Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Νόσος του Meniere

Τι είναι η νόσος του Meniere;

Η νόσος του Meniere είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το εσωτερικό του αφτιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ακοή και την ισορροπία. Η πάθηση αυτή προκαλεί ίλιγγο, το αίσθημα δηλαδή της περιστροφής. Μπορεί επίσης να έχει ως συνέπεια διάφορα προβλήματα ακοής και την αίσθηση ότι ακούτε κουδουνίσματα. Η νόσος του Meniere συνήθως επηρεάζει το ένα αφτί μόνο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD) εκτιμά ότι 615.000 άτομα στις Η.Π.Α. πάσχουν από την νόσο του Meniere. Περίπου 45.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα που είναι στην δεκαετία των 40 και των 50 ετών.

Η νόσος του Meniere είναι χρόνια, αλλά οι θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την νόσο του Meniere θα βιώσουν υποχώρηση της πάθησης μερικά έτη μετά την διάγνωση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Εκτίμηση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Meniere;

Τα συμπτώματα της νόσου του Meniere τείνουν να εμφανίζονται ως «επεισόδια» ή «κρίσεις». Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

Τα άτομα που πάσχουν από την νόσο του Meniere θα βιώσουν τουλάχιστον δύο με τρία από τα ακόλουθα συμπτώματα κάποια στιγμή:

  • ίλιγγο
  • απώλεια ακοής
  • εμβοές
  • ωτιαία πληρότητα

Οι περισσότεροι ασθενείς με την νόσο του Meniere δεν βιώνουν συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Συνεπώς, πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλούνται από άλλα προβλήματα στο αφτί αν εμφανιστούν κατά την διάρκεια μιας περιόδου χωρίς κρίσεις. Η νόσος του Meniere μπορεί επίσης κάποιες φορές να συγχέεται με άλλες παθήσεις του εσωτερικού του αφτιού, όπως η λαβυρινθίτιδα.

Αίτια

Ποιες αιτίες προκαλούν τη νόσο του Meniere;

Η αιτία που προκαλεί την νόσο του Meniere δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται από μεταβολές στο υγρό των σωλήνων στο εσωτερικό του αφτιού. Οι επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ως αιτίες αυτοάνοσες παθήσεις, αλλεργίες και κληρονομικότητα.   

Διάγνωση

Αν βιώνετε συμπτώματα της νόσου του Meniere, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις ισορροπίας και ακοής ώστε να μπορέσει να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας.

Εξέταση ακοής

Μια εξέταση ακοής, ή ακουομετρία, θα καθορίσει αν βιώνετε απώλεια ακοής. Για την εξέταση αυτή, θα φορέσετε ακουστικά και θα ακούσετε κάποιους ήχους σε διάφορους τόνους και εντάσεις. Θα πρέπει να υποδείξετε πότε μπορείτε και πότε δεν μπορείτε να ακούσετε τους ήχους, ώστε ο τεχνικός να καθορίσει αν βιώνετε απώλεια ακοής.

Θα εξετάσουν επίσης την ακοή σας για να καθορίσουν αν μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά μεταξύ παρόμοιων ήχων. Σε αυτό το τμήμα της εξέτασης, θα ακούτε λέξεις από τα ακουστικά και θα πρέπει να επαναλαμβάνετε ο,τι ακούτε. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα δείξουν στον γιατρό σας αν έχετε κάποιο πρόβλημα ακοής στο ένα ή και στα δύο αφτιά.

Ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του αφτιού, ή  στο νεύρο του αφτιού, μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Μία εξέταση ηλεκτροκοχλιογραφίας μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα στο εσωτερικό του αφτιού.  Μια εξέταση ακουστικής αντίδρασης του στελέχους του εγκεφάλου ελέγχει την λειτουργία των ακουστικών νεύρων και το κέντρο της ακοής στον εγκέφαλο. Αυτές οι εξετάσεις θα υποδείξουν στον γιατρό σας αν το πρόβλημα προέρχεται από το εσωτερικό του αφτιού ή από το ακουστικό νεύρο.

Εξέταση ισορροπίας

Οι εξετάσεις ισορροπίας διενεργούνται ώστε να εξετάσουν την λειτουργία του εσωτερικού του αφτιού. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Meniere θα έχουν μειωμένη αντίληψη της ισορροπίας στο ένα αφτί. Η εξέταση ισορροπίας που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι η ηλεκτρονυσταγμογραφία

Για την εξέταση αυτή, θα τοποθετήσουν ηλεκτρόδια περιμετρικά των οφθαλμών για να ανιχνεύσουν την κίνηση των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίδραση της αλλαγής της ισορροπίας στο εσωτερικό του αφτιού προκαλεί κινήσεις στους οφθαλμούς.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, θα εισαγάγουν ζεστό και κρύο νερό στο αφτί σας. Το νερό θα προκαλέσει την λειτουργία της ισορροπίας και θα ανιχνεύσουν την ακούσια κίνηση των οφθαλμών. Οποιαδήποτε ανωμαλία μπορεί να υποδείξει κάποιο πρόβλημα στο εσωτερικό του αφτιού.

