Τι αισθάνεσαι;

Παθολογικά

Μύλη κύηση

Τι είναι η μύλη κύηση;

Η εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται και εμφυτεύεται εντός της μήτρας. Ωστόσο, μερικές φορές, σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα αρχικά στάδια μπορεί να συμβούν επιπλοκές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη να μην έχει την προβλεπόμενη πορεία. Αυτό μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό, παρόλο που δεν αποτελεί λάθος οποιουδήποτε.

Η μύλη κύηση συμβαίνει όταν ο πλακούντας δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Αντιθέτως, ένας όγκος σχηματίζεται εντός της μήτρας και κάνει τον πλακούντα μία μάζα από σάκους γεμάτους υγρό που ονομάζονται κύστες. Περίπου 1 στις 1000 κυήσεις είναι μύλη.

Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης δεν διαρκεί, επειδή ο πλακούντας δεν μπορεί να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας της μητέρας.

Η μύλη κύηση καλείται και τροφοβλαστική νόσος της κύησης, ή υδατιδώδης, ή μη διηθητική μύλη. Μπορεί να εμφανίσετε αυτή την επιπλοκή ακόμη κι αν είχατε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να έχετε μία ολοκληρωμένη, φυσιολογική και επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Πλήρης και μερική μύλη κύηση

Υπάρχουν δύο τύποι μύλης κύησης. Και οι δύο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, επομένως δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος ή χειρότερος. Επίσης, και οι δύο είναι συνήθως καλοήθεις, δεν προκαλούν καρκίνο.

Μία πλήρης μύλη κύηση υφίσταται όταν υπάρχει μόνο ανάπτυξη του πλακουντικού ιστού εντός της μήτρας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη εμβρύου.

Στη μερική μύλη κύηση υπάρχει ο πλακουντικός ιστός και κάποιος εμβρυϊκός ιστός. Ωστόσο, ο εμβρυϊκός ιστός είναι ατελής και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε έμβρυο.

Αίτια

Τι προκαλεί τη μύλη κύηση;

Δεν μπορείτε να ελέγξετε εάν θα έχετε ή όχι μύλη κύηση. Δεν προκαλείται από οτιδήποτε κάνατε ή δεν κάνατε. Μία μύλη κύηση μπορεί να συμβεί σε όλες τις γυναίκες, οποιασδήποτε εθνικότητας, ηλικίας ή καταγωγής.

Μερικές φορές συμβαίνει εξαιτίας ενός προβλήματος σε γενετικό επίπεδο, στο επίπεδο του DNA. Οι περισσότερες γυναίκες φέρουν εκατοντάδες χιλιάδες ωάρια. Μερικά από αυτά πιθανώς δεν έχουν σχηματιστεί σωστά. Συνήθως απορροφώνται από το σώμα και δεν οδηγούνται σε γονιμοποίηση.

Όταν, όμως, ένα ατελές («άδειο») ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο, το ζυγωτό καταλήγει να εχει γονίδια μόνο από τον πατέρα και όχι από τη μητέρα. Αυτό οδηγεί σε μύλη κύηση.

Με τον ίδιο τρόπο ένα ατελές σπερματοζωάριο μπορεί να γονιμοποιήσει ένα φυσιολογικό ωάριο. Αυτό επίσης θα οδηγήσει σε μύλη κύηση.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της μύλης κύησης;

Υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες της μύλης κύησης, όπως:

  • Ηλικία. Παρόλο που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, είναι πιο πιθανό να έχετε μία μύλη κύηση αν είστε κάτω των 20 ή άνω των 35 ετών.
  • Ιστορικό. Αν είχατε μύλη κύηση στο παρελθόν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε ξανά. Αλλά και πάλι, να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε μία πλήρως φυσιολογική εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μύλης κύησης;

Μία μύλη κύηση μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν μία φυσιολογική κύηση. Ωστόσο, θα εμφανίσετε συγκεκριμένα συμπτώματα που θα υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

