Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Νύχι ποδιού που μεγαλώνει μέσα στο δέρμα

Τι είναι τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα;

Τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα εμφανίζονται όταν οι άκρες ή οι γωνίες των νυχιών αναπτύσσονται μέσα στη σάρκα και όχι πάνω σε αυτήν. Αυτό συνήθως παρατηρείται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα νύχια ποδιού που μεγαλώνουν προς τα μέσα στο σπίτι. Όμως, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν επιπλοκές που απαιτούν ιατρική θεραπεία. Ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται αν έχετε διαβήτη ή άλλες παθήσεις που προκαλούν κακή κυκλοφορία του αίματος.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των νυχιών που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα;

Τα νύχια των ποδιών που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν σε άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, τα νύχια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα παρατηρούνται πιο συχνά σε άτομα με ιδρωμένα πόδια, όπως στους εφήβους. Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο, επειδή τα νύχια των ποδιών γίνονται πιο σκληρά με την πάροδο των ετών.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη των νυχιών εντός του δέρματος και περιλαμβάνουν:

 • Λανθασμένος τρόπος κοψίματος των νυχιών (για παράδειγμα, κόψτε ευθεία τα νύχια σας, διότι οι γωνίες στις πλευρές του νυχιού ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εντός του δέρματος)
 • Ανώμαλα ,καμπυλωτά νύχια των ποδιών
 • Παπούτσια που ασκούν μεγάλη πίεση στο μεγάλο δάχτυλο, όπως κάλτσες που είναι πολύ σφιχτές ή παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά, στενά ή επίπεδα για το πόδι σας
 • Τραυματισμός στο νύχι, όπως πτώση βαρέως αντικειμένου πάνω στο άκρο ποδός ή όταν κλωτσάτε μια μπάλα επανειλημμένα
 • Κακή στάση σώματος
 • Κακή υγιεινή του άκρου ποδός, όπως μη διατήρηση των ποδιών στεγνών και καθαρών
 • Γενετική προδιάθεση

Η υπερβολική χρήση των άκρων ποδών κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων σας καθιστά πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη των νυχιών εντός του δέρματος. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κλωτσιές σε ένα αντικείμενο ή ασκούν πιέσεις στα άκρα ποδός για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νύχια των ποδιών και να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτά να μεγαλώνουν εντός της σάρκας. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

 • Μπαλέτο
 • Ποδόσφαιρο
 • Kickboxing
 • Ράγκμπι

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται όταν τα νύχια μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα;

Τα νύχια που αναπτύσσονται εντός του δέρματος μπορεί να είναι επώδυνα και συνήθως επιδεινώνονται σε στάδια.

Τα συμπτώματα του αρχικού σταδίου περιλαμβάνουν:

 • Το δέρμα κοντά στο νύχι γίνεται ευαίσθητο, σκληρό ή εμφανίζει οίδημα
 • Εμφανίζεται πόνος όταν ασκείται πίεση στο δάχτυλο του ποδιού
 • Συσσωρεύεται υγρό γύρω από το δάχτυλο του ποδιού

Εάν το δάχτυλο του ποδιού υποστεί μόλυνση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρό, οιδηματώδες δέρμα
 • Πόνο
 • Αιμορραγία
 • Εκροή πύου
 • Υπερανάπτυξη του δέρματος γύρω από το δάχτυλο

Θα πρέπει να θεραπεύσετε το νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα;

Ο γιατρός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να διαγνώσει την ανάπτυξη του νυχιού προς τα μέσα με μία κλινική εξέταση. Εάν το δάκτυλο φαίνεται να έχει υποστεί μόλυνση, μπορεί να ζητήσει μία ακτινογραφία για να διαπιστώσει πόσο βαθιά το νύχι έχει αναπτυχθεί εντός του δέρματος. Η ακτινογραφία επίσης θα αναδείξει εάν το νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα προκλήθηκε από τραυματισμό.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα;

Τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα και δεν έχουν μολυνθεί μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατ’ οίκον θεραπείες. Όμως, αν το νύχι του ποδιού έχει τρυπήσει το δέρμα ή υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης, αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Συμπτώματα μόλυνσης είναι τα εξής:

 • Θερμότητα
 • Πύον
 • Ερυθρότητα και οίδημα

Κατ’ οίκον θεραπείες

Για να αντιμετωπίσετε τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα στο σπίτι δοκιμάστε τα εξής:

 • Μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα (Τις υπόλοιπες στιγμές τα παπούτσια και τα άκρα ποδός θα πρέπει να είναι στεγνά)
 • Προσπαθήστε να σπρώξετε το δέρμα μακριά από την άκρη του νυχιού με μία μπατονέτα εμβαπτισμένη σε ελαιόλαδο
 • Χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη, για τον πόνο
 • Εφαρμόστε τοπικά αντιβιοτικά, όπως η πολυμυξίνη και η νεομυκίνη, ή μία κρέμα με στεροειδή για την πρόληψη μόλυνσης

Δοκιμάστε τις κατ’ οίκον θεραπείες για λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες. Εάν ο πόνος επιδεινώνεται ή είναι δύσκολο να περπατήσετε ή να πραγματοποιήσετε άλλες δραστηριότητες λόγω του νυχιού, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Εάν το νύχι που μεγαλώνει μέσα στο δέρμα δεν ανταποκρίνεται σε κατ’ οίκον θεραπείες ή έχει εμφανιστεί μόλυνση, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση μόλυνσης, σταματήστε όλες τις κατ’ οίκον θεραπείες και επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χειρουργικής θεραπείας για τα νύχια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα. Η μερική απομάκρυνση του νυχιού περιλαμβάνει μόνο την αφαίρεση του τμήματος του νυχιού που έχει εισέλθει μέσα στο δέρμα. Ο γιατρός θα μουδιάσει το δάχτυλο του ποδιού και ύστερα θα βραχύνει το νύχι. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η μερική αφαίρεση του νυχιού είναι 98% αποτελεσματική στην πρόληψη μελλοντικών περιπτώσεων ανάπτυξης των νυχιών προς τα μέσα.

Κατά διάρκεια αυτής της χειρουργικής διαδικασίας, οι άκρες του νυχιού κόβονται ώστε να είναι τελείως ευθείες. Ένα κομμάτι βαμβάκι τοποθετείται κάτω από το εναπομείναν τμήμα του νυχιού, ώστε να μην αναπτυχθεί ξανά μέσα στο δέρμα. Ο γιατρός επίσης θα εφαρμόσει στο δάχτυλο ένα συστατικό που ονομάζεται φαινόλη το οποίο αποτρέπει την ανάπτυξη του νυχιού.

Η ολική αφαίρεση του νυχιού μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν το νύχι που αναπτύσσεται προς τα μέσα προκαλείται από σκλήρυνση. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει μία ένεση τοπικού αναισθητικού και ύστερα θα αφαιρέσει ολόκληρο το νύχι, σε μία διαδικασία που ονομάζεται εκτομή μήτρας όνυχος.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα σας στείλει στο σπίτι σας με το δάχτυλο δεμένο σε επίδεσμο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί να διατηρείτε το άκρο ποδός ανυψωμένο για μία με δύο ημέρες και να φοράτε ένα ειδικό παπούτσι ώστε να επιτρέψετε την επούλωση του νυχιού.

Αποφύγετε την κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο επίδεσμος συνήθως αφαιρείται δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα σας προτείνει να φοράτε ανοιχτά παπούτσια και να εμβαπτίζετε καθημερινά το άκρο ποδός σε αλατόνερο έως ότου το δάχτυλο επουλωθεί. Θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα και αντιβιοτικά για την πρόληψη μόλυνσης.

Το νύχι σας θα μεγαλώσει ξανά λίγους μήνες μετά την μερική αφαίρεση. Εάν ολόκληρο το νύχι αφαιρέθηκε από τη βάση του, μπορεί να χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος για να μεγαλώσει ξανά.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές από τα νύχια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μία μόλυνση του νυχιού που αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο οστό του δακτύλου. Ένα μολυσμένο νύχι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλκη του άκρου ποδός (ανοιχτές πληγές) και απώλεια αιματικής ροής στην πάσχουσα περιοχή. Είναι πιθανό να εμφανιστεί αποσύνθεση και νέκρωση του ιστού στο σημείο της μόλυνσης.

