Παθολογικά

Μηροκήλη

Τι είναι η μηροκήλη;

Οι μύες είναι συνήθως αρκετά ισχυροί ώστε να διατηρούν τα έντερα και τα εσωτερικά όργανα στη σωστή τους θέση. Όμως, μερικές φορές οι ενδοκοιλιακοί ιστοί μπορεί να προβάλουν μέσω ενός εξασθενημένου σημείου σε έναν μυ όταν ασκείται υπερβολική πίεση. Εάν αυτό το τμήμα ιστού προβάλλει μέσω του τοιχώματος του μηριαίου δακτυλίου, ονομάζεται μηροκήλη. Η μηροκήλη εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα κοντά στη βουβωνική χώρα ή το μηρό. Το μηριαίο κανάλι φιλοξενεί τη μηριαία αρτηρία, μικρότερες φλέβες και νεύρα. Εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο στη βουβωνική χώρα.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μηροκήλη από ό, τι οι άνδρες. Γενικά, η μηροκήλες δεν είναι συχνές. Οι περισσότερες κήλες που επηρεάζουν τη βουβωνική χώρα είναι βουβωνοκήλες και λιγότερο από 3% όλων των περιπτώσεων κηλών είναι μηροκήλες. Οι περισσότερες μηροκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα αν η κήλη παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στα έντερα. Αυτή ονομάζεται περισφιγμένη κήλη και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μηροκήλης;

Η ακριβής αίτια της μηροκήλης ή άλλων κηλών παραμένει άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να γεννηθείτε με μία εξασθενημένη περιοχή στο μηριαίο κανάλι ή η περιοχή να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μηροκήλη είναι οι εξής:

  • Τοκετός
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Άρση βαρών
  • Παχυσαρκία
  • Δυσκολία ούρησης λόγω διογκωμένου προστάτη
  • Χρόνιος βήχας

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας μηροκήλης;

Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μηροκήλη σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μικρού έως μεσαίου μεγέθους κήλες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Αρκετά συχνά μπορεί να μην παρατηρήσετε καν το εξόγκωμα μιας μικρής μηροκήλης.

Οι μεγάλες κήλες είναι πιο ορατές και μπορεί να προκαλούν δυσφορία. Η μάζα είναι ορατή στη βουβωνική χώρα κοντά στον άνω μηρό. Η μάζα μπορεί να επιδεινώνεται ή να προκαλεί πόνο όταν σηκώνεστε όρθιοι, σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή σφίγγεστε με οποιοδήποτε τρόπο. Οι μηροκήλες συχνά εντοπίζονται πολύ κοντά στο οστό του ισχίου και ως αποτέλεσμα μπορεί να προκαλούν πόνο στο ισχίο.

Ποια είναι τα σοβαρά συμπτώματα μιας μερακλής;

Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι η μηροκήλη προκαλεί απόφραξη του εντέρου. Αυτή είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση που ονομάζεται περισφιγμένη κήλη. Η περισφιγμένη κήλη προκαλεί νέκρωση του ιστού του εντέρου, κάτι το οποίο θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Για αυτό, θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό. Τα σοβαρά συμπτώματα μιας μηροκήλης περιλαμβάνουν:

Καλέστε το 166 και αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν υποφέρετε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Αν η κήλη προκαλεί εντερική παρεμπόδιση, η αιματική ροή στο έντερο μπορεί να αποκοπεί. Η επείγουσα ιατρική φροντίδα θα αντιμετωπίσει την κήλη και θα σώσει τη ζωή σας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μηροκήλη;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση ψηλαφώντας απαλά την περιοχή για να καθορίσει εάν έχετε μηροκήλη. Εάν η κήλη είναι μεγάλη, η μάζα θα είναι εύκολα ψηλαφητή.

Ένα υπερηχογράφημα στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή να καθορίσει τη διάγνωση εάν υπάρχει υποψία μηροκήλης αλλά δεν υπάρχει ορατή μάζα στην κλινική εξέταση. Απεικονιστικές τεχνικές μπορούν να αναδείξουν ανωμαλίες στους μύες, καθώς και στους προβάλλοντες ιστούς.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μηροκήλη;

Οι μηροκήλες που είναι μικρές και ασυμπτωματικές μπορεί να μην χρειάζονται συγκεκριμένη θεραπεία. Ο γιατρός θα ελέγχει την κατάστασή σας για να διαπιστώσει εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Μέτριες έως μεγάλες κήλες απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση, ιδιαίτερα εάν προκαλούν οποιοδήποτε επίπεδο δυσφορίας.

Η χειρουργική αποκατάσταση κήλης πραγματοποιείται υπό ολική αναισθησία. Η κήλη επιδιορθώνεται είτε με μία ανοιχτή επέμβαση είτε λαπαροσκοπικά. Η ανοιχτή επέμβαση απαιτεί μεγαλύτερη τομή και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Η λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιεί τρεις με τέσσερις μικρές τομές και ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος. Ο τύπος επέμβασης που θα σας προτείνει ο γιατρός σας εξαρτάται από παράγοντες, όπως:

  • Η εξειδίκευση του γιατρού
  • Το μέγεθος της κήλης και οποιεσδήποτε προσδοκώμενες επιπλοκές
  • Ο επιθυμητός χρόνος ανάρρωσης
  • Το κόστος

Η λαπαροσκοπική επέμβαση, για παράδειγμα, περιλαμβάνει λιγότερο πόνο και ουλοποίηση από ό, τι ένα ανοιχτό χειρουργείο, καθώς και συντομότερο χρόνο ανάρρωσης. Ωστόσο, είναι πιο ακριβή από ό, τι μία ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει τομές στη βουβωνική χώρα για να αποκτήσει πρόσβαση στην κήλη. Τα έντερα ή άλλοι ιστοί που προβάλλουν από τη μηριαία περιοχή επανατοποθετούνται στη φυσιολογική τους θέση. Ο χειρουργός θα κλείσει την τρύπα και μπορεί να τοποθετήσει ένα προστατευτικό πλέγμα, το οποίο ενδυναμώνει το τοίχωμα του μηριαίου καναλιού. Κάποιες διαδικασίες, που ονομάζονται «χωρίς τάση», είναι ελάχιστα επεμβατικές και δεν απαιτούν ολική αναισθησία.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση μιας μηροκήλης;

Οι μηροκήλες γενικά δεν είναι απειλητικές για τη ζωή.

Όμως, μία περισφιγμένη κήλη μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Το Βρετανικό Κέντρο Κηλών εκτιμά ότι το έντερο επιβιώνει για οχτώ με δέκα ώρες ύστερα από την εμφάνιση περισφιγμένης κήλης, κάτι που καθιστά αδήριτη ανάγκη να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα για τα συμπτώματά σας. Η διαδικασία αποκατάστασης είναι ασφαλής με ελάχιστους κινδύνους. Τα περισσότερα άτομα επιστρέφουν σε ήπιες δραστηριότητες μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ αναρρώνουν πλήρως μέσα σε έξι εβδομάδες.

Οι πιθανότητες επανεμφάνισης μιας μηροκήλης είναι χαμηλές. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι μόνο 1% των ατόμων που είχαν μηροκήλη θα εμφανίσουν ξανά.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved