Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Νεφρική λοίμωξη

Τι είναι μία νεφρική λοίμωξη;

Οι νεφρικές λοιμώξεις είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος που εξαπλώνεται στον έναν ή και στους δύο νεφρούς. Οι νεφρικές λοιμώξεις μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες. Είναι συχνά επώδυνες και μπορεί να αποβούν απειλητικές για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ο ιατρικός όρος για μία λοίμωξη των νεφρών είναι πυελονεφρίτιδα.

Συμπτώματα Αίτια Επίσκεψη στο γιατρό Διάγνωση Θεραπεία Ανάρρωση Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας νεφρικής λοίμωξης;

Τα συμπτώματα μιας νεφρικής λοίμωξης συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

Παιδιά κάτω των 2 ετών με μία λοίμωξη των νεφρών μπορεί να έχουν μόνο υψηλό πυρετό. Άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να παρουσιάζουν μόνο προβλήματα, όπως πνευματική σύγχυση ή συγκεχυμένο λόγο.

Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε σήψη. Η σήψη είναι μία απειλητική για τη ζωή πάθηση με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πυρετός
 • Ρίγη
 • Γρήγορη αναπνοή και ταχυπαλμία
 • Εξάνθημα
 • Σύγχυση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες μιας νεφρικής λοίμωξης;

Έχετε δύο νεφρούς στο μέγεθος της γροθιάς σας στην άνω περιοχή της κοιλιακής χώρας, έναν σε κάθε πλευρά. Οι νεφροί φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα εντός των ούρων. Επίσης, ρυθμίζουν την ισορροπία ύδατος και ηλεκτρολυτών στο σώμα. Η νεφρική λειτουργία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας.

Οι περισσότερες νεφρικές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς που εισέρχονται στους νεφρούς από το ουροποιητικό σύστημα. Μία κοινή βακτηριακή αιτία είναι το Escherichia coli. Αυτά τα βακτήρια εντοπίζονται φυσιολογικά στο έντερο και μπορεί να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που απομακρύνει τα ούρα από το σώμα. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται από εκεί στην ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς.

Άλλες αιτίες νεφρικών λοιμώξεων είναι λιγότερο κοινές και περιλαμβάνουν:

 • Βακτήρια από μία λοίμωξη σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος, όπως σε μία τεχνητή άρθρωση, που εξαπλώνονται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στους νεφρούς
 • Χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη ή τους νεφρούς
 • Απόφραξη της ροής των ούρων, όπως λίθος στους νεφρούς ή όγκος στο ουροποιητικό σύστημα, διόγκωση του προστάτη στους άντρες ή πρόβλημα στη δομή του ουροποιητικού συστήματος

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση μιας νεφρικής λοίμωξης;

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί μία νεφρική λοίμωξη, αλλά υπάρχουν παράγοντες που την καθιστούν πιο πιθανή:

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Περίπου 1 στις 30 λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οδηγεί σε νεφρική λοίμωξη.
 • Θήλυ φύλο. Οι γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νεφρικών λοιμώξεων συγκριτικά με τους άντρες, επειδή η ουρήθρα τους είναι βραχύτερη από αυτή των ανδρών. Έτσι, είναι πιο εύκολο για τα βακτήρια να φτάσουν στο ουροποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η ουρήθρα των γυναικών είναι πιο κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό, επιτρέποντας την ευκολότερη πρόσβαση των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.
 • Εγκυμοσύνη. Το ουροποιητικό σύστημα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθιστώντας πιο εύκολη την είσοδο των βακτηρίων στους νεφρούς.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με διαβήτη, HIV/AIDS και όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
 • Βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή νευρική βλάβη στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να σας κάνει να μην παρατηρήσετε ενδείξεις μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική λοίμωξη.
 • Πρόβλημα στην πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης. Αυτό ονομάζεται κατακράτηση ούρων. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα με δισχιδή ράχη ή πολλαπλή σκλήρυνση.
 • Χρήση καθετήρα για την απομάκρυνση των ούρων.
 • Παλίνδρομη ροή ούρων. Αυτό συμβαίνει όταν τα ούρα ρέουν παλίνδρομα προς τον έναν ή και τους δύο νεφρούς αντί να ρέουν φυσιολογικά προς την έξοδο. Ονομάζεται κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση και είναι περισσότερο κοινή στα παιδιά.
 • Προβλήματα με το σχήμα του ουροποιητικού συστήματος.
 • Εξέταση της ουροδόχου κύστης με ένα εργαλείο που ονομάζεται κυστοσκόπιο.

Συχνότητα εμφάνισης

Υπάρχουν λίγα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στη συχνότητα εμφάνισης νεφρικών λοιμώξεων. Μία μελέτη του 2007 ανέφερε ότι για τις γυναίκες υπήρχαν περίπου 12-13 εξωνοσοκομειακές επισκέψεις και 3-4 ενδονοσοκομειακές επισκέψεις ανά 10.000 γυναίκες. Αυτοί οι αριθμοί ήταν χαμηλότεροι για τους άντρες με 2-3 εξωνοσοκομειακές επισκέψεις και 1-2 ενδονοσοκομειακές επισκέψεις κάθε 10.000 άντρες. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ήταν μεταξύ των νέων γυναικών, ακολουθούσαν τα βρέφη και ύστερα οι ηλικιωμένοι.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Εάν έχετε αίμα στα ούρα ή υποπτεύεστε νεφρική λοίμωξη, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε το γιατρό αν έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με θεραπεία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία νεφρική λοίμωξη;

Ο γιατρός θα σας κάνει ορισμένες ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Επίσης, θα σας ρωτήσει για τυχόν προδιαθεσικούς παράγοντες και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση.

Ορισμένες από τις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν περιλαμβάνουν:

 • Πρωκτική εξέταση για τους άντρες. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί για να ελεγχθεί εάν ο προστάτης είναι διογκωμένος και αποφράσσει το λαιμό της ουροδόχου κύστης.
 • Ανάλυση ούρων. Ένα δείγμα ούρων θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για τον έλεγχο βακτηρίων και λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παράγει το σώμα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.
 • Καλλιέργεια ούρων. Ένα δείγμα ούρων θα καλλιεργηθεί στο εργαστήριο για να καθορίσει ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων.
 • Μία αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα. Αυτές οι εξετάσεις παρέχουν λεπτομερείς εικόνες των νεφρών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται μία νεφρική λοίμωξη;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της νεφρικής λοίμωξης.

Εάν η λοίμωξη είναι ήπια, από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά σε μορφή δισκίου, τα οποία θα λαμβάνετε στο σπίτι. Ο τύπος του αντιβιοτικού μπορεί να αλλάξει μόλις τα αποτελέσματα των αναλύσεων ούρων γίνουν γνωστά και συγκεκριμενοποιηθεί η βακτηριακή λοίμωξη.

Συνήθως θα χρειαστεί να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα αντιβιοτικά για δύο ή περισσότερες εβδομάδες. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία νέα καλλιέργεια ούρων μετά τη θεραπεία, ώστε να βεβαιωθεί ότι η λοίμωξη έχει υποχωρήσει και δεν θα επιστρέψει. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να χρειαστείτε μία ακόμη δόση αντιβιοτικών.

Για μία πιο σοβαρή λοίμωξη, ο γιατρός θα σας προτείνει νοσηλεία για να λάβετε ενδοφλέβια αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά.

Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη για την επιδιόρθωση μιας απόφραξης ή προβληματικού σχήματος του ουροποιητικού συστήματος. Έτσι, θα αποτραπούν νέες νεφρικές λοιμώξεις.

Ανάρρωση

Πώς αναρρώνει ένα άτομο από μία νεφρική λοίμωξη;

Θα πρέπει να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη των αντιβιοτικών. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε ολόκληρη τη δόση των αντιβιοτικών που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, ώστε η λοίμωξη να μην επανεμφανιστεί. Η συνήθης δόση των αντιβιοτικών είναι περίπου δύο εβδομάδες.

Ένα ιστορικό λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σάς θέτει σε κίνδυνο για μελλοντικές νεφρικές λοιμώξεις.

Για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία μιας λοίμωξης:

 • Χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα στο στόμαχο ή τη μέση για να μειώσετε τον πόνο.
 • Λάβετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως ακεταμινοφαίνη. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο παυσίπονο εάν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν βελτιώνουν τα συμπτώματά σας.
 • Πίνετε έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει τα βακτήρια να απομακρυνθούν από το ουροποιητικό σύστημα. Ο καφές και το αλκοόλ μπορεί να αυξάνουν την ανάγκη ούρησης.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μιας νεφρικής λοίμωξης;

Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί ή δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές:

 • Μπορεί να αποκτήσετε μόνιμη βλάβη στους νεφρούς, οδηγώντας σε χρόνια νεφρική νόσο ή, σπάνια, σε νεφρική ανεπάρκεια.
 • Βακτήρια από τους νεφρούς μπορούν να δηλητηριάσουν την αιματική κυκλοφορία προκαλώντας απειλητική για τη ζωή σήψη.
 • Μπορεί να αναπτύξετε ουλοποίηση των νεφρών ή υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Εάν είστε έγκυος και έχετε μία νεφρική λοίμωξη, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο το βρέφος να έχει χαμηλό βάρος.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση μιας νεφρικής λοίμωξης;

Εάν έχετε γενικά καλή υγεία, θα πρέπει να αναρρώσετε από μία νεφρική λοίμωξη χωρίς επιπλοκές. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας στις πρώτες ενδείξεις της λοίμωξης, ώστε να λάβετε άμεσα θεραπεία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Czaja CA, et al. (2007). Population-based epidemiologic analysis of acute pyelonephritis. DOI: 10.1086/519268

2. Dalrymple LS, et al. (2008). Epidemiology of acute infections among patients with chronic kidney disease. DOI: 10.2215/CJN.01290308

3. Kidney disease statistics for the United States. (2016). niddk.nih.gov/health-information/health-statistics/kidney-disease

4. Kidney infection. (n.d.). kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/kidney-infection.html

5. Kidney infection (pyelonephritis). (2017). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis/all-content

6. Mayo Clinic Staff. (2014). Kidney infection. mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/basics/definition/con-20032448

7. What is kidney (renal) infection - pyelonephritis? (n.d.). urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-(renal)-infection-pyelonephritis

8. Yang F, et al. (2014). Clinical analysis of cause, treatment and prognosis in acute kidney injury patients. journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0085214