Ασθένειες νευρικού συστήματος

Νόσος του Parkinson

Τι είναι η νόσος του Parkinson;

Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή. Οι πρώτες ενδείξεις της είναι τα προβλήματα κίνησης.

Οι ήπιες και συντονισμένες κινήσεις των μυών πιθανώς γίνονται εξαιτίας ενός μορίου που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ονομάζεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη παράγεται στο τμήμα του εγκεφάλου που καλείται «φαιά ουσία».

Στη νόσο του Parkinson τα κύτταρα της φαιάς ουσίας αρχίζουν να εκφυλίζονται, να πεθαίνουν, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ντοπαμίνης να μειώνονται. Όταν έχουν μειωθεί στο 60-80%, τα συμπτώματα της ασθένειας κάνουν την εμφάνισή τους.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, η οποία μάλιστα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά αναφέρονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι η ασθένεια συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κάτι άλλο.

Αναφέρεται ότι οι επιπλοκές της νόσου του Parkinson είναι η 14η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του Parkinson;

Ορισμένα πρώιμα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των κινητικών προβλημάτων και περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στη φωνή
  • Μειωμένη ικανότητα όσφρησης
  • Κυρτή στάση σώματος
  • Αλλαγές στον τρόπο γραφής (μικρά και πυκνά γράμματα)
  • Δυσκοιλιότητα

Τα τέσσερα κύρια κινητικά προβλήματα είναι:

  • Τρόμος (τρέμουλο που συμβαίνει κατά την ηρεμία)
  • Ακαμψία των χεριών, των ποδιών και του κορμού
  • Αργές κινήσεις
  • Προβλήματα ισορροπίας και τάση πτώσης

Δευτερογενή συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Τάση πτώσης προς τα πίσω
  • Ανέκφραστο πρόσωπο
  • Μειωμένη κίνηση των χεριών κατά το βάδισμα
  • Μειωμένο βλεφάρισμα και κατάποση
  • Συγκεχυμένη ομιλία χαμηλής έντασης
  • Τάση στάσης κατά τη βάδιση

Στα πιο σοβαρά συμπτώματα ανήκουν:

  • Η κατάθλιψη
  • Οι λευκές ή κίτρινες νιφάδες σε λιπαρά σημεία του δέρματος, μια κατάσταση γνωστή ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • Οι διαταραχές του ύπνου, όπως τα ζωντανά όνειρα, η ομιλία και η κίνηση κατά τον ύπνο
  • Η δυσκολία στις οπτικο-χωρικές σχέσεις
  • Ο αυξημένος κίνδυνος μελανώματος, ενός σοβαρού τύπου καρκίνου του δέρματος
  • Οι παραισθήσεις
  • Η ψύχωση
  • Τα προβλήματα μνήμης και προσοχής
  • Το άγχος

Τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Parkinson συχνά δεν αναγνωρίζονται. Το σώμα σας θα προσπαθήσει να σας προειδοποιήσει για την επερχόμενη διαταραχή πολλά χρόνια πριν την εκδήλωση των κινητικών προβλημάτων.

Αίτια

Τι προκαλεί τη νόσο του Parkinson;

Η ακριβής αιτία της νόσου του Parkinson παραμένει άγνωστη. Πιθανώς είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιοι ιοί μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν τη νόσο.

Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, μία ουσία που ρυθμίζει τη ντοπαμίνη, έχουν συνδεθεί με την ασθένεια.

Μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, που καλούνται σωμάτια Lewy, έχουν βρεθεί σε εγκεφάλους ασθενών. Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν τα σωμάτια Lewy διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην ασθένεια και ποιος είναι αυτός.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία, η έως τώρα έρευνα έχει ταυτοποιήσει ομάδες ατόμων που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο του Parkinson, όπως:

  • Ηλικία: H ασθένεια εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ 50 και 60 ετών. Πριν τα 50, εκδηλώνεται μόνο στο 5-10% των περιπτώσεων.
  • Φύλο: Oι άνδρες είναι μιάμιση φορά πιο πιθανό να εκδηλώσουν την ασθένεια από τις γυναίκες.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα που έχουν στενούς συγγενείς με νόσο του Parkinson, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν τα ίδια.
  • Φυλή: Οι Λευκοί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο του Parkinson από τους Αφρικανούς ή τους Ασιάτες.
  • Τραυματισμός στο κεφάλι: Τα άτομα που βιώνουν τραυματισμούς στο κεφάλι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια.
  • Τοξίνες: Η έκθεση σε συγκεκριμένες τοξίνες πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Parkinson.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια της νόσου του Parkinson;

Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν την κλίμακα Hoehn και Yahr για τη σταδιοποίηση της ασθένειας. Η κλίμακα αυτή κατηγοριοποιεί τα συμπτώματα σε πέντε στάδια και βοηθά τον επαγγελματία υγείας να αντιληφθεί πόσο έχει εξελιχθεί η νόσος.

Στάδιο 1

Το στάδιο 1 της νόσου του Parkinson είναι η πιο ήπια μορφή. Είναι τόσο ήπια, για την ακρίβεια, που μπορεί να μην βιώσετε καν ορατά συμπτώματα. Προς το παρόν αυτά δεν παρεμποδίζουν καμία δραστηριότητα της καθημερινής ζωής.

Αν εμφανίσετε κάποια συμπτώματα, αυτά θα είναι περιορισμένα στη μία πλευρά του σώματος.

Στάδιο 2

Η εξέλιξη από το στάδιο 1 στο στάδιο 2 μπορεί να χρειαστεί μήνες, ακόμη και χρόνια. Κάθε άτομο το βιώνει διαφορετικά.

Σε αυτό το στάδιο μπορεί να βιώσετε συμπτώματα όπως:

  • Τρόμο
  • Αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου
  • Μυϊκή ακαμψία

Η μυϊκή ακαμψία μπορεί να καταστήσει δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες, παρατείνοντας τον απαιτούμενο χρόνο για την πραγματοποίησή τους. Σε αυτό το στάδιο είναι απίθανο να βιώσετε προβλήματα ισορροπίας.

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν και στις δύο πλευρές του σώματος. Αλλαγές στη στάση του σώματος, στο βάδισμα και τις εκφράσεις του προσώπου είναι περισσότερο ορατές.

Στάδιο 3

Σε αυτό το μέσο στάδιο, τα συμπτώματα φτάνουν σε ένα σημείο καμπής. Παρόλο που είναι απίθανο να εκδηλώσετε νέα συμπτώματα, τα ήδη υπάρχοντα γίνονται πιο ορατά. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να παρεμποδίζουν όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Οι κινήσεις είναι αισθητά πιο αργές, κάτι το οποίο καθυστερεί οτιδήποτε κάνετε. Τα προβλήματα ισορροπίας γίνονται έντονα και οι πτώσεις συχνές. Όμως, οι ασθενείς με νόσο του Parkinson σταδίου 3 συνήθως είναι σε θέση να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια.

Στάδιο 4

Η μετάβαση από το στάδιο 3 στο στάδιο 4 συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές. Σε αυτό το σημείο θα έχετε μεγάλη δυσκολία στο να στέκεστε δίχως μπαστούνι ή κάποια βοηθητική συσκευή.

Οι αντιδράσεις και οι κινήσεις των μυών επιβραδύνονται σημαντικά. Για αυτό η διαβίωση χωρίς κάποιο άλλο άτομο δεν είναι καθόλου ασφαλής.

Στάδιο 5

Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, τα σοβαρά συμπτώματα καθιστούν την βοήθεια επί 24ώρου βάσης απαραίτητη. Θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να σταθείτε όρθιοι και για αυτό θα χρειαστείτε αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιπλέον, στο εν λόγω στάδιο, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν σύγχυση, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις. Αυτές οι επιπλοκές ξεκινούν στο τελευταίο στάδιο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Parkinson;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση της νόσου του Parkinson. Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό και σε μία κλινική και νευρολογική εξέταση, καθώς επίσης και στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων.

Απεικονιστικές τεχνικές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Μία σάρωση μεταφορέα ντοπαμίνης μπορεί επίσης να ζητηθεί. Ενώ οι προαναφερθείσες εξετάσεις δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της νόσου του Parkinson, μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων αιτιών των συμπτωμάτων και να υποστηρίξουν τη διάγνωση του γιατρού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Parkinson;

Η αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson στηρίζεται σε ένα συνδυασμό αλλαγών του τρόπου ζωής, φαρμακευτικής αγωγής και ποικίλων θεραπειών.

Η επαρκής ξεκούραση, η άθληση και η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντικές. Η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία είναι επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές στη βελτίωση της επικοινωνίας και της αυτοφροντίδας.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των σωματικών και πνευματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο.

Φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson

Λεβοντόπα

Η λεβοντόπα είναι το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson. Βοηθά στην αποκατάσταση των επιπέδων ντοπαμίνης.

Περίπου το 75% των ασθενών ανταποκρίνονται σε αυτή, αλλά δεν βελτιώνονται όλα τα συμπτώματα. Η λεβοντόπα δίδεται συνήθως μαζί με καρβιντόπα.

Η καρβιντόπα καθυστερεί την αποικοδόμηση της λεβοντόπας, κάτι που αυξάνει τη διαθεσιμότητα της δεύτερης στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Αγωνιστές της ντοπαμίνης

Οι αγωνιστές της ντοπαμίνης μπορούν να μιμηθούν τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από τη λαβοντόπα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «φάρμακα-γέφυρες» όταν η λεβοντόπα δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι η βρωμοκρυπτινη, η πραμιπεξόλη και η ροπινιρόλη.

Αντιχολινεργικά

Τα αντιχολινεργικά χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επίσης βοηθούν και στην ακαμψία.

Η βενζτροπίνη και η τριεξυφαινιδύλη είναι αντιχολινεργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με Parkinson.

Αμανταδίνη

Η αμανταδίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με το συνδυασμό καρβιντόπα-λεβοντόπα. Είναι ένας αναστολέας του γλουταμινικού οξέος που παρέχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τις ακούσιες κινήσεις, που μπορεί να συνιστούν πιθανή παρενέργεια της λεβοντόπας.

Αναστολείς κατεχολ-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης (COMT)

Οι αναστολείς κατεχολ-Ο-μαθυλοτρανσφεράσης παρατείνουν τις επιδράσεις της λεβοντόπας. Η εντακαπόνη και η τολκαπόνη είναι παραδείγματα τέτοιων αναστολέων.

Η τολκαπόνη μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Συνήθως δίδεται σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η εντακαπόνη, από την άλλη πλευρά, δεν προκαλεί ηπατική βλάβη.

Το σταλέβο είναι ένα φάρμακο που συνδυάζει εντακαπόνη και καρβιντόπα-λεβοντόπα σε ένα χάπι.

Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης Β

Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης Β αναστέλλουν το ένζυμο μονοαμινοξειδάση Β, το οποίο καταβολίζει τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Η σελεγιλίνη και η ρασαγιλίνη είναι παραδείγματα αναστολέων της μονοαμινοξειδάσης Β.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο μαζί με τους εν λόγω αναστολείς. Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πολλά φάρμακα, όπως:

  • Αντικαταθλιπτικά
  • Σιπροφλοξασίνη
  • Υπερικόν (ή βαλσαμόχορτο)
  • Κάποια ναρκωτικά

Με την πάροδο του χρόνου, η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τη νόσο του Parkinson μπορεί να μειωθεί. Ως το τελικό στάδιο, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων μπορεί να ξεπερνούν τα οφέλη τους, αλλά να εξακολουθούν να προσφέρουν επαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ποιες χειρουργικές επιλογές προσφέρονται για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson;

Οι χειρουργικές επιλογές προτείνονται σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, στις αλλαγές του τρόπου ζωής και σε άλλες θεραπείες.

