Ψυχικές νόσοι

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Νευρική Ανορεξία

Τι είναι η Νευρική Ανορεξία;

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το βάρος τους. Για κάποιους όμως, αυτή η ανησυχία καταλήγει να είναι εμμονή και μετατρέπεται σε ιατρική πάθηση, την λεγόμενη νευρική ανορεξία. Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα την σοβαρή απώλεια βάρους. Ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία ασχολείται αποκλειστικά με την πρόσληψη θερμίδων και το βάρος του.

Τα άτομα με νευρική ανορεξία έχουν μια διατροφή με πολύ λίγες θερμίδες, καθώς κι ένα έντονο φόβο ότι θα πάρουν κιλά. Συχνά νιώθουν καλύτερα όταν χάνουν βάρος. Μπορεί επίσης να ασκούνται πολύ έντονα. Η ανορεξία είναι μια πάθηση που διαγιγνώσκεται συνήθως σε έφηβα κορίτσια, χωρίς να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ή νεότερες σε ηλικία γυναίκες αλλά και οι άντρες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας;

Τα άτομα με νευρική ανορεξία χάνουν βάρος και διατηρούν το εξαιρετικά χαμηλό βάρος τους με διάφορους τρόπους. Κάποιοι περιορίζουν αυστηρά την πρόσληψη θερμίδων, ενώ άλλοι ασκούνται εντατικά. Κάποιοι ακολουθούν μια μέθοδο κραιπάλης και αποτοξίνωσης που προσομοιάζει στην βουλιμία. Άλλοι χρησιμοποιούν καθαρτικά, εμετικά ή διουρητικά χάπια για να αποβάλουν τις θερμίδες. Αν πάσχετε από νευρική ανορεξία, τα συμπτώματά σας είναι πιθανό να περιλαμβάνουν:

  • ανικανότητα να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος
  • κόπωση
  • αϋπνία
  • δέρμα ωχρό ή ερυθρό, καλυμμένο με απαλές, λεπτές τρίχες
  • αραίωση ή πτώση των μαλλιών
  • δυσκοιλιότητα
  • τρεις ή περισσότερους κύκλους χωρίς έμμηνο ρύση
  • ξηροδερμία
  • χαμηλή πίεση του αίματος

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια μοτίβα συμπεριφορών, όπως:

  • εντατική άσκηση
  • ανακάτεμα του φαγητού στο πιάτο χωρίς όμως να το τρώτε, ή κοπή του φαγητού σε μικρά κομμάτια
  • ευερεθιστότητα
  • απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες
  • καταθλιπτική διάθεση
  • άρνηση του αισθήματος της πείνας
  • χρήση διουρητικών, καθαρτικών ή διαιτητικών χαπιών

Αίτια

Τι προκαλεί την Νευρική Ανορεξία;

Η ακριβής αιτία που προκαλεί την νευρική ανορεξία δεν είναι γνωστή. Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία μπορεί να έχουν αρνητική εικόνα του σώματος τους. Μπορεί να εστιάζουν στο πώς να γίνουν ‘τέλειοι’. Ίσως να ψάχνουν ένα τρόπο να θέσουν την ζωή τους υπό έλεγχο. Άλλοι παράγοντες, όπως βιολογικοί, κοινωνικοί ή ψυχολογικοί, θεωρείται ότι παίζουν ρόλο επίσης.

Βιολογικοί παράγοντες

Οι γενετικοί παράγοντες και οι ορμόνες μπορεί να συντελούν στην ανάπτυξη της νευρικής ανορεξίας. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ ανορεξίας και σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται στον εγκέφαλο.

Κοινωνικοί παράγοντες

Η πίεση που ασκεί η ίδια η κοινωνία να είμαστε αδύνατοι μπορεί επίσης να συντελεί στην ανάπτυξη της νευρικής ανορεξίας. Οι τελείως εκτός πραγματικότητας εικόνες αδύνατων σωματότυπων που προωθούνται από μέσα, όπως τα περιοδικά και η τηλεόραση μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους νέους ανθρώπους και να πυροδοτήσουν την επιθυμία τους να είναι αδύνατοι.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Ένα άτομο που πάσχει από κάποια ιδεοψυχαναγκαστική ή μανιοπαρορμητική διαταραχή (ΙΨΔ) ίσως να έχει μεγαλύτερη προδιάθεση στο να ακολουθήσει μια αυστηρή δίαιτα και ένα αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής, όπως κάνουν τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με ΙΨΔ είναι επιρρεπή σε εμμονές και καταναγκασμούς.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η Νευρική Ανορεξία;

Ο ιατρός σας θα διενεργήσει μια κλινική εξέταση ώστε να ελέγξει την πίεση του αίματος και τον ρυθμό της καρδιάς. Θα διενεργήσει και μια ψυχολογική εξέταση ή θα σας παραπέμψει σε κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις για τις διατροφικές σας συνήθειες και τα συναισθήματά σας. Θα ψάξουν για οποιοδήποτε ζήτημα το οποίο να δείχνει ότι:

  • περιορίζετε την πρόσληψη τροφής
  • έχετε φοβία σχετικά με την αύξηση βάρους
  • έχετε πρόβλημα με το πώς δείχνει το σώμα σας

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να διενεργήσει και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Μέσω των εξετάσεων αίματος θα ελέγξει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και την λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Επίσης, ίσως να ελέγξει την πυκνότητα των οστών σας και να αναζητήσει ανωμαλίες στην καρδιά.

Ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει κι άλλες εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για την απώλεια βάρους, όπως είναι η κοιλιοκάκη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Θεραπεία

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης της Νευρικής Ανορεξίας;

Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στην αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας είναι να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο ασθενής ότι χρειάζεται βοήθεια. Πολλοί ασθενείς με νευρική ανορεξία δεν πιστεύουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει πολλές δυσκολίες στην θεραπεία.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να επαναφέρει το σώμα σε ένα φυσιολογικό βάρος και να διδάξει στο άτομο φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες με την βοήθεια ενός διαιτολόγου. Οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συστήσουν στην οικογένειά σας να λάβει μέρος στην θεραπεία. Για πολλούς ασθενείς, η νευρική ανορεξία είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σε ολόκληρη την ζωή τους.

Θεραπεία

Εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να αντιμετωπίσετε την νευρική ανορεξία. Η ατομική, η οικογενειακή αλλά και η ομαδική θεραπεία συχνά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης θεραπείας.

Ατομική Θεραπεία

Η λεγόμενη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας. Η ΓΣΘ βοηθά στο να αλλάξει το άτομο τις ανθυγιεινές σκέψεις και συμπεριφορές. Ο στόχος της είναι να σας βοηθήσει να μάθετε να αντιμετωπίζετε τα έντονα συναισθήματά σας και να έχετε υγιή αυτοπεποίθηση.

Οικογενειακή Θεραπεία

Η οικογενειακή θεραπεία απαιτεί από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σας βοηθούν ώστε να διατηρείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Η οικογενειακή θεραπεία βοηθάει επίσης στην επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων της οικογένειας. Μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία υποστήριξης εκείνου του μέλους της οικογένειας που αντιμετωπίζει την νευρική ανορεξία.

Ομαδική Θεραπεία

Η ομαδική θεραπεία επιτρέπει στα άτομα με νευρική ανορεξία να έρθουν σε επαφή με άλλους ασθενείς που υποφέρουν από την ίδια διαταραχή. Μερικές φορές όμως μπορεί να οδηγήσει και σε ανταγωνισμό για το ποιος είναι πιο αδύνατος. Προς αποφυγή μιας τέτοιας κατάστασης, θα πρέπει να λαμβάνετε μέρος σε ομαδικές θεραπείες τις οποίες καθοδηγούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας.

Φαρμακευτική αγωγή

Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια φαρμακευτική αγωγή η οποία αποδεδειγμένα να θεραπεύει την νευρική ανορεξία, μπορεί να σας χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά, ώστε να αντιμετωπίσετε το άγχος και την κατάθλιψη, τα οποία αντιμετωπίζουν συχνά όσοι πάσχουν από νευρική ανορεξία, και να νιώσετε καλύτερα. Τα αντικαταθλιπτικά, όμως, δεν μειώνουν την επιθυμία για απώλεια βάρους.

Νοσηλεία

Ανάλογα με την απώλεια βάρους, ο ιατρός σας μπορεί να επιθυμεί να νοσηλευτείτε για μερικές μέρες, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες λόγω της νευρικής ανορεξίας. Αν το βάρος σας είναι πολύ χαμηλό ή αν έχετε πάθει αφυδάτωση, μπορεί να σας χορηγήσει τροφή μέσω σωλήνα και ενδοφλέβια υγρά. Αν συνεχίσετε την άρνηση κατανάλωσης τροφής ή παρουσιάσετε κάποια ψυχιατρικά προβλήματα, ο ιατρός σας μπορεί να απαιτήσει να νοσηλευτείτε για εντατική θεραπεία.

Πρόληψη

Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης της Νευρικής Ανορεξίας;

Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος η οποία αποδεδειγμένα να προλαμβάνει την νευρική ανορεξία. Αν είστε όμως παρατηρητικοί σχετικά με τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να βοηθήσει να γίνει η διάγνωση, η αντιμετώπιση και η ανάρρωση στα αρχικά στάδια. Αν παρατηρήσετε ότι εσείς ή κάποιος οικείος σας έχει εμμονή με το βάρος του, ασκείται εντατικά ή δεν είναι ικανοποιημένος με την εμφάνισή του, ίσως να πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την Νευρική Ανορεξία μακροπρόθεσμα;

Πολλοί ασθενείς θεραπεύονται από την νευρική ανορεξία. Ένα μικρό ποσοστό όμως δεν το επιτυγχάνει. Για κάποιους, η διαταραχή αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία. Άλλοι πάλι μπορεί να παρουσιάσουν άλλου είδους διατροφικές διαταραχές. Για κάποιους, το να ξεπεράσουν την νευρική ανορεξία απαιτεί θεραπεία και συντήρηση καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης σχετικά με την νευρική ανορεξία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητες να  αναρρώσετε.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anorexia nervosa. (n.d.). nami.org/Learn-More/Mental-Health-Conditions/Eating-Disorders

2. Anorexia nervosa - PubMed Health. (n.d.) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001401/

3. Mayo Clinic Staff. (2014, December 30). Anorexia nervosa mayoclinic.com/health/anorexia/DS00606