Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Νόσος Peyronie

Τι είναι η νόσος Peyronie;

Η στυτική δυσλειτουργία (ED) είναι η πάθηση κατά την οποία ένας άνδρας έχει δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης και προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική ζωή ανδρών όλων των ηλικιών. Μία σπάνια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, που ονομάζεται νόσος Peyronie (Περονί), οδηγεί σε κάμψη και γωνίωση του πέους που καθιστά επώδυνη τη διείσδυση.

Παρόλο που μία στύση με κάμψη δεν υποδεικνύει πάντα πρόβλημα, οι άνδρες με νόσο Peyronie μπορεί να έχουν δυσκολία στο σεξ. Αυτό συχνά προκαλεί άγχος και δυσφορία.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Νέοι άνδρες Επιπλοκές Επικοινωνία Έκβαση Q&A

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου Peyronie;

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί μετά από τραυματισμό στο πέος, όπως χτύπημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και επακόλουθο σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Ενώ οι τραυματισμοί μπορεί να αποτελούν αίτια της πάθησης σε κάποιες περιπτώσεις, το National Kidney and Urologic Diseases Clearinghouse (NKUDC)των ΗΠΑ αναφέρει ότι συχνά η πάθηση εμφανίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο τραυματικό συμβάν.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου Peyronie;

Τα γονίδια και η ηλικία φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο στη νόσο Peyronie. Οι αλλαγές των ιστών οδηγούν σε ευκολότερο τραυματισμό και βραδύτερη επούλωση, καθώς οι άντρες μεγαλώνουν. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Οι άνδρες που πάσχουν από μία διαταραχή του συνδετικού ιστού, που ονομάζεται σύσπαση Dupuytren, έχουν υψηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Peyronie. Η σύσπαση Dupuytren είναι η πάχυνση και ρίκνωση της παλάμης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Peyronie;

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου Peyronie είναι ο σχηματισμός επίπεδου ουλώδους ιστού, που ονομάζεται πλάκα. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να ψηλαφηθεί. Η πλάκα τυπικά σχηματίζεται στην άνω πλευρά του πέους, αλλά δεν αποκλείεται να σχηματιστεί και στην κάτω πλευρά ή στα πλάγια.

Μερικές φορές, η πλάκα περιβάλλει το πέος προκαλώντας παραμόρφωση. Αν στην πλάκα συσσωρευτεί ασβέστιο, μπορεί να γίνει πολύ σκληρή. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει επώδυνη στύση, μαλακή στύση ή έντονη κάμψη.

Ο ουλώδης ιστός σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πέους μειώνει την ελαστικότητα στην περιοχή. Η πλάκα στο άνω μέρος του πέους προκαλεί την κάμψη προς τα πάνω κατά τη διάρκεια της στύσης. Η πλάκα που βρίσκεται στα πλάγια προκαλεί κάμψη προς το πλάι. Όταν σχηματίζονται περισσότερες από μία πλάκες, μπορούν να προκαλέσουν περίπλοκες κάμψεις του πέους.

Η κάμψη καθιστά τη σεξουαλική διείσδυση πιο δύσκολη. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση ή βράχυνση του πέους.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Peyronie;

Αν πιστεύετε ότι έχετε νόσο Peyronie, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μία κλινική εξέταση θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει αν πάσχετε από την πάθηση. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη μιας αρχικής μέτρησης του πέους.

Μετρώντας το πέος σας, ο γιατρός μπορεί να ταυτοποιήσει τη θέση και την ποσότητα του ουλώδους ιστού. Επίσης, θα καθορίσει εάν το πέος έχει βραχυνθεί. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον εντοπισμό ουλώδους ιστού. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθείτε σε έναν ουρολόγο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Peyronie;

Δεν υπάρχει ίαση για τη νόσο Peyronie, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Παρόλο που θα επιθυμείτε φαρμακευτική αγωγή άμεσα, πολλοί γιατροί επιλέγουν να παρακολουθούν τα συμπτώματα εάν αυτά δεν είναι σοβαρά.

