Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης

Μία λοίμωξη της ουροδόχου κύστης προκαλείται συχνά από βακτήρια. Για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ζύμη (μύκητας) μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ανήκει στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Αυτός ο όρος αναφέρεται σε μια μόλυνση οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα, όπως η ουροδόχος κύστη, τα νεφρά, οι ουρητήρες ή η ουρήθρα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης είναι οξείες, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζονται ξαφνικά. Άλλες μπορεί να είναι χρόνιες, δηλαδή να επαναλαμβάνονται μακροπρόθεσμα. Η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη της λοίμωξης.

Ποιος κινδυνεύει για λοίμωξη της ουροδόχου κύστης;

Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, αλλά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερες ουρήθρες, καθιστώντας την οδό προς την ουροδόχο κύστη ευκολότερη για τα βακτήρια.

Οι ουρήθρες των γυναικών βρίσκονται επίσης πιο κοντά στον πρωκτό απ’ ότι αυτές των ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη απόσταση για τα βακτήρια να διανύσουν, ώστε να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί. Αυτό δύναται να προκαλέσει μπλοκάρισμα στη ροή των ούρων και να αυξήσει την πιθανότητα ενός άνδρα να αναπτύξει ουρολοίμωξη. Οι ουρολοιμώξεις τείνουν να αυξάνονται στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν.

Έτεροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • προχωρημένη ηλικία
  • ακινησία
  • ανεπαρκή πρόσληψη υγρών
  • χειρουργική επέμβαση στο ουροποιητικό σύστημα
  • ουρικό καθετήρα
  • απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από κάποιο εμπόδιο στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα
  • ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από γενετικές ανωμαλίες ή τραυματισμούς
  • κατακράτηση ούρων, κάτι το οποίο συνεπάγεται δυσκολία στην εκκένωση της ουροδόχου κύστης
  • στενή ουρήθρα
  • διογκωμένο προστάτη
  • ακράτεια του εντέρου
  • εγκυμοσύνη
  • διαβήτη
  • νευρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα. Όμως, αν πάσχετε από την εν λόγω πάθηση, θα παρατηρήσετε αμέσως αλλαγές κατά τη διάρκεια της ούρησης. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή καύση κατά την ούρηση
  • νεφελώδη ή αιματηρά ούρα
  • συχνοουρία
  • άσχημη μυρωδιά
  • κράμπες ή πίεση στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στη μέση

Όταν οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης εξαπλωθούν, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο μέσο της πλάτης. Αυτός ο πόνος συνδέεται με τη μόλυνση στα νεφρά. Σε αντίθεση με τον μυϊκό πόνο στην πλάτη, ο πόνος εξαιτίας λοίμωξης θα είναι επίμονος ανεξάρτητα από τη θέση ή τη δραστηριότητά σας.

Μια λοίμωξη των νεφρών προκαλεί συχνά πυρετό, ρίγη, ναυτία και εμετό. Συνήθως αισθάνεστε αρκετά άρρωστοι. Οι μολύνσεις των νεφρών είναι πιο σοβαρές από αυτές της ουροδόχου κύστης και απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αίτια

Τα βακτήρια που εισέρχονται μέσω της ουρήθρας και μετακινούνται στην ουροδόχο κύστη προκαλούν λοιμώξεις. Κανονικά, το σώμα τα απομακρύνει κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Ωστόσο, μπορούν μερικές φορές να προσκολλώνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και να πολλαπλασιάζονται ταχέως. Αυτό περιορίζει την ικανότητα του σώματος να τα καταστρέψει, με αποτέλεσμα τη μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK), οι περισσότερες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης προκαλούνται από Escherichia coli (E. coli). Αυτός ο τύπος βακτηρίων είναι φυσιολογικά παρών στο παχύ έντερο.

Μια λοίμωξη μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια από τα κόπρανα εισέρχονται στο δέρμα και στην ουρήθρα. Στις γυναίκες, η ουρήθρα είναι μικρή και το εξωτερικό της άνοιγμα δεν απέχει πολύ από τον πρωκτό. Έτσι τα βακτήρια μπορούν εύκολα να μετακινούνται από το ένα σύστημα του σώματος στο άλλο.

Διάγνωση

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη μόλυνση της ουροδόχου κύστης σας με μια ανάλυση ούρων. Πρόκειται για μια εξέταση που πραγματοποιείται σε δείγμα ούρων για να εξακριβωθεί η παρουσία:

  • λευκών αιμοσφαιρίων
  • ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • νιτρωδών (νιτρώδη ούρων είναι μία εξέταση που ανιχνεύει συγκεκριμένους τύπους παθογόνων μικροοργανισμών)
  • βακτηρίων

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εκτελέσει καλλιέργεια ούρων, η οποία είναι μια εξέταση για τον προσδιορισμό του τύπου των βακτηρίων στα ούρα που προκαλούν τη μόλυνση. Μόλις είναι γνωστός ο τύπος των βακτηρίων, θα δοκιμαστεί για ευαισθησία στα αντιβιοτικά για να προσδιοριστεί ποιο φάρμακο θα θεραπεύσει καλύτερα την λοίμωξη.

Θεραπεία

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα για να σκοτώσουν τα βακτήρια, συνήθως αντιβιοτικά, και φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο και την καύση.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Εάν αισθάνεστε πόνο και καύση, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Το πιο συνηθισμένο φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου και της καύσης που σχετίζεται με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ονομάζεται φαιναζοπυριδίνη (Pyridium).

Κατ’ οίκον θεραπεία

Όταν έχετε ουρολοίμωξη, η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή επειδή είναι απαλλαγμένο από καφεΐνη και τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία είναι γνωστά ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπυκνωμένα διαλύματα κράνμπερι, οι χυμοί και τα εκχυλίσματα μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων κατά των βακτηρίων E. coli, αλλά ο ασθενής δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά για τη θεραπεία μιας ενεργής λοίμωξης.

Πρόληψη

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Εάν έχετε παρουσιάσει υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προφυλακτική θεραπεία, η οποία συνίσταται από αντιβιοτικά που λαμβάνονται σε μικρές ημερήσιες δόσεις για την πρόληψη ή τον έλεγχο μελλοντικών λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων συνιστά ότι μερικές από τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση ή την εξάλειψη της εμφάνισης λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης:

  • Πιείτε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη σωστή ποσότητα υγρών με βάση τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας.
  • Πίνετε χυμό από κράνμπερι καθημερινά
  • Να ουρείτε μόλις αισθανθείτε την ανάγκη.
  • Σκουπιστείτε από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση αν είστε γυναίκα.
  • Μην χρησιμοποιείτε σκληρά ρούχα, σπρέι γυναικείας υγιεινής, αρωματικά σαπούνια ή σκόνες.
  • Κάντε ντους αντί για λουτρά.
  • Φορέστε εσώρουχα από βαμβάκι και άνετα ρούχα.
  • Αποφύγετε τη χρήση διαφράγματος ή σπερματοκτόνου και επιλέξτε κάποια εναλλακτική μορφή αντισύλληψης.
  • Χρησιμοποιείστε μη-σπερματοκτόνα προφυλακτικά με λιπαντικό.
  • Να ουρείτε πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Προληπτική θεραπεία με αντιβιοτικά

Εάν είστε γυναίκα που υποφέρει από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει να λαμβάνετε αντιβιοτικά καθημερινά για την πρόληψη λοιμώξεων ή όταν αισθάνεστε τα συμπτώματα μόλυνσης της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει να λαμβάνετε μία δόση αντιβιοτικού μετά από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Έκβαση

Οι περισσότερες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης υποχωρούν μέσα σε 48 ώρες από τη λήψη του κατάλληλου αντιβιοτικού. Είναι σημαντικό να πάρετε όλα τα αντιβιοτικά που σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα.

Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν και να εξαπλωθούν στα νεφρά λόγω ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων, καθυστερημένης ή ανεπαρκούς θεραπείας ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε συγκεκριμένες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι το ουροποιητικό σας σύστημα είναι κατά τα άλλα υγιές.

Οι χρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης απαιτούν συνδυασμό θεραπείας και πιο δραστικών προληπτικών μέτρων. Η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικού μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η προληπτική δράση για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισής τους, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο και τις πιθανές επιπλοκές που τις συνοδεύουν. Όσο νωρίτερα αναζητήσετε θεραπεία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξαπλωθεί η λοίμωξη και τόσο νωρίτερα θα αισθανθείτε καλύτερα.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bladder infection (urinary tract infection — UTI) in adults (n.d.). kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/utiadult/

2. Castle EP. (2016). Chronic bladder infection: Is there a cure? mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/expert-answers/bladder-infection/FAQ-20057833

3. Evaluating the predictive value of urine tests for urinary tract infections. (2013). niddk.nih.gov/news/archive/2013/evaluating-predictive-value-urine-tests-urinary-tract-infections

4. Jensen HD, et al. (2017). Cranberry juice and combinations of its organic acids are effective against experimental urinary tract infection. DOI: 10.3389/fmicb.2017.00542

5. Seminerio JL, et al. (2011). 26-year-old man with recurrent urinary tract infections. DOI: 10.4065/mcp.2010.0600

6. What is a urinary tract infection (UTI) in adults? (n.d.). What is a urinary tract infection (UTI) in adults? (n.d.).