Δύο κύριοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων χρησιμοποιούνται για τη νόσο του Parkinson.

Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση

Κατά τη διάρκεια της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, ο χειρουργός εμφυτεύει ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Μία πηγή ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέεται με τα ηλεκτρόδια στέλνει ηλεκτρικές ώσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αντλία Duopa

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη θεραπεία με αντλία Duopa.

Η αντλία μεταφέρει ένα συνδυασμό λεβοντόπας και καρβιντόπας. Για να χρησιμοποιηθεί η αντλία, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια χειρουργική επέμβαση για να την τοποθετήσει δίπλα στο λεπτό έντερο.

Πρόγνωση

Ποια είναι η πρόγνωση για τη νόσο του Parkinson;

Οι επιπλοκές από τη νόσο του Parkinson μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη ζωή του ασθενούς. Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν επικίνδυνες πτώσεις, καθώς και θρόμβους στους πνεύμονες και τα πόδια. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Η κατάλληλη θεραπεία βελτιώνει την πρόγνωση και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Μπορεί να μην είναι δυνατή η επιβράδυνση της νόσου του Parkinson, αλλά μπορείτε να εργασθείτε για να ξεπεράσετε να εμπόδια και τις επιπλοκές για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρόληψη

Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο του Parkinson;

Οι γιατροί και οι ερευνητές δεν κατανοούν τι προκαλεί τη νόσο του Parkinson. Επίσης, δεν είναι βέβαιοι γιατί η ασθένεια εξελίσσεται διαφορετικά μεταξύ των ασθενών. Για αυτό δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να προληφθεί.

Κάθε χρόνο οι ερευνητές μελετούν γιατί συμβαίνει η νόσος του Parkinson και πώς μπορεί να προληφθεί. Μία πρόσφατη έρευνα προτείνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή, διαδραματίζουν ένα προστατευτικό ρόλο.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Parkinson, πιθανώς να επιθυμείτε να κάνετε ένα γενετικό τεστ. Συγκεκριμένα γονίδια έχουν πράγματι συνδεθεί με την ασθένεια. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως, ακόμη κι αν έχετε αυτές τις γονιδιακές μεταλλαγές, δεν είναι απολύτως βέβαιο πως θα αναπτύξετε τη νόσο.

Μιλήστε με το γιατρό σας αναφορικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του γενετικού ελέγχου.

Κληρονομικότητα

Είναι κληρονομική η νόσος του Parkinson;

Οι ερευνητές θεωρούν πως τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον διαδραματίζουν ρόλο στην εκδήλωση ή μη της ασθένειας. Παρόλα αυτά, το μέγεθος της επίδρασής τους δεν είναι γνωστό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Οι κληρονομικές περιπτώσεις της νόσου του Parkinson είναι σπάνιες. Με άλλα λόγια, είναι ασύνηθες ένας γονιός να μεταβιβάσει τη νόσο στο παιδί.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, μόνο το 15% των ατόμων με Parkinson έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Άνοια

Τι είναι η άνοια της νόσου του Parkinson;

Η άνοια του Parkinson είναι μια επιπλοκή της ασθένειας. Προκαλεί την ανάπτυξη δυσκολιών στη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη λογική εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι μάλιστα αρκετά κοινή – 50-80% των ασθενών με Parkinson θα βιώσουν κάποιου είδους άνοια.

Τα συμπτώματα της άνοιας της νόσου του Parkinson περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση
  • Κατάθλιψη
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Ψευδαισθήσεις
  • Συγκεχυμένη ομιλία
  • Αλλαγές στο επίπεδο ενέργειας
  • Διαταραχές ύπνου
  • Παραισθήσεις
  • Εναλλαγές στη διάθεση

Η νόσος του Parkinson καταστρέφει τα κύτταρα που λαμβάνουν χημικά σήματα στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές, συμπτώματα και επιπλοκές.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια εξαιτίας του Parkinson. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
  • Φύλο: Οι άνδρες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες.
  • Προϋπάρχουσα γνωσιακή βλάβη: Αν είχατε προβλήματα μνήμης και αλλαγών στη διάθεση πριν τη διάγνωση της νόσου του Parkinson, έχετε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
  • Σοβαρά συμπτώματα της νόσου του Parkinson: βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια αν έχετε σοβαρή κινητική βλάβη, όπως άκαμπτους μύες και δυσκολία στο περπάτημα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια της νόσου του Parkinson. Αντιθέτως, ο γιατρός θα εστιάσει στην αντιμετώπιση άλλων συμπτωμάτων.

Προσδόκιμο ζωής

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με νόσο του Parkinson;

Η νόσος του Parkinson δεν είναι θανατηφόρος. Ωστόσο, οι επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή μπορούν να βραχύνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Η νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως πτώσεις, θρόμβους, μολύνσεις των πνευμόνων και απόφραξη των πνευμόνων. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς με νόσο του Parkinson. Μία μελέτη εστίασε στην εξαετή πιθανότητα επιβίωσης σχεδόν 140.000 ασθενών με Parkinson. Σε αυτό το διάστημα των έξι ετών, το 64% των ασθενών πέθανε.

Επιπλέον, η μελέτη βρήκε ότι το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα διαγνώστηκε με άνοια κατά τη διάρκειά της. Όσοι διαγνώστηκαν με άνοια είχαν μειωμένη πιθανότητα επιβίωσης.

Άσκηση

Ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για τα άτομα με νόσο του Parkinson;

Η νόσος του Parkinson συχνά προκαλεί προβλήματα με τις καθημερινές δραστηριότητες. Πολύ απλές ασκήσεις και διατάσεις θα σας βοηθήσουν να κινείστε και να περπατάτε με περισσότερη ασφάλεια.

Για τη βελτίωση της βάδισης:

  • Περπατάτε αργά.
  • Διατηρήστε ένα σταθερό και όχι πολύ γρήγορο ρυθμό.
  • Πατήστε πρώτα με την πτέρνα στο έδαφος.
  • Ελέγξτε τη στάση του σώματός σας και σταθείτε ευθεία.

Για την αποφυγή των πτώσεων:

  • Μην περπατάτε προς τα πίσω.
  • Προσπαθήστε να μη μεταφέρετε αντικείμενα καθώς περπατάτε.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε την κάμψη του σώματος.
  • Για να γυρίσετε, κάντε μία στροφή σχήματος U. Μην περιστρέψετε τα πόδια σας.
  • Απομακρύνετε όλα τα αντικείμενα στα οποία θα μπορούσατε να παραπατήσετε και να γλιστρήσετε στο σπίτι.

Όταν ντύνεστε:

  • Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να ετοιμαστείτε.
  • Επιλέξτε ρούχα που είναι εύκολο να βάλετε και να βγάλετε.
  • Προτιμήστε ενδύματα με σκρατς αντί για κουμπιά.
  • Προσπαθήστε να φοράτε παντελόνια ή φούστες με λάστιχο στη μέση. Είναι πολύ πιο βολικό από τα κουμπιά ή τα φερμουάρ.

Η γιόγκα χρησιμοποιεί στοχευμένες μυϊκές κινήσεις για την ενδυνάμωση των μυών, την ενίσχυση της κινητικότητας και τη βελτίωση της ευελιξίας. Τα άτομα με νόσο του Parkinson μπορεί να παρατηρήσουν ότι η γιόγκα βοηθά στον έλεγχο του τρόμου.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με νόσο του Parkinson;

Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ασθενών με νόσο του Parkinson. Δεν θα θεραπεύσει ούτε θα προλάβει την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη.

Η νόσος του Parkinson είναι το αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Μπορεί να είστε σε θέση να αυξήσετε τη συγκέντρωση της ορμόνης φυσικά μέσω της διατροφής.

Επιπλέον, μία υγιεινή διατροφή που εστιάζει σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να κάπως από συμπτώματα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

Αντιοξειδωτικά

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να προλάβουν το οξειδωτικό stress και τη βλάβη στον εγκέφαλο. Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, τα μούρα και τα σκουρόχρωμα λαχανικά.