  • Αιμορραγία. Μπορεί να έχετε αιμορραγία από ανοιχτό κόκκινο ως σκούρο καφέ χρώμα κατά το πρώτο τρίμηνο (έως τις 13 εβδομάδες). Αυτό είναι πιο πιθανό αν έχετε μία πλήρη μύλη κύηση. Η αιμορραγία μπορεί να έχει την όψη θρόμβων.
  • Υψηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης σε συνδυασμό με έντονη ναυτία και εμετό. Η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη παράγεται από τον πλακούντα είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση ναυτίας και εμετού σε πολλές έγκυες γυναίκες. Σε μία μύλη κύηση υπάρχει περισσότερος πλακουντικός ιστός από το φυσιολογικό. Τα υψηλότερα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης οδηγούν σε πολύ έντονη ναυτία και εμετό.
  • Πυελικός πόνος και πίεση. Οι ιστοί στην μύλη κύηση αναπτύσσονται ταχύτερα από ό, τι θα έπρεπε, ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η κοιλιά σας μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη για ένα τόσο πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης. Η ταχεία ανάπτυξη μπορεί επίσης να προκαλέσει πίεση και πόνο.

Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και άλλες ενδείξεις, όπως:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία μύλη κύηση;

Μερικές φορές, μία μύλη κύηση διαγιγνώσκεται κατά το προγραμματισμένο υπερηχογράφημα με τον γυναικολόγο σας. Άλλες φορές, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και απεικονιστικούς ελέγχους αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από μύλη κύηση.

Ένα πυελικό υπερηχογράφημα μιας μύλης κύησης τυπικά θα δείξει συσσωματώματα αγγείων και ιστών σαν σταφύλια. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον τεχνικές, όπως μαγνητική και αξονική τομογραφία, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

www.wikimedia.org

Τα υψηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι μία ακόμη ένδειξη μύλης κύησης. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις μύλης κύησης δεν προκαλούν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης ή αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προκαλούνται και από άλλα είδη κύησης, όπως τα δίδυμα. Με άλλα λόγια, ο γιατρός δεν θα διαγνώσει μύλη κύηση με βάση μόνο τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές μιας μύλης κύησης;

Μία μύλη κύηση δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε φυσιολογική υγιή εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να λάβετε θεραπεία για να αποφύγετε τις επιπλοκές. Σαφώς, η ανακοίνωση ύπαρξης μύλης κύησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Με την κατάλληλη θεραπεία μπορείτε στο μέλλον να έχετε μία επιτυχή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Διαστολή και απόξεση (D&C)

Με τη διαστολή και απόξεση ο γιατρός θα αφαιρέσει τη μύλη κύηση διαστέλλοντας το άνοιγμα της μήτρας (τράχηλος) και χρησιμοποιώντας μία ιατρική συσκευή για να απομακρύνει τον επιβλαβή ιστό.

Θα έχετε υποβληθεί σε ολική ή μερική αναισθησία πριν από τη διαδικασία. Παρόλο που η διαστολή και απόξεση μερικές φορές πραγματοποιείται εξωνοσοκομειακά στο γραφείο του γυναικολόγου σας για άλλες περιπτώσεις, στην περίπτωση μιας μύλης κύησης τυπικά πραγματοποιείται στο νοσοκομείο.

Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Αν η μύλη κύηση εμπίπτει σε μία κατηγορία υψηλότερου κινδύνου εξαιτίας της πιθανότητας καρκίνου ή αν έχετε δυσκολία να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να λάβετε μερικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα μετά τη διαστολή και απόξεση. Αυτό είναι περισσότερο πιθανό αν τα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης δεν μειώνονται στην πάροδο του χρόνου.

Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας. Αν δεν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος στο μέλλον, μπορείτε να επιλέξετε αυτή την επιλογή.

Θα υποβληθείτε σε ολική αναισθησία για την εν λόγω διαδικασία. Η υστερεκτομή δεν είναι μία συνήθης αντιμετώπιση της μύλης κύησης.

Φάρμακο RhoGAM

Αν έχετε Rhesus αρνητικό αίμα, θα λάβετε ένα φάρμακο που ονομάζεται RhoGAM ως μέρος της θεραπείας σας.

Αυτό προλαμβάνει ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με την ανάπτυξη αντισωμάτων. Βεβαιωθείτε και ενημερώστε το γιατρό σας για την ομάδα αίματος (A, B, ΑΒ ή 0).

Φροντίδα μετά την αφαίρεση

Όταν αφαιρεθεί η μύλη κύηση, θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις αίματος και ελέγχους. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει καθόλου ιστός μύλης κύησης στη μήτρα σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιστός μύλης κύησης μπορεί να αναπτυχθεί ξανά προκαλώντας ορισμένους τύπους καρκίνου. Ο γιατρός θα ελέγξει τα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης και θα σας προτείνει απεικονιστικές εξετάσεις για ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.

Αντιμετώπιση προχωρημένου σταδίου

Όπως προαναφέρθηκε, οι καρκίνοι από μύλη κύηση είναι σπάνιοι. Επιπλέον, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αντιμετωπίσιμοι και έχουν πιθανότητα επιβίωσης μέχρι και 90%. Μπορεί να χρειαστείτε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση μιας μύλης κύησης;

Αν πιστεύετε ότι είστε έγκυος, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης επιπλοκών μιας μύλης κύησης είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για παρακολούθηση.

Η βέλτιστη επιλογή είναι να περιμένετε περίπου ένα χρόνο προτού μείνετε έγκυος ξανά. Και αυτό διότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αποκρύψει τυχόν σπάνιες, αλλά πιθανές, επιπλοκές μετά από μία μύλη κύηση. Μιλήστε, όμως, με το γιατρό σας, γιατί η κατάστασή σας είναι μοναδική όπως ακριβώς και εσείς.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εξετάσεις, πιθανώς θα είστε σε θέση να μείνετε έγκυος ξανά και να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό.

Επίσης να θυμάστε πάντα ότι οι καρκίνοι και οι επιπλοκές από μύλη κύηση είναι πολύ σπάνιες. Στην πραγματικότητα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania συνιστά ότι προηγούμενες μύλες κυήσεις ή άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης σχετικών καρκινικών όγκων δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την απόφαση ενός ατόμου να κάνει οικογένεια.

Σύνοψη

Η μύλη κύηση δεν είναι κοινή, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας ή καταγωγής. Η μύλη κύηση μπορεί να είναι μία μακρά και συναισθηματικά εξοντωτική εμπειρία.

Η περίοδος θεραπείας και παρακολούθησης μετά από αυτή μπορεί να σας εξαντλήσει συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά. Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να θρηνήσετε την απώλειά σας με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ύπαρξη ομάδων υποστήριξης. Με αυτό τον τρόπο θα έρθετε σε επαφή με άλλες γυναίκες που έχουν επίσης περάσει μία μύλη κύηση. Η ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε μία νέα υγιή εγκυμοσύνη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Gestational trophoblastic disease (GTD) risks and prevention. (2018). pennmedicine.org/cancer/types-of-cancer/gestational-trophoblastic-disease/gtd-risks-and-prevention

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Molar pregnancy. mayoclinic.org/diseases-conditions/molar-pregnancy/symptoms-causes/syc-20375175

3. Melamed A, et al. (2016). Effect of race/ethnicity on risk of complete and partial molar pregnancy after adjustment for age. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ygyno.2016.07.117

4. Rafanan LF, et al. (2017). Primary choriocarcinoma in postmenopausal women. DOI: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29062882/

5. Signs and symptoms of gestational trophoblastic disease. (2017). cancer.org/cancer/gestational-trophoblastic-disease/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι