Ασθένειες νευρικού συστήματος

Μονονευροπάθεια

Τι είναι η μονονευροπάθεια;

Η νευροπάθεια είναι μία ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τα νεύρα εκτός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (επηρεάζουν δηλαδή μόνο τα περιφερικά νεύρα). Η μονονευροπάθεια περιγράφει την πάθηση στην οποία ένα μόνο νεύρο ή ομάδα νεύρων υφίσταται βλάβη. Αυτή η πάθηση επηρεάζει αρνητικά το μέρος του σώματος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο νεύρο ή την ομάδα νεύρων, προκαλώντας απώλεια αίσθησης, κίνησης ή λειτουργίας. Η μονονευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Υπάρχουν αρκετές μορφές μονονευροπάθειας, οι οποίες ποικίλλουν σε σοβαρότητα, συχνότητα εμφάνισης και συμπτώματα. Μία από τις πιο κοινές μορφές της μονονευροπάθειας ονομάζεται σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα απορρέει από την πίεση στο μέσο νεύρο στο χέρι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, μυϊκή βλάβη και αδυναμία στα άκρα χεριών και τα δάχτυλα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες μορφές κρανιακής μονονευροπάθειας οι οποίες επηρεάζουν τα νεύρα που προέρχονται από το κρανίο. Η κρανιακή μονονευροπάθεια VI, για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδύνει τις κινήσεις των οφθαλμών και να προκαλέσει διπλή όραση.

Ποιοι είναι οι τύποι μονονευροπάθειας;

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά, η πάθηση ονομάζεται χρόνια νευροπάθεια. Αντιθέτως, όταν εμφανίζονται ξαφνικά, ονομάζεται οξεία νευροπάθεια.

Η νευροπάθεια μπορεί να είναι κληρονομική. Η πιο κοινή μορφή κληρονομικής νευροπάθειας είναι η νόσος Charcot-Marie-Tooth, μία ομάδα κινητικών και αισθητικών νευροπαθειών που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια.

Η επίκτητη νευροπάθεια είναι περισσότερο κοινή και συνήθως προκαλείται από ασθένεια ή τραυματισμό. Η νευρική βλάβη που προκαλείται από το διαβήτη ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια. Όταν η αιτία είναι άγνωστη, ονομάζεται ιδιοπαθής νευροπάθεια.

Η μονονευροπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι περιφερικής νευροπάθειας. Ορισμένοι από τους πιο κοινούς τύπους είναι οι ακόλουθοι:

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της μονονευροπάθειας

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εξαρτώνται από τα νεύρα που επηρεάζονται και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μονονευροπάθειας;

Η νευροπάθεια εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα υφίστανται βλάβη ή καταστρέφονται. Ο τραυματισμός είναι η πιο κοινή αίτια της πάθησης και περιλαμβάνει ατυχήματα, πτώσεις ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Άλλες αιτίες είναι οι εξής:

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση μονονευροπάθειας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει νευροπάθεια, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες και επηρεάζει τους Καυκάσιους περισσότερο από τις άλλες φυλές. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σάς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σχετιζόμενης με συμπίεση νευροπάθειας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μονονευροπάθεια;

Αν έχετε συμπτώματα νευρικής βλάβης, πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε λεπτομέρειες αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα λαμβάνετε.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία ενδελεχή κλινική εξέταση. Διαγνωστικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν στον καθορισμό της αιτίας της πάθησης είναι οι εξής:

 • Ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες
 • Μελέτη νευρικής αγωγιμότητας, η οποία καταγράφει την ταχύτητα της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νεύρων
 • Νευρική βιοψία, στην οποία ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του νεύρου για τον έλεγχο βλάβης

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι η νευροπάθεια προκαλείται από τραυματισμό ή ότι η νευρική βλάβη είναι σύμπτωμα μιας αυτοάνοσης διαταραχής, θα ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης:

 • Μαγνητική τομογραφία
 • Αξονική τομογραφία
 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ
 • Αντιπυρηνικά αντισώματα
 • C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
 • Ρευματοειδής παράγοντας (RF)
 • Ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων
 • Γενικές εξετάσεις αίματος
 • Έλεγχος του θυρεοειδούς

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μονονευροπάθεια;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της νευρικής βλάβης. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πάσχον μέρος του σώματος βελτιώνεται από μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία.

Εάν κάποια προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση προκαλεί μονονευροπάθεια, η θεραπεία θα εστιάσει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας επιπρόσθετα με την αντιμετώπιση της νευρικής βλάβης. Για παράδειγμα, εάν ο νευρικός πόνος είναι επιπλοκή του διαβήτη, ο γιατρός θα σας προτείνει θεραπεία για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος ώστε να αντιμετωπιστεί η νευρική βλάβη.

Τα κορτικοστεροειδή συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του οιδήματος και της πίεσης που προκαλείται από τη μονονευροπάθεια. Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται και τα παυσίπονα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ένα φάρμακο που ονομάζεται γκαμπαπεντίνη έχει δεχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε συγκεκριμένους τύπους μονονευροπάθειας.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης στην πάσχουσα περιοχή του σώματος. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα χρειαστεί να φοράτε μία ορθοπεδική συσκευή, όπως νάρθηκα ή ειδικά παπούτσια.

Εάν η νευροπάθεια σχετίζεται με συμπίεση, όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διευθετήσει το πρόβλημα.

Σε συνδυασμό με οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, η εργοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη για να διευθετήσει τις επιπτώσεις της μονονευροπάθειας στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Επιπλέον, ο βελονισμός και η βιοανάδραση μπορεί να είναι κατάλληλες συμπληρωματικές θεραπείες για την εν λόγω υπόθεση.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της μονονευροπάθειας;

Η νευρική βλάβη μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο νευρικός πόνος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεύρα, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει απώλεια αίσθησης, καθιστώντας δύσκολη την παρατήρηση ενός νέου τραυματισμού.  

Η μακροπρόθεσμη έκβαση του ασθενούς εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η έγκαιρη θεραπεία γενικά οδηγεί σε βελτιωμένη έκβαση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Neuropathy. (n.d.).Retrieved from my.clevelandclinic.org/disorders/neuropathy_peripheral/hic-neuropathy.aspx

2. Neuropathy (nerve damage). (n.d.).Retrieved from diabetes.org/living-with-diabetes/complications/neuropathy

3. Mayo Clinic Staff. (2014, December 2). Peripheral neuropathy: Alternative medicine mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/basics/definition/con-20019948