσεων που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική φροντίδα αν βιώνετε υπερβολική αιμορραγία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μηνομητρορραγία;

Ο γιατρός θα σας εξετάσει για διαταραχές που είναι γνωστό πως προκαλούν μηνομητρορραγία. Για παράδειγμα, με μία εξέταση αίματος θα ελεγχθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Και αυτό διότι η αποβολή, ακόμη κι αν συμβεί πριν αντιληφθείτε ότι είστε έγκυος, μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία. Μπορεί να είστε θετική σε ένα τεστ εγκυμοσύνης για έως και 35 ημέρες μετά την αποβολή.

Ο γιατρός επίσης θα πραγματοποιήσει ένα τεστ Παπ για τον έλεγχο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μία άλλη διαγνωστική εξέταση είναι η υστεροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός θα εισάγει έναν λεπτό τηλεσκοπικό σωλήνα με κάμερα και φακό στην άκρη εντός της μήτρας ώστε να διαγνώσει πιθανή ενδομητρίωση. Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν το υπερηχογράφημα και τη μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μηνομητρορραγία;

Η θεραπεία της μηνομητρορραγίας εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθεί η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων. Η υστερεκτομή (η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας) αποτελεί επιλογή μόνο για γυναίκες που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά ή που έχουν περάσει την ηλικία κατά την οποία μπορούν να μείνουν έγκυες.

Παρόλο που δεν υπάρχει γνωστή αιτία της μηνομητρορραγίας, η θεραπεία πρώτης γραμμής συνήθως είναι φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες κοινές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών.
  • Θεραπεία προγεστίνης. Η προγεστίνη είναι μία συνθετική μορφή της φυσιολογικής ορμόνης προγεστερόνη. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να λαμβάνετε προγεστίνη σε μορφή δισκίου για 21 συνεχόμενες ημέρες και ύστερα να το σταματήσετε για 7 ημέρες ή να χρησιμοποιήσετε ενδομήτρια συσκευή που απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη. Η λεβονοργεστρέλη είναι επίσης μία προγεστερόνη. Η προγεστερόνη βοηθά στη λέπτυνση του τοιχώματος της μήτρας και κατά συνέπεια τη μείωση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Πέρα από την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την μηνομητρορραγία, αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην πήξη του αίματος και περιορίζουν τη ροή του.

Αυτοφροντίδα

Μπορεί να είναι δύσκολο να ζείτε με έντονη εμμηνόρροια αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε προστατευμένες έναντι τυχόν «ατυχημάτων»:

  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα γυναικείας υγιεινής σχεδιασμένα για έντονη αιματική ροή, δηλαδή υπεραπορροφητικά ταμπόν και σερβιέτες.
  • Χρησιμοποιήστε δύο σερβιέτες τη φορά ή ένα ταμπόν και μία σερβιέτα.
  • Τοποθετήστε πετσέτες ή ένα ειδικό κάλυμμα πάνω από το σεντόνι σας τη νύχτα σε περίπτωση διαρροής.
  • Φορέστε σκούρα ρούχα τις ημέρες με την πιο έντονη αιμορραγία ,ώστε οποιεσδήποτε διαρροές να μη γίνουν ορατές
  • Να έχετε εφεδρικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής και εσώρουχα στην τσάντα σας, στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητό σας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της μηνομητρορραγίας;

Όταν πρόκειται για τον εμμηνορροϊκό κύκλο, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος του τι θεωρείται «φυσιολογικό». Η πολύ έντονη ή πολύ συχνή αιμορραγία που επηρεάζει την σωματική και ψυχολογική σας υγεία δεν είναι ποτέ φυσιολογική.

Ο γυναικολόγος διαγνώσει τη μηνομητρορραγία και θα σας προτείνει μία αποτελεσματική θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Κάποιες από τις υποκείμενες αιτίες της μηνομητρορραγίας μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, αλλά οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να μείνουν έγκυες και να κυοφορήσουν υγιή μωρά μετά από τη θεραπεία για τη μηνομητρορραγία.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Donnez J. (2011). Menometrorrhagia during the premenopause: An overview. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/09513590.2012.637341

2. hCG pregnancy. (2015). labtestsonline.org/understanding/analytes/hcg/tab/faq/

3. Huchon C, et al. (2008). Epidemiology of Menometrorrhagia. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19268208

4. Hysteroscopy. (2011). acog.org/Patients/FAQs/Hysteroscopy

5. Mayo Clinic Staff. (2015). Adenomyosis. mayoclinic.org/diseases-conditions/adenomyosis/basics/definition/con-20024740

6. Mayo Clinic Staff. (2017). Menorrhagia (heavy menstrual bleeding). mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/diagnosis-treatment/treatment/txc-20338416

7. Roman H, et al. (2008). Management of menometrorrhagia in women with and without pregnancy intention: Hierarchy of therapies. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19268219