Φάβα

Η φάβα περιέχει λεβοντόπα, την ίδια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Parkinson.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Αυτά τα υγιή λιπαρά οξέα (τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο) βρίσκονται στο σολομό, στα οστρακοειδή, στο λιναρόσπορο και σε ορισμένα φασόλια και μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη βλάβη.

Ταυτόχρονα με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας των εν λόγω προϊόντων, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά και τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι ομάδες τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Parkinson ή επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Ντοπαμίνη

Νόσος του Parkinson και ντοπαμίνη

Η νόσος του Parkinson είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή. Επηρεάζει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες (τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη) στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι ένα χημικό μόριο του εγκεφάλου που δρα ως νευροδιαβιβαστής, βοηθώντας στη μεταγωγή ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο και όλο το σώμα.

Η νόσος αποτρέπει τα κύτταρα από την παραγωγή ντοπαμίνης και μπορεί να επηρεάσει και τη χρήση της ντοπαμίνης. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα πεθαίνουν και η συγκέντρωση της ντοπαμίνης μειώνεται σταδιακά. Για αυτό και τα συμπτώματα επιδεινώνονται αργά.

Πολλά φάρμακα για τη νόσο του Parkinson είναι ντοπαμινεργικά. Ο στόχος τους είναι να αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης ή να ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της στον εγκέφαλο.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της νόσου του Parkinson και της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Με μια πρώτη ματιά, η νόσος του Parkinson και η πολλαπλή σκλήρυνση φαίνονται παρόμοιες παθήσεις. Και οι δύο επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως:

  • Συγκεχυμένη ομιλία
  • Τρόμο
  • Αλλαγές στην κίνηση και το βάδισμα
  • Μυϊκή αδυναμία ή απώλεια μυϊκού συντονισμού
  • Κακή ισορροπία και αστάθεια

Ωστόσο, οι δύο παθήσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Οι κύριες διαφορές εστιάζονται στα εξής:

Αίτια

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Η νόσος του Parkinson είναι το αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Ηλικία

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει πιο νεαρά άτομα με μέση ηλικία διάγνωσης μεταξύ 20 και 50 ετών. Αντιθέτως, η νόσος του Parkinson είναι περισσότερο κοινή σε άτομα άνω των 60 ετών.

Συμπτώματα

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση βιώνουν πονοκεφάλους, απώλεια ακοής, πόνο και διπλή όραση. Η νόσος του Parkinson μπορεί τελικώς να προκαλέσει μυϊκή ακαμψία και δυσκολία στο περπάτημα, κακή στάση σώματος, απώλεια μυϊκού ελέγχου, παραισθήσεις και άνοια.

Αν βιώνετε ασυνήθιστα συμπτώματα, ο γιατρός θα λάβει υπόψιν του και τις δύο παθήσεις κατά τη διάγνωση. Απεικονιστικές τεχνικές και εξετάσεις αίματος θα συνεισφέρουν στη διάκριση μεταξύ των δύο.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Aaseth J, et al. (2018). Prevention of progression in Parkinson’s disease. DOI: 10.1007/s10534-018-0131-5

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Parkinson’s disease. mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055

3. Deaths: Final data for 2016. (2018). cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_05.Parkinson’s f

4. Parkinson disease. (2019). ghr.nlm.nih.gov/condition/parkinson-disease

5. Parkinson’s disease. (2018). niehs.nih.gov/health/topics/conditions/parkinson/index.cfm

6. Parkinson’s disease. (2018). report.nih.gov/NIHfactsheets/ViewFactSheet.aspx?csid=109

7. Parkinson’s disease dementia. (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/types-of-dementia/parkinson-s-disease-dementia

8. What is Parkinson’s? (n.d.). parkinson.org/understanding-parkinsons/what-is-parkinsons

9. Willis AW, et al. (2012). Predictors of survival in patients with Parkinson disease. jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/1149703