Τραυματισμοί

Μώλωπες

Τι είναι οι μώλωπες;

Οι μώλωπες εμφανίζονται στο δέρμα λόγω τραυματισμού. Παραδείγματα τέτοιων τραυματισμών είναι μία εκδορά ή χτύπημα σε μία περιοχή του σώματος. Ο τραυματισμός προκαλεί τη ρήξη μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων, που ονομάζονται τριχοειδή. Το αίμα παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, κάτι το οποίο προκαλεί το μώλωπα.

Οι μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάποιοι συνοδεύονται από ελάχιστο πόνο και μπορεί να μην τους παρατηρήσετε. Παρόλο που οι μώλωπες είναι ιδιαίτερα κοινοί, θα πρέπει να γνωρίζετε τις θεραπευτικές επιλογές και εάν η πάθηση αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μωλώπων;

  • Υποδερμικοί μώλωπες: συμβαίνουν ακριβώς κάτω από το δέρμα.
  • Ενδομυϊκοί μώλωπες: συμβαίνουν στους υποκείμενους μύες.
  • Περιοστικοί μώλωπες: συμβαίνουν στα οστά.
Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των μωλώπων;

Τα συμπτώματα ενός μώλωπα ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Η δυσχρωμία του δέρματος είναι συχνά η πρώτη ένδειξη. Παρόλο που συνήθως είναι μαύροι ή μπλε, οι μώλωπες μπορεί επίσης να είναι:

  • Ερυθροί
  • Πράσινοι
  • Μωβ
  • Καφέ
  • Κιτρινωποί, συνήθως όταν επουλώνονται

Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε πόνο και ευαισθησία στην περιοχή του μώλωπα. Αυτά τα συμπτώματα βελτιώνονται καθώς ο μώλωπας επουλώνεται.

Σοβαρά συμπτώματα

Άλλα συμπτώματα υποδεικνύουν μία πιο σοβαρή πάθηση. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν έχετε:

  • Αυξημένους μώλωπες όταν λαμβάνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά
  • Οίδημα και πόνος στην περιοχή του μώλωπα
  • Μώλωπα που εκδηλώνεται μετά από ένα έντονο χτύπημα ή πτώση
  • Μώλωπα που εκδηλώνεται σε συνδυασμό με υποψία σπασμένου οστού
  • Μώλωπα που δεν έχει προφανή αιτία
  • Μώλωπα που δεν επουλώνεται μετά από 4 εβδομάδες
  • Μώλωπα κάτω από ένα νύχι που είναι επώδυνος
  • Μώλωπα που συνοδεύεται από αιμορραγία των ούλων, της μύτης ή του στόματος
  • Μώλωπα που συνοδεύεται από αίμα στα ούρα, τα κόπρανα ή τους οφθαλμούς

Επιπλέον επισκεφτείτε το γιατρό σας αν έχετε:

  • Ανεξήγητους μώλωπες, ιδιαίτερα αν επανεμφανίζονται
  • Μώλωπες που δεν είναι επώδυνοι
  • Μώλωπες που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός
  • Μαύρους μώλωπες στα πόδια

Η μπλε μώλωπες στα πόδια μπορεί να προέρχονται από κιρσούς, αλλά οι μαύροι μώλωπες μπορεί να υποδεικνύουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία είναι η ανάπτυξη ενός θρόμβου αίματος και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των μωλώπων;

Ανεξήγητοι μώλωπες που εμφανίζονται στο δέρμα ή τα γόνατα μπορεί να προέρχονται αν, για παράδειγμα, έχετε σκοντάψει τυχαία στο κάσωμα της πόρτας, στο κρεβάτι ή σε μια καρέκλα χωρίς να το έχετε παρατηρήσει.

Άλλες κοινές αιτίες μωλώπων περιλαμβάνουν:

Οι μώλωπες που εμφανίζονται μετά από μία εκδορά, έγκαυμα, πτώση ή τραυματισμό είναι φυσιολογικοί. Δεν είναι ασύνηθες να εμφανίσετε ένα μυϊκό «κόμπο» στην περιοχή του μώλωπα. Οι μώλωπες σχηματίζονται ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Όμως, αν έχετε μία πληγή που φέρει μώλωπα, ανοίγει ξανά και εκκρίνει πύον, καθαρό υγρό ή αίμα, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Όλες αυτές οι ενδείξεις μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη.

Αν το παιδί σας έχει ανεξήγητους μώλωπες, επισκεφθείτε τον παιδίατρο για να καθορίσετε την αιτία. Οι ανεξήγητοι μώλωπες σε ένα παιδί μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής ασθένειας, ακόμη και κακοποίησης.

Συγκεκριμένα φάρμακα επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες μωλώπων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αντιπηκτικά και τα κορτικοστεροειδή. Ορισμένα συμπληρώματα, όπως το ιχθυέλαιο, έχουν παρόμοιες αντιπηκτικές ιδιότητες και μπορούν να οδηγήσουν σε μώλωπες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μώλωπες αν σας χορηγηθεί ένεση ή αν φοράτε σφιχτά ρούχα.

Οι μώλωπες τείνουν να είναι περισσότερο κοινοί στους ηλικιωμένους. Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα γίνεται λεπτότερο και τα τριχοειδή αγγεία κάτω από αυτό πιο επιρρεπή στη ρήξη.

Κάποια άτομα κάνουν εύκολα μώλωπες χωρίς να χρειάζεται να τραυματιστούν σοβαρά. Οι γυναίκες επίσης είναι πιο επιρρεπείς στους μώλωπες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν, όμως, έχετε έναν πρόσφατο μώλωπα, μιλήστε στο γιατρό σας, ώστε να διερευνήσετε τις πιθανές αιτίες και τις θεραπευτικές επιλογές.

Αιμορραγικές διαταραχές

Μερικές φορές, οι μώλωπες προκαλούνται από μία υποκείμενη πάθηση και όχι από τραυματισμό. Μία πληθώρα αιμορραγικών διαταραχών προκαλούν συχνή δημιουργία μωλώπων. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν:

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι μώλωπες;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες στο σπίτι ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε μία παγοκύστη για να μειώσετε το οίδημα. Τυλίξτε την παγοκύστη σε ένα ύφασμα και αποφύγετε να τοποθετήσετε απευθείας πάνω στο τραυματισμένο δέρμα. Αφήστε τον πάγο πάνω στο μώλωπα για 15 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε μία ώρα.
  • Ξεκουράστε την περιοχή που φέρει το μώλωπα.
  • Εάν είναι εφικτό, ανυψώστε την περιοχή που φέρει το μώλωπα πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, ώστε το αίμα να μη συσσωρεύεται στον πάσχοντα ιστό.
  • Λάβετε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, όπως η ακεταμινοφαίνη, για τη μείωση του πόνου στην περιοχή. Αποφύγετε την ασπιρίνη ή την ιβουπροφαίνη, καθώς μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.
  • Φορέστε μπλούζες και παντελόνια με μακριά μανίκια για να προστατεύσετε τους μώλωπες στα χέρια και τα πόδια σας.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι μώλωπες;

Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς τους μώλωπες, όμως μπορείτε να αποτρέψετε μερικές περιπτώσεις λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν παίζετε, αθλείστε και οδηγείτε.

Χρησιμοποιήστε επιγονατίδες, επιαγκωνίδες και επικαλαμίδες όταν καθαρίζετε ή συμμετέχετε σε αθλήματα για να αποφύγετε τους μώλωπες σε αυτές τις περιοχές.

Οι περιστασιακοί μαύροι και μπλε μώλωπες είναι κάτι φυσιολογικό. Οι μώλωπες μπορεί να είναι δυσάρεστοι, αλλά συνήθως επουλώνονται από μόνοι τους, εκτός και αν σχετίζονται με μία υποκείμενη πάθηση. Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν οι μώλωπες δεν βελτιώνονται ή δεν υποχωρούν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bruises. (2017). my.clevelandclinic.org/health/articles/bruises

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Bruise: First aid. mayoclinic.org/first-aid/first-aid-bruise/basics/art-20056663

3. Mayo Clinic Staff. (2017). Easy bruising: Why does it happen. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/easy-bruising/art-20045762

4. What are bruises? (2016). nhs.uk/chq/Pages/1057.aspx?CategoryID=72