Φάρμακα

Ο γιατρός θα σας προτείνει φάρμακα – συχνά φάρμακα που χορηγούνται με ένεση στο πέος – ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση αν βιώνετε περισσότερο πόνο ή κάμψη του πέους με την πάροδο του χρόνου. Μόνο ένα φάρμακο, το Xiaflex, έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την αντιμετώπιση της πάθησης. Εγκρίνεται για τη χρήση σε άνδρες των οποίων η κάμψη του πέους είναι περισσότερο από 30 μοίρες κατά τη διάρκεια της στύσης. Η θεραπεία περιλαμβάνει μία σειρά ενέσεων στο πέος που διασπούν το συσσωρευμένο κολλαγόνο.

Άλλοι τύποι φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφηθούν είναι οι εξής:

  • Από του στόματος χορηγούμενη βεραπαμίλη (συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης)
  • Ενέσεις ιντερφερόνης (βοηθούν στη διάσπαση ινώδους ιστού)

Μη χειρουργικές επιλογές

Η ιοντοφόρεση, μία τεχνική που χρησιμοποιεί ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα για τη χορήγηση φαρμάκων διαδερμικά, αποτελεί μία έτερη θεραπευτική επιλογή για τη νόσο Peyronie.

Μη φαρμακευτικές θεραπείες διερευνώνται, όπως:

  • Θεραπεία κρουστικών κυμάτων για τη διάσπαση του λόγω ζεστού
  • Θεραπεία έλξης (traction) για τη διάταση του πέους
  • Συσκευές κενού αέρος

Οι ασθενείς που λαμβάνουν Xiaflex μπορεί να επωφεληθούν από ήπιες ασκήσεις για το πέος. Για έξι εβδομάδες μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να κάνετε δύο δραστηριότητες:

  • Έκταση του πέους όταν δεν βρίσκεται σε στύση, τρεις φορές την ημέρα για 30 δευτερόλεπτα τη φορά.
  • Ευθυγράμμιση του πέους όταν βιώνετε αυτόματη στύση που δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα για 30 δευτερόλεπτα, μία φορά τη μέρα.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Οι παρακάτω αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με τη νόσο Peyronie:

  • Τερματισμός του καπνίσματος
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Τερματισμός χρήσης παράνομων ουσιών
  • Τακτική άσκηση

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι το τελευταίο καταφύγιο σε περίπτωση πολύ σοβαρής παραμόρφωσης του πέους. Σύμφωνα με το NKUDC των ΗΠΑ, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον ένα χρόνο προτού επιλέξετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για τη νόσο Peyronie. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Βράχυνση της μη πάσχουσας πλευράς
  • Επιμήκυνση της πλευράς που φέρει τον ουλώδη ιστό
  • Εμφύτευμα πέους

Η διαδικασία επιμήκυνσης φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Η βράχυνση της μη πάσχουσας πλευράς χρησιμοποιείται όταν η κάμψη είναι λιγότερο έντονη. Ένας τύπος βράχυνσης είναι μία διαδικασία που ονομάζεται τεχνική Nesbit και τεχνική συρρίκνωσης (plication). Σε αυτή τη διαδικασία, οι γιατροί αφαιρούν τον πλεονάζοντα ιστό από τη μακρύτερη πλευρά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περισσότερο ευθυγραμμισμένου και κοντύτερου πέους.

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τη νόσο Peyronie;

Οι περισσότερες φυσικές θεραπείες για τη νόσο Peyronie δεν έχουν μελετηθεί καλά και βασίζονται σε ανέκδοτες ενδείξεις.

Μία μελέτη του 2001 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BJU International κατέληξε ότι η ακετυλο-l-καρνιτίνη “είναι σημαντικά περισσότερο αποτελεσματική και ασφαλής από την ταμοξιφαίνη στην αντιμετώπιση οξείας και πρώιμης χρόνιας νόσου Peyronie”. Ωστόσο δεν ακολούθησε κάποια άλλη μελέτη επιβεβαίωσης ύστερα από αυτήν.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2010 που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Impotence Research βρήκαν ότι τα συμπληρώματα συνενζύμου Q10 βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία. Επίσης, μειώνουν την κάμψη του πέους σε ασθενείς με πρώιμη χρόνια νόσο Peyronie. Όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reviews in Urology, η βιταμίνη Ε έχει μελετηθεί εκτεταμένα για την αντιμετώπιση της νόσου Peyronie. Πρόσφατες μελέτες δεν δείχνουν βελτίωση σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με βιταμίνη Ε συγκριτικά με placebo.

