Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Νόσος των Λεγεωνάριων

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;

Η νόσος αυτή αποτελεί μια πολύ σοβαρή μορφή πνευμονίας ή αλλιώς λοίμωξης του πνεύμονα που προκαλείται από μόλυνση από βακτήρια του γένους Legionella. Τα βακτήρια αυτά ανακαλύφθηκαν όταν το 1976 προκάλεσαν μια έξαρση πνευμονίας στην Φιλαδέλφεια της Αμερικής, η οποία τελικά ονομάστηκε νόσος των Λεγεωναρίων.

Τα βακτήρια αυτά ζουν στο ζεστό νερό και οι άνθρωποι μολύνονται από αυτά αναπνέοντας σταγονίδια νερού από την ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα, η νόσος φαίνεται να μεταδίδεται ιδιαίτερα σε συστήματα νερού νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, σε πισίνες και σπα ξενοδοχείων αλλά και σε κρουαζιερόπλοια.

Κάθε χρόνο περίπου 5000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, φαίνεται να νοσηλεύονται εξαιτίας της ασθένειας αυτής, παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η νόσος δεν διαγιγνώσκεται και δεν αναφέρεται. Συγκεκριμένα, σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι αρκετά ήπια, με αποτέλεσμα το άτομο να μην ζητήσει θεραπεία ή να μην εμφανιστούν καν συμπτώματα.

Παρ’ όλα αυτά, εάν η νόσος εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει το άτομο να ζητήσει άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς η νόσος των Λεγεωνάριων είναι αρκετά σοβαρή και απαιτεί έγκαιρη θεραπεία. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.

Τα βακτήρια αυτά μπορούν επίσης, να προκαλέσουν και μια άλλη πιο ήπια νόσος που αναφέρεται ως Ποντιακός πυρετός. Η πάθηση αυτή δεν οδηγεί σε πνευμονία, εμφανίζει συμπτώματα ήπιας γρίπης και περνάει μόνη της, χωρίς να απαιτείται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, ο Ποντιακός πυρετός δεν θεωρείται απειλητικός για την ζωή κάποιου, ενώ μαζί με την Νόσο των Λεγεωνάριων, συχνά καλούνται ως Λεγιονελλώσεις.

 

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένα άτομο που έχει μολυνθεί από το βακτήριο Legionella;

Η νόσος των Λεγεωνάριων εμφανίζει συνήθως τα πρώτα συμπτώματα 2 με 14 ημέρες μετά την μόλυνση από το βακτήριο και η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως περίοδος επώασης. Τα πιο κοινά συμπτώματα της πάθησης μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό.
 • Βήχα με φλέγμα ή αίμα.
 • Ρίγος.

Ενώ, άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

 • Βράχυνση της αναπνοής.
 • Πονοκέφαλο.
 • Μυϊκό πόνο.
 • Απώλεια όρεξης.
 • Πόνο στο στήθος.
 • Ναυτία και εμετό.
 • Κούραση.
 • Διάρροια.
 • Σύγχυση.
 • Επιληπτικές κρίσεις.

Αίτια

Πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει την νόσο των Λεγεωνάριων;

Η νόσος αυτή προκαλείται όταν βακτήρια του γένους Legionella εισέλθουν στον ανθρώπινο πνεύμονα προκαλώντας λοίμωξη, γνωστή ως πνευμονία. Τα βακτήρια αυτά αναπτύσσονται συνήθως σε ζεστό νερό, όπως για παράδειγμα σε:

 • Τζακούζι.
 • Πισίνες.
 • Σπα.
 • Συστήματα ψύξης ή θέρμανσης που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα κτίρια, όπως για παράδειγμα σε νοσοκομεία.
 • Κοινόχρηστα ντουζ, όπως στο γυμναστήριο.
 • Υγραντήρες.
 • Σιντριβάνια.

Γενικά, τα βακτήρια αυτά μπορούν να επιβιώσουν στο εξωτερικό περιβάλλον, όπως σε λίμνες, ποτάμια και ρυάκια. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί ώστε να αναπαράγονται ταχύτατα κυρίως σε εσωτερικά συστήματα νερού, όπως όλα όσα αναφέρονται παραπάνω. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί εισπνέοντας σταγονίδια της ατμόσφαιρας που περιέχουν βακτήρια ή μέσω των υδρατμών. Αλλά, δεν μπορεί να μολυνθεί ερχόμενο σε επαφή με κάποιον άρρωστο, καθώς το βακτήριο δεν μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από το ένα άτομο στο άλλο.

Ποια άτομο έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τη νόσο αυτή; 

Στην πραγματικότητα δεν εμφανίζουν τη νόσο όλοι όσοι θα εισπνεύσουν τις μολυσμένες σταγόνες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά καταστρέφει τα βακτήρια πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν. Ως αποτέλεσμα, άτομα με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό θεωρείται ότι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν, όπως:

 • Άτομα άνω των 50 ετών.
 • Άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω κάποιας άλλης νόσου.
 • Άτομα με χρόνια πνευμονική νόσο.
 • Άτομα με καρκίνο.
 • Καπνιστές.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Ένας ιατρός μπορεί να διαγνώσει την νόσο αυτή ανιχνεύοντας τα βακτηριακά αντιγόνα Legionella στο αίμα ή τα ούρα του ασθενούς. Τα αντιγόνα αυτά είναι ουσίες που παράγει το βακτήριο ή τμήματα του ίδιου του βακτηρίου, τα οποία αναγνωρίζονται ως ξένα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Παράλληλα, μπορεί να ελεγχθεί και η παρουσία βακτηρίων σε δείγμα σάλιου ή φλέγματος του ασθενούς. Τέλος, μπορεί να διεξαχθεί και ακτινογραφία πνεύμονα, η οποία δεν έχει ως στόχο τη διάγνωση της νόσου αλλά μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί η σοβαρότητα και η έκταση της λοίμωξης στον πνεύμονα. 

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η νόσος αυτή;

Η συγκεκριμένη νόσος θεραπεύεται πάντα με αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται αμέσως μόλις ο ιατρός υποπτευτεί την ύπαρξη της νόσου, χωρίς να περιμένει την επιβεβαίωση από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό γίνεται καθώς η έγκαιρη θεραπεία φαίνεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως με την θεραπεία, αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται ιατρική νοσηλεία. Αυτό ισχύει κυρίως για ηλικιωμένα άτομα αλλά και για όσους έχουν επιπλέον προβλήματα υγείας, καθώς αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση επιπλοκών της νόσου. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας μπορεί να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, αλλά λήψη οξυγόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο. 

Γενικά, με κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν πλήρως από την νόσο. Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος ανάκαμψης ποικίλει ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου και το πόσο νωρίς γίνεται η διάγνωση και ξεκινάει η θεραπεία. Φαίνεται επίσης, ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν αρκετά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν αλλά και να εμφανίζουν επιπλοκές, καθώς έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Ως αποτέλεσμα, συχνά μένουν για αρκετό διάστημα στον νοσοκομείο, έως ότου αναρρώσουν πλήρως.  

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η νόσος αυτή;

Όταν η ασθένεια αυτή δεν θεραπευτεί είναι δυνατόν να προκαλέσει πολύ σοβαρές και απειλητικές για το άτομο επιπλοκές, όπως:

 • Αναπνευστική ανεπάρκεια των πνευμόνων, εξαιτίας της πνευμονίας.
 • Νεφρική ανεπάρκεια, τα νεφρά δηλαδή σταματούν να λειτουργούν.
 • Σηπτικό σοκ, το οποίο συμβαίνει όταν μια σοβαρή λοίμωξη επεκτείνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, προκαλώντας οργανική ανεπάρκεια και πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. 

Οι παραπάνω επιπλοκές είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ταχύτατα, ειδικότερα εάν ένα άτομο έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του.

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες να μολυνθεί από το βακτήριο Legionella;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για την νόσο αυτή. Επομένως το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει, είναι να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, προκειμένου να αποφύγει να μολυνθεί από το βακτήριο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθαρίζει και να απολυμαίνει επιμελώς μέρη στα οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο βακτήριο, όπως για παράδειγμα:

 • Συστήματα ψύξης. 
 • Τζακούζι, σπα και πισίνες, τα οποία απαιτούν τακτική αποστράγγιση, αλλά και χημική απολύμανση με χρήση χλωρίου στο νερό.

Ακόμα, είναι σημαντικό να διατηρούνται τα συστήματα ζεστού νερού σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, και τα συστήματα  ψυχρού νερού κάτω από 20°C, έτσι ώστε να μην είναι ευνοϊκή η ανάπτυξη των βακτηρίων. Τέλος, συνίσταται η αποφυγή του καπνίσματος, καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος που θα μολυνθεί από το βακτήριο να αναπτύξει την νόσο.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cunha, B. A., Burillo, A., Bouza, E. (2016, Jan 23). Legionnaires’ disease. The Lancet, 387(10016), 376-385 thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60078-2/fulltext

2. thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60078-2/fulltext cdc.gov/legionella/about/index.html

3. Legionella (Legionnaires’ disease and Pontiac fever): Fast facts. (n.d.) cdc.gov/legionella/fastfacts.html

4. Legionellosis. (2016, June) who.int/mediacentre/factsheets/fs285/en/

5. Mayo Clinic Staff. (2016, September 24). Legionnaires’ disease mayoclinic.org/diseases-conditions/legionnaires-disease/basics/definition/con-20028867

6. What is Legionnaires’ disease? (n.d.) legionella.org/about-the-disease/what-is-legionnaires-disease/