Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Μόλυνση από ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω επαφής δέρματος. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV, οι 40 εκ των οποίων περνούν μέσω σεξουαλικής επαφής και μπορούν να επηρεάσουν τα γεννητικά όργανα, το στόμα ή το λαιμό σας.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μόλυνση από HPV είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Είναι τόσο σύνηθες που οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό κάποια στιγμή ακόμη κι αν έχουν λίγους σεξουαλικούς συντρόφους.
Οι περισσότεροι τύποι ιών HPV μπορεί να μην προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και ακόμη και καρκίνων του τραχήλου, του πρωκτού και του λαιμού.

Πώς μπορείτε να προσβληθείτε από τον HPV;

Όποιος έχει σεξουαλικές επαφές κινδυνεύει να μολυνθεί από HPV. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να θέσουν κάποιον σε αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από τον HPV περιλαμβάνουν:
• Αυξημένη εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων
• απροστάτευτο κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ
• εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Η λοίμωξη θα συνεχιστεί και μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο λόγω:
• εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος
• άλλων ΣΜΝ, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και ο έρπης
• χρόνιας φλεγμονής
• χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα
• χρήσης προϊόντων καπνού
• πρωκτικού σεξ

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη HPV και εγκυμοσύνη

Αίτια

Τι προκαλεί τον HPV

Ο ιός που προκαλεί αυτή τη λοίμωξη μεταδίδεται μεσω δερματικής επαφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό μέσω της άμεσης σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ.
Πολλοί άνθρωποι έχουν HPV και δεν το γνωρίζουν καν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είστε φορέας ακόμη και αν ο σύντροφός σας δεν έχει συμπτώματα, ενώ είναι επίσης πιθανό να είστε φορέας πολλών τύπων HPV.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια μητέρα που έχει HPV μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό της κατά τον τοκετό. Όταν συμβεί αυτό, το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια κατάσταση που ονομάζεται υποτροπιάζουσα αναπνευστική θήλωση όπου αναπτύσσει κονδυλώματα που σχετίζονται με τον HPV στο λαιμό ή τους αεραγωγούς τους.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από HPV;

Συχνά, η λοίμωξη από τον HPV δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα ή προβλήματα υγείας.
Στην πραγματικότητα, το 90% των λοιμώξεων από τον ιό HPV (9 από τις 10) εξαφανίζονται μόνοι τους εντός δύο ετών, σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων. Ωστόσο, επειδή ο ιός είναι ακόμα στο σώμα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο αυτό μπορεί να μεταδώσει εν αγνοία του τον HPV.
Όταν ο ιός παραμένει ενεργός, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του λαιμού.
Ο ιός HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους των γεννητικών οργάνων, του κεφαλιού, του αυχένα και του λαιμού.

Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα είναι διαφορετικοί από τους τύπους που προκαλούν καρκίνο. Έτσι, το να εκδηλώσετε κονδυλώματα που προκαλούνται από τον HPV δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε καρκίνο.
Οι καρκίνοι που προκαλούνται από τον HPV συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρις ότου ο καρκίνος βρίσκεται σε μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης. Οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν νωρίτερα στη διάγνωση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον HPV. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές και να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης.

HPV στους άνδρες

Πολλοί άνδρες που έχουν μολυνθεί με HPV δεν έχουν συμπτώματα, αν και μερικοί μπορεί να αναπτύξουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστες βλάβες στο πέος, το όσχεο ή τον πρωκτό σας. Συχνά μερικοί άνδρες αναφέρουν την εμφάνιση «κρεατοελιάς» στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Μερικά στελέχη του HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του λαιμού στους άνδρες. Μερικοί άνδρες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο που σχετίζεται με τον HPV, συμπεριλαμβανομένων ανδρών που κάνουν πρωκτικό σεξ και άνδρες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

HPV στις γυναίκες

Εκτιμάται ότι το 80% των γυναικών θα προσβληθεί από τουλάχιστον ένα τύπο HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως και με τους άνδρες, πολλά άτομα που μολύνονται από HPV δεν έχουν συμπτώματα και η λοίμωξη εξαφανίζεται χωρίς να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Ορισμένες γυναίκες μπορούν να παρατηρήσουν ότι έχουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μέσα στον κόλπο ή περιφερειακά, καθώς και στον τράχηλο.
Μερικά στελέχη του HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνους του κόλπου. Η τακτική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση των αλλαγών που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες. Επιπροσθέτως, οι μοριακές εξετάσεις DNA σε τραχηλικά κύτταρα μπορούν να ανιχνεύσουν στελέχη του HPV που σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων.

Διάγνωση

Εξετάσεις HPV

Η εξέταση για τον HPV είναι διαφορετική στους άνδρες και τις γυναίκες.

