Αυτοάνοσες παθήσεις

Νεφρίτιδα του λύκου

Τι είναι η νεφρίτιδα του λύκου;

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος συχνά καλείται απλά λύκος. Είναι μία πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορους ιστούς και όργανα του σώματος.

Η νεφρίτιδα του λύκου είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Εμφανίζεται όταν ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος προκαλεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους νεφρούς, συγκεκριμένα στα τμήματα των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα για παραπροϊόντα και τοξίνες.

Οι νεφροί διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργικότητα του σώματος, απομακρύνοντας απόβλητα και παραπροϊόντα από το αίμα. Αν υποστούν βλάβη, θα ασθενήσετε σοβαρά.

Τα άτομα με βλάβη στους νεφρούς μπορεί να χρειάζονται τακτική αιμοκάθαρση. Αυτή είναι μία διαδικασία στην οποία το αίμα καθαρίζεται εξωτερικά μέσω ενός μηχανήματος. Τα άτομα με νεφρίτιδα του λύκου μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού.

Συμπτώματα Διάγνωση Στάδια Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεφρίτιδας του λύκου;

Τα συμπτώματα της νεφρίτιδας του λύκου είναι παρόμοια με αυτά άλλων νεφρικών παθήσεων και περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νεφρίτιδα του λύκου;

Μία από τις πρώτες ενδείξεις νεφρίτιδας του λύκου είναι η αιματουρία ή τα εξαιρετικά αφρώδη ούρα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και το οίδημα στα άκρα ποδός μπορεί επίσης να υποδεικνύουν νεφρίτιδα του λύκου. Εξετάσεις που θα βοηθήσουν το γιατρό να πραγματοποιήσει διάγνωση περιλαμβάνουν τις εξής:

Εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός θα αναζητήσει αυξημένα επίπεδα παραπροϊόντων, όπως κρεατινίνη και ουρία. Φυσιολογικά οι νεφροί φιλτράρουν και απομακρύνουν αυτές τις ουσίες από το αίμα.

24ωρη συλλογή ούρων

Αυτή η εξέταση μετρά την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν εκλεκτικά τα παραπροϊόντα και καθορίζει πόση ποσότητα πρωτεϊνών υπάρχει στα ούρα μέσα σε 24 ώρες.

Ανάλυση ούρων

Η ανάλυση ούρων μετρά τη νεφρική λειτουργία εντοπίζοντας τα επίπεδα πρωτεϊνών, ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα.

Έλεγχος κάθαρσης ιονικού μονομερούς

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα σκιαγραφικό υγρό για να διαπιστωθεί εάν οι νεφροί φιλτράρουν σωστά το αίμα.

Το ραδιενεργό ιονικό μονομερές χορηγείται με ένεση ενδοφλέβια. Ο γιατρός στη συνέχεια εξετάζει πόσο γρήγορα αποβάλλεται στα ούρα. Αυτό αντικατοπτρίζει άμεσα το πόσο γρήγορα απομακρύνεται από την αιματική κυκλοφορία. Η συγκεκριμένη εξέταση θεωρείται η περισσότερο ακριβής εξέταση ελέγχου της ταχύτητας του νεφρικού φιλτραρίσματος.

Βιοψία των νεφρών

Η βιοψία είναι η πιο ακριβής και επίσης η πιο επεμβατική μέθοδος διάγνωσης νεφρικής νόσου. Ο γιατρός θα εισάγει μία μακριά βελόνα μέσω της κοιλιακής χώρας εντός του νεφρού και θα λάβει δείγμα ιστού, το οποίο θα αναλυθεί για ενδείξεις βλάβης.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων των νεφρών. Ο γιατρός θα αναζητήσει οτιδήποτε μη φυσιολογικό σε μέγεθος και σχήμα στους νεφρούς.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια της νεφρίτιδας του λύκου;

Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός θα καθορίσει τη σοβαρότητα της νεφρικής βλάβης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέπτυξε ένα σύστημα ταξινόμησης πέντε διαφορετικών σταδίων για τη νεφρίτιδα του λύκου το 1964. Νεότερα επίπεδα ταξινόμησης εγκαθιδρύθηκαν το 2003 από τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογίας και την Ένωση Νεφρικής Παθολογίας. Η νέα ταξινόμηση εξάλειψε την αρχική κλάση Ι, η οποία δεν είχε συμπτώματα της ασθένειας, και πρόσθεσε μία επιπλέον 6η κλάση:

  • Κλάση Ι: Ελάχιστη μεσαγγειακή νεφρίτιδα του λύκου
  • Κλάση ΙΙ: Μεσαγγειακή υπερπλαστική νεφρίτιδα του λύκου
  • Κλάση ΙΙΙ: Εστιακή σπειραματονεφρίτιδα του λύκου
  • Κλάση IV: Διάχυτη μεσαγγειακή νεφρίτιδα του λύκου
  • Κλάση V: Μεμβρανώδης νεφρίτιδα του λύκου
  • Κλάση VI: Προχωρημένη νεφροσκλήρυνση

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νεφρίτιδα του λύκου;

Δεν υπάρχει ίαση για τη νεφρίτιδα του λύκου. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτραπεί η επιδείνωση του προβλήματος. Ο τερματισμός της νεφρικής βλάβης στα πρώιμα στάδια μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη μεταμόσχευσης νεφρού.

Η θεραπεία επίσης παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα του λύκου.

Κοινές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Ελαχιστοποίηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και άλατος
  • Λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση
  • Χρήση στεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, για τη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής
  • Λήψη φαρμάκων για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως κυκλοφωσφαμίδη ή μυκοφαινολική μοφετίλη

Ειδικές προφυλάξεις για τη θεραπεία αφορούν σε παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Η εκτεταμένη νεφρική βλάβη απαιτεί επιπλέον θεραπεία.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νεφρίτιδας του λύκου;

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη νεφρίτιδα του λύκου είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Η αιμοκάθαρση είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία, αλλά δεν είναι αποτελεσματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εν τέλει θα χρειαστούν μεταμόσχευση νεφρού. Ωστόσο, χρειάζονται μήνες ακόμη και χρόνια προτού βρεθεί ένας διαθέσιμος δότης.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με νεφρίτιδα του λύκου;

Η έκβαση για τα άτομα με νεφρίτιδα του λύκου ποικίλει. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν διαλείποντα συμπτώματα και η νεφρική βλάβη μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με ανάλυση ούρων.

Αν έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα νεφρίτιδας, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο απώλειας νεφρικής λειτουργίας. Η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε ποια θεραπεία είναι βέλτιστη για σας.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Agarwal R, et al. (2009). Assessment of iothalamate plasma clearance: Duration of study affects quality of GFR.DOI: doi.org/10.2215/CJN.03720708

2. How lupus affects the renal (kidney) system. (n.d.). resources.lupus.org/entry/how-lupus-affects-the-renal-system

3. Lupus and kidney disease. (2017). niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/lupus-nephritis

4. Mayo Clinic Staff. (2016). Lupus nephritis: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus-nephritis/home/ovc-20231650

5. Sada K-E, et al. (2009). Usefulness of ISN/RPS classification of lupus nephritis. DOI: doi.org/10.3346/jkms.2009.24.S1.S7

6. Weening, J., et al. (2004). The Classification of Glomerulonephritis in Systemic Lupus Erythematosus Revisited. DOI: doi.org/10.1097/01.ASN.0000108969.21691.5D