Μία λοίμωξη του άκρου ποδός είναι πολύ πιο σοβαρή αν έχετε διαβήτη. Ακόμα και μία μικρή εκδορά ή ένα νύχι που αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα μπορεί γρήγορα να μολυνθεί λόγω κατάλληλης αιματικής ροής και νευρικής ευαισθησίας. Επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε διαβήτη και ανησυχείτε αναφορικά με ένα νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα.

Αν έχετε γενετική προδιάθεση για νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα, αυτά μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές ή σε περισσότερα από ένα δάχτυλα των ποδιών ταυτόχρονα. Η ποιότητα ζωής σας μπορεί να επηρεαστεί από τον πόνο της μόλυνσης και άλλα επώδυνα προβλήματα του άκρου ποδός που απαιτούν πολλαπλές θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μερική ή ολική για την αφαίρεση των νυχιών που προκαλούν χρόνιο πόνο.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ανάπτυξη των νυχιών μέσα στο δέρμα;

Η ανάπτυξη των νυχιών προς τα μέσα μπορεί να προληφθεί με αλλαγές του τρόπου ζωής όπως:

 • Κόψτε τα νύχια των ποδιών σας ευθεία και βεβαιωθείτε ότι οι άκρες τους δεν είναι καμπυλωτές.
 • Αποφύγετε να κόβετε τα νύχια των ποδιών πολύ κοντά.
 • Φορέστε παπούτσια και κάλτσες που ταιριάζουν κατάλληλα στο πόδι σας.
 • Φορέστε μπότες με μεταλλική επένδυση στην περιοχή των δακτύλων εάν εργάζεστε σε επικίνδυνες συνθήκες.
 • Εάν τα νύχια των ποδιών σας έχουν μη φυσιολογική κάμψη ή πάχυνση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη ώστε να προληφθεί η ανάπτυξή τους μέσα στο δέρμα.

Q&A

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των νυχιών που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα στα βρέφη;

Όταν τα βρέφη έχουν νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα, εμβαπτίζετε τα άκρα ποδός δύο με τρεις φορές την ημέρα σε ζεστό νερό με σαπούνι. Ύστερα στεγνώστε τα και εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα μη συνταγογραφούμενης κρέμας ή αλοιφής με αντιβιοτικό. Ακολούθως, εφαρμόστε ένα τμήμα αποστειρωμένες γάζας ή οδοντικού νήματος κάτω από το νύχι, ώστε να το ανυψώσετε πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, και αλλάξτε το αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Εάν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης με αυξημένη ερυθρότητα, οίδημα ή έκκριση πύου, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bharathi, et al. (2011). Nail bed injuries and deformities of nail. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193631/

2. Heidelbaugh, et al. (2009). Management of the ingrown toenail. aafp.org/afp/2009/0215/p303.html

3. How nails grow. (n.d.). aad.org/public/kids/nails/how-nails-grow

4. How you can prevent and treat painful ingrown toenails. (2015, March 23) health.clevelandclinic.org/2015/03/how-you-can-prevent-and-treat-painful-ingrown-toenails/

5. Ingrown toenail. (2016). nhs.uk/Conditions/Ingrown-toenail/Pages/Treatment.aspx

6. Ingrown toenail. (n.d.). foothealthfacts.org/conditions/ingrown-toenail

7. Ingrown toenails. (2014). kidshealth.org/en/teens/ingrown.html

8. Ingrown toenails. (n.d.). my.clevelandclinic.org/services/orthopaedics-rheumatology/diseases-conditions/ingrown-nails

9. Kayalar, et al. (2011). Results of partial matrixectomy for chronic ingrown toenail [Abstract]. fai.sagepub.com/content/32/9/888.abstract

10. Mayo Clinic Staff. (2017). Ingrown toenails. mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/basics/definition/con-20019655