Η εξέταση της περιστρεφόμενης καρέκλας δεν χρησιμοποιείται συχνά. Θα υποδείξει όμως στον γιατρό σας αν το πρόβλημα οφείλεται σε ιδιαιτερότητες του αφτιού ή του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται επιπροσθέτως της ηλεκτρονυσταγμογραφίας, επειδή τα αποτελέσματα της δεύτερης αυτής εξέτασης μπορεί να μην είναι έγκυρα εξαιτίας κάποιας βλάβης του αφτιού ή επειδή κάποια ποσότητα κεριού εμποδίζει ένα από τα κανάλια του αφτιού. Κατά την εξέταση αυτή καταγράφονται προσεχτικά οι κινήσεις των οφθαλμών καθώς η καρέκλα περιστρέφεται.

Η εξέταση προθαλαμικού μυογονικού  προκλητικού δυναμικού μετράει την ευαισθησία στους ήχους στον προθάλαμο του εσωτερικού του αφτιού. Αλλά και η εξέταση ικανότητας ισορροπίας θα βοηθήσει στο να καθοριστεί ποιο τμήμα του συστήματος ισορροπίας δεν λειτουργεί σωστά. Θα πρέπει να αντιδράσετε σε διάφορες προκλήσεις ισορροπίας ενώ φοράτε ιμάντα ασφαλείας και είστε ξυπόλυτοι.

Άλλες εξετάσεις

Προβλήματα στον εγκέφαλο, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι εγκεφαλικοί όγκοι, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με της νόσου του Meniere. Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει εξετάσεις για να αποκλείσει αυτές ή άλλες παθήσεις. Ίσως διενεργήσει μαγνητική τομογραφία κεφαλής ή αξονική τομογραφία κρανίου ώστε να αξιολογήσει τα πιθανά προβλήματα στον εγκέφαλο.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η νόσος του Meniere;

Η νόσος του Meniere είναι μια χρόνια πάθηση χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα σας, από φαρμακευτικές αγωγές ως χειρουργική επέμβαση για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει με τα συμπτώματα της νόσου του Meniere. Τα φάρμακα σχετικά με την ναυτία μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του ιλίγγου, της ναυτίας και του εμέτου. Αν η ναυτία και ο έμετος αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιεμετικό, ή φάρμακα για την ναυτία.

Οι γιατροί θεωρούν ότι και προβλήματα με το υγρό στο εσωτερικό του αφτιού μπορεί να είναι η αιτία για την νόσου του Meniere. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο γιατρός σας ίσως σας συνταγογραφήσει κάποιο διουρητικό ώστε να βοηθήσει στην μείωση των υγρών στο σώμα. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει και φαρμακευτική αγωγή σε ενέσιμη μορφή στο εσωτερικό του αφτιού μέσω του μέσου αφτιού, ώστε να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων ιλίγγου.

Φυσικοθεραπεία

Οι ασκήσεις αποκατάστασης του προθάλαμου μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα ιλίγγου. Αυτέ οι ασκήσεις βοηθούν τον εγκέφαλο να εξασκηθεί ώστε να κατανοεί την διαφορά στην ισορροπία μεταξύ των δύο αφτιών. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τις ασκήσεις αυτές.

Βοηθήματα ακοής

Ένας ακοολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την απώλεια ακοής, συνήθως με κάποιο βοήθημα ακοής.

Χειρουργική επέμβαση

Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Meniere δεν χρειάζονται εγχείρηση. Αποτελεί όμως μια επιλογή για εκείνους που υποφέρουν από ισχυρές κρίσεις και δεν έχουν βελτιωθεί με καμία από τις άλλες μεθόδους. Διενεργείται μια διαδικασία ενδολυμφατικού σάκου η οποία βοηθάει στην μείωση της παραγωγής υγρών και προωθεί την αποστράγγιση του υγρού στο εσωτερικό του αφτιού.

Πρόληψη

Ειδική διατροφή

Η αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της ποσότητας του υγρού στο εσωτερικό του αφτιού και να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Τα φαγητά και οι ουσίες των οποίων την πρόσληψη πρέπει να μειώσετε η να αποκλείσετε περιλαμβάνουν:

Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό ημερησίως ώστε το σώμα σας να μην κάνει κατακράτηση υγρών. 

Τρόπος ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, εκτός από τις διατροφικές, που ίσως βελτιώσουν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν:

  • την χαλάρωση κατά την διάρκεια των κρίσεων ιλίγγου
  • την λήψη τροφής σε τακτικά διαστήματα, ώστε να βοηθήσετε με την ρύθμιση των υγρών στο σώμα
  • την διευθέτηση των επίπεδων άγχους και αναστάτωσης μέσω ψυχοθεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής

Είναι επίσης σημαντικό να κόψετε το κάπνισμα και να αποφύγετε κάθε αλλεργιογόνο. Και η νικοτίνη,

αλλά και οι αλλεργίες μπορεί να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα της  νόσου του Meniere.

Εκτίμηση

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο του Meniere, υπάρχουν πολλές τεχνικές τις οποίες ίσως θα θέλατε να λάβετε υπόψη σας ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα. Στους περισσότερους ασθενείς είναι συχνή η απροσδόκητη υποχώρηση των συμπτωμάτων, αν και μπορεί να πάρει χρόνια. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε μια θεραπεία η οποία να είναι κατάλληλη για εσάς.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved