Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Μυοπάθεια λόγω στατίνης ή Μυικός Πόνος

Γενικά

Πολλοί ιατροί χορηγούν στατίνες, ή φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης, ώστε να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν τις στατίνες εφ’ όρου ζωής.

Δυστυχώς, η λήψη στατίνων μπορεί να εμφανίσει κάποιες παρενέργειες. Η πιο κοινή παρενέργεια είναι η μυοπάθεια, μια επίπονη κλινική διαταραχή των σκελετικών μυών.

Συμπτώματα Θεραπεία Είδη μυοπάθειας Παράγοντες κινδύνου

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοπάθειας λόγω στατίνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις της μυοπάθειας τα συμπτώματα εμφανίζονται αρχικά στους μύες του ανώτερου τμήματος των χεριών, στους ώμους, στη λεκάνη και στους μηρούς. Στο προχωρημένο στάδιο της πάθησης, μπορεί να επηρεαστούν οι μύες των ποδιών και των χεριών.

Τα παράπονα των ασθενών, ιδίως για το κατώτερο τμήμα του σώματος, συχνά αναφέρουν:

  • κράμπες
  • βαρυαλγία
  • ακαμψία

Τα συμπτώματα της ραβδομυόλυσης περιλαμβάνουν:

  • οξύ μυϊκό πόνο σε όλο το σώμα
  • σκουρόχρωμα ούρα
  • μυική αδυναμία
  • βλάβες των νεφρών

Τα άτομα που είναι δραστήρια σωματικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από μυοπάθεια σε σχέση με εκείνα που ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Θεραπεία

Πώς διαχειρίζεται κανείς την μυοπάθεια;

Αν αρχίζετε να εμφανίζετε συμπτώματα μυϊκής μυοπάθειας μετά την έναρξη κάποιας θεραπείας με στατίνες, συζητήστε με τον ιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Συνήθως διενεργείται μια εξέταση αίματος, ώστε να μετρήσει ο ιατρός την κρεατινική κινάση και να αποκλείσει την ραβδομυόλυση. Αν η ραβδομυόλυση είναι η αιτία της μυοπάθειας, τότε η θεραπεία με τις στατίνες θα διακοπεί άμεσα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κρεατινική κινάση θα βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα ή οι τιμές της θα είναι ελαφρώς αυξημένες. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό ο ιατρός σας να ξεκινήσει αποκλείοντας άλλους παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται ο πόνος που νιώθετε, όπως:

Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί ένα σύντομο διάλειμμα από την θεραπεία με στατίνη, ώστε να καθορίσει ο ιατρός αν οι μυικοι πόνοι που νιώθετε οφείλονται στην πρόσληψη στατίνης ή αν είναι τμήμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Ο ιατρός σας μπορεί να διακόψει την θεραπεία προσωρινά για μερικές εβδομάδες ώστε να έχετε τον χρόνο να συγκρίνετε πώς νιώθετε όταν λαμβάνετε και όταν δεν λαμβάνετε το φάρμακο.

Η μείωση της δόσης σας μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση του μυικού πόνου, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να εμποδίσει και την μείωση των τιμών της χοληστερίνης σας. Συνεπώς, ο ιατρός σας μπορεί να σας προτείνει την λήψη μιας άλλης στατίνης, η οποία να λειτουργήσει το ίδιο αποτελεσματικά αλλά θα μπορείτε να την λάβετε σε μικρότερες δόσεις.

Ο ιατρός σας θα σας ενθαρρύνει επίσης να αποκτήσετε κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες, όπως:

Η μυική μυοπάθεια μπορεί να αποτελεί μια προβληματική παρενέργεια της θεραπείας με στατίνη αλλά δεν θα πρέπει να διακόψετε ποτέ την θεραπευτική σας αγωγή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα χωρίς πρώτα να συζητήσετε με τον ιατρό σας.

Είδη μυοπάθειας

Ποιες είναι οι κατηγορίες της μυοπάθειας;

Η μυοπάθεια διαχωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους με βάση την τοξικότητα:

  • Η μυαλγία αναφέρεται στον γενικευμένο πόνο των μυών. Παρατηρείται μια μικρή αύξηση του ενζύμου της κρεατινικής κινάσης, το οποίο σχετίζεται με τις μυικές βλάβες, στην κυκλοφορία του αίματος κατά την διάρκεια εξετάσεων αίματος ρουτίνας.
  • Η μυοσίτιδα παρουσιάζεται ταυτόχρονα με μυικό πόνο, μαλθακότητα ή αδυναμία και υψηλά επίπεδα κρεατινικής κινάσης στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Η ραβδομυόλυση είναι μια οξεία και απειλητική για την ζωή μυοπάθεια. Σχετίζεται με την ρήξη μυών και σημαντικές αυξήσεις κρεατινικής κινάσης, ως και 10 φορές μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές τιμές. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ραβδομυόλυση μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Παράγοντες κινδύνου

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την μυοπάθεια είναι αρκετοί και περιλαμβάνουν:

  • τις γυναίκες
  • τον χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • την προχωρημένη ηλικία, ιδιαίτερα τα άτομα 80 ετών και άνω
  • ασθένειες για τις οποίες δεν ακολουθείτε κάποια θεραπεία, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υψηλή πίεση του αίματος, η ηπατοπάθεια και η νεφροπάθεια
  • υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • κοπιαστική άσκηση
  • διαβήτη τύπου 1 ή 2
  • υπερκατανάλωση χυμού κράνου ή γκρέιπφρουτ
  • αλληλεπίδραση φαρμάκων, δηλαδή με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του HIV, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, ανοσοκατασταλτικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού
  • σοβαρά τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bitzur R, et al. (2013). Intolerance to statins: Mechanisms and management. DOI: doi.org/10.2337/dcS13-2038

2. Mayo Clinic Staff. (2016). Statin side effects: Weigh the benefits and risks. mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/statin-side-effects/art-20046013?pg=1

3. Shannon J, et al. (2012). Statin-associated myopathy. uspharmacist.com/article/statin-associated-myopathy

4. Tavee J. (2010). Myopathy. clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/neurology/myopathy/Default.htm

5. Tomaszewski M, et al. (2011). Statin-induced myopathies. if-pan.krakow.pl/pjp/pdf/2011/4_859.pdf