Λοιμώδη νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Νεκρωτική απονευρωσίτιδα

Τι είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα;

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης των μαλακών ιστών. Μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς, το δέρμα και τους μύες, καθώς και τον υποδόριο ιστό, ο οποίος είναι ο ιστός κάτω από το δέρμα.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα προκαλείται κυρίως από λοίμωξη με το στρεπτόκοκκο ομάδας Α (τα λεγόμενα «βακτήρια που τρώνε σάρκα»). Είναι η πιο ταχεία μορφή λοίμωξης. Όταν η λοίμωξη προκαλείται από άλλους τύπους βακτηρίων, τυπικά δεν εξελίσσεται τόσο γρήγορα και δεν είναι τόσο επικίνδυνη.

Η δερματική βακτηριακή λοίμωξη είναι σπάνια για απόλυτα υγιή άτομα, αλλά είναι πιθανό να μολυνθείτε ακόμα και από μία μικροσκοπική εκδορά, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματα αν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο. Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα ή αν πιστεύετε ότι μπορεί να αναπτύξετε λοίμωξη. Επειδή η πάθηση εξελίσσεται ταχέως, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε άμεσα θεραπεία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας;

Τα πρώτα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας μπορεί να μη φαίνονται σοβαρά. Το δέρμα σας μπορεί να είναι θερμό και ερυθρό και να αισθάνεστε σαν να έχετε πάθει μυϊκή θλάση. Μπορεί ακόμη να αισθάνεστε απλά ότι έχετε γρίπη.

Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε μία επώδυνη, ερυθρή μάζα, η οποία είναι τυπικά μικρή. Όμως αυτή η μάζα δεν παραμένει μικρή. Ο πόνος θα επιδεινωθεί και η πάσχουσα περιοχή θα μεγαλώσει γρήγορα.

Μπορεί να υπάρχουν φυσαλίδες με υγρό στην πάσχουσα περιοχή ή το δέρμα να αποχρωματιστεί καθώς αποσυντίθεται. Μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες, σπυράκια, μαύρες κηλίδες ή άλλες κακώσεις του δέρματος. Στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, ο πόνος θα είναι πολύ πιο έντονος από ό, τι φαίνεται.

Άλλα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας είναι τα εξής:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας;

Για να νοσήσετε με νεκρωτική απονευρωσίτιδα, τα βακτήρια θα πρέπει να εισέλθουν στο σώμα σας. Αυτό τυπικά συμβαίνει όταν υπάρχουν ασυνέχειες στο δέρμα. Για παράδειγμα, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω μιας εκδοράς ή χειρουργικής τομής. Αυτοί οι τραυματισμοί δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι ώστε να εισέλθουν τα βακτήρια. Ακόμη και το τρύπημα από μία βελόνα αρκεί.

Αρκετοί τύποι βακτηρίων προκαλούν νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Ο πιο κοινός και γνωστός τύπος είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α. Όμως δεν είναι ο μόνος τύπος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει την εν λόγω λοίμωξη. Άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι τα εξής:

  • Aeromonas hydrophila
  • Clostridium
  • Ε. coli
  • Klebsiella
  • Staphylococcus aureus

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας;

Μπορείτε να εκδηλώσετε νεκρωτική απονευρωσίτιδα ακόμη και αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Τα άτομα που ήδη έχουν προβλήματα υγείας που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως καρκίνο ή διαβήτη, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της λοίμωξης που προκαλείται από το στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νεκρωτικής απονευρωσίτιδας είναι όσοι:

  • Έχουν χρόνιες καρδιακές ή πνευμονολογικές παθήσεις
  • Κάνουν χρήση στεροειδών φαρμάκων
  • Έχουν κακώσεις του δέρματος
  • Κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νεκρωτική απονευρωσίτιδα;

Επιπρόσθετα με την οπτική παρατήρηση του δέρματος, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει αρκετές εξετάσεις για τη διάγνωση της πάθησης. Μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία, δηλαδή να λάβει ένα μικρό δείγμα του πάσχοντος δέρματος για περαιτέρω ανάλυση.

Σε άλλες περιπτώσεις, εξετάσεις αίματος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσουν το γιατρό να πραγματοποιήσει διάγνωση. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αναδείξουν εάν οι μύες έχουν υποστεί βλάβη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νεκρωτική απονευρωσίτιδα;

Η θεραπεία ξεκινά με ισχυρά αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια. Η ιστική αποσύνθεση σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσουν σε όλες τις πάσχουσες περιοχές. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό ο γιατρός να αφαιρέσει οποιοδήποτε νεκρό ιστό άμεσα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός ενός ή περισσοτέρων άκρων μπορεί να κριθεί απαραίτητος, ώστε να τερματιστεί η εξάπλωση της μόλυνσης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας;

Η έκβαση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη σοβαρότητα της πάθησης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Όσο πιο έγκαιρα εντοπιστεί η λοίμωξη τόσο πιο έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε, επιπρόσθετα με τη λοίμωξη, επηρεάζουν την έκβαση.

Όσοι αναρρώνουν από νεκρωτική απονευρωσίτιδα, μπορεί να υποστούν οτιδήποτε, από ήπια ουλοποίηση έως ακρωτηριασμό άκρων. Μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για θεραπεία και ύστερα επιπρόσθετες διαδικασίες για αποκατάσταση, όπως μεταμόσχευση δέρματος. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να σας παρέχει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την περίπτωσή σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η νεκρωτική απονευρωσίτιδα;

Δεν υπάρχει βέβαιος τρόπος να αποτρέψετε τη νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εξασκώντας βασικούς κανόνες υγιεινής. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και θεραπεύστε οποιεσδήποτε πληγές, ακόμη και μικρές.

Αν έχετε ήδη μία πληγή, θα πρέπει να την φροντίσετε με κατάλληλο τρόπο. Αλλάζετε τις γάζες τακτικά ή όταν υγραίνονται ή λερώνονται. Μην θέτετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις όπου η πληγή σας θα μπορούσε να μολυνθεί. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν τη σάουνα, τα υδρομασάζ και τις πισίνες ως παραδείγματα προς αποφυγή αν έχετε κάποια ανοιχτή πληγή.

Επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας ή τα επείγοντα αν πιστεύετε ότι έχετε νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Η αντιμετώπιση της λοίμωξης είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Group A streptococcal (GAS) disease. (2016). cdc.gov/groupastrep/

2. Khamnuan P, et al. (2015). Necrotizing fasciitis: Risk factors of mortality. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337692/

3. Necrotizing fasciitis. (2015). rarediseases.org/rare-diseases/necrotizing-fasciitis/

4. Necrotizing fasciitis. (2017). cdc.gov/Features/NecrotizingFasciitis/

5. Taviloglu K, et al. (2007). Necrotizing fasciitis: Strategies for diagnosis and management. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1988793/

6. Vijayakumar A, et al. (2014). Necrotizing fasciitis: Diagnostic challenges and current practices. DOI: dx.doi.org/10.1155/2014/208072