Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Νόσος Buerger

Τι είναι η νόσος Buerger;

Η νόσος Buerger, που επίσης ονομάζεται αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα, είναι μία φλεγμονή των μικρού και μεσαίου μεγέθους αιμοφόρων αγγείων. Παρόλο που οποιαδήποτε αρτηρία μπορεί να επηρεαστεί, συνήθως παρουσιάζεται σε απόφραξη αρτηριών στα άκρα ποδός και τα χέρια, οδηγώντας σε πόνο και ιστική βλάβη.

Η ασθένεια εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε φυλής και ηλικιακής ομάδας. Όμως, συνήθως επηρεάζει άνδρες από την Ασία ή τη Μέση Ανατολή μεταξύ 40-45 ετών που κάνουν ή έκαναν κατάχρηση προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένης της μάσησης φύλλων καπνού.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου Buerger;

Η ακριβής αίτια της νόσου Buerger παραμένει άγνωστη. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με τη βαριά χρήση προϊόντων καπνού.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά η συσχέτιση μεταξύ των δύο είναι βέβαιη. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, σχεδόν όλα τα άτομα με νόσο Buerger κάνουν χρήση προϊόντων καπνού.

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της νόσου Buerger

Η νόσος Buerger ξεκινά προκαλώντας οίδημα των αρτηριών και σχηματισμό θρόμβων στο αιμοφόρα αγγεία. Αυτό περιορίζει τη φυσιολογική αιματική ροή και αποτρέπει την πλήρη κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται ιστική νέκρωση, επειδή οι ιστοί δεν λαμβάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Η νόσος Buerger συνήθως ξεκινά με πόνο στις πάσχουσες περιοχές ακολουθούμενο από αδυναμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στα χέρια και τα άκρα ποδός, ή τους βραχίονες και τα πόδια, ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται και να υποχωρεί
  • Ανοιχτές πληγές στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
  • Φλεγμονώδεις φλέβες
  • Ώχρα δάχτυλα χεριών ή ποδιών σε χαμηλές θερμοκρασίες

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Buerger;

Η νόσος Buerger είναι μία κλινική διάγνωση κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση για τον καθορισμό της ύπαρξής της. Ωστόσο πολλές διαφορετικές παθήσεις μιμούνται τα συμπτώματα της νόσου Buerger και για αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν με συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

Μετά την επισκόπηση των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει λύκο, διαβήτη ή διαταραχές θρόμβωσης του αίματος. Εάν αυτές οι εξετάσεις είναι αρνητικές, ο γιατρός θα συνεχίσει με απεικονιστικές τεχνικές, όπως αγγειογραφία.

Η αγγειογραφία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ακτινογραφίας ακτίνων-Χ που περιλαμβάνει την χορήγηση σκιαγραφικού υγρού στις αρτηρίες την ίδια στιγμή που πραγματοποιείται η λήψη ακτινογραφιών. Απαιτεί την τοποθέτηση μιας βελόνας σε μία από τις μεγάλες αρτηρίες στα χέρια ή τα πόδια και μερικές φορές κρίνεται απαραίτητη και η χρήση καθετήρων.

Μία άλλη εξέταση που μπορεί να πραγματοποιήσει ο γιατρός καλείται τεστ Allen. Η εξέταση αυτή ελέγχει την αιματική ροή στα άκρα των χεριών. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα βοηθήσει το γιατρό να διαγνώσει τη νόσο Buerger, αλλά θα μπορούσε να υποδεικνύει και μία πληθώρα άλλων παθήσεων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Buerger;

Δεν υπάρχει ίαση για τη νόσο Buerger. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας στη βελτίωση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της εξέλιξής της είναι ο τερματισμός του καπνίσματος.

Επιπρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί αποφεύγοντας τον κρύο καιρό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος όπου μία χειρουργική διαδικασία, που ονομάζεται συμπαθεκτομή, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί για την ανακούφισή του.

Από την άλλη πλευρά, κάποια άτομα αναφέρουν συμπτώματα βελτίωσης καταναλώνοντας άφθονα υγρά και παραμένουν τα σωματικά δραστήρια, κάτι το οποίο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η νόσος Buerger;

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή τροποποίηση των συνηθειών που μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει νόσο Buerger. Ωστόσο, ο τερματισμός του καπνίσματος μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Buerger στα εξαφανιστούν χωρίς να χρειαστείτε οποιαδήποτε θεραπεία.

Εάν η νόσος είναι σοβαρή, επιπλοκές, όπως γάγγραινα ή κυκλοφορικά προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να είναι αναπόφευκτα. Η έντονη γάγγραινα θα χρειαστεί ακρωτηριασμό του πάσχοντος άκρου. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας όταν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, ώστε να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Arkkila PET. (2006). Thromboangiitis obliterans (Buerger’s disease). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1523324/

2. Mayo Clinic Staff. (2013). Buerger’s disease. mayoclinic.org/diseases-conditions/buergers-disease/home/ovc-20179160

3. Smoking and Buerger’s disease. (2015). cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/buergers-disease.html