Νέοι άνδρες

Η νόσος Peyronie σε νεαρούς άνδρες

Η νόσος Peyronie είναι περισσότερο κοινή στους μεσήλικες άνδρες, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε άντρες 20 ετών. Μία έρευνα δείχνει ότι 8-10% των ανδρών με νόσο Peyronie είναι κάτω των 40 ετών.

Οι περισσότεροι νέοι άνδρες με νόσο Peyronie παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως επώδυνη στύση. Συχνά απαιτούν ιατρική παρέμβαση λόγω οξείας νόσου. Λιγότερο από 21% των ασθενών που συμμετείχαν στην προαναφερθείσα έρευνα είχαν ιστορικό στυτικής δυσλειτουργίας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου Peyronie;

Επιπρόσθετα με το άγχος και την αγωνία που ίδια η ασθένεια μπορεί να σας προκαλεί – και πιθανώς και στο/στη σύντροφό σας – μπορούν να προκύψουν και άλλες επιπλοκές. Η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης καθιστά δύσκολη τη σεξουαλική διαίσθηση.

Εάν η διείσδυση δεν είναι εφικτή, μπορεί να μην είστε σε θέση να αποκτήσετε παιδί. Αναζητήστε υποστήριξη από το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό ή ψυχολόγο, ώστε να αντιμετωπίσετε αυτά τα περίπλοκα προβλήματα.

Επικοινωνία

Μιλήστε στο/στη σύντροφό σας

Το άγχος και η αγωνία που προκαλεί η νόσος Peyronie μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με το σεξουαλικό σας σύντροφο.

Μιλήστε στο/στη σύντροφό σας αναφορικά με τη νόσο και πώς αυτή επηρεάζει την σεξουαλική σας απόδοση. Εάν χρειαστεί, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της νόσου Peyronie;

Οι έρευνες βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τι προκαλεί τη νόσο Peyronie. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να βρουν μία αποτελεσματική θεραπεία για να βοηθήσουν τους άντρες με τη νόσο.

Στο μεταξύ, κάντε ότι μπορείτε για να κατανοήσετε την πάθηση και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας – τόσο εντός όσο και εκτός του σεξουαλικού τομέα.

Q&A

Υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου Peyronie που πιθανώς χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας;

Υπάρχουν δύο ανησυχητικά συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα: ο πόνος και ο πριαπισμός. Οποιαδήποτε περίπτωση της νόσου συνοδεύεται από πόνο (με ή χωρίς στύση) χρήζει άμεσης επίσκεψης στο γιατρό ή στα επείγοντα περιστατικά. Το δεύτερο σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία είναι ο πριαπισμός, ο οποίος ορίζεται ως ανεπιθύμητη στύση που επιμένει. Εάν ο πριαπισμός επιμένει για περισσότερο από 30 λεπτά, ειδικά αν συνοδεύεται από πόνο, αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Biagiotti, G., & Cavallini, G. (2001, December 20). Acetyl-l-carnitine vs tamoxifen in the oral therapy of peyronie’s disease: a preliminary report. BJU International, 88(1), 63-67 onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1464-410x.2001.02241.x/abstract;jsessionid=6DB2B2969E95E49D863275BFCB00632A.f04t03

2. Kuehhas, F. E., Weibl, P., Georgi, T., Djakovic, N., & Herwig, R. (2011). Peyronie’s disease: Nonsurgical options. Reviews in Urology, 13(3), 139-146 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3221554/

3. Mayo clinic staff. (2014, October 18). Peyronie’s disease: Causes mayoclinic.org/diseases-conditions/peyronies-disease/basics/causes/con-20028765

4. Peyronie’s disease. (n.d.) my.clevelandclinic.org/ccf/media/Files/Nephrology/mens-health-fact-sheet-peyronies.pdf?la=en

5. What is peyronie’s disease. (n.d.) cornellurology.com/clinical-conditions/sexual-medicine-program/peyronies-disease/

6. Xiaflex: Patient at-home follow-up activities. (n.d.) peyronies-disease.xiaflex.com/hcp/follow-up-activities.php

7. Mayo clinic staff. (2014, October 18). Peyronie’s disease: Treatments and drugs mayoclinic.org/diseases-conditions/peyronies-disease/basics/treatment/con-20028765