Παθολογικά

Νευραλγία

Τι είναι νευραλγία;

Η νευραλγία είναι ένας οξύς, αιχμηρός και συχνά πολύ έντονος πόνος που οφείλεται σε ερεθισμό ή βλάβη ενός νεύρου. Το πάσχον νεύρο μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και η βλάβη μπορεί να προκληθεί από αρκετούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Γήρανση
 • Ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η πολλαπλή σκλήρυνση
 • Λοίμωξη, όπως ο έρπης ζωστήρας

Η θεραπεία για τη νευραλγία εξαρτάται από την αιτία της.

Ποιοι είναι οι τύποι νευραλγίας;

Μεθερπητική νευραλγία

Αυτός ο τύπος νευραλγίας εμφανίζεται ως επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα και μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα. Ο έρπης ζωστήρας είναι μία ιική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από επώδυνο εξάνθημα και φυσαλίδες. Η νευραλγία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε υπήρξε έξαρση του έρπητα ζωστήρα. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος και επίμονος ή διαλείπων. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος δύναται να εμφανιστεί πριν το εξάνθημα. Πάντα ακολουθεί το μονοπάτι ενός νεύρου, επομένως περιορίζεται στη μία πλευρά του σώματος.

Νευραλγία τριδύμου

Αυτός ο τύπος νευραλγίας σχετίζεται με πόνο από το τρίδυμο νεύρο, το οποίο ταξιδεύει από τον εγκέφαλο και διακλαδίζεται σε διάφορα μέρη του προσώπου. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από συμπίεση του νεύρου από ένα αιμοφόρο αγγείο στο σημείο του εγκεφαλικού στελέχους. Μπορεί να προκληθεί από πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμό του νεύρου ή άλλη αιτία.

Η νευραλγία τριδύμου προκαλεί έντονο, επαναλαμβανόμενο πόνο στο πρόσωπο, συνήθως στη μία πλευρά. Παρατηρείται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Γλωσσοφαρυγγική νευραλγία

Ο πόνος από το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, το οποίο βρίσκεται στο λαιμό, δεν είναι ιδιαίτερα συχνός. Αυτός ο τύπος νευραλγίας δημιουργεί πόνο στο λαιμό και τον αυχένα.

Αίτια Επίσκεψη στο γιατρό Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νευραλγίας;

Η αιτία ορισμένων τύπων νευρικού πόνου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μπορεί να αισθάνεστε νευρόπονο από βλάβη ή τραυματισμό σε νεύρο, πίεση σε νεύρο ή αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του νεύρου. Η αιτία μπορεί επίσης να είναι άγνωστη.

Λοίμωξη

Μία λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα. Για παράδειγμα, η αιτία της μεθερπητικής νευραλγίας είναι ο έρπητας ζωστήρας, μία λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Η πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης λοίμωξης αυξάνεται με την ηλικία. Λοίμωξη σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει ένα παρακείμενο νεύρο. Για παράδειγμα, αν έχετε μία λοίμωξη σε ένα δόντι, μπορεί να επηρεαστεί το νεύρο και να προκληθεί πόνος.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία ασθένεια που προκαλείται από την εκφύλιση της μυελίνης, του προστατευτικού στρώματος των νεύρων. Η νευραλγία τριδύμου μπορεί να εμφανιστεί σε ένα άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση.

Πίεση των νεύρων

Η πίεση ή συμπίεση των νεύρων μπορεί να προκαλέσει νευραλγία. Η πίεση μπορεί να προέρχεται από:

 • Ένα οστό
 • Ένα σύνδεσμο
 • Αιμοφόρα αγγεία
 • Έναν όγκο

Η πίεση από ένα διογκωμένο αιμοφόρο αγγείο είναι μία κοινή αιτία νευραλγίας τριδύμου.

Διαβήτης

Πολλά άτομα με διαβήτη έχουν νευρολογικό πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης της νευραλγίας. Η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα. Αυτή η βλάβη είναι περισσότερο κοινή στα άκρα των χεριών και των ποδιών, τους βραχίονες και τα πόδια.

Λιγότερο κοινές αιτίες

Εάν η αιτία της νευραλγίας δεν είναι λοίμωξη, πολλαπλή σκλήρυνση, διαβήτης ή πίεση των νεύρων, μπορεί να προέρχεται από μία από τις πολλές λιγότερο κοινές αιτίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια νεφρική νόσο
 • Αντικαρκινικά φάρμακα
 • Φθοριοκινολόνες, αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ορισμένων λοιμώξεων
 • Τραύμα, όπως κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης
 • Χημικό ερεθισμό

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Ο πόνος της νευραλγίας συνήθως είναι έντονος και μερικές φορές εξουθενωτικός. Αν βιώνετε τέτοιο πόνο, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν υποπτεύεστε ότι έχετε έρπητα ζωστήρα. Πέραν της νευραλγίας, ο έρπης ζωστήρας επίσης προκαλεί ένα ερυθρό, φυσαλιδώδες εξάνθημα. Αυτό συνήθως παρουσιάζεται στην πλάτη ή την κοιλιακή χώρα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί στο λαιμό και το πρόσωπο. Ο έρπης ζωστήρ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα για την πρόληψη των επιπλοκών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μεθερπητική νευραλγία. Η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικό και μακροχρόνιο πόνο.

Διάγνωση

Τι να περιμένετε από το ραντεβού με το γιατρό σας

Όταν επισκεφτείτε το γιατρό σας για τη νευραλγία, θα ερωτηθείτε αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να περιγράψετε τον πόνο και για πόσο καιρό ο πόνος αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, θα χρειαστεί να τον ενημερώσετε αναφορικά με οποιαδήποτε φάρμακα λαμβάνετε και αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας. Και αυτό διότι η νευραλγία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής, όπως ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση ή ο έρπης ζωστήρας.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για να καθορίσει τη θέση του πόνου και του νεύρου που τον προκαλεί, εάν αυτό είναι εφικτό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθείτε σε μία οδοντιατρική εξέταση. Για παράδειγμα, εάν ο πόνος εντοπίζεται στο πρόσωπο, ο γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει πιθανές οδοντιατρικές αιτίες, όπως απόστημα.

Για τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας του πόνου, ο γιατρός θα ζητήσει συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και της νεφρικής λειτουργίας. Μία μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει στον καθορισμό ύπαρξης πολλαπλής σκλήρυνσης. Μία μελέτη ταχύτητας νευρικής αγωγιμότητας θα καθορίσει τη νευρική βλάβη. Αυτή η εξέταση δείχνει πόσο γρήγορα τα σήματα μεταφέρονται μέσω των νεύρων σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νευραλγία;

Εάν ο γιατρός μπορέσει να εντοπίσει την αιτία της νευραλγίας, η θεραπεία θα εστιάσει στην αντιμετώπιση αυτής της αιτίας. Εάν η αιτία δεν εντοπιστεί, η θεραπεία θα εστιάσει στην ανακούφιση του πόνου.

Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της πίεσης στο νεύρο
 • Καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος στα άτομα με νευραλγία που προκαλείται από διαβήτη
 • Φυσικοθεραπεία
 • Αποκλεισμός νεύρου, μία ένεση που χορηγείται σε ένα συγκεκριμένο νεύρο ή νευρική ομάδα και αποσκοπεί στο να «αποσιωπήσει» τα σήματα πόνου και να μειώσει τη φλεγμονή
 • Φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αντικαταθλιπτικά, όπως αμιτριπτυλίνη ή νορτριπτυλίνη, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του νευρικού πόνου
 • Αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως καρβαμαζεπίνη, η οποία είναι αποτελεσματική για τη νευραλγία τριδύμου
 • Βραχυπρόθεσμη χρήση ναρκωτικών αναλγητικών, όπως κωδεΐνη
 • Τοπικές κρέμες με καψαϊκίνη

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της νευραλγίας;

Δεν υπάρχει ίαση για τη νευραλγία, αλλά η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας. Κάποιοι τύποι νευραλγίας βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Χρειάζεται, όμως, περισσότερη έρευνα για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Deng, Y., Luo, L., Hu, Y., Fang, K., & Liu, J.(2016, February 18) Clinical practice guidelines for the management of neuropathic pain: a systematic review. Retrieved from bmcanesthesiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12871-015-0150-5

2. FDA drug safety communication: FDA advises restricting fluoroquinolone antibiotic use for certain uncomplicated infections; warns about disabling side effects that can occur together. (2016, July 26) fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm500143.htm

3. Mayo Clinic Staff. (2015, September 16). Postherpetic neuralgia mayoclinic.org/diseases-conditions/postherpetic-neuralgia/basics/definition/con-20023743

4. Merck Manual. (2016). Neuropathic pain merckmanuals.com/professional/neurologic-disorders/pain/neuropathic-pain

5. Nerve damage (diabetic neuropathies). (November 2013) niddk.nih.gov/health-information/diabetes/preventing-diabetes-problems/nerve-damage-diabetic-neuropathies

6. Nerve blocks. (2016, March 21) radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=nerveblock

7. Peripheral neuropathy caused by chemotherapy. (2016, May 10). Retrieved from cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/physicalsideeffects/chemotherapyeffects/peripheralneuropathy/peripheral-neuropathy-caused-by-chemotherapy-toc

8. Treatment of painful diabetic neuropathy. (2011) aan.com/Guidelines/home/GetGuidelineContent/480

9. Trigeminal neuralgia fact sheet. (2013, June) ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Trigeminal-Neuralgia-Fact-Sheet