Ασθένειες νευρικού συστήματος

Νευραλγία τριδύμου

Τι είναι η νευραλγία τριδύμου;

Η νευραλγία τριδύμου (ΤΝ) είναι μία επώδυνη, χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει το τρίδυμο νεύρο. Υπάρχουν περίπου 12 περιπτώσεις στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν δύο ξεχωριστά τρίδυμα νεύρα, ένα σε κάθε πλευρά του προσώπου. Αυτά τα νεύρα είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά της αίσθησης του πόνου και άλλων αισθήσεων από το πρόσωπο στον εγκέφαλο. Κάθε νεύρο έχει τρεις διακλαδώσεις: στο μέτωπο, στο μέσο του προσώπου και στο σαγόνι. Είναι πιθανό να έχετε νευραλγία τριδύμου οποιουδήποτε (ή όλων) των διακλαδώσεων. Η νευραλγία τριδύμου προκαλεί έντονο πόνο σε μέρη ή σε όλο το πρόσωπο.

Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται από ήπια διέγερση του προσώπου, όπως βούρτσισμα των δοντιών ή ξύρισμα. Συχνά περιγράφεται ως ηλεκτροσόκ ή μαχαίρωμα. Τα άτομα με νευραλγία τριδύμου μπορεί αρχικά να έχουν σύντομα ήπια επεισόδια πόνου, αλλά με την πάροδο του χρόνου βιώνουν παρατεταμένα και πιο συχνά επεισόδια έντονου πόνου. Τα περισσότερα άτομα με την εν λόγω πάθηση βιώνουν τα συμπτώματα σε κύκλους – ο πόνος εμφανίζεται για ημέρες ή εβδομάδες και ύστερα υποχωρεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση γίνεται προοδευτική και ο πόνος είναι διαρκώς παρών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη νευραλγία τριδύμου, επομένως η διάγνωση μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα για να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσουν τον αριθμό των επεισοδίων. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευραλγίας τριδύμου;

Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου μπορεί να εμφανίζεται σε οξείς σπασμούς που ομοιάζουν με ηλεκτροσόκ. Ο πόνος γενικά εκδηλώνεται στη μία πλευρά του προσώπου και μπορεί να πυροδοτείται από ήχο ή αφή. Ο πόνος γενικά πυροδοτείται από καθημερινές πράξεις όπως:

  • Βούρτσισμα των δοντιών
  • Ξύρισμα
  • Εφαρμογή μακιγιάζ
  • Άγγιγμα του προσώπου
  • Φαγητό
  • Ομιλία
  • Ελαφρύ αεράκι στο πρόσωπο

Μπορεί να βιώνετε επεισόδια πόνου που διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Η σειρά των επεισοδίων μπορεί να διαρκεί μέρες, εβδομάδες ή μήνες, ακολουθούμενη από μία περίοδο ύφεσης.

Η πάθηση μπορεί να εξελίσσεται με τα επεισόδια να αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος γίνεται διαρκής.

Αίτια

Τι προκαλεί τη νευραλγία τριδύμου;

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της νευραλγίας τριδύμου δεν εντοπίζεται ποτέ. Ωστόσο, γνωστές αιτίες είναι οι εξής:

  • Διογκωμένο αιμοφόρο αγγείο ή όγκος που ασκεί πίεση στο νεύρο
  • Πολλαπλή σκλήρυνση, μία πάθηση που προκαλεί βλάβη στο στρώμα μυελίνης που προστατεύει τα νεύρα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ, παρόλο που οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει νευραλγία τριδύμου, η πάθηση είναι πιο κοινή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Επίσης, είναι πιο κοινή στα άτομα άνω των 50 ετών, παρόλο που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νευραλγία τριδύμου;

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση για τη διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου. Η διάγνωση εξαρτάται από τον τύπο και τη θέση του πόνου και από τους παράγοντες που πυροδοτούν τον πόνο. Ο γιατρός θα αξιολογήσει αρχικά το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει μία νευρολογική εξέταση για τον καθορισμό το μέρος του τριδύμου νεύρου που έχει επηρεαστεί. Θα αγγίξει αρκετά μέρη του προσώπου για να καθορίσει τη θέση του πόνου.

Στη συνέχεια, θα ζητήσει εξετάσεις για τον αποκλεισμό παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, όπως αθροιστικές κεφαλαλγίες ή μεθερπητική νευραλγία, μία επώδυνη πάθηση που επηρεάζει νευρικές ίνες και δέρμα. Μπορεί επίσης να ζητήσει μαγνητική τομογραφία κεφαλής για να εξακριβώσει εάν η πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί την αιτία του πόνου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νευραλγία τριδύμου;

Φάρμακα

Τα φάρμακα παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο και μειώνουν τον αριθμό επεισοδίων. Η πρώτη μορφή θεραπείας είναι τυπικά τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν τις νευρικές ώσεις. Ορισμένα άλλα φάρμακα δεύτερης γραμμής περιλαμβάνουν μυοχαλαρωτικά και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Χειρουργική επέμβαση

Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις νευραλγίας τριδύμου ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, μερικές φορές ο πόνος σταμάτα να ανταποκρίνεται στο φάρμακο και τα σοβαρά συμπτώματα επιστρέφουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελεί επιλογή. Κοινές χειρουργικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου περιλαμβάνουν:

Ενέσεις γλυκερόλης

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα είστε υπό γενική χαλάρωση και θα λάβετε τοπική αναισθησία. Ο γιατρός θα εισάγει μία βελόνα μέσω της παριάς εντός της βάσης του κρανίου. Η βελόνα καθοδηγείται από ακτίνες-Χ σε έναν μικρό σάκο εγκεφαλονωτιαίου υγρού που περιβάλλει τη ρίζα του τριδύμου νεύρου. Μόλις η βελόνα βρεθεί στην κατάλληλη θέση, μία μικρή ποσότητα αποστειρωμένης γλυκερόλης απελευθερώνεται. Η γλυκερόλη παρεμποδίζει την ικανότητα του νεύρου να μεταδίδει σήματα που σχετίζονται με τον πόνο ή επιτρέπει την επούλωση του μονωτικού στρώματος του πάσχοντος νεύρου. Η γλυκερόλη δεν πρέπει να προκαλεί βλάβη στα νεύρα. Η διαδικασία απαιτεί μόνο λίγα λεπτά για να πραγματοποιηθεί και θα επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Στερεοτακτική ραδιοχειρουργική

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί αξονική τομογραφία για την χορήγηση εστιασμένων ακτίνων ενέργειας στη ρίζα του νεύρου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και συνήθως πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία.

Θερμική καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες

Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται υπό ολική αναισθησία και χρησιμοποιεί μία μακριά βελόνα που κατευθύνει ηλεκτρικό ρεύμα στο τρίδυμο νεύρο. Θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ώστε να βοηθήσετε το γιατρό να εντοπίσει την ακριβή θέση της προέλευσης του πόνου. Μόλις η θέση του πόνου εντοπιστεί, το ηλεκτρόδιο θερμαίνεται και καταστρέφει το νεύρο.

Ραδιοχειρουργική γ-knife

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μία στοχευμένη προσέγγιση για την χορήγηση ακτινοβολίας που καταστρέφει το τρίδυμο νεύρο. Αποτελεί όλο και πιο συχνά θεραπευτική επιλογή λόγω της ακρίβειας, της αποτελεσματικότητάς της και του γεγονότος ότι θεωρείται ασφαλέστερη συγκριτικά με άλλες χειρουργικές θεραπείες και είναι λιγότερο επεμβατική.

Μικροαγγειακή αποσυμπίεση

Αυτή είναι μία κυρία ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει εγχείρηση στον εγκέφαλο. Η διαδικασία ανακουφίζει την πίεση από τα πάσχοντα νεύρα και επιτρέπει την επούλωσή τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι 90% των ασθενών αναφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.

Άλλες επιλογές

Άλλες χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν αποκοπή του νεύρου ή επανατοποθέτηση των αιμοφόρων αγγείων που ασκούν πίεση στο νεύρο. Οποιαδήποτε χειρουργείο φέρει κινδύνους προσωρινού ως μόνιμου μουδιάσματος στο πρόσωπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί τελικά να επιστρέψει.

Ο γιατρός θα σας παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τα οφέλη και τους κινδύνους οποιουδήποτε τύπου θεραπείας. Αξιολογώντας τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και τις προσωπικές σας προτιμήσεις ο γιατρός θα καθορίσει τη βέλτιστη για εσάς θεραπευτική επιλογή.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πώς να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας

Κρατήστε καθημερινό ημερολόγιο των συμπτωμάτων σας, αναφέροντας πόσο διαρκούν και τι τα πυροδοτεί. Ενημερώστε το γιατρό για οποιεσδήποτε σπιτικές θεραπείες έχετε δοκιμάσει και αναφέρετε όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνετε. Επίσης, ενημερώστε τον αν έχετε οποιαδήποτε γνωστή φαρμακευτική αλλεργία.

Επιπλέον, καταγράψτε οποιαδήποτε ασθένειες αντιμετωπίζεται και οποιοδήποτε τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή διαδικασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόσωπο.

Σύνοψη

Ζώντας με νευραλγία τριδύμου

Η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου. Συζητήστε όλες τις θεραπευτικές επιλογές με τον γιατρό σας και αποφασίστε ποια είναι η πιο κατάλληλη για εσάς. Συμπληρωματικές τεχνικές, όπως βελονισμός, διατροφική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα από τα συμπτώματά σας. Μίλησε στο γιατρό σας προτού ξεκινήσετε εναλλακτικές θεραπείες, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που ήδη λαμβάνετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bajwa, Z., Ho, C. C., & Khan, S. A. (2014, July 27). Trigeminal neuralgia. In: UpToDate, Post TW (Ed), UpToDate, Waltham, MA. (Accessed on November 25, 2013.) Retrieved from http://www.uptodate.com/contents/trigeminal-neuralgia?source=machineLearning&search=Microvascular+decompression&selectedTitle=1~10§ionRank=1&anchor=H20#H21

2. Microvascular Decompression (MVD). (n.d.). Retrieved from http://www.columbianeurosurgery.org/conditions/microvascular-decompression-mvd/

3. Trigeminal neuralgia. (2015, July 21). Retrieved from mayoclinic.com/health/trigeminal-neuralgia/DS00446

4. Trigeminal neuralgia fact sheet. (2015, November 3) ninds.nih.gov/disorders/trigeminal_neuralgia/detail_trigeminal_neuralgia.htm