Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Νόσος Osgood-Schlatter

Τι είναι η νόσος Osgood-Schlatter;

Η νόσος Osgood-Schlatter, ή αποφυσίτιδα κνημιαίου κυρτώματος, είναι μία κοινή αιτία πόνου στο γόνατο σε αναπτυσσόμενα παιδιά και εφήβους. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στην περιοχή ακριβώς κάτω από το γόνατο, εκεί όπου ο τένοντας της επιγονατίδας (patellar tendon) συνδέεται στην κνήμη (tibia). Η πάθηση συνήθως εμφανίζεται την περίοδο της έντονης ανάπτυξης των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της απότομης ανάπτυξης στην εφηβεία, συγκεκριμένοι μύες και τένοντες αναπτύσσονται γρήγορα και όχι πάντα κατά τον ίδιο ρυθμό. Με τη σωματική δραστηριότητα, οι διαφορές στο μέγεθος και τη δύναμη των μυών των τετρακεφάλων μπορούν να ασκήσουν περισσότερη πίεση στην αναπτυσσόμενη επίφυση κοντά στο άκρο της κνήμης. Η αναπτυσσόμενη επίφυση είναι πιο αδύναμη και πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς από ό, τι άλλα μέρη του σώματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υποστεί ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και λόγω υπέρχρησης. Ο ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει σε μία επώδυνη μάζα κάτω από την επιγονατίδα. Αυτή είναι η κυρία ένδειξη της νόσου Osgood-Schlatter.

Η νόσος Osgood-Schlatter τυπικά διαγιγνώσκεται σε εφήβους κατά τη διάρκεια της έναρξης της έντονης ανάπτυξης. Η έντονη ανάπτυξη συνήθως ξεκίνα μεταξύ 8 και 13 ετών για τα κορίτσια και 10 με 15 ετών για τα αγόρια. Οι έφηβοι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα τα οποία περιλαμβάνουν άλματα και τρέξιμο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος Osgood-Schlatter μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με απλά βήματα, όπως ξεκούραση και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Osgood-Schlatter;

Κοινά συμπτώματα της νόσου Osgood-Schlatter περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο γόνατο ή το πόδι
 • Οίδημα, ευαισθησία ή αυξημένη θερμότητα κάτω από το γόνατο και πάνω από την κνήμη
 • Πόνο που επιδεινώνεται με την άσκηση ή τις έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο
 • Ασταθή βάδιση μετά από τη σωματική δραστηριότητα

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συχνά ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Κάποια άτομα βιώνουν μόνο ήπιο πόνο κατά τη σωματική δραστηριότητα. Άλλα παρουσιάζουν επίμονο, εξουθενωτικό πόνο που καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας. Η δυσφορία μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως αρκετά χρόνια. Τα συμπτώματα τυπικά υποχωρούν μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της εφηβείας.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Osgood-Schlatter;

Η νόσος Osgood-Schlatter είναι περισσότερο κοινή σε παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα ή περιστροφές. Τέτοια αθλήματα είναι τα εξής:

 • Μπάσκετ
 • Βόλεϊ
 • Ποδόσφαιρο
 • Τρέξιμο μακρινών αποστάσεων
 • Ρυθμική γυμναστική
 • Skating

Η νόσος Osgood-Schlatter τείνει να επηρεάζει τα αγόρια περισσότερο από τα κορίτσια. Η ηλικία κατά την οποία η πάθηση εμφανίζεται μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το φύλο, επειδή τα κορίτσια εισέρχονται στην εφηβεία νωρίτερα από ό, τι τα αγόρια. Συνήθως εκδηλώνεται σε κορίτσια μεταξύ 11 και 12 ετών και σε αγόρια μεταξύ 13 και 14 ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Osgood-Schlatter;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα ελέγξει το γόνατο του παιδιού για οίδημα, πόνο και ερυθρότητα. Αυτό συνήθως παρέχει επαρκείς πληροφορίες στο γιατρό ώστε να πραγματοποιήσει τη διάγνωση για τη νόσο Osgood-Schlatter. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ των οστών για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες του πόνου στο γόνατο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Osgood-Schlatter;

Η νόσος Osgood-Schlatter συνήθως υποχωρεί από μόνη της με το τέλος της ανάπτυξης της εφηβείας. Έως τότε, η θεραπεία εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και το οίδημα στο γόνατο. Οι θεραπευτικές επιλογές τυπικά περιλαμβάνουν:

 • Εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα ή μετά την πραγματοποίηση σωματικής δραστηριότητας
 • Λήψη μη συνταγογραφούμενου παυσίπονου, όπως ιβουπροφαίνη η ακεταμινοφαίνη
 • Ξεκούραση του γόνατος ή μείωση της σωματικής δραστηριότητας
 • Χρήση νάρθηκα για το γόνατο
 • Διατάσεις
 • Φυσικοθεραπεία

Κάποια παιδιά είναι σε θέση να συμμετέχουν σε δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο, καθώς αναρρώνουν. Άλλα θα χρειαστεί να να σταματήσουν τη συμμετοχή σε συγκεκριμένα αθλήματα για αρκετούς μήνες ώστε το σώμα να επουλωθεί κατάλληλα. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο αναφορικά με το ποιες δραστηριότητες είναι κατάλληλες για το παιδί και πότε χρειάζεται αποχή από τα αθλήματα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου Osgood-Schlatter;

Η νόσος Osgood-Schlatter συνήθως δεν προκαλεί καμία μακροχρόνια επιλογή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα παιδιά με την ασθένεια μπορεί να βιώσουν χρόνιο πόνο ή οίδημα που δεν υποχωρεί. Όμως, η λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών και η εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή συνήθως ανακουφίζει τη δυσφορία. Κάποια παιδιά μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση αν το οστό και οι τένοντες στο γόνατο δεν επουλωθούν κατάλληλα.

Σύνοψη

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα

Παρόλο που η νόσος Osgood-Schlatter είναι συνήθως μία ήπια πάθηση, η λήψη κατάλληλης διάγνωσης και θεραπείας θα αποτρέψει τις επιπλοκές. Εάν το παιδί βιώνει συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει:

 • Να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο.
 • Να βεβαιωθείτε ότι το παιδί ακολουθεί πιστά το θεραπευτικό πλάνο εάν έχει διαγνωστεί με τη νόσο Osgood-S
 • Να πραγματοποιείτε όλα τα τακτικά ραντεβού με τον παιδίατρο και να τον ενημερώσετε εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved