Οφθαλμολογικές παθήσεις

Μυωπία

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι μία οφθαλμολογική πάθηση κατά την οποία μπορείτε να δείτε κοντινά αντικείμενα καθαρά, αλλά τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Η μυωπία είναι εξαιρετικά κοινή, αλλά αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτομετρών, περίπου 30% των Αμερικανών είναι μύωπες.

Συμπτώματα Αίτια Ανατομία Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυωπίας;

Το πιο εμφανές σύμπτωμα της μυωπίας είναι η θολή όραση όταν κοιτάτε μακρινά αντικείμενα. Τα παιδιά, για παράδειγμα, δυσκολεύονται να δουν τον πίνακα στο σχολείο. Οι ενήλικες μπορεί να μην βλέπουν καθαρά τις πινακίδες στο δρόμο όταν οδηγούν.

Άλλες ενδείξεις της μυωπίας περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Μάτια που πονούν ή είναι κουρασμένα
  • Ανάγκη να έχετε τα μάτια μισόκλειστα για να δείτε πιο καθαρά

Τα συμπτώματα της μυωπίας συνήθως υποχωρούν με τη χρήση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής. Οι πονοκέφαλοι και η κόπωση των οφθαλμών μπορεί να διαρκέσουν για μία με δύο εβδομάδες καθώς προσαρμόζεστε στα γυαλιά ή στους φακούς επαφής.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση μυωπίας;

Σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η μυωπία διαγιγνώσκεται μεταξύ 8 και 12 ετών. Τα μάτια αναπτύσσονται σε αυτή την ηλικία, επομένως το σχήμα τους μπορεί να αλλάξει. Οι ενήλικες που εμφανίζουν μυωπία στην παιδική ή εφηβική ηλικία παραμένουν μύωπες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν μυωπία λόγω παθήσεων, όπως ο διαβήτης.

Το οπτικό στρες είναι ένας επιπλέον προδιαθεσικός παράγοντας της μυωπίας. Η εξάντληση των ματιών από λεπτομερείς εργασίες, όπως το πολύωρο διάβασμα ή η χρήση υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει μυωπία.

Η μυωπία δύναται επίσης να παρουσιάζει κληρονομικότητα. Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας είναι μύωπες, είναι πιο πιθανό να είστε και εσείς.

Ανατομία

Ανατομία: Πώς λειτουργεί το μάτι;

Η μυωπία προκαλείται λόγω ενός διαθλαστικού σφάλματος. Το διαθλαστικό σφάλμα συμβαίνει όταν το μάτι δεν εστιάζει το φως με το σωστό τρόπο. Αν είστε μύωπας, το μάτι εστιάζει το φως μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και όχι πάνω σε αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι η θολή όραση.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι η επιφάνεια στο πίσω μέρος του οφθαλμού που συλλέγει το φως. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικές ώσεις, τις οποίες ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως εικόνες.

Ένα μυωπικό μάτι εστιάζει λανθασμένα, επειδή το σχήμα του είναι ελαφρώς μη φυσιολογικό. Ο βολβός σε ένα μυωπικό μάτι είναι συνήθως πιο μακρύς και μερικές φορές ο κερατοειδής χιτώνας πιο στρογγυλός από το φυσιολογικό. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο καθαρός ιστός που καλύπτει το πρόσθιο μέρος του οφθαλμού.

Θεραπεία

Πώς επιδιορθώνεται η μυωπία;

Ο οφθαλμίατρος θα διαγνώσει μυωπία πραγματοποιώντας μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση.

Η επιδιόρθωση της μυωπίας μπορεί να περιλαμβάνει γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, διαθλαστική θεραπεία του κερατοειδούς ή χειρουργική επέμβαση.

Τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί επαφής επιδιορθώνουν την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα ή την επιμήκυνση του βολβού του οφθαλμού αλλάζοντας την εστίαση του φωτός, καθώς αυτό εισέρχεται στο μάτι.

Οι βαθμοί που θα έχουν τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής εξαρτώνται από το πόσο μακριά μπορείτε να δείτε καθαρά. Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε γυαλιά ή φακούς όλη την ημέρα ή μόνο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα κατά την οδήγηση.

Οι φακοί επαφής γενικά προσδίδουν ένα πιο ευρύ πεδίο σωστής όρασης συγκριτικά με τα γυαλιά, επειδή εφαρμόζονται απευθείας πάνω στον κερατοειδή χιτώνα. Υπάρχουν βέβαια ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν ερεθισμό της επιφάνειας του οφθαλμού από τη χρήση των φακών επαφής.

Η χειρουργική επέμβαση με laser είναι μόνιμη θεραπεία για τη μυωπία. Η εν λόγω διαδικασία επανασχηματίζει τον κερατοειδή χιτώνα, ώστε να εστιάζει το φως πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ δεν χρειάζεται πλέον να φορούν φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της μυωπίας;

Οι περισσότεροι μύωπες ασθενείς παρατηρούν εξαιρετική βελτίωση με την κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της μυωπίας μπορεί να αποτρέψει κοινωνικές ή/και ακαδημαϊκές δυσκολίες που συνοδεύουν τη μειωμένη όραση.

Πρόληψη

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την όρασή σας

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη μυωπία. Όμως, σύμφωνα με την Κλινική Mayo, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της.

Για να προστατεύσετε τους οφθαλμούς σας:

  • Κάντε τακτικά οφθαλμολογικούς ελέγχους.
  • Φορέστε επιδιορθωτικούς φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως, όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Φορέστε προστατευτικά γυαλιά όταν πραγματοποιείτε επικίνδυνες δραστηριότητες, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείτε τοξικά χημικά.
  • Κάντε τακτικά διαλείμματα από δραστηριότητες που καταπονούν τα μάτια, όπως πολύωρη εργασία στον υπολογιστή.
  • Λάβετε θεραπεία για χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
  • Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.

Αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας, όπως θολή όραση, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Η φροντίδα της υγείας των οφθαλμών θα σας βοηθήσει να βλέπετε καλύτερα για περισσότερο.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved