Καρκίνος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

Τι είναι το καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων;

Το καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (RCC) ονομάζεται επίσης υπερνέφρωμα, νεφρικό καρκίνωμα ή καρκίνος των νεφρών. Είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες.

Οι νεφροί είναι τα όργανα στο σώμα που βοηθούν στην απομάκρυνση των αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών. Σε κάθε νεφρό υπάρχουν μικροσκοπικοί σωλήνες που ονομάζονται σωληνάρια. Αυτά βοηθούν στο φιλτράρισμα του αίματος, στην απομάκρυνση των αποβλήτων και την παραγωγή των ούρων. Το καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων συμβαίνει όταν καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο επιθήλιο των σωληναρίων των νεφρών.

Το καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος καρκίνος και συχνά κάνει μετάσταση στους πνεύμονες και τα περιβάλλοντα όργανα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί το καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία το νεφροκυτταρικού καρκινώματος. Είναι περισσότερο κοινό στους άντρες ηλικίας 50 με 70 ετών, αλλά μπορεί να διαγνωστεί στον καθένα.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ασθένεια που περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Οικογενειακό ιστορικό νεφροκυτταρικού καρκινώματος
 • Αιμοκάθαρση
 • Υπέρταση
 • Παχυσαρκία
 • Κάπνισμα τσιγάρων
 • Πολυκυστική νόσο των νεφρών, μία κληρονομική διαταραχή που προκαλεί το σχηματισμό κύστεων στους νεφρούς
 • Τη γενετική ασθένεια Von Hippel-Lindau, που χαρακτηρίζεται από κύστεις και όγκους σε ποικίλα όργανα
 • Χρόνια κατάχρηση συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, και φάρμακα για τον πυρετό και την ανακούφιση από τον πόνο, όπως η ακεταμινοφαίνη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκινώματος των νεφρικών κυττάρων;

Όταν το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα βρίσκεται στα πρώιμα στάδια, οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μία μάζα στην κοιλιακή χώρα
 • Αίμα στα ούρα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Απώλεια όρεξης
 • Κόπωση
 • Προβλήματα στην όραση
 • Επίμονο πόνο στη μία πλευρά
 • Υπερβολική τριχοφυΐα (στις γυναίκες)

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων;

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι μπορεί να έχετε καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων, θα σας ρωτήσει για το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό σας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Ευρήματα που υποδεικνύουν νεφροκυτταρικό αδενοκαρκίνωμα περιλαμβάνουν διόγκωση ή μάζες στην κοιλιακή χώρα ή, στους άντρες, διογκωμένες φλέβες στο όσχεο.

Αν υπάρχει υποψία νεφροκυτταρικού καρκινώματος, ο γιατρός θα ζητήσει ένα μεγάλο αριθμό εξετάσεων για μία ασφαλή διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Πλήρες αιμοδιάγραμμα: μία εξέταση αίματος
 • Αξονική τομογραφία: μία απεικονιστική τεχνική που επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει πιο προσεκτικά τους νεφρούς, ώστε να εντοπίσει μη φυσιολογικούς όγκους
 • Υπερηχογράφημα κοιλίας και νεφρών: αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων, επιτρέποντας το γιατρό να αναζητήσει όγκους και άλλα προβλήματα στην κοιλιακή χώρα
 • Εξετάσεις ούρων: αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό αίματος και την ανάλυση των κυττάρων στα ούρα, αναζητώντας ενδείξεις καρκίνου
 • Βιοψία: είναι η απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος του ιστού των νεφρών που πραγματοποιείται με την εισαγωγή μιας βελόνας απευθείας στον όγκο και την επακόλουθη λήψη δείγματος. Το δείγμα στη συνέχεια αποστέλλεται σε ένα ιστοπαθολογικό εργαστήριο για να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί η παρουσία καρκίνου.

Αν διαπιστωθεί ότι έχετε νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις για να εντοπιστεί εάν και πού έχει κάνει μετάσταση ο καρκίνος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σταδιοποίηση. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα σταδιοποιείται από τα στάδια 1 έως 4, με αυξημένη σοβαρότητα και ένταση. Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη σταδιοποίηση περιλαμβάνουν σπινθηρογράφημα οστών, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και ακτινογραφία θώρακος.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα έχει καρκίνο που έχει κάνει μετάσταση τη στιγμή της διάγνωσης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων;

Υπάρχουν πέντε είδη θεραπειών για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένας ή περισσότεροι για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

 1. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές διαδικασίες. Κατά τη μερική νεφρεκτομή, τμήμα του νεφρού αφαιρείται. Στη νεφρεκτομή, αφαιρείται ολόκληρο το όργανο. Ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί η ασθένεια, μπορεί να χρειάζεται πιο εκτεταμένη επέμβαση για την απομάκρυνση περιβαλλόντων ιστών, λεμφαδένων και των επινεφριδίων. Αυτή ονομάζεται ριζική νεφρεκτομή. Αν αφαιρεθούν και οι δύο νεφροί, είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρών.
 2. Η ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων-Χ υψηλής ενέργειας για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Η ακτινοβολία μπορεί να χορηγηθεί εξωτερικά από ένα μηχάνημα ή εσωτερικά με τη χρήση καλωδίων.
 3. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να χορηγηθεί από του στόματος ή ενδοφλέβια, ανάλογα με το φάρμακο. Αυτό επιτρέπει στα φάρμακα να φτάσουν μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να έχουν εξαπλωθεί σε διάφορα μέρη του σώματος.
 4. Η βιολογική θεραπεία, που επίσης ονομάζεται ανοσοθεραπεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτεθεί στον καρκίνο. Ένζυμα ή άλλες ουσίες που παράγονται από το ίδιο το σώμα χρησιμοποιούνται στην άμυνα έναντι της ασθένειας.
 5. Η στοχευμένη θεραπεία είναι το νεότερο είδος αντικαρκινικής θεραπείας. Χρησιμοποιούνται φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα τα καρκινικά κύτταρα δίχως να προκαλούν βλάβες στα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Ορισμένα από τα φάρμακα αυτά επιδρούν στα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να αποτρέψουν την αιματική ροή προς τον όγκο αναγκάζοντάς τον να συρρικνωθεί.

Οι κλινικές δοκιμές είναι μία άλλη επιλογή για ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Οι κλινικές δοκιμές είναι ο έλεγχος νέων θεραπειών ώστε να διαπιστωθεί αν είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, θα παρακολουθείστε προσεκτικά και μπορείτε να αποχωρήσετε από τη δοκιμή οποιαδήποτε στιγμή. Μιλήστε με τους θεράποντες ιατρούς σας, ώστε να διαπιστώσετε εάν μία κλινική δοκιμή είναι μία βιώσιμη επιλογή για εσάς.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση μετά τη διάγνωση του νεφροκυτταρικού καρκινώματος;

Η έκβαση μετά τη διάγνωση του νεφροκυτταρικού καρκινώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση και πόσο έγκαιρα ξεκινά η θεραπεία. Όσο συντομότερα εντοπιστεί τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μία πλήρη ανάρρωση.

Αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα, η πιθανότητα επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι αν εντοπιστεί πριν τη μετάσταση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι πάνω από 70%. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα όσων διαγιγνώσκονται με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Εάν ο καρκίνος αντιμετωπιστεί, θα χρειαστεί να ζείτε με τις μακροχρόνιες επιδράσεις της νόσου, οι οποίες περιλαμβάνουν μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Εάν υποβληθείτε σε μεταμόσχευση νεφρού, θα απαιτείται χρόνια αιμοκάθαρση, καθώς και χρόνια φαρμακευτική αγωγή.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cancer stat facts: Kidney and renal pelvis cancer. (n.d.). seer.cancer.gov/statfacts/html/kidrp.html

2. Gong J, et al. (2016). Metastasis in renal cell carcinoma: Biology and implications for therapy. sciencedirect.com/science/article/pii/S2214388216300509#bib1

3. Renal cell cancer treatment (PDQ) — patient version. (2018). cancer.gov/types/kidney/patient/kidney-treatment-pdq - section/all