Γυναίκες

Διεθνείς οδηγίες συνιστούν να έχουν οι γυναίκες το πρώτο τους τεστ ΠΑΠ, στην ηλικία των 21 ετών ανεξάρτητα από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι τακτικές εξετάσεις Παπανικολάου βοηθούν στην ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων. Αυτά μπορεί να ενισχύουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον HPV.
Αν είστε νεότεροι από την ηλικία των 30 ετών, ο γιατρός σας ή ο γυναικολόγος μπορούν επίσης να ζητήσουν τη διεξαγωγή εξετάσεων HPV ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ Παπ.
Υπάρχουν τουλάχιστον 14 στελέχη HPV που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Εάν έχετε ένα από αυτά τα στελέχη, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας παρακολουθεί για αλλαγές στο τράχηλο και να χρειαστεί να κάνετε πιο συχνά ένα τεστ Παπανικολάου. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει μια διαδικασία παρακολούθησης, όπως μια κολποσκόπηση.

Άνδρες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δοκιμή HPV DNA είναι διαθέσιμη μόνο για τη διάγνωση του HPV σε γυναίκες. Προς το παρόν η δοκιμή δεν έχει εγκριθεί για τη διάγνωση του HPV στους άνδρες.
Μερικοί γιατροί μπορούν να εκτελέσουν ένα αναπνευστικό τεστ Παπανικολάου για άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει άνδρες που κάνουν πρωκτικό σεξ και άνδρες με HIV.

Θεραπεία

Θεραπείες για HPV

Οι περισσότερες περιπτώσεις του HPV εξαφανίζονται μόνες τους, οπότε δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την μόλυνση. Αντ 'αυτού, ο γιατρός σας θα θελήσει πιθανότατα να σας καλέσει για επανάληψη εξετάσεων εντός ενός έτους για να διαπιστώσετε εάν η μόλυνση με HPV παραμένει και εάν έχουν αναπτυχθεί κυτταρικές αλλαγές που χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση.
Οι κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγογραφούμενα φάρμακα, καύση με ηλεκτρική παροχή ή κατάψυξη με υγρό άζωτο.

Τα προκαρκινικά κύτταρα μπορούν να απομακρυνθούν μέσω μιας σύντομης διαδικασίας που εκτελείται στο γυναικολογικό ιατρείο. Τα κύτταρα που αναπτύσσονται από τον HPV μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεθόδους όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές μέθοδοι.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για τη μόλυνση από τον HPV.

Η συστηματική εξέταση για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντική για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν από τη λοίμωξη.

Πρόληψη

Πρόληψη HPV

Οι ευκολότεροι τρόποι πρόληψης του HPV είναι να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά και να κάνετε ασφαλές σεξ.
Επιπλέον, το εμβόλιο Gardasil 9 είναι διαθέσιμο για την πρόληψη των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και των καρκίνων που προκαλούνται από τον HPV. Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε εννέα τύπους HPV που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με καρκίνο ή γεννητικά κονδυλώματα.
Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων συνιστά το εμβόλιο HPV για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 ή 12. Οι γυναίκες και οι άνδρες ηλικίας 15 έως 26 ετών μπορούν επίσης να εμβολιαστούν σε πρόγραμμα τριών δόσεων.
Επιπρόσθετα, άτομα ηλικίας 27 έως 45 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως για HPV είναι πλέον επιλέξιμα για τον εμβολιασμό με Gardasil 9.
Για να αποφύγετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό HPV, βεβαιωθείτε ότι κάνετε τακτικούς ελέγχους υγείας, τεστ Παπ κλπ.

HPV και εγκυμοσύνη


Ο HPV δεν μειώνει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Εάν είστε έγκυος και έχετε HPV, ίσως θελήσετε να καθυστερήσετε τη θεραπεία μέχρι τη γέννα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση από HPV μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
Οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλούν αιμορραγία. Εάν τα κονδυλώματα είναι εκτεταμένα στον γεννητικό σωλήνα ενδέχεται να επιλεχθεί καισαρική τομή.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια γυναίκα με HPV μπορεί να το μεταβιβάσει στο μωρό της. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να συμβεί μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωση.
Οι αλλαγές του τραχήλου της μήτρας μπορεί ακόμα να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει να σχεδιάσετε να συνεχίσετε τη συστηματική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενώ είστε έγκυος.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. HPV and cancer. (2015). cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-fact-sheet

2. Human papillomavirus. (2019). womenshealth.gov/a-z-topics/human-papillomavirus

3. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. (2019). who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer

4. Genital HPV infection fact sheet. (2017) cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

5. HPV and men fact sheet. (2016). cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm

6. Pap and HPV testing. (2014). cancer.gov/types/cervical/pap-hpv-testing-fact-sheet

7. U.S. Food and Drug Administration. (2018). FDA approves expanded use of Gardasil 9 to include individuals 27 through 45 years old [Press release]. fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/UCM622715.htm?utm_campaign=10052018_PR_FDA approves expanded use of Gardasil 9 to include individuals 27 through 45 years old

8. cer/knowledge/provider-education/cervical/recommendations.htm Mayo Clinic Staff. (2018). HPV infection. mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/home/ovc-20199062

9. US Preventive Services Task Force. (2018). Screening for cervical cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. DOI: 10.1001/jama.2018.10897